Legamant al medicilor sub forma unei rugaciuni
In volumul "Medicina si adevar", de R. Ozon si E. Poenaru, aparut la Editura Medicala in 1976, exista un Legamant al medicilor atribuit medicului Maimonide, filosof din secolul al XII-lea, si expus sub forma unei rugaciuni:
"O, Doamne, umple-mi sufletul de dragoste pentru mestesug si toate fapturile. Nu ingadui ca setea de castig si goana dupa slava sa ma inraureasca la practica mestesugului, caci dusmanii adevarului si ai dragostei de oameni ar putea lesne sa ma amageasca si sa ma indeparteze de nobila datorie a facerii de bine pentru copiii tai. Intareste-mi inima ca sa fie mereu gata sa slujeasca pe sarac si pe bogat, pe prieteni si pe dusmani, pe cel bun si pe cel rau. Fa sa nu vad decat omul in cel care sufera. Fie ca mintea sa-mi ramana langa patul bolnavului si sa nu fie abatuta de nici un gand strain, pentru ca sa tina seama de tot ceea ce experienta sau stiinta au invatat-o, caci mare si sublima este cercetarea stiintifica ce tinteste catre pastrarea sanatatii si a vietii tuturor fapturilor. Fa ca bolnavii mei sa aiba incredere in mine si in mestesugul meu. Indeparteaza-i de la patul lor pe sarlatani, pe armata rudelor cu o mie de sfaturi si pe ingrijitorii atotstiutori, caci ei constituie o liota primejdioasa, care, din trufie, zadarniceste cele mai bune intentii ale mestesugului si duce adesea fapturile la moarte. Daca nestiutorii ma vorbesc de rau si ma batjocoresc, fa ca dragostea de mestesug sa ma faca de neatins, ca o pavaza, ca sa pot starui intru adevar, fara a tine seama de trecerea, de varsta si de renumele dusmanilor mei. Daruieste-mi, Doamne, ingaduinta si rabdare fata de bolnavii incapatanati si grosolani. Fa sa fiu cumpatat in toate, dar nesatios in dragostea mea pentru stiinta. Indeparteaza de mine gandul ca pot totul. Da-mi puterea, vointa si prilejul sa-mi largesc cat mai mult cunostintele. Pot sa descopar astazi in fiinta mea lucruri pe care ieri nu le banuiam, caci mestesugul este mare, iar mintea omului patrunde mereu mai departe".
Ce minunat ar fi daca fiecare medic l-ar cunoaste si l-ar respecta.
|