Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.02.2010, 16:24:32
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jane Says Vezi mesajul
Eu am observat ca in anii cand nu tineam post (si nimeni din familie de altfel), ma napusteam asupra mancarurilor de Sarbatori (care se pregateau in casa, si inca din belsug chiar daca nu ne era prea clar ce sarbatoream concret) cu mult mai multa "salbaticie", de zaceam pe urma cateva zile toti sa ne refacem.

De cand am inteles un pic mai mult ideea de post si de praznic insa, am ajuns chiar sa simt uneori, la sfarsitul postului, dupa ce am pus in gura primul ou umplut, ceva ca o pierdere inexplicabila. Am ajuns la concluzia ca bucuria Sarbatorii nu consta in "dezlegarea" la dulce, ci e ceva de alta natura, ceva ce nu pot explica, dar ca nu are legatura cu mancarea. Nu e vorba ca de dulcele ar fi pacatos sau nu, ca din cate am citit nu se mai pune asa problema in privinta alimentelor. Cu toate astea, cand primesc dezlegarea dupa un post lung, parca nu mai am entuziasmul la halit pe care-l aveam pe vremuri, ci simt acea pierdere inefabila, putin dulceaga, poate faptul ca pana ieri faceam ceva pentru Dumnezeu iar astazi nu mai fac; si nici nu pun asta pe seama metabolismului schimbat sau mai stiu eu ce.

Si din ce am vazut prin casele oamenilor, mai mult mananca si se simt rai cei care nu au tinut post, pentru ca postul te invata si o oarecare cumpatare, ori cumpatarea nu e o "virtute" care tine numai 6 saptamani, nemaifiind necesara in clipa Sarbatorii.
Exista o "tiranie" a poftei pe care nu o constientizezi pana nu tii post..
Am observat si eu lucruri ciudate.. ca nu-ti este foame mult timp dupa impartasanie (nu stiu daca se intampla si altora). Pe mine ma uimesc si ma entuziasmeaza aceste lucruri.. ma gandesc ca da, nu cu paine traieste omul :).
Reply With Quote
Vechi 18.02.2010, 16:54:43
caliyo caliyo is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jane Says Vezi mesajul

Si din ce am vazut prin casele oamenilor, mai mult mananca si se simt rai cei care nu au tinut post, pentru ca postul te invata si o oarecare cumpatare, ori cumpatarea nu e o "virtute" care tine numai 6 saptamani, nemaifiind necesara in clipa Sarbatorii.
Si eu gandesc la fel.
Reply With Quote
Vechi 18.02.2010, 17:35:05
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

@AndruscaCIM

Ba este asa, te poti ingrasa la stres si te poti ingrasa si fara sa mananci (e vorba de metabolism).
La stres organismul acumuleaza din cauza unui dezechilibru de hormoni si substante, grasimi, mai ales in zona abdominala.

"Uite explicatia:
1. Oboseala, insomnia

'Atunci cand nu te odihnesti indeajuns, corpul este supus stresului, care, la nivel biochimic, inlesneste depozitarea grasimilor', explica autoarea.
Tendinta insomniacului este de a mai ciuguli cate ceva, crezand ca asta il ajuta sa adoarma mai usor. Nu este asa - gustarile nocturne nu fac decat sa-ti ingreuneze somnul si sa adauge cateva sute de calorii celor adunate deja peste zi. Ideal este sa dormi opt ore pe noapte.

2. Stresul

Acesta 'incetineste metabolismul si elimina anumiti hormoni (cortizol, leptina) care aduc un surplus de grasime, mai ales in zona abdominala'.
Dr. Susan Bowerman, reprezentant al Centrului de Nutritie UCLA, considera ca cei care mananca pe fond de stres aleg mai ales alimente bogate in carbohidrati. Acestea au un efect de 'calmare a foamei' mult mai rapid, datorita nivelului crescut de serotonina pe care il declanseaza.
Multi dau navala in alimente bogate in amidon, crezand ca asta ii face sa se simta mai bine. Solutia propusa atat de Bowerman, cat si de May, este sportul sau relaxarea cu ajutorul unor tehnici speciale, ambele avand atat efectul anti-stres, cat si pe cel al arderii de calorii."

http://www.newz.ro/stire/71766/te-ai...ai-gandit.html

http://stress.about.com/od/stresshea...weightgain.htm
Vechi 19.02.2010, 10:03:31
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Exista o "tiranie" a poftei pe care nu o constientizezi pana nu tii post..
Am simtit si eu asta, de dimineata.

