![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Mai soro se pare ca Sfantul Sinod al BOR a devenit organizatie inchisa.
Eu asa ceva ca pana acum sa fie date hotarari ale Sfantului Sinod al BOR si sa nu fie facute publice nu am mai vazut. Vad ca asa s-a intamplat acum si cu aceasta hotarare care se zice ca s-a luat in februarie dar se da tocmai acum publicului. Daca cineva zice ca nu e asa il rog sa imi spuna si mie unde se gasesc date publice hotararile Sfantului Sinod al BOR luate in februarie. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]()
|
|||
|
|||
![]()
Mai frate Cristi pai stai asa da linkul cu stirea data dupa ce s-a tinut sedinta Sfantului Sinod al BOR din februarie cu toate hotararile de s-au dat atunci.
Sau daca nu zi si fratia ta in ce ziar au aparut acele decizii. |
|
|||
|
|||
![]()
Nici macar nu ma adresasem fratiei tale ci surorii care a deschis acest topic.
Cu ce am jignit eu Sfantul Sinod al BOR aci? Ca am intrebat unde au fost publicate deciziile luate la sedinta Sfantului Sinod al BOR din februarie 2010? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]()
|
|||
|
|||
![]()
Eu vad ca asa ceva s-a scris pe www.basilica.ro
http://www.basilica.ro/ro/stiri/biho...ebruariebi.htm Si acolo zice asa exact: "În zilele de 10 și 11 februarie 2010, la Reședința patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Dintre hotărârile luate menționăm: - Publicarea la Editura Institutului Biblic și de Misiune în cursul anului 2010, proclamat de către Sfântul Sinod „Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești”, a volumelor 1) Autocefalie, libertate și demnitate, 2) Autocefalie și responsabilitate și 3) Autocefalie și comuniune. Biserica Ortodoxă Română în dialog și cooperare externă (1885-2010); - Extinderea anul acesta la nivel național a programului socio-educațional de prevenire a abandonului școlar ALEGE ȘCOALA!, inițiat de Patriarhia Românăîn 2008 și derulat până în prezent în parteneriat cu fundația World Vision-România în 10 eparhii din Mitropolia Munteniei și Dobrogei și Mitropolia Moldovei și Bucovinei; - Sfântul Sinod a apreciat rezultatele programului social-filantropic MASA BUCURIEI, inițiat în urmă cu un an de către Patriarhia Română și Societatea Selgros Cash&Carry S.R.L., prin care a fost sprijinită activitatea a 153 de instituții social-filantropice ale Bisericii care acordă asistență în mod constant pentru aproape 14.000 persoane aflate în dificultate. Ca atare, s-a hotărât continuarea programului în toate eparhiile și cooptarea a noi parteneri. Sfântul Sinod a definitivat Scrisoarea pastorală către clerul și credincioșii ortodocși în legătură cu colecta organizată în toate bisericile și mânăstirile în Duminica Ortodoxiei (prima din Postul Sfintelor Paști, 21 februarie 2010) pentru Fondul Central Misionar, destinat lucrării misionare, sociale și caritative a Bisericii Ortodoxe Române. Sfântul Sinod a adresat un Apel la unitate și demnitate românească către clerul și credincioșii din diaspora românească. Biroul de presă al Patriarhiei Române " Iar apoi pe Basilica dupa ceva vreme apare zis asa ceva: http://www.basilica.ro/ro/stiri/comu...e_romane_.html Si vedem ca aceasta hotarare se zice acolo ca s-a luat " în ședința de lucru din 11 februarie 2010 (temei nr.1092/2010)". |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]()
Sophia, exista canoane in acest sens, privind preotii divortati si recasatoriti... decizia Sf. Sinod nu e o chestie luata peste noapte si aiurea in tramvai, e doar o aplicare mai vehementa a acestor canoane.
Eu nu stiu cum as putea, ca simplu credincios, sa ajut un preot care are probleme in casnicie, in conditiile in care, chiar tu spuneai, ca nu suntem lasati sa ne implicam nici macar in problemele parohiale, daramite sa intram in viata personala a omului. El, ca preot, stie ce are de facut. Si preoteasa la fel. Eu una am citit, la parintele Cleopa, ca, pe baze canonice, un preot care a calcat stramb nu are voie sa isi mai puna patrafirul la gat si sa slujeasca. Ba mai mult, daca preoteasa lui l-a inselat cu altul, la fel, nu mai are voie sa slujeasca. Se osandesc singuri daca fac altfel si de aceea decizia Bor mi se pare salutara. Adulterul (care e, de altfel, din punct de vedere bisericesc, singurul lucru care ar justifica un divort) e socotit pacat opritor de la preotie. Dupa cum vezi, si ei sunt judecati foarte aspru. preotia nu e lucru de joaca, dar se pare ca unii nu inteleg, de vreme ce atatia doresc sa devina preoti si preotese. Normal ca ne-ar parea rau pentru cei care patesc asa ceva, dar nu putem sa trecem peste legile pe care ni le-au lasat Sf. Parinti, nu putem noi sa hotaram cine are sau nu dreptul sa slujeasca Sf. Taine... episcopii hirotonesc preotii, e normal ca ei sa hotarasca in acest gen de probleme. mie mi se pare salutara decizia, per ansamblu, dar nu stiu cum va fi aplicata si ce efecte va avea. oricum, daca s-a luat aceasta hotarare in cadrul sinodului, noi nu putem face nimic. Asa functioneaza Biserica, nu cheama oamenii la referendum. si bine face, din acest punct de vedere. Nu fi suparata, ca Dumnezeu are grija de slujitorii sai si ii va feri de asa pacate.
Pe noi inșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm. Last edited by glykys; 19.03.2010 at 01:15:51. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Unii sunt duhovnicii nostri, unii slujesc si inca cu o ravna care nu se vede la multi din cei care n-au problema asta, dar au altele care nu sunt reglementate sau ma rog, teoretic ar fi dar nu se stie cum, in loc sa fie opriti de la slujire sunt plimbati dintr-o parohie in alta si nu tocmai rele, chiar deloc.. Corect ar fi ca masura sa nu fie retroactiva, iar daca divortul s-a produs din motive independente de vointa/vina sa, sa slujeasca in continuare. Daca se doreste sa se sprijine familia romaneasca, s-ar putea lua alte masuri mult mai bune. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Biserica nu este de acord cu homeopatia? | pacatoasa | Generalitati | 282 | 21.09.2014 16:41:28 |
sunteti de acord sa cititi pentru mine Paraclisul Sfntului Nicolae? | andrutza151 | Umanitare | 1 | 23.09.2011 23:40:30 |
Aparent patriarhia nu este de acord cu pomenlicele online | horatiu.miron | Generalitati | 26 | 15.06.2011 08:08:51 |
Noua Lege a Educatiei | laurschepsis | Stiri, actualitati, anunturi | 41 | 16.02.2011 13:19:03 |
Noua Lege a cultelor | ancah | Generalitati | 2 | 13.12.2006 19:07:10 |
|