![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Mie imi plac si bisericile catolice (interioare si arhitectura, exterior).
Statui au totusi putine, cateva doar, fata de cate icoane avem noi in biserici). Noi avem pentru toti sfintii si toate evenimentele biblice icoane. Ei au pentru Iisus si Madona si sfintii patroni ai zonei respective, daca nu ma insel. Exista si la ei picturi f.frumoase in biserici ( sa nu uitam de Capela Sixtina si alte monumente). Duminica trecuta, mi se pare ca s-a numit a Ortodoxiei (?) preotul nostru ne-a vorbit si depsre icoane in predica. Spunea ca de fapt icoanele nu sunt picturi, si ca sunt urate. Asta pentru ca ele nu au rol de arta (cum multi considera) ci de reprezentare a unei credint. Ne-a citit ceva, un citat superb din Ioan Damaschinul (inca n-am ajuns, dar as vrea sa-l intreb din ce lucrare), cu privire la icoane si interiorul bisericii. Si ma gandesc totusi ca statuile ne fac sa ii privim pe cei ce ii reprezinta mai uman, mai aproape de noi. Se da un trup unor persoane, o fiinta. Pe de o parte se spune: "sa nu-ti faci chip cioplit, dar nu se spune sa nu-ti faci chip pictat" deci o avea un rost. Pe de alta e greu de vazut diferenta. Cineva spunea corect: nu inchinam si nu le idolatrizam nici (la) statui si nici (la) icoane, deci nu vad ceva rau. Eu am si o intrebare: Iisus pe cruce este o sculptura? Exista numai la catolici sau si la noi? Crucea este si ea in fond o sculptura. Si de multe ori decorata.
|
||||
|
||||
![]()
Cum adica sunt urate icoanele?? Da-mi exemple de icoane urate.
http://www.youtube.com/watch?v=XHbI2...eature=related Last edited by Solveig; 26.02.2010 at 19:55:17. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Folosirea optima a functiilor forumului | tabitha | Reguli generale de utilizare a forumului | 48 | 15.11.2024 22:28:24 |
Folosirea limbajului | costel | Generalitati | 3 | 02.06.2011 22:40:57 |
Folosirea calendarului Iulian | sunsray | Generalitati | 3 | 13.04.2010 06:05:32 |
folosirea materialului genetic | cozia | Generalitati | 12 | 25.02.2010 17:53:14 |
|