![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Am citit intamplator topicul pus de tine si m-am gandit sa iti povestesc si experienta mea. Nu sunt sigura ca te va ajuta, dar eu incerc si sper ca o va face.
Mereu am spus ca eu nu ma voi lasa de fumat. De fapt, mereu am spus ca nu ma voi lasa de nici una din prostiile pe care le faceam. Si in timp ce eu tot spuneam "nu ma las de fumat, eu nu vreau sa ma las de fumat", incepuse sa mi se faca rau de la tigari. Dar nu le lasam, vai de mine. Pufaiam tigara dupa tigara. De cand m-am apucat de fumat am fumat doar tigari foarte tari. Ultimele, Rothmans, printre cele mai tari tigari, erau evitate de mai toata lumea. Mie imi placeau. Si dupa cum am spus mi se facea foarte rau, dar nu le lasam. Pe langa asta aparuse si o stare de depresie, nimic nu ma mai multumea, eram foarte agitata si nervoasa, chiar daca fumam sau nu. Si mi-am adus aminte de ceva. Singurul lucru care pe mine m-a salvat mereu au fost cartile cu Sfinti si cu parinti. Nu am intalnit nicaieri altundeva atata dragoste, bunatate, simplitate, sacrificiu si smerenie. Si astea ma calmau pe mine. Incepand sa citesc de acolo si avand exemple vii, m-am hotarat sa ma duc in cele din urma la un preot. Prin niste intamplari ciudate, nu am ajuns la preotul la care doream, ci la altul, care a fost cel mai bun pentru mine. Si am inceput sa stam de vorba. Om foarte bun, intelept si intelegator. Nu intelegator in sensul ca accepta mizeriile mele, ci ma asculta si ma sfatuia cu grija. Si am ajuns sa ii povestesc despre alcool si tigari si altele.. Si m-a intrebat: "Tu iti doresti o familie?". Si i-am spus "Foarte mult, parinte". Si de acolo am ajuns sa vorbim despre copii. Si mi-a spus ca trupului ii trebuiesc aproximativ 2 ani ca sa elimine toxinele din el: alcool, tutun, droguri... astfel incat sa ai un corp curat si sa nu iti afecteze copiii. Si mi-am spus atunci: asa ceva nu se poate. Adica imi bat eu joc de mine, dar nu vreau ca si copiii mei sa sufere de pe urma porcariilor mele. Si asta m-a MOTIVAT mult, mult de tot. Pentru o perioada. Intr-adevar, dai vointa, iei putere! Dar nu este indeajuns. Si depinde cui dai vointa ta. Ca prin minune, nu imi mai trebuiau tigari... dintr-o data! Nu am avut nevoie de 1 zi, de doua, sau trei. Dintr-odata nu mi-a mai trebuit sa fumez. Mie, care nu aveam de gand sa ma las. Si a mers asa, o perioada, gandindu-ma la viitorul meu si al viitoarei mele familii. Mama imi spunea, nu este de ajuns, nu te increzi in CINE trebuie. Dar nu intelegeam ceea ce spune. Si am clacat, am fumat iar dupa vreo cateva luni, dintr-o prostie. Problema a fost ca EU ma incredeam in MINE. Eu, o mana de pamant. Ce puteam eu sa fac de fapt? Avem noi oamenii multa putere in noi, dar fara ajutor de sus, suntem egali cu zero. Ne amagim singuri. Si am ajuns treptat si prin vointa mea si cu ajutorul parintelui meu, dar mai ales cu ajutorul lui Dumnezeu la concluzia ca trebuie sa ma incred in Hristos daca vreau sa scap de vreo patima. Si de acolo totul a fost foarte usor. NU MI-A MAI TREBUIT tigara. Nu simt nevoia, nu simt decat scarba cand simt fum de tigara. Am multe cunostinte care fumeaza si imi place sa ma intalnesc cu ei, imi place sa socializez, dar am ajuns te rog sa ma crezi sa imi fie sila sa mai merg pe la ei din cauza tigarilor. Ma inec langa ei. Si lor nu le pasa. Cam trist:) Si usor, usor, i-am evitat. Adica, de ce sa ma chinui sa le respir fumul de tigara si sa vin acasa cu hainele imputite de fum. Nu spun sa iti eviti cunostintele, spun doar prin ceea ce am trecut eu. Desigur, trebuie multa rugaciune si sa fii mereu sub ocrotirea si ascultarea unui parinte. Nu am scapat de toate patimile pentru ca am o credinta slaba, aproape transparenta uneori. Uneori ma las asa in voia sortii, dar sufar si atunci incep sa lupt. Si ma chinui sa ma lupt si singura mea alinare si singurul meu ajutor sunt Sfintii cu exemplul lor si Dumnezeu cu ajutorul Sau. Sunt sigura ca difera de la caz la caz, orice, de la om la om. Eu am vrut doar sa iti arat CINE m-a ajutat pe mine. Sper sa gasesti si tu putere si ajutor sa te lasi de tigari. Iti dai tu seama? Ne facem rau in mod constient si voit. Astia suntem noi fara Dumnezeu. Dumnezeu sa iti ajute! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eu nu m-am lasat de fumat datorita vointei mele, ci datorita puterii lui Dumnezeu. Marturisesc asta fara fatarnicie, in ziua in care am zis: Gata!, parca mi-a dat Dumnezeu o putere imensa de a rezista. Dar inainte de asta au fost multe dati in care m-am bazat pe "fortele proprii" dupa care m-am mandrit si am cazut. Tu doar incearca, de cate ori e nevoie. Si la un moment dat Dumnezeu te va ajuta, negresit, daca crezi cu tarie ca nu "fortele noastre" lucreaza, ci vointa si puterea Lui. |
|
|||
|
|||
![]()
Da, in acest razboi de vointa si impatimire, sa nu uitam ca intra si personajele secundare, respectiv cele care vietuiesc alaturi de fumator .
Conteaza si atitudinea acestora fata de aspectul degradant al fumatorului, aspect social, medical , igienic si personal. Da, prezinta un aspect degradant ! Pai, daca nu te sesizezi singur cat ajungi sa te injosesti pentru o nenorocita de tigara, cat ajungi sa investesti in aceasta bani, sanatate si principii, atunci nu stiu cine ar putea-o face in locul tau, in locul propriului trup care sufera si a propriei constiinte ? ! Cand vad cum gajaie fumatorii, cum devin rivali cu propriul gat si cu propria imagine care, dupa cum spunea cineva mai sus, mereu spre degradare, atunci nu inteleg, efectiv, pana unde poate ajunge ignoranta fata de sine si de scumpa viata a individului. Dupa cum am mai spus, inainte de a ma casatori, i-am spus sotului clar ( dupa o relatie de doi ani se apucase de fumat ), ori lasi tigara, ori te las eu cu tot cu ea ! Credea ca glumesc, spunea mereu ca nu exista comparatie, ca nu este chiar atat de periculos in viata noastra, etc...dar eu am fost foarte hotarata si, desi facea mereu tam-tam si fuma, parca sfidandu-mi dispretul, a insistat pe premiza ca-l iubesc prea mult. Si, da, avea dreptate, nu exista diferenta, tocmai de aceia i-am spus ADIO, chiar dupa planurile de nunta... Trebuie sa specific faptul ca vorbele mieroase, ca infinitele teorii precum ca nu este bine, ca-i vreau eu binele, ca nu este moral sa te dedici unui astfel de lucru, ca nu este sanatos, ca este pacat, nu au avut nici un efect benefic, mai degraba " parul " a dat rezultate. Si-a revizuit atitudinea, s-a gandit el bine ce are a alege si a lasat tigara cat colo, dorindu-ma pe mine. Deja au trecut 6 ani de-atunci, si nici vorba de tigara, ba, mai mult decat atat, el procedeaza la fel ca mine atunci cand este pus in fata unui eveniment similar care-l obliga sa suporte fumul si reactiile fumatorului. A nu se intelege ca noi cei nefumatori suntem mai presus, ca noi nu avem neputinte si patimi care, de asemenea, ne injosesc si ne subrezesc sanatatea fizica si sufleteasca. Pacat, oameni buni !, pacat ca Dumnezeu ne-a daruit un organism atat de perfect, atat de atasat cu instincul de supravietuire, iar noi nu facem decat sa ne sinucidem...nu din placere, din inconstienta si caracterul avar. Si totusi, este un adevarat flagel, o adevarata problema sociala acest fumat, si nu este deloc usor a fi eradicat...absolut deloc, prea putini fumatori am vazut la viata mea sa se lase, este o boala a trupului si mintii, nu stiu, nu stim ce minuni sa mai invocam intr-o astfel de situatie alarmanta si apasatoare peste oameni. Fumatorii sunt amagiti de savoarea amagitoare a tigarii, inca din adolescenta, din perioada in care nu gandesc cat rau isi pot face si la ce dependenta crunta se supun...apoi, vine regretul, vine subrezirea, vine boala si timpul mult prea tarziu pentru ameliorare...si ne stingem atat de neputinciosi si plini de regrete si de atata iubire neterminata de impartasit, fata de cei din jur.