Dupa ce am mancat acasa, urma sa mai gust ceva si la serviciu, pe drum a aparut pofta... pateul cu ciuperci de la patiseria din statia de tramvai. Abia am putut sa nu imi iau, mai ales ca a si intarziat mult tramvaiul. De data asta am reusit, ieri insa... nu. :)

Nu mancam multe de foame, ci doar de pofta.
Este nevoie sa discernem bine intre foame si pofta.

Reply With Quote
Vechi 19.02.2010, 11:22:40
Adriana-Simona's Avatar
Adriana-Simona Adriana-Simona is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.01.2010
Implicit Buna tututror

Chestia cu postul e mai complexa.
In primul rand fiecare are masura lui. Unii pot sa tina post doar de carne, altii de toate alimentele de origine animala, altii post aspru. Un parinte din Athos ne-a zis mai de mult ca postul trebuie sa-l incepem treptat, si apoi sa vedem unde ne e masura.
Adica prima oara cand postesti sa tii numai de carne, apoi daca il treci cu bine, mergi mai departe la cel de branza, carne, oua, lapte etc... si vezi cat de multi poti.
Trebuie sa existe cumpatare si cu ajunarea!
Tot el ne atragea atentia ca decat sa mancam pateuri vegetale, salam vegetal si alte chimicale si e-uri de post care fac rau corpului, mai bine tinem doar postul de carne si atat.
Acum ca sa nu se simtim apatici si lipsiti de energie trebuie sa mancam sanatos, si cat mai natural. Acusi vin urziciile care au fier si ne rezolva anemia :)
Asta legat de mancare.
Dar conteaza mult si atitudinea. De ce postesti? Ca asa fac colegii de serviciu, ca asa zice parintele, ca vrei sa te dai mare sfant(a), ca ti frica ca te bate Dumnezeu sau... sau ca iti doresti sa iti schimbi viata in bine?
Cei ce o fac doar de imagine (slava de sine) sau frica sunt aspru ispititi de draci, si pana la urma cedeaza, sau raman frustrati privind cu jind la cei ce isi traiesc viata.

Sa nu uitam ca postul nu e doar manacare, ci mai ales exercitiu pentru renuntarea la egoism. Iar asta implica multe, de la modul in care gandim, la locurile unde mergem si tot ce facem. Geaba postim de mancare daca ne uitam la televizor la telenovele sau filme cu batai....

Daca nu miscam ceva in inima, asa incat ea sa se aplece catre dragoste, zadarnice sunt toate.
Reply With Quote
Vechi 19.02.2010, 12:13:04
florin1966 florin1966 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.08.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana-Simona Vezi mesajul
Chestia cu postul e mai complexa.
In primul rand fiecare are masura lui. Unii pot sa tina post doar de carne, altii de toate alimentele de origine animala, altii post aspru. Un parinte din Athos ne-a zis mai de mult ca postul trebuie sa-l incepem treptat, si apoi sa vedem unde ne e masura.
Adica prima oara cand postesti sa tii numai de carne, apoi daca il treci cu bine, mergi mai departe la cel de branza, carne, oua, lapte etc... si vezi cat de multi poti.
Trebuie sa existe cumpatare si cu ajunarea!
Tot el ne atragea atentia ca decat sa mancam pateuri vegetale, salam vegetal si alte chimicale si e-uri de post care fac rau corpului, mai bine tinem doar postul de carne si atat.
Acum ca sa nu se simtim apatici si lipsiti de energie trebuie sa mancam sanatos, si cat mai natural. Acusi vin urziciile care au fier si ne rezolva anemia :)
Asta legat de mancare.
Dar conteaza mult si atitudinea. De ce postesti? Ca asa fac colegii de serviciu, ca asa zice parintele, ca vrei sa te dai mare sfant(a), ca ti frica ca te bate Dumnezeu sau... sau ca iti doresti sa iti schimbi viata in bine?
Cei ce o fac doar de imagine (slava de sine) sau frica sunt aspru ispititi de draci, si pana la urma cedeaza, sau raman frustrati privind cu jind la cei ce isi traiesc viata.

Sa nu uitam ca postul nu e doar manacare, ci mai ales exercitiu pentru renuntarea la egoism. Iar asta implica multe, de la modul in care gandim, la locurile unde mergem si tot ce facem. Geaba postim de mancare daca ne uitam la televizor la telenovele sau filme cu batai....

