Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.02.2010, 00:39:59
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Deocamdata nu exista ecumenism.Cand zici Biserica ecumenista nu stiu exact la ce vrei sa te referi.Daca te referi la Biserica Ortodoxa afla ca nu "accepta" in sensul ca invata vreuna din acele dogme si doctrine eretice ale monofizitilor si ale romano-catolicilor.
Biserici ecumeniste sint toate acele Biserici care isi spun ortodoxe si sint in comuniune cu Patriarhul Ecumenic.

Nu stiu ce te poate face sa crezi ca nu exista ecumenism. De exemplu, BOR este membra de zeci de ani in Consiliul Mondial al Bisericilor, semneaza documente impreuna cu Biserici care cu greu mai pot fi numite crestine si impotriva dogmei ortodoxe, participa prin reprezentare oficiala la rugaciuni si slujbe ecumeniste, este angajata in dialog ecumenic cu Biserica Romano – Catolica, Bisericile Orientale si Protestante prin care se cauta estomparea diferentelor doctrinare prin compromis si chiar minciuna. Cel mai recent am citit declaratia de la Durau din 2004 cu privire la botez si mirungere in Bisericile Ortodoxa si Lutherana (http://www.helsinki.fi/~risaarin/lut...text.html#bapt, dar sint sigur ca il poti gasi undeva si in romaneste) prin care sint aratate in 10 puncte asemanarile teologice si de ritual si nu poti sa nu te intrebi ce ne-o fi despartind la urma - urmei mai mult decit vitregiile istoriei?! Singurul lucru care nu este pomenit in document de “ortodocsii” prezenti la conferinta este chiar adevarul strigator la Cer: in “tainele” lutheranilor nu exista Har Mintuitor! Dar, ce sa vezi, dupa acesti teologi ai lui Mamona, Duhul Sfint lucreaza si la eretici, numai ca mai pe furis, nu ca la ortodocsi, care sint mai drepti in chestiune de ritual: “10. The gift of the Holy Spirit is more explicit in the Orthodox rite.”. In mod asemanator, Bisericile ecumeniste poarta discutii cu celelalte confesiuni si incheie documente care sint negru pe alb hula impotriva Duhului Sfint!

Cu privire la ereziile monofizite si romano – catolice nici nu cred ca exista intentia de a fi introduse in doctrina bisericilor ecumeniste pentru ca sensul in care lucreaza ecumenismul lasa sa se inteleaga si obiectivul, o Biserica care contine Biserici Particulare de traditii diferite, romano – catolica, ortodoxa, orientala si, intr-o a doua etapa si protestanta. In acea Biserica a Antihristului fiecare isi pastreaza traditia si dogma (aparent, pentru ca se introduc schimbari grosolane pentru a face macar tolerabile ereziile celorlalti) si toti marturisesc “acelasi” adevar, doar in chipuri deferite.
Citat:
În prealabil postat de Danut7
Oare de cate ori apare scris cuvantul ecumenism in postul tau?Cu privire la ecumenism sunt de parere ca exagerezi mult.Ai citit catehismul oficial al BOR, de exemplu?Acolo zice ca Biserica Ortodoxa e singura Biserica si Trupul lui Hristos.Intrebarea la care inca nu mi-ai raspuns, sunteti voi in comuniune cu vreo patriarhie sau cu vreun patriarh?Oare mai aveti voi succesiune apostolica?Ce invataturi si traditii aveti voi?Am vazut anul asta la mine in oras cum de craciun s-a dat foc la un stejar.Ce fel de obicei e asta?
Eu nu cred ca exagerez cu privire la ecumenism; mi-e teama ca tu nu esti inca constient de amploarea lui.

Nu stiu ce vrei sa spui prin “catehism oficial”, dar daca o sa ai curiozitatea sa mergi pe website-ul Patriarhiei de la Bucuresti, care, teoretic, ar trebui sa contina la zi marturisirea de credinta a sinodului BOR, o sa observi ca nu exista nici un fel de definitie pentru Biserica lui Hristos. La capitolul Biserica se limiteaza la a spune doar atit:

“Mantuitorul Iisus Hristos a intemeiat Biserica, pentru ca ea sa continue propovaduirea invataturii Sale in asa fel ca oricine va crede in El sa ajunga la cunostinta adevarului si sa se mantuiasca. Sfanta noastra Biserica este oranduita, deci, pentru binele credinciosilor, pentru cunoasterea adevarurilor credintei crestine si pentru desavarsirea morala a lor.”

Iar despre ortodoxie se afirma urmatoarele:

“1) Credinta ortodoxa. Sa creada toate adevarurile crestine si numai asa cum le propovaduieste sfanta Biserica Ortodoxa, pastrandu-le in toata curatia lor si intocmindu-si viata dupa ele.” (http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism39.html),

De unde rezulta cit se poate de clar ca “adevarurile crestine” pot fi propovaduite in mai multe feluri. Grija Bucurestiului, dupa cum se vede sta numai in a-si tine aproape clientii pe care si i-a capatat prin nastere si localizare geografica.

In ceea ce priveste succesiunea apostolica a episcopilor nostri, cred ca ti-am mai spus, este neintrerupta prin BOSV a Greciei, ROCOR si Biserica Rusa de dinainte de ciuma bolsevica. Nu sintem in comuniune cu Patriarhul ecumenic si cu nici una dintre Bisericile ecumeniste. Comuniunea a incetat la 1924, cind biserici si manastiri s-au separat, asa cum cer Sfintele Canoane, invatatura si exemplul Sfintilor Parinti de cei care au schimbat Sfinta Traditie prin introducerea calendarului iulian revizuit. Marturisirea noastra de credinta este ortodoxa, neschimbata, asa cum a fost ea pina la 1924.

Nu stiu nimic despre arderea copacilor, dar, oricum, traditiile populare legate de anumite sarbatori nu sint Sfinta Traditie. La biserica unde merg eu sint oameni cu radacini variate: grecesti, slave, si chiar multi cu stramosi din tari straine de ortodoxie: anglo – saxoni, germani, francezi, italieni. Liturghia se tine in engleza. (Ma intreb daca tu nu cumva confunzi stilul vechi cu religia lipovenilor?!...)

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
adevar sau superstitie?! ovidiu.mihai05 Generalitati 4 07.10.2011 07:48:54
Potopul- mit sau adevar? Zarathustra_revenind Generalitati 47 20.06.2010 12:54:55
Exista mantuire, exista vindecare! iosif Pocainta 3 07.02.2007 13:48:29