![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dorinta mea profunda ar fi sa primesc dovezi concrete, dar cum nu toata lumea le are la indemana, penttru ca nu toti stim si intelegem ce credem, las la indemana participantului benevol alternativa de a-si expune si parerile, convingerile intr-un mod explicit. Va rog, fiti cat se poate de obiectivi. Multumesc. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
In cazul acesta inseamna sa rationalizezi taina. Acolo unde totul se explica rational nu mai avem taina. Sfintii Parinti tocmai ca prin afirmatiile lor despre Sfanta Treime au evitat sa rationalizeze Taina.
Last edited by georgeval; 25.01.2010 at 19:43:35. |
|
|||
|
|||
![]()
Este cineva in masura sa explice punct cu punct aceasta doctrina, dogma ?
Va rog... |
|
|||
|
|||
![]()
Da, e unul Iisus. Da-i o intalnire, vezi ce-ti explica. Oricine altcineva e necalificat pentru slujba in cauza. Subliniez: oricine.
Exista desigur temeiuri biblice pentru credinta ca Dumnezeu-Unul se manifesta trinitar ca persoane, dar acelea sunt numai indreptari si forme care sa ghideze gandirea. Dovezi exista la cel de care am zis, si numai la El. Orice altceva sunt baliverne. Temeiul principal: La Cina cea de Taina Filip cere "Doamne, arata-ne noua pe Tatal si ne este de ajuns". Vezi ce raspunde Iisus, si vezi si rugaciunea lui pentru sine si pentru apostoli asa cum o descrie Evanghelia lui Ioan si ai acolo o indreptare de credinta. Daca nu-ti este de ajuns e putin probabil sa te lamureasca altceva. Last edited by inorog; 26.01.2010 at 23:51:15. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu am putut urmari cu amanuntul tot firul discutiei, de aceea daca rpet ceva ce s-a spus, sa ma iertati.
Vroiam numai sa aduc aminte de o formulare care ii apartine lui Hristos: Mat 28:18 Și apropiindu-Se Iisus, le-a vorbit lor, zicând: Datu-Mi-s-a toată puterea, în cer și pe pământ. Mat 28:19 Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Mat 28:20 Învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, și iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin. PS: am verificat, si in toate versiunile la care am acces (grecesti, vilgata, king james, romanesti toate), scrie acelasi lucru, deci nu e cazul de ne-autenticitate. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu sunt multumiti nici cu asta si nici cu epistola apostolica a lui Ioan ("Caci trei sunt care marturisesc in cer, Tatal, Fiul si Duhul Sfant") si nici cu altele, ba chiar e o campanie intre iehovisti sa demonstreze ca aceste pasaje "au aparut mai tarziu". Litera scrisa nu poate convinge. Scrie tot in Biblie de ce :)
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
1Io 5:7 Căci trei sunt care mărturisesc în cer: Tatăl, Cuvântul și Sfântul Duh, și Acești trei Una sunt. |
|
|||
|
|||
![]()
Cu minima modestie necesara cand ne atingem fie si cu gandul de acest loc, sa remarcam ca Ioan, teologhisind despre Sfanta Treime in epistola, atrage atentia cu blandete dar si cu severitate, adica avand atitudinea pe care e nevoie sa o avem manevrand un instrument foarte delicat, sau navigand intr-o zona foarte anevoioasa, CA ESTE CU NEPUTINTA CONTEMPLAREA TAINEI TREIMII IN AFARA TAINEI INTRUPARII LUI IISUS. Pentru aceea bisericile sacramentale (in principal ortodoxia si catolicismul) au atras si atrag atentia ca negarea materializarii divine in sacramente echivaleaza cu abandonul crestinismului, pentru ca de acolo incolo suntem pe un etern teritoriu de ipoteze, "eu cred ca" si "de unde sa stim". Ce diferente de cult sunt intre ortodoxie si catolicism - sunt majore, dar acest capitol ramane valid. Materializarea lui Iisus inviat in sacramente este singurul mod de a cunoaste divinitatea, chiar si ascetii vazatori in rugaciune nu fac altceva (spune de data aceasta ortodoxia si numai ea) decat ca materializeaza pe Iisus intr-o liturghie ascunsa.
|
|
|||
|
|||
![]()
Poi Biblia ne destainuie in multe locuri Trinitatea, Dumnezeirea Fiului
Căci un copil ni s-a născut, un Fiu ni s-a dat și domnia va fi pe umărul Lui; Îl vor numi Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veșniciilor, Prințul păcii(Isaia 9:6) Iar către Fiul: "Tronul Tău, Dumnezeule, în veacul veacului; și toiagul dreptății este toiagul împărăției Tale. (Evrei 1:8) La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul. (Ioan 1:1) A răspuns Toma și I-a zis: Domnul meu și Dumnezeul meu! (Ioan 20:28) Acesta este chipul lui Dumnezeu celui nevăzut, mai întâi născut decât toată făptura. .Pentru că întru El au fost făcute toate, cele din ceruri și cele de pe pământ, cele văzute, și cele nevăzute, fie tronuri, fie domnii, fie începătorii, fie stăpânii. Toate s-au făcut prin El și pentru El.(Coloseni 1-15-16) Căci întru El locuiește, trupește, toată plinătatea Dumnezeirii, (Coloseni2:9)
"Cine seamana in firea pamanteasca va secera din firea pamanteasca putrezirea dar cine seamana in Duhul va secera din Duhul Viata Vesnica"Galateni 6;8 Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15) |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Credinta in zodii vs. dogma liberului arbitru | laurastifter | Alte Religii | 21 | 23.06.2013 15:54:57 |
Dogma Democratiei si Dogma Statului Paternal | Mihnea Dragomir | Dogmatica | 71 | 17.02.2013 19:45:07 |
Dogma este obligatorie pentru mantuire | catalin2 | Dogmatica | 137 | 04.10.2011 15:59:10 |
Religie, Dogma, Ortodoxism vs Buddhism, Hinduism vs iubirea libera a Divinitatii | Tangun | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 126 | 31.01.2011 16:41:30 |
Avem Patriarh | danyel | Stiri, actualitati, anunturi | 34 | 11.02.2009 22:03:42 |
|