![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Să nu uităm că legionarii ajunși la putere în cele câteva luni până la așa zisa "Rebeliune" erau alții decât cei care fuseseră la început. Nu numai că s-a întâmplat ce se întâmplă cu orice partid: când se vede pe cai mari apar scursurile și lumpen-politicienii, dar a mai fost un fenomen specific: decapitarea mișcării legionare. La Tâncăbești a fost asasinat nu numai Căpitanul, ci tot aparatul central: Mișcarea a fost decapitată. Horia Sima a fost foarte departe de anvergura politică a Căpitanului.
De ce Hitler i-a dat câștig de cauză lui Antonescu ? Nu știu, nu m-am documentat. Evenimentele ulterioare au arătat justețea deciziei: Antonescu i-a fost aliat fidel până la sfârșit. I-ar fi fost aliați fideli și legionarii ? Nu știm, dar putem presupune că mai degrabă, da. Oricum, legionarii au avut un rol cheie în înlăturarea oscilantului Carol al II-lea și în intrarea României în război alături de Axă. Un pariu necâștigător. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Foarte greu de răspuns la întrebări de tipul acesta. Probabil ca lucrurile ar fi stat ceva mai bine: e intotdeauna o deosebire intre a fi țară învingătoare și a fi țară învinsă. Probabil că fibra morală a țării, atât de afectată de anii de comunism, ar fi avut mai puțin de suferit. Suprastructura socială și culturală nu ar fi urmat în masă drumul pușcăriilor și al canalului. Pe de altă parte, din punct de vedere geografic, probabil că țara s-ar fi mutat un pic spre răsărit, cuprinzând Basarabia, posibil și Transnistria, dar fără o bună parte din Transilvania. Jocul politic ar fi avut de suferit, naziștii nu admiteau pluralitatea, nedeosebindu-se cu nimic în această privință de comuniști. Ceva din normalitatea vieții din timpul "Frumoasei Epoci" și din timpul interbelic s-ar fi pierdut, chiar dacă am fi câștigat acel război nenorocit.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Rozariul incalca cu ceva ortodoxismul? | cred_cu_adevarat | Generalitati | 45 | 08.11.2017 07:01:26 |
Legionarii din "Fratia de Cruce" (FDC) | dianagroza | Generalitati | 285 | 19.03.2011 01:39:40 |
legionarii mai reprezinta ceva? | iulyaan | Generalitati | 3 | 15.08.2010 00:57:06 |
legionarii | cristina83 | Generalitati | 95 | 12.05.2009 22:48:08 |
Legionarii | Traditie | Biserica Ortodoxa Romana | 2 | 09.10.2008 00:53:44 |
|