![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In ceea ce priveste persoana Ion Creanga e bine sa ne abtinem. la o cercetare mai amanutita am descoperi lucruri deloc placute. Asa ca e bine sa ramane cu partile lu bune in amintire, fara a-i transforma greselile in vartuti, sau a-l transforma intr-o victima a sortii.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
De fapt adevarul e altul, situatia a fost mai complexa:
În septembrie 1871, Creangă a fost judecat de Dicasteriei, azi Consistoriului (tribunalul clericilor), pentru conduita sa. Învinuirile erau: mersul la teatru, tragerea cu pușca asupra bisericii, tunderea părului âasemenea mirenilorâ, Èi faptul că de o perioadă de timp diaconul se despărțise de soție. Un an mai târziu, în luna octombrie 1871, a fost pronunÈată sentinÈa: âdiaconul Ion Creangă, profesorul din Iași, prin faptele sale incorigibile și incompatibile cu caracterul de cleric, fiind judecat de autoritatea bisericească, este exclus dintre clericii altaruluiâ. Măsura era una extrem de dură pentru faptele sale, dar venită pe fondul discuÈiilor Èi neînÈelegerilor pe care Ion Creangă le avea cu stareÈul de la Golia. Ion Creangă nu a ascuns niciodată că fusese la Teatru Național de câteva ori, unde, potrivit declarÈiei sale ân-am văzut nimic scandalos și demoralizator, ci din contră combaterea tuturor viciilor și susținerea de tot ce este just și ceea ce privește datoria omului către Dumnezeu și societateâ. Nu era singurul cleric care făcea acest lucru. MulÈi alÈi preoÈi au fost opriÈi de la a-Èi practica slujirea doar pentru câteva săptămâni. Conflictul cu starețul de la Golia, grecul Isaia Dioclias, care se pare că avea o relații sexuale cu soția lui Creangă de ceva vreme, era o chestiune cunoscută. De asemenea, alungarea ciorilor de pe turla bisericii Èine de ascultările bisericieÈti, uneori stupide, la care era supus autorul, care coleric din fire, încerca să rezolve lucrurile tranÈant în felul său. După excluderea din cler, Creangă a intentat acÈiune de divorÈ împotriva soÈiei sale. În 1873, și-a încheiat procesul său de divorț, copilul său de 12 ani fiindu-i dat în îngrijire. http://www.historia.ro/exclusiv_web/...it-ion-creanga
|
|||
|
|||
![]()
http://www.historia.ro/exclusiv_web/...it-ion-creanga
"Ion Creangă moare pe data de 31 decembrie 1889, în casa sa din cartierul Țicău. Este înmormântat la 2 ianuarie 1890 la cimitirul Eternitatea din Iași. În anul 1993 a fost reprimit post-mortem în cadrul clerului bisericesc." |
|
||||
|
||||
![]()
Hristos nu s-a tuns niciodata, sau cel putin nu si-a tuns perciunii. De ce nu fac barbatii crestini la fel? Hristos a fost circumcis. Dar nu se mai face. De ce e barba mai speciala?
|
|
|||
|
|||
![]()
Dar a avut Iisus barba? Eu n-am vazut in icoane vreun Iisus cu barba (lunga).
Avea parul potrivit de lung, nu cozi ca monahii. Cumva isi taiau ei parul si barba. Ca altfel ar fi aratat ca salbaticii. Nu toti barbatii (in general) au barba, din motive biologice, sau o au f.rara. La altii este suficient sa nu se rada doua zile si gata. Depinde si de culoarea parului (blonzii si roscatii nu preau au barba).
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ar fi o greșeală să considerăm Giulgiul un obiect religios catolic. Se presupune că a ajuns în Franța medievală prin intermediul cruciaților, așa cum au ajuns la Vatican numeroase documente importante ale creștinătății, prădate de la bizantini. Poate și din cauza asta , Giulgiul a avut foarte mulți contestatari între oameni importanți ai BC. Desigur e loc de mult mister în această chestiune. Dar dincoace de mister se pot vehicula certitudini , contestări, discuții nesfârșite. Dacă punem în balanță argumentele pro și contra, n-ar trebui să avem nicio rezervă privitoare la autenticitatea Giulgiului . Rata e 20/2 în favoarea Giulgiului. |
|
||||
|
||||
![]()
Imi tot vine un gand, citind titlul tocipului...
Oare nu ar fi mai bine spus ca "tot barbatul, fie el crestin ori nu, ar trebui sa isi lase barba" ?! Ce motive are un barbat sa se barbiereasca neincetat ?
|
|||
|
|||
![]()
http://dragocip.wordpress.com/2009/0...rba-preotului/
Am ascultat si eu inregistrarea, din pacate nu o am la indemana momentan.. "Părintele Cleopa explică într-o predică rostită pe prispa chiliei sale, în contextul unei vorbiri “despre pocăință” și redată constant sub acest titlu și la http://www.ortodoxradio.ro:9000/stream că nu are preotul voie să se atingă nici de vârful părului șă mai ales al bărbii sale, citând acolo din Pravila cea Mare de la Târgoviște. Apoi redă și canonul propriu-zis al Sfinților Părinți de la Sinodul Quinisext (al Cincelea și al Șaselea – Sinod special întrunit pentru probleme disciplinare, dat fiind că la Sinoadele cinci și șase nu s-au dat canoane), canonul 49 (pe care eu nu l-a gasit însă, poate și pt. că cei care au relizat colecția de canoane de la noi nu aveau barbă deloc), în care spune că “preotul nu are voie să se apropie de barba sa cu briciul; și nici cu cărămida încinsă.” (după cum probabil se constatase că doreau unii să fenteze tradiția Bisericii) Tot Părintele Cleopa spune la același Sinod, a venit și un episcop, cu barba și mustața deosebită: mustața era într-o parte mai mare și într-alta mai mică, iar barba invers, unde era mustața mai mică era barba mai mare, și unde era mustața mai mare, barba era mai mică. Și i-au sugerat câțiva colegi să le egalizeze cumva, dar el a răspuns: “Nu sunt eu mai înțelept decât Ziditorul meu. Dacă așa a considerat El, așa să rămână!”" Canonul este aici http://www.ccel.org/ccel/schaff/npnf214.pdf Capitolul: THE CANONS OF THE COUNCIL IN TRULLO; OFTEN CALLED THE QUINISEXT COUNCIL. pagina 503 Doar ca canonul 49 (XLIX pag. 553) este despre total altceva: "RENEWING also the holy canon, we decree that the monasteries which have been once consecrated by the Episcopal will, are always to remain monasteries, and the things which belong to them are to be preserved to the monastery, and they cannot any more be secular abodes nor be given by any one to seculars. But if anything of this kind has been done already, we declare it to be null; and those who hereafter attempt to do so are to be subjected to canonical penalties." Last edited by AlinB; 06.04.2010 at 22:13:30. |
![]() |
Tags |
barba, preoti |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
BARBA | cozia | Tinuta in Biserica | 91 | 22.03.2014 00:36:58 |
Preotii nu trebuie judecati de oameni | Ali_Ioana | Preotul | 57 | 06.09.2011 23:41:07 |
Copiii nascuti prematur trebuie botezati si preotul trebuie chemat | spre_rasarit | Botezul | 3 | 08.04.2011 19:23:54 |
|