![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Offf, nu stiu ce sa zic, mai Jenica.
Tu imi dai un link cu Marian Moise, de parca cine stie ce autoritate ar fi. (Btw, mie nu-mi place reclama care i se face, mi se pare ff comercial). Extrase din cartulie nu dau, ca mai stii, vine careva sa reclame ca i-am furat proprietatea intelectuala. Iar tu Dorin, care stii atatea, poate imi dai si mie un raspuns on topic. Sau poate stiu alti teologi care citesc pe aici. Adica, de cand nu mai sunt bune pomelnicele si pomenirile pentru cei morti, si mai nou, e indicat sa facem Acatist. |
|
|||
|
|||
![]()
Am si eu acasa Acatistul pt. cei morti. Acest Acatist nu inlocuieste pomenile si slujbele care se fac in biserica, ci este o rugaciune in plus pt. cei morti, pe care putem sa o facem noi acasa.
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu e neaparat ,,indicaŽŽt sa facem acest Acatist, dar il poti face daca simti nevoia sa te rogi acasa pt. sufletele dragi care au plecat din aceasta viata. Mie mi-a fost de folos si mi-a alinat sufletul atunci cand imi era f dor de bunicii mei.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() ![]() M-am gandit ca iti este suficienta specificarea mea "voita" ca a fost citit de Ierarhi la inmormantarea unui IPS. Deci este canonic acatistul, sau recunoscut de BOR, spune-i cum vrei. Nu stiu raspuns teologic, dar stiu ca pe mine nu ma deranjeaza ca au alcatuit un Acatist si pentru cei adormiti. Personal simt bucurie cand il citesc. ![]() Ma gandesc ca au simtit nevoia sa completeze rugaciunile din Moliftelnice cu un acatsit, din evlavie si iubire pentru cei adormiti. Rugaciunea este la urma urmei un mod de a-ti exprima evlavia, iubirea, recunostinta fata Hristos (sau Stapana, sau sfintii Sai). Eu am un Acatistier vechi si aici am gasit acatiste mai putin intalnite ale Maicii Domnului. Spre exemplu "Acatsitul Maicii Domnului Egumena Manastirilor" sau "Acatistul Sfantului Mormant" sau "Acatist dinaintea Sfintei Impartasanii". Eu cred ca acestea toate au aparut in urma evlaviei si a iubirii (din nou) unor mari duhovnici fata de Cel/Cea caruia ii este adresat. Spre exemplu, in Sfantul Munte fiecare Icoana a Stapanei are o denumire legata in mod direct de o minune a Sa. Uite citeste putin pe aici cand ai timp. http://www.munteleathos.com/Pagina/A...tirea_Vatopedu Ma gandesc ca tot asa au aparut si acatistele.. .E parerea unui om simplu. Asteptam si verdictul unui teolog. ![]() In rest, bucurie! Last edited by eduardd; 03.02.2010 at 09:33:46. |
|
||||
|
||||
![]()
Puteti posta acele rugaciuni din Moliftelnice pentru cei adormiti?
|
||||
|
||||
![]()
Acatistul meu pentru adormiti e tiparit cu binecuvantarea episcopului Teleormanului.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Acestea au mare putere, cu atat mai mult cu cat ele sunt rostite de preot, ba chiar si la Sfanta Liturghie. Aparuse insa problema daca se poate face acatist pentru cei adormiti, sau nu. Si eu am gandit la faptul ca acatistul fiind un mod de rugaciune, se poate face si pentru cei morti o asemenea rugaciune. Nu stiu daca am inteles bine nedumerirea ta. Pace, bucurie si o zi cat mai buna !
|
|||
|
|||
![]()
Dragilor, in primul rand multumesc ca v-ati ostenit sa raspundeti.
![]() Jenica: da, observasem specificarea ta voita. dar nu stiu de ce, tot nu mi se pare ok treaba asta cu acatist pentru adormiti. (sincer, nici nu stiu ce m-a facut sa iau carticica asta de pe raftul magazinului. eram in graba si n-am observat pe moment ca n-are binecuvantare). Stiu de icoanele Maicii Domnului de la Muntele Athos, fiecare cu povestea ei. Cu adevarat deosebite. Laurentiu: am mai spus, nu dau extrase din cartulia asta. dar daca imi dai adresa pe MP, ti-o pun la Posta. apropo, cred ca este tiparita cam demult, pe vremea cand I.P. nu era arhimandrit la Lainici, ci numai protos. Dorin : da, intre timp cartea asta mi-a raspuns singura la intrebare - zice acolo ca acest acatist ar fi aparut din dorinta unora ca pe langa milostenii si Liturghii cu Parastas sa mai faca si o rugaciune concreta, in particular. si ca ar fi singurul de acest gen tiparit in romaneste. |
|
|||
|
|||
![]()
Un verset cu o mare incarcatura si o promisiune facuta de Dumnezeu celor adormiti il gasim in Apocalipsa 14:15
"Și am auzit un glas din cer, zicând: Scrie: Fericiți cei morți, cei ce acum mor întru Domnul! Da, grăiește Duhul, odihnească-se de ostenelile lor, căci faptele lor vin cu ei, "
"Cine seamana in firea pamanteasca va secera din firea pamanteasca putrezirea dar cine seamana in Duhul va secera din Duhul Viata Vesnica"Galateni 6;8 Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15) |
|
|||
|
|||
![]()
Mie, personal, niste preoti mi-au recomandat sa citesc din Psaltire, cate o catisma-doua pe zi, pentru sufletele celor adormiti/raposati din familie. De ex. cand a raposat mama mea, Dumnezeu s-o ierte, un parinte mi-a recomandat ca in primele 40 de zile sa incerc sa citesc din Psaltire, cate o catisma-doua, zilnic, pe langa pomenirile traditionale si platit sarindar de 40 zile/1 an (care sunt cele mai importante si prioritare).
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman | Ciprian Mustiata | Teologie si Stiinta | 8 | 19.12.2012 16:12:08 |
ma poate ajuta cineva sa cumpar o rasa("vesmant"pt. Protopsalti)? | inclusiveu | Generalitati | 9 | 02.07.2012 15:08:55 |
Se poate tine "post partial?" | fallen | Postul | 175 | 07.04.2012 09:49:09 |
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! | valentinalogo | Preotul | 28 | 06.06.2010 07:26:42 |
|