Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.03.2010, 09:31:15
Jane Says Jane Says is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.02.2010
Locație: KooKooLand
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
Ii luam copiilor pe Pinochio si pe Donald, dar le umplem capul cu habotnicia si bigotismele noastre. Si avem tupeul sa spunem ca asa trebuie facut.
Am o intrebare pentru cei ce cred ca Pinochio e mason.
Voi la ce va lasati copii sa se uite?
Copiii nu percep habotnicia si bigotismele, pentru ca ei primesc credinta intr-un mod foarte curat, asa cum la varsta adulta cu greu o mai putem primi noi, dupa ce ne-am ingramadit in minte o multime de lucruri, dintre care unele de-a dreptul gunoaie (nu ma refer la Donald si Pinocchio).

Indiferent, ai mei nu se vor uita la tv si nici pe computer nu vor pune mana.
Vechi 17.03.2010, 09:38:51
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de heaven Vezi mesajul
Doamne....lasati copiii liberi sa viseze,nu le luati aceasta bucurie!
Evident ca trebuie o selectare a programelor de la tv pe care le urmaresc (ideal ar fi sa urmareasca cat mai putin),dar lasati-i sa citeasca basme,sa se imagineze in locului eroului care trece printr-o gramada de aventuri,in locul printesei frumoase si intelepte,sa isi doreasca sa il aline pe ursul Fram in momentele lui de tristete.Ce poate fi mai frumos?
In psihoterapia pentru copii cei mici sunt ajutati sa treaca de anumite dificultati prin intermediul basmelor terapeutice.Unde vedeti raul in asta?
Copiii nostri nu sunt ai nostri,ei vin prin noi,dar sunt de la Tatal si este dreptul lor sa fie liberi in simtire si gandire,hai sa nu ii cenzuram fara sens si sa le mutilam copilaria!
Ziceam ca nu mai postez aici, pentru ca Anna a cerut doar sfaturi cum sa Nu le dam copiilor sa citeasca carti cu basme, dar .. inca doua vorbe.

Sunt si autori crestini care au folosit fantasiticul si basmele simbolice. de exemplu C.S. Lewis in Narnia. As sfatui-o pe Anna sa citeasca cartile, sau macar una, sau sa vada unul din cele doua filme noi care s-au facut dupa ele. (Din pacate nu se mai continua..) Si acolo aparvrajitori buni si rai, apar animale vorbitoare, apare un Leu care moare si invie.
Iar Tolkien, care de altfel era un bun prieten al lui CS Lewis, era catolic foarte credincios. Scrierile lui nu au aluzii directe la asta, dar sunt imbaiate in crestinism, suntv tesute di el. Amandoi credeau ca mitologia este importanta pentru dezvoltarea omului si este ca o treapta spre religie.
Crestinilor din orient cel putin niciodata nu le-a fost teama de basme si povesti.
Imi miroase tale a credinta evanghelicala refuzul asta.
Eu as sfatui-o pe Anna (desi repet stiu ca ma considera o liberala inraita si nu va tine seama, orice as spune ;-)) sa aleaga mai bine ce este de calitate, ce nu contine violenta gratuita si morala indoielnica, si sa lase copilul sa faca selectia singur intre ce este adevarat cu A mare si ce este simbolic, ce populeaza si mobileaza imaginatia. Sau in fine, nu numai singur. Copiii isi dau seama foarte bine ce ne este noua adevarat Dumnezeu, ce luam noi cu adevarat in serios. Si va intelege sa faca deosbirea intre religie si basme.
Vechi 17.03.2010, 09:59:11
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jane Says Vezi mesajul
Copiii nu percep habotnicia si bigotismele, pentru ca ei primesc credinta intr-un mod foarte curat, asa cum la varsta adulta cu greu o mai putem primi noi, dupa ce ne-am ingramadit in minte o multime de lucruri, dintre care unele de-a dreptul gunoaie (nu ma refer la Donald si Pinocchio).

