Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Ai dreptate, nici o varianta nu este gresita. Insa mi-am adus aminte ca unul din Parintii din vechime a prezis ca aceasta rugaciune se va simplifica din ce in ce mai mult pana va ajunge la forma "Doamne Iisuse, miluieste-ma", "Doamne miluieste-ma" si, chiar inainte de sfarsitul lumii, va fi "Miluieste-ma" - omul nemaistiind nici cui se roaga.
|
Dumnezeule milostiv fii-mi mie pacatosului!
Nu stiam despre aceste cuvinte, dar pot fi adevarate! Eu una stiu ca din toate cartile de la Sf.Munte pe care le-am citit, ba mai mult chiar intreband acolo pe parinti Athoniti, stiu de varianta Doamne Iisuse Hristoase miluieste-ma!
La Vatopedi, parintii au ascultare de la pr.Staret Efrem sa rosteasca rugaciunea in soapta! Si pe fiecare parinte il poti auzi cum se roaga. Care este explicatia?
MIntea fuge... gandurile vin... amintirile vin... imaginatia vine... gura spune rugaciunea... urechile aud... si asa lupta asta duhovniceasca este castigata de MINTE, caci mereu revine auzind rugaciunea! Apoi nu poti sa nu te concetrezi asupra rugaciunii auzind-o! Fuge mintea? se aude rugaciunea si revine!
Frumos spunea Avva Macarie:
cand iti aduci aminte de Dumnezeu, inmulteste rugaciunea ta, ca atunci cand vei uita pe Dumnezeu, El sa isi aduca aminte de tine!
Adica te rogi... si fuge mintea... dar vezi o biserica... simti metanierul din mana... auzi un cuvant despre Dumnezeu... reiei rugaciunea! ti-ai adus aminte pt ca DUmnezeu si-a adus aminte de tine si ti-ai reluat rugaciunea!
Tot El lucreaza in noi... si noi nu-L bagam in seama...