Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.02.2010, 21:28:54
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Trebuie doar sa intrebi, cand ai o nedumerire.
Cum ai explica tu Anca nedumerirea tinarului de mai sus insa in asa fel incit sa inteleaga clar, daca se poate, fii buna si nu o face prin prisma "crede si nu cerceta"!
Reply With Quote
Vechi 28.02.2010, 00:06:12
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Cum ai explica tu Anca nedumerirea tinarului de mai sus insa in asa fel incit sa inteleaga clar, daca se poate, fii buna si nu o face prin prisma "crede si nu cerceta"!
Sub nici o forma nu sunt pentru "crede si nu cerceta", ci pentru "intreaba si vei primi raspuns". Sau, citeste si vei gasi raspuns.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2010, 07:49:16
arwein's Avatar
arwein arwein is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.01.2010
Locație: Bucuresti
Implicit

Poate ca nu ar fi rau ca in cartile de catehizare sa fie date si explicatii privitoare la unele cuvinte, in special la cele care sunt termeni specifici si proveniti din alte limbi (de ex. din slavona); e minunat sa ai un dictionar de termani ortodocsi, dar nu stai sa citesti acatiste, sau psalmi, sau rugaciuni cu dictionarul in mana. Oamenii vin pe calea credintei si au lipsuri in cunostinte, acasa poate nu are cine sa le spuna iar preotul nu are timp sa tina lectii extensive.
Topicul acesta pe forum mi se pare foarte util; ar fi util si un topic in care sa se poata intreba fara rezerve lucruri simple, care par " elementare" si totusi sunt nestiute de multi, fara ...retinerea ca nu stiu care membru senior, teolog, te judeca pentru putinatatea credintei tale.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2010, 13:42:58
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de arwein Vezi mesajul
Poate ca nu ar fi rau ca in cartile de catehizare sa fie date si explicatii privitoare la unele cuvinte, in special la cele care sunt termeni specifici si proveniti din alte limbi (de ex. din slavona); e minunat sa ai un dictionar de termani ortodocsi, dar nu stai sa citesti acatiste, sau psalmi, sau rugaciuni cu dictionarul in mana. Oamenii vin pe calea credintei si au lipsuri in cunostinte, acasa poate nu are cine sa le spuna iar preotul nu are timp sa tina lectii extensive.
Topicul acesta pe forum mi se pare foarte util; ar fi util si un topic in care sa se poata intreba fara rezerve lucruri simple, care par " elementare" si totusi sunt nestiute de multi, fara ...retinerea ca nu stiu care membru senior, teolog, te judeca pentru putinatatea credintei tale.
Se lucreaza deja la un amplu dictionar Ortodox ce va avea ca data de aparitie al doilea trimestru al acestui an . Se poate citi cate ceva despre elaborarea acestui dictionar la topicil de anunturi " Aparitii editoriale " . Doamne ajuta !
Vechi 28.02.2010, 16:03:52
arwein's Avatar
arwein arwein is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Se lucreaza deja la un amplu dictionar Ortodox ce va avea ca data de aparitie al doilea trimestru al acestui an . Se poate citi cate ceva despre elaborarea acestui dictionar la topicil de anunturi " Aparitii editoriale " . Doamne ajuta !
Multumesc pentru informatii; am un dictionar al prof. Braniste- dar nu e atat de complet pe cat as dori.
Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 28.02.2010, 16:17:38
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de arwein Vezi mesajul
Multumesc pentru informatii; am un dictionar al prof. Braniste- dar nu e atat de complet pe cat as dori.
Doamne ajuta!
Post binecuvantat !
Vechi 28.02.2010, 17:12:57
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Si eu mi-am luat de curand un dictionar, dar cam subtirel (dupa buget...). Abia astept sa apara cel anuntat de Cristi si sper sa pot sa-mi permit sa mi-l iau, ca pare f. interesant si complet.

@Andrei si Anca - n-am inteles mesajul vostru ultim?
Pai noi nu suntem si nu tindem sa devenim preoti, ca atunci am invata la seminarii si facultate termenii si i-am si folosi zilnic.
E normal ca medicii sa-si cunoasca limbajul pe care il foloses in practica, la fel si juristii, sau bancherii.
Dar ce legatura are asta cu noi crestinii care nu pricepem ceva ce nu apartine de meseria noastra, de studiile noastre?
Eu le stiu pe ale mele, pe care le-am invatat si folosit, cu ele lucrez, cu ele traduc, etc.

Si da, subscriu la cele spuse de arwein - cateheza, cateheza, cateheza, inlcusiv cu limbajul teologic explicat. Ce pretentii aveti de la tineri si de la noi in general? La scoala sa nu faca religie, cateheza la biserica nu, timp n-au preotii si duhovnicii.

Repet, iara si iara (ca la liturghie): e vorba numai de termenii slavoni si greci.
Nu mai amestecati cu arhaismele romanesti, va rog.

Voi cand va duceti la farmacie cereti: acid acetisalicilic, sau aspirina? La plafar cereti camomila nu stiu cum (in latina), sau simplu musetel?
Acasa aveti "Canis lupus familiaris" sau pe catelul Azorel?
In acelasi fel putem sa spunem pe romaneste perdea si nu dver. Dver este perdea in rusa.
Si rugaciune sau slujba si nu in limba rusa "molitva" care e folosita oricum in forme gresite (molifta, si alte cele).

P.S Si programele/aplicatiile si aparatura de calculator au fost traduse in toate limbile, inlcusiv in limba romana.

Last edited by sophia; 28.02.2010 at 17:15:03.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2010, 17:16:12
andrei_im's Avatar
andrei_im andrei_im is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.12.2009
Implicit

Dar nu e nimeni obligat sa invete nimic. Cine nu vrea sa isi insuseasca o terminologie mai "speciala", sa se roage cum considera el si cum il povatuieste duhovnicul. Dar nu vad de ce trebuie sa impunem si altora punctul nostru de vedere?
Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 28.02.2010, 17:20:44
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Andrei - nu e vorba ca vrem sau nu vrem sa invatam. Ci:
1. De unde?
si mai ales:
Sa vorbim frumoasa limba romana. Eu pentru asta militez.
Imi place limba greaca f.mult si mi-as dori s-o invat, dar asta este altceva. Si stiu si ruas, ca am invatat la scoala. Tot limba straina.
Vechi 28.02.2010, 17:29:01
andrei_im's Avatar
andrei_im andrei_im is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.12.2009
Implicit

Pai intrebi preotu la spovedanie. :)
Daca ai multe intrebari, le imparti, il intrebi pe rand...
Daca duhovnicul nu iti da cele mai multe raspunsuri, poti intreba oricare preot, fara sa te spovedesti la el.
Mai cauti si pe net pana gasesti. Sau in biblioteca. Ai intrebat ce inseamna cuvantul "trezvie", iar pe google sa gasea imediat un articol f folositor al Parintelui Teofil despre trezvie. Se gasesc foarte multe carti de catehism in librariile ortodoxe. Carti mici si simple chiar...
Mai intrebam si pe forum, dar eu sincer as apela la forum ca sursa de informare "in caz de urgenta". Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar oameni cu pregatire teologica sunt foarte putini aici.
Doamne ajuta!
Reply With Quote
Răspunde