Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Vechiul Testament
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.01.2010, 13:59:17
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Iadul isi are existenta in Lucifer.Razvratirea lui Lucifer l-a adus pe acesta intr-un loc si intr-o stare.Din inger a devenit diavol, si din Imparatia vietii a trecut in Imparatia mortii si in Iad care si-a avut inceput in el.Iadul reprezinta un loc separat de prezenta lui Dumnezeu , la fel cum si moartea reprezinta separarea de viata , care este Dumnezeu.Lucifer a fost fara de prihana in zilele facerii sale pana s-a incuibat in el faradelegea.El este primul cazut din harul lui Dumnezeu si incepatorul faradelegii.Din pricina mandriei si-a pierdut stralucirea sa si frumusetea sa, s-a inegrit s-a uratit, din inger a devenit diavol,si-a pierdut virtutiile cu care era impodobit si a murit(spiritual).Deci Iadul isi are inceput datorita lui Lucifer, nu se stie exact cine si cum l-a creat(insa se stie cauza Lucifer), si reprezinta imparatia mortii si a diavolului,unde domneste starea de moarte si spurcaciunea a tot raul.Un loc separat de cele ale vietii care sunt ale lui Dumnezeu, si de prezenta lui Dumnezeu.Se mai crede ca Iadul ca loc a aparut abia dupa caderea in pacat a lui Adam si Eva.Imparatia mortii(a faradelegii) a aparut odata cu razvratirea ingerilor insa locul e posibil sa fi aparut abia de la caderea in pacat a lui Adam si Eva.Iadul a apartinut si inca apartine Satanei.Este casa lui Satana.Despre asta a vorbit si Hristos cand a zis : Nimeni nu poate sa intre in casa celui tare si sa o jefuiasca , daca nu va lega mai intai pe cel tare.Stim ca Hristos s-a pogorit la Iad, si cu moartea pe moarte a calcat, si dupa cum zice El, acum are cheile Iadului si ale Mortii.In Apocalipsa la sfarsitul cartii ni se spun ca Iadul va fi azvarlit in iezerul de foc, adica intreaga Imparatie a Mortii va fi pedepsita, caci in Iad acum pedepsitorul este Diavolul si ingerii lui, dar la sfarsit si el va fi cel pedepsit si toti cei ai sai.

O parere.

Last edited by Danut7; 18.01.2010 at 14:03:34.
Reply With Quote
Vechi 18.01.2010, 14:41:45
padreati padreati is offline
Member

Data înregistrării: 22.12.2009
Locație: Iasi
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Iadul isi are existenta in Lucifer.Razvratirea lui Lucifer l-a adus pe acesta intr-un loc si intr-o stare.Din inger a devenit diavol, si din Imparatia vietii a trecut in Imparatia mortii si in Iad care si-a avut inceput in el.Iadul reprezinta un loc separat de prezenta lui Dumnezeu , la fel cum si moartea reprezinta separarea de viata , care este Dumnezeu.Lucifer a fost fara de prihana in zilele facerii sale pana s-a incuibat in el faradelegea.El este primul cazut din harul lui Dumnezeu si incepatorul faradelegii.Din pricina mandriei si-a pierdut stralucirea sa si frumusetea sa, s-a inegrit s-a uratit, din inger a devenit diavol,si-a pierdut virtutiile cu care era impodobit si a murit(spiritual).Deci Iadul isi are inceput datorita lui Lucifer, nu se stie exact cine si cum l-a creat(insa se stie cauza Lucifer), si reprezinta imparatia mortii si a diavolului,unde domneste starea de moarte si spurcaciunea a tot raul.Un loc separat de cele ale vietii care sunt ale lui Dumnezeu, si de prezenta lui Dumnezeu.Se mai crede ca Iadul ca loc a aparut abia dupa caderea in pacat a lui Adam si Eva.Imparatia mortii(a faradelegii) a aparut odata cu razvratirea ingerilor insa locul e posibil sa fi aparut abia de la caderea in pacat a lui Adam si Eva.Iadul a apartinut si inca apartine Satanei.Este casa lui Satana.Despre asta a vorbit si Hristos cand a zis : Nimeni nu poate sa intre in casa celui tare si sa o jefuiasca , daca nu va lega mai intai pe cel tare.Stim ca Hristos s-a pogorit la Iad, si cu moartea pe moarte a calcat, si dupa cum zice El, acum are cheile Iadului si ale Mortii.In Apocalipsa la sfarsitul cartii ni se spun ca Iadul va fi azvarlit in iezerul de foc, adica intreaga Imparatie a Mortii va fi pedepsita, caci in Iad acum pedepsitorul este Diavolul si ingerii lui, dar la sfarsit si el va fi cel pedepsit si toti cei ai sai.

