![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Dar nu margini folosul postului numai la indepartarea de mancare. Adevaratul post sta in indepartarea de pacate. " Dezleaga orice legatura a nedreptatii" (Isaia 58,6)
treci cu vederea insulta ce ti-a pricinuit-o aproapele. Iarta-i pacatele! "Nu postiti in judecati si in certuri"(Isaia 58,4) Nu mancati carne, dar mananci pe fratele tau! Te abtii de la vin, dar nu-ti stapanesti ocarile! Postesti toata ziua, dar nu iti stapanesti ocarile; iti cheltuiesti ziua in judecati! "Vai de cei ce se imbata, dar nu de vin!" (Isaia 28.1) Mania este o betie a sufletului; il face pe om fara judecta. Tristetea este si ea o betie, ca tulbura mintea. Frica este o alta betie. "Mantuie sufletul meu de frica vrajmasului" (Ps.83.2) Pe scurt, fiecare din starile sufletesti, care tulbura mintea este o betie. Gandeste-te la omul manios cat este de beat de patima! Betia nu este usa spre post, nici desfranarea usa spre castitate; nu se poate intra la virtute prin viciu. Betia duce la desfrau. La post duce cumpatarea. Nu te dedai la betie inainte de aceste cinci zile de post, ca si cand ai vrea sa-ti scoti paguba pentru zilele cate vei posti si ca si cum ai vrea sa inseli pe Leguitor. Te ostenesti zadarnic, daca-ti chinui trupul si nu-ti tamaduiesti viciul. Camara in care depozitezi vinul e nesigura; torni intr-un vas gaurit. Vinul curge, iar la fund ramane pacatul. Stii oare cine este Cel pe Care ai sa-L primesti cand te impartasesti? Este Cel Care ne-a fagaduit "Eu si Tatal Meu vom veni la el si la el vom locui" (Ioan 14,23) Pentru ce I-o iei inaint cu betia si inchizi intrarea Stapanului? Betia alunga harurile duhovnicesti. Postul ete podoaba orasului, stabilitatea pietei, pacea caselor, salvarea averilor. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Intrebarea nu era pentru mine ci pentru un coleg de servici, intrebare la care voiam sa-i raspund dupa ce ma informam mai bine. Eu sunt cu ceaiurile, nu beau cafea de regula, poate doar rar,fortat de socializare, si atunci decafeinizata. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Domnul sa te lumineze cum sa faci! Elena PS: Va rog daca poate cineva sa-mi spuna cum a reusit sa-si educe copiii sa tina posturile. Sau cum a vazut la altii o astfel de educatie. Sau daca a trait in familia sa, adica parintii l-au educat astfel. Eu n-am nici copii, n-am trait nici o copilarie ortodoxa ca sa vorbesc despre cazul meu, asa ca am nevoie sa ma luminati. Sper sa nu ma lasati in intuneric! Imi povestea un preot ca acum vreo 40 de ani, cand era copil, erau 8 frati si faceau ceasurile acasa in fiecare zi. Maine o sa-l vad sa-l intreb cum tineau post cand erau copii si ce-i determina. Doamne, ce minunat e sa vezi astfel de oameni! Totusi sper sa-mi scrieti si voi. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Elena, exemplul parintilor este decisiv pentru copil. Asa ca educarea lor se face prin educarea parintilor in duh crestin ortodox. Si daca parintii postesc, apoi si copilul o sa posteasca. Poate o sa mai manance el in ascuns o ciocolata sau altceva, dar la un moment dat o sa-si dea seama ca de parinti se poate ascunde, dar nu de Dumnezeu. Cam asa vad eu.
|
|
|||
|
|||
![]()
Va multumesc tuturor ca m-ati ajutat sa pregatesc emisiunea, ca v-ati rugat pentru mine, sau ca ati uitat sa va rugati dar o s-o faceti altadata.
A fost bine, am zis un Paraclis al Maicii Domnului azi-dimineata si s-a simtit efectul. S-a discutat despre prezentarea istorica a notiunii de post (din antichitate pana azi). Apoi am insistat pe post ca traditie iudaica (Yom Kippour, doua zile de post pe saptamana, cateva citate cand se posteste mai mult: 3 zile - Ester, 7 zile - Samuel, 40 de zile - cei 40 de ani in desert ai poporului ales, Moise, Ilie si apoi cele 40 de zile de post ale Mantuitorului). Apoi s-a facut trecerea la situatia in crestinism si situatia in Ortodoxie. Am dat o scurta prezentare a perioadele de post cu semnificatiile lor, dupa care ne-am oprit la Postul Pastelui. O lunga discutie s-a incins legata de semnificatia postului, in sensul de "de ce postim?", aici discutandu-se despre situatia paradisiaca, despre protoparinti, despre modelul Hristos, despre modul in care Dumnezeu si Hristos ne spun si ne arata cum sa postim, despre ce avem noi de facut ca sa mergem spre asemanarea cu Dumnezeu si cum postul este o forma de a avea foame, dar nu orice tip de foame, ci o foame de Dumnezeu. Apoi s-a trecut la explicatia lui "cum postim?", vorbind despre postul "alimentar" (cu restrictiile alimentare si nu numai) si postul "spiritual", in care s-au dezvoltat aspecte legate de pocainta, rugaciune si milostenie, precum si alte fatete ale postului cum ar fi cel cultural, cel legat de activitatile care ne ocupa mult timp si ne indeparteaza de scopul suprem - mantuirea. S-a vorbit despre "tristetea luminoasa" pe care o are crestinul ortodox care traieste postul si despre alte mici aspecte pe care le-am uitat. Imbatranesc!!! Deci, dupa cum vedeti, am folosit multe din sfaturile voastre, pentru care va multumesc din suflet. Si va multumesc mai ales ca v-ati rugat sa ma inspire Dumnezeu ce sa spun. Un post cu pace si o mai adanca traire a mortii fata de patimi si de ce ne tine legati de lume, ca sa inviem cu Hristos in bucuria si maretia Pastelui! Elena |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ma bucur ca ati reusit sa va lasati de fumat. Felicitari!:) |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
biserica catolica versus biserica ortodoxa | sovidiu | Biserica Romano-Catolica | 36 | 08.06.2013 23:58:51 |
Biserica ortodoxa si vrajitoarele | mihaelaflorina | Generalitati | 3 | 26.07.2011 13:01:10 |
Biserica ortodoxa sarba | Jane Says | Despre Biserica Ortodoxa in general | 6 | 29.07.2010 17:39:12 |
Vinul si Biserica ortodoxa | LapetiteMoc | Generalitati | 15 | 02.10.2009 23:26:05 |
Un penticostal in biserica ortodoxa | zoridezi | Secte si culte | 8 | 08.05.2009 07:14:10 |
|