Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.03.2010, 10:21:30
Dimmu1
Guest

Implicit

pai daca nu stim cum s-a format universul, de ce imediat trebuie sa zicem ca o entitate imaginara l-o creat ?
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 10:28:50
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
Banuiesc sa vreti sa va cresteti copii in comunitate.
Credeti ca daca voi nu le dati acces la aceste mijloace media, ei chiar nu o sa aiba acces la ele?
O sa le citesti mai mult? Nu mai promite, ca nu o sa te tii de cuvant, sunt sigur.
Vorbeam de varste fragede, cand vor fi mai mari oricum o sa se uite la prieteni la televizor. Si nu am sa le prezint televizorul ca pe ceva interzis si malefic, sigur. Pur si simplu nu va face parte din cei sapte ani de acasa.
Si sigur, este un argument faptul ca ei nu vor vedea lucrurile pe care cei de varsta lor le cunosc in general. (Desi, mai sunt si alti parinti care gandesc ca noi, sa stii, si nu neaparat cei crestini. In general, am observat ca in occident oamenii mai cultivati adesea au ideea asta, ca televizorul este nociv pentru copii.) Darin lumea 'multiculturala' in care traim aici in vestul europei, asta nu conteaza asa mult, exista pentru orice familie multiple choices..

Da, de ce sa nu le citesc mai mult? Si mie imi citeau parintii si mi-au inoculat gustul pentru lectura. Casa noastra e plina de carti, citim mereu, de obicei copiii isi imita parintii, pana la adolescenta cel putin.. Si imi plac cartile pentru copii. Le citesc si de placere, asa ca nu vad de ce mi-ar fi greu sa le citesc si copiilor mei ceea ce imi place mie. Acum sunt inca mici, 20 de luni si minus doua luni ;-)

Last edited by Fani71; 19.03.2010 at 10:36:48.
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 10:36:38
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Vorbeam de varste fragede, cand vor fi mai mari oricum o sa se uite la prieteni la televizor. Si nu am sa le prezint televizorul ca pe ceva interzis si malkefic, sigur. Pur si simplu nu va face parte din cei sapte ani de acasa.
Si sigur, este un argument faptul ca ei nu vor vedea lucrurile pe care cei de varsta lor le cunosc in general. Desi, mai sunt si alti parinti care gandesc ca noi, sa stii, si nu neaparat cei crestini. In general, am observat ca in occident oamenii mai cultivati adesea au ideea asta, ca televizorul este nociv pentru copii.