O parere.
1. In momentul ispitirii lui Adam si a Evei, diavolul era deja cazut. Caci altfel nu mai era diavol. Din cate stiu eu iadul a fost creat in clipa caderii diavolului, asa sustine si Cleopa, insa nu stiu pe ce baza o spune (baza scripturistica).

2. Citatul pe care l-ai dat vorbeste despre ce spui tu, insa pentru a fi complet trebuie sa luam si contextul. Asadar spune:

"Mar 3:26 Și dacă satana s-a sculat împotriva sa însuși și s-a dezbinat, nu poate să dăinuiască, ci are sfârșit.
Mar 3:27 Dar nimeni nu poate, intrând în casa celui tare, să-i răpească lucrurile, de nu va lega întâi pe cel tare, și atunci va jefui casa lui. "

Deci nu spune ca Satana va fi invins prin jertfa lui Hristos, ci ca este deja invins. Ca argument suplimentar trebuie sa notam si ce se spune la Iov, unde, cu ingaduinta lui Dumnezeu Satana face rau omului Iov. Si mai trebuie sa notam nenumaratele minuni ale lui Hristos inainte de jertfa, ca de exemplu atunci cand alunga diavolii in porci. Diavolii cer ingaduinta lui Hristos pentru a ajunge in turma de porci, ei altfel sunt fara putere.

3. Despre afirmatiile din apocalipsa cred ca se refera la o definitivare a judecatii. Asa cum se stie ca sfintii, oamenii indumnezeiti dupa moarte pregusta raiul si abia dupa judecata vor trai din plin in rai, asa si cei care vor ajunge in iad, pana la judecata finala iadul inca nu va fi asa de cumplit de rau cum va fi dupa judecata. Desigur, este parerea mea, o sa incerc sa mai caut.

PS: Nu vreau sa fiu inteles gresit de catre nimeni. Nu sunt teolog, nu sunt preot si nici macar un crestin cu traire. Si ma consider un mare pacatos, as spune mai mare decat toti daca nu mi-ar veni in cap ca asta ar insemna si trufie. Dar incerc sa caut cu mintea si cu sufletul acestea. Si incerc sa inteleg si cele spuse de oamenii cu traire ortodoxa in cele ce spun. De aceea nu mi-o luati in nume de rau, nu invat pe nimeni, ci incerc sa gasesc si eu drumul acela ingust in care nu incape minciuna. Iertare.
Reply With Quote
Vechi 19.01.2010, 17:17:39
sergiu's Avatar
sergiu sergiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.06.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de padreati Vezi mesajul
Si mai trebuie sa notam nenumaratele minuni ale lui Hristos inainte de jertfa, ca de exemplu atunci cand alunga diavolii in porci. Diavolii cer ingaduinta lui Hristos pentru a ajunge in turma de porci, ei altfel sunt fara putere.
Am impresia ca au cerut sa intre in turma de porci ca sa poata sa plece in lumea lor. Poate ca acesta este un mod pentru ei de a se intoarce. Ma gandesc ce rost avea sa ceara sa intre in porci si sa se arunce imediat de pe stanca si sa moara porcii? Si ce rost avea sa-i lase Isus Hristos sa faca acest lucru dat fiind ca stia ce se va intampla? Asta ar putea fi si raspunsul de ce la oamenii posedati vrajmasul incearca sa-i omoare prin sinucidere. Poate ca in felul acesta se intoarce si in plus vine cu "trofeul" - sufletul celui pierdut?
Sunt doar niste intrebari la care m-am gandit.
Vechi 19.01.2010, 18:22:27
gavriil gavriil is offline
Banned

