Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Vechiul Testament
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.02.2010, 22:39:36
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Alexmot Vezi mesajul
Citat din linkul postat de tine:
"Ziua a II-a (Facerea, 1, 6-8).
Dumnezeu a creat "taria", prin care a despartit apele si pe care a numit-o "cer". Potrivit cosmologiei gre*cesti/ majoritatea Sfintilor Parinti au interpretat "taria" ca fiind un mediu stabil, chiar stanca, o bolta pe care sunt fixate stelele, sau unu! din "principii" (pamant, aer, apa, foc). Pentru ca Dumnezeu a numit aceasta faptura "cer", Sfantul Atanasie si Sfantul Vasile o vad ca un al cincilea "principiu", dandu-i o conotatie dinamica : nu e un mediu sta- bil, o bariera fizica, ci o putere prin care se manifesta insasi "covarsi*toarea putere a lui Dumnezeu" : "pricina care face ca pamantul, care este mai greu decat apa, sa stea suspendat in mijlocul universului - afirma Sfantul Vasile -, tot aceea, negresit, face ca si acea enorma cantitate de apa (...) sa ramana imobila in jurul pamantului" (op. cit.,III, 5 ; cf. I, 8-9). La randul sau, Sfantul Atanasie vorbeste despre Logosul Creator, Puterea si intelepciunea Tatalui, care a "atarnat pamantul nesprijinit pe nimic altceva decat pe voia Lui" (Cuvant impotriva elinilor 40 ; cf. Sfantul Ioan Damaschin, op. cit., II, 10). Interpretarile de mai sus ne permit sa intelegem prin "tarie" forta gravitationala, cea prin care toate se organizeaza si isi regleaza ritmurile potrivit cu ratiu*nea lor de a fi ; de fapt, gravitatia si celelalte forte modelatoare sunt expresiile active ale rationalitatii creatiei, prin intermediul carora Dum*nezeu se implica in viata si miscarea creatiei Sale. Ceea ce insa n-au sesizat exegetii din vechime e ca "pamantul" zilei a II-a nu mai e "pa*mantul nevazut si netocmit", ci planeta noastra. In cele din urma, ziua a II-a infatiseaza un moment al geologiei planetei : pamantul era in*valuit intr-un balon de gaz care, pe masura ce miscarea s-a regularizat, a cunoscut un proces de stratificare, astfel incat elementele mai grele s-au condensat in oceanul primordial care acoperea in intregime supra*fata Terrei, elementele mai usoare formand diversele cercuri ale at*mosferei. Stiinta contemporana evidentiaza astfel adevarul netrecator al Scripturii."
Unde spune in acest citat despre apele de deasupra tariei adica de deasupra cerului?Nu sunt inca lamurit.
Afirmatia din postarea mea este intr-o conferinta la care am participat si probabil intr-un alt articol. Am dat linkul pentru mai multe lamuriri in primul rand legat de "tarie". Cand am sa gasesc si afirmatia am sa o postez.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2010, 22:44:18
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Alexmot ,

Orb pe orb nu poate calauzi... Gaseste intai tu calea si ajutate pe tine, ca apoi sa-i poti ajuta si pe altii.
Reply With Quote
Vechi 15.02.2010, 00:10:34
gavriil gavriil is offline
Banned

Data înregistrării: 04.11.2005
Locație: Galati
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru gavriil
Implicit

