![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Și în epoca noastră, atunci când Biserica este în fața unor controverse majore, obișnuiește să îi cheme pe urmașii apostolilor, fiind convocat sinodul ecumenic. Ultimul a fost cel cunoscut ca "Vatican 2", al 21 sinod ecumenic al Bisericii Catolice. Dintre acestea, unele comunități rupte, așa cum e Biserica Ortodoxă, recunosc numai pe primele 7. Alte comunități, care s-au rupt chiar mai devreme, așa cum este Biserica Armeană, recunosc doar primele 3. Există și o comunitate ruptă după Sinodul 20 ecumenic (Vatican 1), care se numesc "vechii catolici". Avem și una ruptă foarte recent, după Vatican-2: sunt "sedevacantiștii". Mereu se mai rupe câte cineva, ortodocșii sunt foarte departe de a fi singurii. Dar, de fiecare dată, Biserica rămâne una singură, așezată de Cristos pe temelia care este Petru. Noi credem că Biserica este vie, nu putem opri ceasul în mileniul I și nici în mileniul al II-lea. Asistența pe care Sfântul Spirit a acordat-o Bisericii lui Cristos și într-un mod special papei atunci, o acordă și acum și așa va fi până ce Domnul va veni din nou, după cum El a promis.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 08.03.2010 at 14:34:28. |
|
|||
|
|||
![]()
Papa a refuzat sa-i primeasca la Vatican pe adultii din Irlanda care s-au constituit in parte vatamata in dosarul ''child's sex abuse''; si nici nu stiu daca acum toti vinovatii sunt in inchisoare ...ma indoiesc ...s-au intocmit numai ''RAPOARTE'' ...ha ha ha ...trist , dar adevarat !!!
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu voi contesta niciodata apostolicitatea Bisericii Romano-Catolice, dar nu pot accepta inovatiile la nivel dogmatic si cultic, ce si-au facut loc, de-a lungul timpului si care ne despart. Ele au condus de fapt la doua spiritualitati diferite in sanul celor doua Biserici. De aceea, in ceea ce ma priveste, intotdeuna prefer sa discut mai degraba pe marginea a ce ne apropie, caci slava Domnului, avem inca multe lucruri comune, decat despre ce ne desparte. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Astfel văzuți, cei doi plămâni ai Bisericii, Răsăritul și Apusul, ne apar nu ca doi poli, ci ca doi versanți ai aceluiași pol, care este Cristos. Mai aproape de spiritualitatea răsăriteană, catolicismul răsăritean apreciază și celălalt versant, cel apusean, cu care este în comuniune.
|
|||
|
|||
![]()
am înțeles că papa benedict a solicitat formarea unui curs de exorciști. mi se pare nou și straniu în același timp pentru mine, ca ortodox, să aud de existența unui astfel de curs, având în vedere faptul că nimic nu este mai eficient ca smerenia, viața curată, rugăciunea puternică și însăși taina ascunsă. sunt curioasă sub ce formă decurge acest "proiect de măturare a spiritelor răului", că prea s-a făcut mare tam-tam în presă, iar mie mi se pare puțin dubios acest lucru, pentru că în general, astfel de lucruri nu ar trebui să se facă publice
http://www.crestinortodox.ro/comunit...=IrinaGeorgeta Last edited by Irina Georgeta; 12.03.2010 at 00:55:46. |
|
||||
|
||||
![]()
Nu este de loc nou. Exorcisme s-au făcut mereu în Biserica Catolică. În principiu, orice preot poate face exorcisme, în practică aceasta este o facultate specială acordată de episcopul locului unor oameni cunoscuți pentru viața lor de sfințenie și în plus, de regulă, cu anumită vârstă și experiență spirituală. În Biserica Greco-Catolică exorcismele constau în rugăciuni speciale grupate în Euhologhion (Moltivelnic), iar în Biserica Romano-Catolică în rugăciuni grupate în Rituale Romanum. Sunt, în general, rezervate pentru cazurile de posesie demonică (mai rar de obsesie demonică).
|
||||
|
||||
![]()
Mihnea,ce parere ai despre miracolul Sf Lumini?
|
||||
|
||||
![]()
Dacă vă referiți la Sf Lumină care s-ar aprinde în mod spontan la Ierusalim, tot ceea ce știu este că nu este atestată de Biserica Catolică și nu sunt îndeplinite crieteriile minimale pentru a fi atestată. Din câte am înțeles, a existat o încercare a unor martori catolici de a cerceta realitatea acestui presupus miracol cu mai mult timp în urmă, dar...ghinion, exact atunci miracolul nu s-a produs: explicația ortodoxă este, din câte înțeleg, faptul că miracolul nu se produce dacă sunt de față necredincioși.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Încă multe am a vă spune, dar acum nu puteți să le purtați. Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul ; căci nu va vorbi de la Sine, ci toate câte va auzi va vorbi și cele viitoare vă va vesti. Acela Mă va slăvi, pentru că din al Meu va lua și vă va vesti. Toate câte are Tatăl ale Mele sunt ; de aceea am zis că din al Meu ia și vă vestește vouă. [Ioan 16:12-15] Ceea ce se poate deduce de aici este că Duhul Sfânt asigură călăuzirea la tot adevărul apostolilor, și nu exclusiv unui singur apostol, de care apoi să asculte toți ceilalți fără să crâcnească. Extinzând, călăuzirea sau asistența Duhului Sfânt la tot adevărul nu este garantată nici măcar de Iisus Hristos unui singur apostol, ci adunării apostolice. Și extinzând, acest lucru este valabil și pentru Biserica de după perioada primară, apostolică a Bisericii. Last edited by Savonarola; 12.09.2011 at 17:36:28. |
|