Data înregistrării: 04.11.2005
Locație: Galati
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru gavriil
Implicit

In apocalipsa este scris ca sint trei lumi, in cer,pe pamintul si subt pamint in care nu erau vrednice nici o fiinta din ele sa deschida cartea si sa rupa pecetile.Este undeva o lume in care nu pot intra in ea nici macar cei din cer(ingeri,arhangheli......).

Multe teorii distincte la marii invatatori ai ortodoxiei referitoare la iad,oare pe care o poate accepta un om?

Deci nu aven o idee stabila cam cine a creat cu adevarat iadul.

Din punctul de vedere al unui demon raiul ar putea fi iad interesant nu credeti.
Reply With Quote
Vechi 16.10.2010, 01:58:34
Raphael Raphael is offline
Junior Member

Data înregistrării: 04.04.2007
Implicit

O posibila teorie despre Iad.
La inceput nu exista nimic in afara de Domnul insusi, intuneric si intindere de ape. Domnul a creat lumea. Se vede a el nu a creat iadul dar cand Lucifer si ingerii sa au decazut, i-a alungat din Eden. Din cate tin minte i-a alungat nu pe Pamant ci intr-un alt loc si asta sa fie Iadul. Sau nu mai tin eu minte? Deci parerea mea e ca iadul nu l-a creat Domnul dar probabil ca iadul exista dintotdeauna.

Last edited by Raphael; 16.10.2010 at 02:01:10.
Reply With Quote
Vechi 16.10.2010, 08:43:52
coldworld coldworld is offline
Banned

Data înregistrării: 14.10.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raphael Vezi mesajul
Deci parerea mea e ca iadul nu l-a creat Domnul dar probabil ca iadul exista dintotdeauna.
Daca Iadul nu a fost creat de Dumnezeu, cum a existat el dintotdeauna??
Reply With Quote
Vechi 16.10.2010, 11:03:04
horatiu.miron's Avatar
horatiu.miron horatiu.miron is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2010
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raphael Vezi mesajul
Sau nu mai tin eu minte? Deci parerea mea e ca iadul nu l-a creat Domnul dar probabil ca iadul exista dintotdeauna.
Atunci se poate spune ca Dumnezeu nu a creat tot. Sper ca esti constient de implicatiile unei astfel de propozitii.

User vechi: hmiron.
User si mai vechi: scrabble.
Reply With Quote
Vechi 16.10.2010, 11:11:19
Pr. Gheorghe
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de horatiu.miron Vezi mesajul
Atunci se poate spune ca Dumnezeu nu a creat tot. Sper ca esti constient de implicatiile unei astfel de propozitii.
Poate Raphael nu este constient, dar ocupantul iadului se bucura auzind asa ceva; ar avea si el ceva mai "tare" decat Dumnezeu! Vrabia... malai viseaza!!!!!
Reply With Quote
Vechi 16.10.2010, 11:14:12
Elesya Elesya is offline
Banned