Citat:
Sa lasam stelele si luminatorii de zi si de noapte ca vom vorbi si despre acestea in curand....iti promit ca si despre acestea am intrebari puse mie de catre atei si eu le-am raspuns intr-un fel dar ei zic ca nu am dreptate.In Biblia Ortodoxa se spune foarte clar ca apele de sub tarie sunt marile si evident oceanele....si acestea sunt foarte fizice....nu m-ai lamurit inca ce sunt apele de deasupra tariei....Nu mai raspund la nici un mesaj de-al tau privind apele de deasupra tariei decat daca explici logic ce sunt aceste ape de deasupra tariei....eu trebuie sa-i lamuresc pe atei si pe cei care au alte credinte privind Facera cum ar fi asa zisele tablite de lut sumeriene....etc....cu care eu nu sunt de-acord pentru ca sunt de-acor cu ceea ce spune Biblia Ortodoxa dar vreau sa inteleg tot ce spune Biblia Ortodoxa pentru a combate pe atei si cei care cred in alte teorii (precum cele sumeriene) privind Facerea.Sper ca nu te superi!?
Tu nu vrei sa intelegi ca in a 2 zi a creatiei nu era nimic fizic .Nu ai ce sa convingi pentru ca un om materialist vrea ceva palpabil nu credinta.Tu cu biblia nu poti sa ii dovedesti ca nu era ceva care ei pot accepta adica ceva nepalpabil.
Aceste ape sint lumea spirituala care nu se poate vedea cu ochiul fizic sau cu microscopul si apele care erau sub tarie erau spirituale nu erau fizice cum sint azi.Omul era in partea de jos a tariei ear restul entitatilor in partea de sus a tariei.
Toata creatia intai a fost creata in spiritual si dupa aceea sa condensat pina la ce vezi tu azi.
Stelele de pe cer sint lumile spirituale reflectarea lor in plan fizic biblia ne arata clar ca satan a tras de pe el un sfert din stele aceste stele reprezinta acele entitati sau lumi spirituale .

Biblia are in ea mult simbolism dar in acelas timp acest simbolism se transforma in realitate fizica dar trebuie sa putem sa il vedem pentru ca altfel nu poti sa inveti sau sa combati pe unii oameni care nu pot crede mai mult dec ceea ce vad.
Reply With Quote
Vechi 15.02.2010, 18:55:00
Alexmot Alexmot is offline
Junior Member

Data înregistrării: 12.02.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Alexmot , Orb pe orb nu poate calauzi... Gaseste intai tu calea si ajutate pe tine, ca apoi sa-i poti ajuta si pe altii.
Eu astept pe unul care are ochi sa vada si care deja a vazut....Care este omul care are ochi sa vada pentru ca sa ma calauzeasca?
Reply With Quote
Vechi 15.02.2010, 18:56:06
Junior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Afirmatia din postarea mea este intr-o conferinta la care am participat si probabil intr-un alt articol. Am dat linkul pentru mai multe lamuriri in primul rand legat de "tarie". Cand am sa gasesc si afirmatia am sa o postez.
Astept cu interes.Multumesc!
Reply With Quote
Vechi 15.02.2010, 19:15:17
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Citat:
Eu astept pe unul care are ochi sa vada si care deja a vazut....Care este omul care are ochi sa vada pentru ca sa ma calauzeasca?
Oamenii cu traire, cred ca sunt si pe acest forum.La asta ma refeream(traire).Ca orbi toti suntem ca nu putem vedea si cunoaste pe Dumnezeu in deplinatate, de aceia sa nu incercam sa ne punem noi calauze si invatatori degraba.Ci mai repede sa vietuim dupa cum ar trebui sa vietuim ca totul in jurul nostru sa prinda viata.Era si o vorba sa cautam sa ne dobandim sufletul nostru intai nu pe al altora, ca asa ii vom dobandii si pe altii.Adica sa ne preocupam de noi insine, nu de altii(nu in sensul egoist) ci in sensul de judecata, ca dobandindu-ne pe noi sa-i dobandim si pe ei.Prin exemplul de comportament crestinesc.
Reply With Quote
Vechi 15.02.2010, 19:24:08
Junior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de gavriil Vezi mesajul
Tu nu vrei sa intelegi ca in a 2 zi a creatiei nu era nimic fizic .Nu ai ce sa convingi pentru ca un om materialist vrea ceva palpabil nu credinta.Tu cu biblia nu poti sa ii dovedesti ca nu era ceva care ei pot accepta adica ceva nepalpabil.
Aceste ape sint lumea spirituala care nu se poate vedea cu ochiul fizic sau cu microscopul si apele care erau sub tarie erau spirituale nu erau fizice cum sint azi.Omul era in partea de jos a tariei ear restul entitatilor in partea de sus a tariei.
Toata creatia intai a fost creata in spiritual si dupa aceea sa condensat pina la ce vezi tu azi.
Stelele de pe cer sint lumile spirituale reflectarea lor in plan fizic biblia ne arata clar ca satan a tras de pe el un sfert din stele aceste stele reprezinta acele entitati sau lumi spirituale .

