![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Din punctul acesta de vedere( al sexualitatii), este mai usor sa te abtii cand esti singur decat atunci cand esti casatorit. E parerea mea din experienta personala si a altora.Nu am facut un studiu sau o statistica ,asa ca daca nu sunteti de acord cu mine, nu imi sariti in cap.
Cand esti pe cont propriu, depinde numai si numai de tine sa te abtii, iar cand esti casatorit si dormi cu sotul( sotia) in acelasi pat , e cu totul altceva. Ispita e mult mai puternica. Una e sa iti imaginezi focul, si alta e sa fii langa flacara. In casatorie si cand vorbim de legaturi intime si cand vorbim de abstinenta e vorba de doua persoane , nu de una. Nu mai e o problema personala , ci trebuie sa fie amandoi la aceeasi masura. Fiecare are corpul lui, masura lui, credinta lui. Degeaba vreau eu, sotia, sa ma infranez ,,ca la carteŽŽ, daca sotul nu este in acelasi gand. Bun, asta nu inseamna sa cedez ,,la ordin ŽŽde fiecare data, dar nici sa il refuz la nesfarsit. Situatia ideala e atunci cand amandoi soti sunt credinciosi si inteleg importanta abstinentei, dar ce te faci cand unul e mai ,,caldicelŽŽ sau chiar nedus la biserica? Sunt oameni care incep sa vina la biserica si sa auda de Dumnezeu dupa cativa ani de casnicie. Un sot vine la biserica, celalalt habar n-are de Dumnezeu. Iti poate intelege dorinta ta de abstinenta ocazional sau deloc. Refuzul repetat duce la certuri, neintelegeri, adulter. Ideal e sa fie amandoi intr-un gand, dar din pacate nu toti facem parte din familii ideale. Pogoramantul dat de duhovnic in astfel de cazuri nu inseamna nicidecum desfiintarea postului sau nesocotirea sarbatorilor, ci un ajutor dat slabiciunilor si neputinelor noastre. |
|
|||
|
|||
![]()
Calyo, ar oare ce spune Scriptura? Ia sa vedem:
1.Cât despre cele ce mi-ați scris, bine este pentru om să nu se atingă de femeie. 2.Dar din cauza desfrânării, fiecare să-și aibă femeia sa și fiecare femeie să-și aibă bărbatul său. 3.Bărbatul să-i dea femeii iubirea datorată, asemenea și femeia bărbatului. 4.Femeia nu este stăpână pe trupul său, ci bărbatul; asemenea nici bărbatul nu este stăpân pe trupul său, ci femeia. 5.Să nu vă lipsiți unul de altul, decât cu bună învoială pentru un timp, ca să vă îndeletniciți cu postul și cu rugăciunea, și iarăși să fiți împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In ceea ce priveste "inghititul de-a valma", nu se prea potriveste literaturii religioase ortodoxe, care se cumpara la noi in tara. Sunt carti publicate cu binecuvantare si autori cunoscuti; ceea ce nu putem spune despre cartile aparute in vestul Europei, unde poti gasi diversi autori, de care nu se stie daca sunt ortodocsi, catolici sau protestanti. Acolo, da, trebuie discernamant. Pana ne formam acest discernamant, caci nu-l avem din nastere, e bine sa citim ceea ce e sigur corect. De aceea e bine sa ne tinem de cartile ortodoxe care au binecuvantarea BOR. In privinta evaluarilor sfintilor, vad ca ai totusi ceva de spus. Pentru mine daca e Sfant, e sfant. Nu am ajuns eu la intelepciunea unui Sfant, ca sa pot eu sa il evaluez pe el; pot doar invata de la el. |
|
|||
|
|||
![]()
Imi place mult postarea lui Calyio; indiferent daca e barbat sau femeie, are mare dreptate.
Este cel mai greu pentru soti, dormind in acelasi pat, sa faca abstinenta. Si este aici o chestiune f.delicata. Ma refer la marturisirile Annei si Ancai. Daca cineva il iubeste mai mult pe Dumnezeu (asa cum ziceti voi crestinismul), atunci oare isi mai iubeste sotul/sotia? Aici am dubii si n-as crede. Nu va suparati. Depinde ce inseamna pentru fiecare iubire, cred. Si aici se despart drumurile noastre, am impresia. Firesc este sa-i iubesti la fel, sau nu stiu cum sa poti faci diferenta si cantitatea, fara a negliaj pe vreunul. Asta as vrea eu sa aflu.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
De asemenea, si in Romania exista brosurele si carticele care desi apar poate cu binecuvantare (sau lasa sa creada ca, fiind vandute la standuri pe langa biserici), contin si idei neortodoxe. Am vazut cu ochii mei tot felul de astfel de publicatii obscure si icoane neortodoxe in pangare... Eu cred ca discernamantul n-ar trebui sa ni-l anulam complet niciodata. Dar sigur, pentru a ne forma mai intai in credinta ortodoxa este mai bine, poate, sa citim mai intai autorii mai 'siguri' sau in orice caz, sa discernem si aici, in felul cum asimilam o carte.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cum anume se intampla asta, cred ca vom intelege cand vom trai aceasta iubire de Dumnezeu noi insine... Eu una nu am ajuns acolo, asa ca nu iti pot spune. ;-) Adu-ti aminte ca porunca iubirii de Dumnezeu este urmata in Evanghelie direct de cea a iubirii aproapelui si ca mereu se spune pe de o parte ca nu il poti iubi pe Dumnezeu cu adevarat daca nu iti iubesti aproapele, si viceversa. Nu este o contradictie intre cele doua iubiri. Nu este vorba aici, sophia, de fanatism, de oameni care calca in picioare pe altii in numele lui Dumnezeu. Departe de credinta crestina asa ceva!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cand ai fost ultima data in Romania? Daca au trecut cativa ani, vei fi placut surprinsa din punct de vedere al cartilor. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu e vorba de anularea discernamantului, ci de formarea lui. Il capatam cu timpul, pe masura ce acumulam mai multa cunoastere si credinta.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In engleza exista foarte multe carti ortodoxe. Ti-am mai spus si de germana si franceza alta data, seria cu sfintii parinti, si altele. Mai ales in franceza exista atatea carti ortodoxe cat nu o sa apucam noi sa citim toata viata. E adevarat, nu am mai fost din 2006 in Romania, dar inainte stiu ca se publicau multe carti bune si am adus si eu incoace valize intregi. Ceea ce vroiam eu sa spun este ca nu te poti baza numai pe stampila..
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cand binele nu mai e bine si raul nu mai e rau | dobrin7m | Generalitati | 19 | 29.11.2010 12:16:22 |
Sotia istorica | gabrined | Intrebari utilizatori | 1 | 07.07.2010 07:46:00 |
sotia lui cain | rafella | Generalitati | 14 | 19.06.2010 21:03:21 |
Sotia cea impodobita | enasonia | Intrebari utilizatori | 45 | 20.04.2010 14:50:40 |
|