Indiferent, ai mei nu se vor uita la tv si nici pe computer nu vor pune mana.
Nu se vor uita la nimic?
Reply With Quote
Vechi 17.03.2010, 10:07:35
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu se vor uita la nimic?
La ce sa se uite? Crezi ca desenele animate sunt asa o intensa si minunata parte a copilariei?
Ce sa fac , sa ii las sa se uite cu ochii holbati la TV, incapabili sa reactioneze la stimuli (ca asa facem toti cand ne concentram la ceva), sa ajunga desenele animate obiectul negocierii, cum vad la altii, ca daca faci tu acum x y z, te las eu pe urma sa te uiti la desene? Si cat timp o sa treaca si pentru parinte pana invata ca atunci cand se uita la TV copilul e linistit si absorbit, urmand ca in continuare sa il uite pe asta mic in fata tv-ului cu orele, ca sa se odihneasca? Intotdeauna TV-ul va fi cea mai simpla si la indemana solutie.

Impresia mea in legatura cu TV-ul si copiii e ca atunci cand l-ai deschis, ai deschis cutia pandorei. Ca se vor uita la nefarsit si daca le interzici, nu faci decat sa colorezi in nuante si mai ademenitoare fructul oprit (fara nici o conotatie dubioasa).

Mai curand m-as juca sau le-as pune sa asculte povesti sau sa invete sa citeasca singuri basme si povesti nemuritoare. Eventual dvd-uri cu tom si jerry de ex, dar in orice caz, intr-o maniera in care detin controlul asupra programului - nu ca un control freak, ci doar cat sa nu ajunga la concluzia ca la televizor sunt chestii misto si cand e stins, deci acela ar fi un obiect de interes si care trebuie lasat sa mearga tot timpul, ca sa nu pierdem ceva. Mai bine sa fie ca pe ecran sunt lucruri interesante cand vrem noi (toti) si al caror continut il putem alege noi, in deplina cunostinta de cauza.

Cam asa cum fac si eu cu filmele acum, la varsta adulta. Nu ma uit oricand si la orice.
Vechi 17.03.2010, 10:19:06
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
La ce sa se uite? Crezi ca desenele animate sunt asa o intensa si minunata parte a copilariei?
Ce sa fac , sa ii las sa se uite cu ochii holbati la TV, incapabili sa reactioneze la stimuli (ca asa facem toti cand ne concentram la ceva), sa ajunga desenele animate obiectul negocierii, cum vad la altii, ca daca faci tu acum x y z, te las eu pe urma sa te uiti la desene? Si cat timp o sa treaca si pentru parinte pana invata ca atunci cand se uita la TV copilul e linistit si absorbit, urmand ca in continuare sa il uite pe asta mic in fata tv-ului cu orele, ca sa se odihneasca? Intotdeauna TV-ul va fi cea mai simpla si la indemana solutie.

Impresia mea in legatura cu TV-ul si copiii e ca atunci cand l-ai deschis, ai deschis cutia pandorei. Ca se vor uita la nefarsit si daca le interzici, nu faci decat sa colorezi in nuante si mai ademenitoare fructul oprit (fara nici o conotatie dubioasa).

Mai curand m-as juca sau le-as pune sa asculte povesti sau sa invete sa citeasca singuri basme si povesti nemuritoare. Eventual dvd-uri cu tom si jerry de ex, dar in orice caz, intr-o maniera in care detin controlul asupra programului - nu ca un control freak, ci doar cat sa nu ajunga la concluzia ca la televizor sunt chestii misto si cand e stins, deci acela ar fi un obiect de interes si care trebuie lasat sa mearga tot timpul, ca sa nu pierdem ceva. Mai bine sa fie ca pe ecran sunt lucruri interesante cand vrem noi (toti) si al caror continut il putem alege noi, in deplina cunostinta de cauza.

Cam asa cum fac si eu cu filmele acum, la varsta adulta. Nu ma uit oricand si la orice.
NU!!!
Cutia Pandorei ai deschis-o cand ai facut copilul.