Biblia are in ea mult simbolism dar in acelas timp acest simbolism se transforma in realitate fizica dar trebuie sa putem sa il vedem pentru ca altfel nu poti sa inveti sau sa combati pe unii oameni care nu pot crede mai mult dec ceea ce vad.
Nu stiu cum citesti tu Biblia Ortodoxa dar eu vad ca scrie clar inca din ziua intaia erau si cerul si pamantul si lumina.....si intr-adevar pamantul era netocmit (adica era in dezacord si presupun ca era in dezacord cu a putea oferi tot ce este necesar pentru viata oamenilor) si gol (adica fara nimic pe el fara iarba fara pomi fara animale si fara oameni) dar pamantul era deja ceva trupesc adica fizic,iar lumina este ceva fizic...iar in ziua a doua a facut Dumnezeu taria si taria a numit-o cer si intr-adevar cerul la inceput nu avea stele si nici luminatorul de zi si luminatorul de noapte.Cum cu apele de deasupra tariei inca nu este clar si nici tu nu poti sa-mi explici eu zic sa mai recitim pana cand Dumnezeu ne va lamuri.Vorbind despre stelele din cer,atei imi pun mereu intrebarea:"Cum arata lumina in ziua a intaia,a doua si a treia a Facerii daca abia in ziua a patra Dumnezeu a facut stelele si cei doi luminatori?".
Unde scrie in Biblia Ortodoxa ca satan a tras de pe cer un sfert din stele?
Reply With Quote
Vechi 15.02.2010, 19:25:53
Junior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Oamenii cu traire, cred ca sunt si pe acest forum.La asta ma refeream(traire).Ca orbi toti suntem ca nu putem vedea si cunoaste pe Dumnezeu in deplinatate, de aceia sa nu incercam sa ne punem noi calauze si invatatori degraba.Ci mai repede sa vietuim dupa cum ar trebui sa vietuim ca totul in jurul nostru sa prinda viata.Era si o vorba sa cautam sa ne dobandim sufletul nostru intai nu pe al altora, ca asa ii vom dobandii si pe altii.Adica sa ne preocupam de noi insine, nu de altii(nu in sensul egoist) ci in sensul de judecata, ca dobandindu-ne pe noi sa-i dobandim si pe ei.Prin exemplul de comportament crestinesc.
Cum putem sa ne dobandim sufletul nostru?
Reply With Quote
Vechi 15.02.2010, 19:30:46
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Citat:
Cum putem sa ne dobandim sufletul nostru?
Cred ca ascultand de Hristos si de evanghelie si ramanand pe calea cea buna.Sa incercam sa facem ceea ce este bine.
Reply With Quote
Vechi 15.02.2010, 20:06:15
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Felul in care ne raportam la aproapele nostru in special la cei pe care vrem sa ne asculte(sau sa-i dobandim).Nu intr-un duh de certare sa ne purtam cu ei ci intr-un duh de slujire si smerenie.Atragi mai multe muste cu miere decat cu otet.Si mai ales sa stim ceea ce vorbim.In operele Sfintilor Parinti ne sunt explicate majoritatea invataturilor din Scripturi.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
biblia ortodoxa in engleza online BebeGeo Resurse ortodoxe on-line 5 13.12.2017 09:14:14
Cum argumentam ca Biblia Ortodoxa este adevarata? gabriela8 Despre Sfanta Scriptura 83 14.10.2014 20:56:50
Biblia ortodoxa - Varianta de buzunar IT Despre Sfanta Scriptura 10 27.02.2010 00:55:06
Biblia Ortodoxa Si Biblia Sectara pac_man_c Generalitati 5 28.12.2009 03:52:06