Daca nu miscam ceva in inima, asa incat ea sa se aplece catre dragoste, zadarnice sunt toate.
"cand postiti nu fiti ca fatarnicii care-si smolesc fetele sa se arate oamenilor ci fiti veseli spalativa fetele voastre caci tatal cel ce este in ascuns cunoaste faptele cele aSCUNSE"ne indeamna HRIATOS.postul trebuie sa fie facut cu smerenie si sa urmareasca inaltarea sufletului .sf vasile cel mare zice ca postul slabeste trupul dar intareste sufletul .daca tinem post pentru a slabi nu se mai cheama post ci dieta si nu are ca urmare mantuirea . pentru apostim trebuie so facem cu scop religios si impletit cu rugaciune si un exercitiu de ponderare a poftelor si impulsurilor.atunci veti observa ca suntetm mai calmi si mai linistiti trupeste si spiritual mai impacati cu noi Acum trebuie sa experimentam trairea sufleteasca
Reply With Quote
Vechi 19.02.2010, 12:44:31
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

In zadar tine post omul, daca nu vorbeste cu Dumnezeu. Iar daca ajunge sa vorbeasca cu El, incepe sa i se daruiasca. La inceput printr-o mai deasa vorbire, apoi prin mai multe ganduri indreptate catre El, apoi o faptuire dupa voia Sa, ... si uita asa poate ajunge sa se plimbe omul prin lume, asa cum era Moise dupa ce a coborat de pe muntele Sinai - cu o fata ce iradia lumina. Dar ce sa facem, noi ramanem la poalele muntelui si ne ocupam de "turnarea vitelului de aur", de saturarea pantecelui.
Reply With Quote
Vechi 20.02.2010, 15:31:36
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Am simtit si eu asta, de dimineata.

Dupa ce am mancat acasa, urma sa mai gust ceva si la serviciu, pe drum a aparut pofta... pateul cu ciuperci de la patiseria din statia de tramvai. Abia am putut sa nu imi iau, mai ales ca a si intarziat mult tramvaiul. De data asta am reusit, ieri insa... nu. :)

Nu mancam multe de foame, ci doar de pofta.
Este nevoie sa discernem bine intre foame si pofta.

Windorin, de asta sufar si eu, de pofta... cat timp stau si astept troleul, imi fac cu ochiul tot felul de tentatii din astea dulci, pateuri, covrigi cu stafide... Dar stii cum te lecuiesti? Cumperi frumos pateul cu ciuperci si il dai de pomana! O sa simti o satisfactie mai mare decat daca l-ai fi mancat tu!
Vechi 21.02.2010, 08:24:11
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.11.2008
Locație: Brasov
Implicit

Eu cred ca o alimentatie sanatoasa si un stil de viata sanatos implicit (si cu putin sport,nopti dormite etc) ar trebui sa devina un mod permanent de a trai.
Suntem formati din trup,minte si suflet,iar cele trei componente se influenteaza una pe cealalta.
Trupul este templul sufletului,deci,trebuie ingrijit ca atare.
Deci,asa dupa cum spunea cineva,trebuie sa cautam sa vedem unde ne sunt limitele,care dealtfel se pot depasi treptat,in timp si sa adoptam nu doar in timpul postului acest stil,ci si in afara lui.
Vechi 22.02.2010, 12:33:02
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Windorin, de asta sufar si eu, de pofta... cat timp stau si astept troleul, imi fac cu ochiul tot felul de tentatii din astea dulci, pateuri, covrigi cu stafide. Dar stii cum te lecuiesti? Cumperi frumos pateul cu ciuperci si il dai de pomana! O sa simti o satisfactie mai mare decat daca l-ai fi mancat tu!
Tare imi e ca daca imi cumpar acel "pateu cu ciuperci"... nu mai ajung sa il dau de pomana.
Asa ca... lupta mea e sa nu il iau. :)

Sunt surprins de cata pofta am in mine, oricat post as tine. Cand imi vine un miros bun, gata pofta. Esential este insa (pentru moment) nu a ajunge lipsiti de pofte, ci a lupta cu ele, iar Domnul vazand lupta noastra, ne va da si alte bucurii duhovnicesti, precum linistirea poftei si intoarcerea ei spre cele mai bune si mai duhovnicesti.

Last edited by windorin; 22.02.2010 at 12:35:14.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Postul si alimentatia pentru sportivi elcipo Postul 39 14.04.2016 09:32:16
ECUMENISMUL rupe din trupul ORTODOXIEI? caesar Biserica Ortodoxa Romana 70 16.06.2010 17:42:07
Hiper si super marketurile instrumentele Satanei de omorat sufletul si trupul mihailt Generalitati 26 13.03.2010 23:01:16
alimentatia in functie de grupa sanguina nicoletajuravle Generalitati 47 19.06.2009 03:32:31
UE si alimentatia naturala nicoletajuravle Generalitati 9 21.04.2007 11:42:44