Tom si Jerry? Nu sunt violente?
Reply With Quote
Vechi 17.03.2010, 10:22:44
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Tu nu ai fost niciodata copil? Te-ai nascut deja la maturitate?
Tu nu te-ai bucurat de micile placeri ale copilariei? Sau nu ai avut copilarie?
Reply With Quote
Vechi 17.03.2010, 10:32:56
Senior Member

Implicit

Citat:
Tu nu ai fost niciodata copil? Te-ai nascut deja la maturitate?
Tu nu te-ai bucurat de micile placeri ale copilariei? Sau nu ai avut copilarie?
Am avut dragul meu, o copilarie foarte frumoasa si fericita.
Care nu a inclus desene animate, ca nu prea erau inainte de '89, si dupa, eram prea ocupata sa ma dau cu sania sau sa bat mingea pe-afara cu copiii in loc sa stau sa ma uit la televizor (cu execeptia desenelor SciFi de la 7 seara).

In schimb am citit si ros de-a dreptul toate cartile de basme si povesti nemuritoare, de cand am invatat sa citesc, la 4 ani si ceva. Alea te imbogatesc, nu desenele.

Sau ce, tu insinuezi ca aceia care au copilarit inainte de 89' (nascuti sa zicem prin anii 70) nu au avut copilarie din cauza ca nu au avut desene animate? (ma rog, cu rarele exceptii gen Lolek si Bolek si niznaiul cu lupul, imi scapa numele). Zecile, sutele, miile de generatii de dinainte de inventarea TV-ului nu au avut copilarie?

Last edited by Jane Says; 17.03.2010 at 10:35:31.
Reply With Quote
Vechi 17.03.2010, 10:46:18
alinnasser2010 alinnasser2010 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.03.2010
Locație: Bucuresti
Implicit

sunt doarr desene animate,S.F. nimic mai mult create sa distreze copii/adultii,nu este nimic rau in asta atata timp cat se face cu masura si totul pana se ajunge la violenta
Reply With Quote
Vechi 17.03.2010, 10:53:46
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de alinnasser2010 Vezi mesajul
sunt doarr desene animate,S.F. nimic mai mult create sa distreze copii/adultii,nu este nimic rau in asta atata timp cat se face cu masura si totul pana se ajunge la violenta
Absolut tot ce "consumam" la nivel mental are influenta si are consecinte pe termen lung, mai ales cand acest consum se face in mod repetat si la o varsta frageda.
Vechi 17.03.2010, 10:55:07
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Am avut dragul meu, o copilarie foarte frumoasa si fericita.
Care nu a inclus desene animate, ca nu prea erau inainte de '89, si dupa, eram prea ocupata sa ma dau cu sania sau sa bat mingea pe-afara cu copiii in loc sa stau sa ma uit la televizor (cu execeptia desenelor SciFi de la 7 seara).

In schimb am citit si ros de-a dreptul toate cartile de basme si povesti nemuritoare, de cand am invatat sa citesc, la 4 ani si ceva. Alea te imbogatesc, nu desenele.

Sau ce, tu insinuezi ca aceia care au copilarit inainte de 89' (nascuti sa zicem prin anii 70) nu au avut copilarie din cauza ca nu au avut desene animate? (ma rog, cu rarele exceptii gen Lolek si Bolek si niznaiul cu lupul, imi scapa numele). Zecile, sutele, miile de generatii de dinainte de inventarea TV-ului nu au avut copilarie?
Eu mi-am trait toat copilaria inainte de 1989. Asa ca stiu foarte bine cum era atunci.
Cartile cu besme sunt mai bune decat desenele animate? Cu ce te imbogatesc primele si cu ce te pagubesc celelalte?

Ba am avut o copilarie foarte frumoasa, dar erau alte timpuri.
PS: Ai uitat de Mihaela ;-)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Din lumea animalelor! UNNOOM Teologie si Stiinta 19 17.07.2014 23:07:04
Carnavalul copiilor( Mosul copiilor din centrele de plasament) mirela1990 Umanitare 0 11.12.2010 23:27:05
Lumea 100% ortodoxa coralina Generalitati 103 10.10.2010 20:42:28
LUMEA ANIMALELOR Catalina Generalitati 5 06.06.2007 15:46:44