Data înregistrării: 08.10.2010
Locație: intre doua nemuriri
Implicit despre iad

"Iadul a fost creat de Dumnezeu pentru diavoli, dar nu pentru oameni, care sint ziditi dupa chipul si asemanarea Sa. Dar prin caderea din rai, a primilor oameni, neamul omenesc a fost supus osindei iadului pina la venirea Fiului lui Dumnezeu pe pamint. Numai prin moartea si Invierea Domnului nostru Iisus Hristos, iadul a fost deschis, iar dreptii Vechiului Testament au fost eliberati si primiti in rai.
De la invierea si inaltarea Mintuitorului, de-a dreapta Tatalui, pina la sfirsitul veacurilor, toti crestinii dreptcredinciosi care pazesc poruncile Lui, sint mintuiti, adica sint primiti in odihna raiului. Numai crestinii necredinciosi, adica lepadatii de Dumnezeu, sinucigasii, sectantii care s-au rupt de Biserica apostolica, si cei ce mor nepocaiti in pacate grele, precum ucigasii, desfrinatii, cei ce traiesc in ura si alte pacate asemenea, sint osinditi dupa moarte in muncile iadului. O parte dintre ei, mai ales cei ce se caiesc de pacatele lor inainte de moarte, sint scosi din iad prin rugaciunile Bisericii si prin fapte de milostenie. Tocmai de aceea noi facem rugaciune si milostenie pentru raposatii nostri ca parastase cu dezlegari, liturghii si praznice la trei, la noua si la patruzeci de zile dupa mutarea lor din viata, ca Dumnezeu sa-i ierte si sa le dea odihna in rai."
Reply With Quote
Vechi 16.10.2010, 11:18:37
Pr. Gheorghe
Guest

Implicit

Interesant ar fi de privit intrebarea acestui topic, mai ales partea cu "creatia iadului, la propriu", daca asezam un filtru de la sfintii parinti: raul se defineste, la nivel de creatie, ca fiind lipsa binelui!

Last edit:

Cam asa:
Citat:
În prealabil postat de andrei_im Vezi mesajul
iadul ca loc concret, iadul ca stare, raul vazut ca exprimare a iadului, si tot ce tine de iad inseamna ABSENTA LUI DUMNEZEU. este DOMNIA NIMICULUI. Dumnezeu nu a creat raul, de aceea raul nu are o existenta de sine statatoare. este o absenta, absenta a ceva sau mai bine zis a CUIVA - a lui Dumnezeu.
sau cam asa:

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Iadul nu a fost creat de Dumnezeu. Iadul a fost definit ca loc in care nu exista Dumnezeu. Aceasta definitie se leaga de definitia raului ca lipsa a binelui. Dar atunci cand este vorba de persoana, nu se poate aplica acelasi calificativ. In iad, persoana nu se destrama in nefiinta. Ori acolo unde este fiinta este prezent si Dumnezeu. Numai ca in iad, Dumnezeu este prilej de nefericire si nu de fericire, pentru ca persoanele ajunse aici au refuzat iubirea Sa. Despre prezenta lui Dumnezeu in iad, vorbeste Sfantul Isaac Sirul.
si cam asa:

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Din Teologia Dogmatica a Parintelui Staniloae nu reiese ca Dumnezeu ar fi creat iadul. Iata un text asupra caruia trebuie sa meditam.
"Iar Sfantul loan Damaschin spune: "Dumnezeu ofera si diavolului, pururea, cele bune. Dar acesta nu voieste sa le primeasca. si in veacul viitor ofera tuturor cele bune. Caci este izvorul celor bune, din care izvoraste bunatatea. Dar fiecare participa la cele bune dupa cum s-a facut pe sine capabil de ele"46. De aceea nu Dumnezeu e cauza chinurilor eterne ale diavolului, ci acesta "de la sine se chinuieste" "si s-a facut el insusi pricina siesi de pedeapsa, mai bine zis se pedepseste pe sine insusi, dorind cele ce nu sunt".
si cam asa:

Last edited by Pr. Gheorghe; 16.10.2010 at 11:24:57.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
De ce ne-a creat Dumnezeu? Templier Knight Generalitati 6 17.03.2011 18:56:39
De ce Dumnezeu ne a creat? KittyNou Generalitati 186 13.09.2010 22:47:09