Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.03.2010, 19:37:44
Marius_emi
Guest

Implicit Crucea in Sfanta Scriptura.

1. Regula Scriptrii.
"Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire, 17 pentruca omul lui Dumnezeu să fie desăvîrșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună. "(2 Timotei 3:16-17).

1. Termenul "cruce" in Sfanta Scriptura.
O singura data apare cuvantul “cruce” in V.Testament, cu inteles de suferinta (Ps.55:13). In N. Testament acest cuvant apare de 16 ori facand referire la cruce ca obiect de tortura si nici de cum ca instrument de veneerare si cult! (vezi Mat. 27:32,40,42; Mar.15: 21,30,32, 36, 46; Luc.23:5, 26; Ioan 19:19,25, 36, 38: Filip. 2:8 si in Col.2:14).
Iar prilejul de care este intrebuintat pentru ca sa i se acorde un suport Biblic crucii ca obiect de adoratie si venerare, sunt urmatoarele texte : Mat.10: 38, cap. 16:24; Marc. 8: 34; Luc 19: 23, cap. 14:27; 1. Cor. 1:17; Gal. 6:12,14; Efes. 2:16; Col 2:15 si Evr. 2:2., care de asemenea nu fac nici un fel de aluzie in semn de venerare a crucii sau in favoare sustinerii ei ca obiect sacru. In trimiterile anterioare cuvantul “cruce” inseamna patimile si suferintele pe care le-a indurat intai Isus(pentru pacatosi, spre slava Tatalui), urmat de apostoli si asa mai departe, pentru slava lui Dumnezeu.

2.Referinte, trimiteri si texte care folosesc drept "dovada" in "sustinerea" crucii ca obiect de cult.
“ Mai sunt si alte locuri in Sfanta Scriptura care ne arata datoria de a cinsti Crucea ?
“Sf. Apostol Pavel se lauda cu Crucea Domnului si o socoteste puterea lui Dumnezeu: "Cuvantul Crucii celor pieritori nebunie este, iar noua, celor ce ne mantuim, puterea lui Dumnezeu este" (I Cor. I, 18).”(Catehismul Bisericii Ortodoxe, cap. 200).
a). In adevar in Epistola lui Pavel catre Galateni este scris : "În ce mă privește, departe de mine gîndul să mă laud cu altceva decît cu crucea Domnului nostru Isus Hristos, prin care lumea este răstignită față de mine, și eu față de lume!" (Gal. 6:14). Dar intreb: pe cruce o are in vedere Pavel aici? Sau vorbeste el inadins despre patimile lui Hristos ? Da, despre suferintele Sale vorbeste Scriptura astfel.
Daca ar fi putina frica de Dumnezeu, si putin respect fata de adevar, nu s-ar scrie atatea basaconii. Dar se pare ca si acest putin, este prea mult pentru unii din noi…
Pavel s-a laudat cu dreptatea lui Dumnezeu manifestata prin suferinta cauzata de cruce! Crucea nu a putut as Il biruiasca pe Hristos Biroutorul. In schmb El a biruit suferintele crucii, prin puterea lui Dumnezeu care se numeste Mare. Deci evenimentul petrecut la cruce mai inseamna si biruinta, pentru ca blestemul crucii romane nu a putut as Îl biruiasca pe Hristos. El s-a laudat cu biruninta Domnului Iisus, manifestata si in viata sa, prin tot felul de minuni, si prin puterea Cuvantului care a schimbat atatea inimi.
Eu prefer sa ascult mai mult de Pavel decat de alticineva. Prefer as ascult mai mult de Dumnezeu decat de oameni. Caci el a zis prin Duhul Sfant :“Căci n'am avut de gînd să știu între voi altceva decît pe Isus Hristos și pe El răstignit.”(1. Cor. 2 :2). Altceva insemnand si lemnul pe care a fost tintuit Fiul lui Dumnezeu.
Apostolul Pavel s-a laudat ca a fost invrednicit as aibe parte de suferintele lui Hristos, dupa cum el insusi scrie necajit de fel si fel de “talmnaci” ai adevarului, care vroiau as il inteleaga gresit : “De acum încolo nimeni să nu mă mai necăjească, pentrucă port semnele Domnului Isus pe trupul meu.”(Gal. 6:17), Nu semnul crucii, ci semnele suferintei Domnului Iisus si-a patimilor Sale!

As vrea sa pun o problema. Daca in locul lemnului aceluia, a crucii, sau cum vreti sa-i spuneti, ar fi fost un brat puternic, de dimensiunile mainii lui Goliat si daca soarta lui Iisus in loc de rastignire, ar fi fost prin spanzuratoare iar de de bratul acela puternic i s-ar fi legat funia, de care avea sa atarne mai tarziu trupul Domnului Iisus, ce ar fi facut crestinismul cu cu bratul acela , l-ar fi sfintit ? Dar daca, ar fi fost condamnat la moarte prin ghilotina, ce atr fi facut crestinii cu barda calaului, un obiect sacru, de cult, ca sabia lui Stefan cel Mare ?

Eu unul spun ca mai importante au fost cuiele, piroanele acelea decat crucea. Ma explic. In ce priveste legaturile, contactul cu trupul Mantuitorului, cuiele au fost acelea care L-au pironit de lemn. Tot ele au fost acelea care i-au provocat cumplita durere . Acele cuie in definitiv, L-au omorat pe Fiul lui Dumnezeu, daca este sa vorbim putiin despre instrunentele de tortura. Apoi, nuielele si biciurile cu care au brazdat trupul Domnului, cununa de spini etc. etc. nu ar trebui si ele luate in seama ? De ce at fi crucea si nu cuiele ? Si de ce cuiele si nu cununa de spini, ca obiect de cult, la urma urmei ? In fine...

Despre cruce vorbeste Pavel cand se foloseste de acest cuvant si pe boi ii are in vedere Dumnezeu cand zice :” Să nu legi gura boului, cînd treieră grîul.”( Deut. 25:4) ?
“ În adevăr, în Legea lui Moise este scris: ,,Să nu legi gura boului care treieră grîul!`` Pe boi îi are în vedere Dumnezeu aici? Sau vorbește El înadins pentru noi? Da, pentru noi a fost scris astfel; căci cine ară, trebuie să are cu nădejde, și cine treieră grîul, trebuie să -l treiere cu nădejdea că va avea parte de el.”(1 Cor. 9:9-10).
Daca apostolul Pavel are in vedere crucea in felul acesta, atunci si Dumnezeu are in vedere pe boi si nu pe oameni .
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
cruce rosie-cruce neagra dianadi Diverse Sarbatori 5 01.10.2016 12:26:21
cruce in curte cristiansergiu Generalitati 74 05.11.2011 18:02:27
Iisus pe Cruce Templier Knight Din Noul Testament 14 13.12.2010 01:24:04
Cum facem cruce? Danut7 Generalitati 88 28.09.2010 00:58:35
cruce rosie cruce neagra padrevicentiu Generalitati 1 07.08.2010 11:58:19