![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Se spunea despre un frate ca a fost luptat spre hula si se rusina sa spuna. Si oriunde auzea de batrani mari, se ducea la dansii ca sa le vesteasca si cum ajungea, se rusina sa vesteasca. Deci de multe ori s-a dus si la avva Pimen si l-a vazut pe el batranul ca are ganduri si se mahnea ca faptele nu le vestea. Deci, intr-una din zile petrecandu-l, i-a zis lui : iata, de atata vreme vii aici, avand ganduri ca sa-mi vestesti si cand vii nu voiesti sa spui, ci totdeauna te duci necajit. Spune-mi, dar, fiule, ce ai ? Iar el i-a zis : cu hula spre Dumnezeu ma lupta diavolul si ma rusinam sa spun. Si povestindu-i lui lucrul, indata s-a usurat. Deci i-a zis lui batranul : nu te necaji, fiule, ci cand vine gandul acesta, zi : eu nu am vina, hula ta, asupra ta, satano ! Caci acest lucru nu-l voieste sufletul meu. Si tot lucrul ce nu-l voieste sufletul, pentru putina vreme este. Si tamaduindu-se fratele, s-a dus.
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
||||
|
||||
|
Si asta, dar si multa rugaciune si mai ales spovedanie. Trebuie parat acest drac cat mai des, ca sa se rusineze si sa plece. Avva Pimen vorbeste aici de rugaciunea simpla, cu cuvintele noastre. Mai ales de aceasta vorbire cu Dumnezeu - "Doamne, sufletul meu nu vrea aceasta, scapa-ma de acest gand, Doamne!"
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Si uneori chiar in timpul rugaciunii vine si ma ispiteste. |
|
|
||||
|
||||
|
Numai cu spovedanie deasa si canon, atunci... Si rugaciuni scurte si puternice. Rugaciunea lui Iisus mai ales. Cum spunea parintele Cleopa - "Rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare... si cand simti ca nu mai poti o iei iarasi - rabdare, rabdare, rabdare, rabdare, rabdare!" Sa te ajute Dumnezeu! :)
|
|
|
||||
|
||||
|
Zis-a iarasi ca spunea avva Ammona, ca este un om care a facut o suta de ani in chilie si nu a invatat cum se cade sa stea in chilie.
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
La spovedanie incep cu acest pacat. Tu esti student la teologie cumva?Ai har ,sa stii. |
|
|
||||
|
||||
|
Zis-a avva Pimen : de va ajunge omul la cuvantul apostolului care zice ca toate sunt curate celor curati, se vede pe sine mai prejos decat toata zidirea. Zis-a fratele : cum pot sa ma socotesc pe mine mai prejos decat ucigastii ? Zis-a batranul : de va ajunge omul la cuvantul acesta si de va vedea vreun om ucigand, zice : acela a facut numai acest pacat, iar eu ucid in fiecare zi.
|
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| intamplari gasite in pateric | donisaadriana | Calugarul | 13 | 18.01.2015 07:42:43 |
| Pilde si istorioare cu folos duhovnicesc | ionel | Stiri, actualitati, anunturi | 7 | 14.05.2014 08:26:38 |
| Viata crestina in pilde | OvidiuO | Generalitati | 66 | 03.04.2014 09:45:03 |
| Pilde | LapetiteMoc | Din Vechiul Testament | 6 | 03.03.2010 15:42:17 |
| Cuvinte din Pateric | phradmon | Despre Biserica Ortodoxa in general | 34 | 22.11.2008 16:35:23 |
|
|