" Nu suntem prizonierii propriului destin, suntem prizonierii propriei minti " Last edited by ory; 16.03.2010 at 18:14:10. |
|
||||
|
||||
![]()
Bunicul meu a fumat de la varsta de 11 ani. Fuma cate 2 pachete de tigari pe zi, pana la un revelion cand s-a enervat ca dadea atatia bani pe tigari si s-a oprit. De pe data de 1 ianuarie a acelui an nu a mai pus tigare in gura. Cred ca avea vreo 68 de ani cand a facut asta(sau mai mult). Nu exista nu pot, exista doar nu vreau. Daca esti barbat adevarat te vei lasa. Nu vreau sa par dur, insa treaba sa le raresti nu functioneaza mereu. Vointa de fier si seriozitate. Asta e sfatul meu.
|
|
|||
|
|||
![]()
buna! sunt noua pe aici si as fi vrut sa stiu in ce relatie esti cu tigarile. si eu am fost fumatoare. am avut mai multe tentative de a renunta dar pana nu am luat tratament nu am reusit. la Buna Vestire sarbatoresc un an.:)
nimeni nu mai credea ca voi lasa tigarile, nici macar eu. astept vesti |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
mult succes |
|
||||
|
||||
![]()
In orice oras la spitalele de plamani se dau medicamente scumpe ..gratis de catre stat, printre care si ziban..stiu mai multe persoane care s-au lasat fara probleme cu ele..este un psiholog care iti da exact ce iti trebuie..eu sant din timisoara, dar sora mea a mers la turnu severin pentru ca de acolo este..eu m-am lasat cu ajutorul maicii domnului..fara medicamente si cu indemnul medicului, dar mi-a fost foarte greu ,am 3 ani si nu am pus mana pe tigara din ziua de cand le-am lasat..era postul sf petru si pavel si voiam sa tin postul cum trebuie si m-am rugat si la ei sa ma ajute! E si meritul lor..doamne ajuta!
|
|
||||
|
||||
![]()
SI AI REUSIT cu zyban? acesta este medicamentul de care va spuneam ieri
dar din pacate nu a gasit la nicio farmacie acest medicament Last edited by susica; 17.03.2010 at 11:45:31. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Mi l-a dat un doctor la una din campaniile trecute. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Incerc sa rezist... | Petre. | Generalitati | 63 | 07.11.2013 08:49:21 |
Rugati-va si pentru mine,va rog!Incerc sa ma ridic... | Anna Vasilica | Rugaciuni | 14 | 29.04.2012 01:35:11 |
cum s-o scap pe fiica mea de fumat | luminita40 | Intrebari utilizatori | 19 | 16.12.2011 17:13:25 |
Incerc sa fac bine si se termina tot rau | alexya89 | Generalitati | 23 | 01.10.2009 14:02:46 |
DESPRE FUMAT | viviana | Generalitati | 43 | 16.01.2008 01:45:22 |
|