Da, de ce sa nu le citesc mai mult? Si mie imi citeau parintii si mi-au inoculat gustul pentru lectura. Casa noastra e plina de carti, citim mereu, de obicei copiii isi imita parintii, pana la adolescenta cel putin.. Si imi plac cartile pentru copii. Le citesc si de placere, asa ca nu vad de ce mi-ar fi greu sa le citesc si copiilor mei ceea ce imi place mie. Acum sunt inca mici, 20 de luni si minus doua luni ;-)
Nu am zis ca trebuie sa-ti pui copilul in fata televizorului sau a calculatorului si sa-l lasi acolo cat vrea el.
Dar de la acest punct pana la a declara ca Pinochio e mason, Tom si Jerry promoveaza violenta, Donald trebuie interzis pentru ca nu poarta pantaloni, etc, etc, e cale lunga.
Sa nu uitam ca tot ce este in exces strica. Chiar si religia.
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 10:39:53
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu am zis ca trebuie sa-ti pui copilul in fata televizorului sau a calculatorului si sa-l lasi acolo cat vrea el.
Dar de la acest punct pana la a declara ca Pinochio e mason, Tom si Jerry promoveaza violenta, Donald trebuie interzis pentru ca nu poarta pantaloni, etc, etc, e cale lunga.
Sa nu uitam ca tot ce este in exces strica. Chiar si religia.
Stai, ca nu eu am zis ca Pinochio e masoi etc. Nu sunt de acord cu Anna in aceasta priviinta. Le voi da copiilor filme si carti cu povestile clasice sau neclasice, dar bune (pe care le vom alege noi, nu televozirul). Citeste ce am scris la inceputul topicului.
Da, si nu sunt de acord ca trebuie sa le vorbi numai de religie. Riscam sa isi ia campii indata ce intra in adolescenta.
Asa cum se spune in liturghia darurilor inainte sfintite, 'Lumina lui Hristos lumineaza tuturor', lumineaza totul. Orice facem si vedem poate fi in aceasta lumina, indirect, fara sa fie direct religios.
Vechi 19.03.2010, 10:52:21
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
Stai, ca nu eu am zis ca Pinochio e masoi etc. Nu sunt de acord cu Anna in aceasta priviinta. Le voi da copiilor filme si carti cu povestile clasice sau neclasice, dar bune (pe care le vom alege noi, nu televozirul). Citeste ce am scris la inceputul topicului.
Da, si nu sunt de acord ca trebuie sa le vorbi numai de religie. Riscam sa isi ia campii indata ce intra in adolescenta.
Asa cum se spune in liturghia darurilor inainte sfintite, 'Lumina lui Hristos lumineaza tuturor', lumineaza totul. Orice facem si vedem poate fi in aceasta lumina, indirect, fara sa fie direct religios.
Nu am spus ca este afirmatia ta. Si nici nu sunt toate de pe acest forum. In legatura cu Donald stiu ca a fost o propunere legislativa de interzicere si s-a dezbatut in parlamentul unei tari europene, nu mai imi aduc aminte care.
Eu ma refeream la fenomen, nu la persoane.
Am vazut multi copii care au trait "cu Hristos", cum zicea cineva pe aici.
Aveau parinti crestini practicanti de multi, multi ani, in casa nu se uitau la TV decat la filme cu tenta religioasa (pe DVD), intotdeauna aveau un casetofon care rula o predica sau o cantare religioasa, rugaciuni seara, dimineata, la masa, paraclise, psaltiri, acatiste, matanii, etc, etc.
Crezi ca acei copii au iesit asa cum sperati voi sa iasa ai vostri? Ii cunosc si stiu ca parintii sunt destul de dezamagiti de odraslele lor.
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 11:32:10
cenusareasa cenusareasa is offline
Junior Member

Data înregistrării: 19.03.2010
Implicit

Eu i-am explicat copilului meu ca deoarece nu toata lumea crede in Dumnezeu s-au inventat zane si spiridusi pentru cei care nu au credinta crestina. Mai exista si in ziua de azi pagani, oameni care sunt contra crestinismului cum era "pe vremuri".Pentru ca desenele "nu sunt bune, iti ametesc mintea" (cam in fiecare zi de desene se intampla cate o neintelegere si dam vina pe ele) e bine sa ne uitam cat mai putin si sa tinem minte ca totul e o inventie. I-am spus ca si tu poti inventa povesti, iti poti imagina lucrurui care nu exista si atunci iese o poveste. A inteles , ii plac cum arata zanele, spiridusii si altele asemenea dar stie ca sunt doar frumosi ca o zana nu poate face minuni ca Dumnezeu , ca nu exista elfi (si daca ar exista ar fi un fel de monstri sau oersoane cu handicap cu corpul acela mic si urechile lungi) si Doamne fereste sa ne inchinam la zane sau sa cautam elfii padurii prin iarba sau sa punem dintisorul cazut sub perna pentru zana maseluta. "Prostii", zice cu un aer de om mare. Lumea si omul le-a creat Dumnezeu si cei care ajuta oamenilor pe mare , in paduri, in munti neumblati si in toate situatiile dificile sunt sfintii si ingerii.
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 12:08:32
zoridezi zoridezi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2009
Implicit

Si daca ati fi vazut un pitic in propria voastra casa, cu o palarie conica rosie si cu niste haine neobisnuite...
Ce ziceti, oare mai credeati ca nu exista? O fi vreo aparitie diavoleasca? Si daca da, de ce ar fi aparut unui copil?
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 12:11:09
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu am spus ca este afirmatia ta. Si nici nu sunt toate de pe acest forum. In legatura cu Donald stiu ca a fost o propunere legislativa de interzicere si s-a dezbatut in parlamentul unei tari europene, nu mai imi aduc aminte care.
Eu ma refeream la fenomen, nu la persoane.
Am vazut multi copii care au trait "cu Hristos", cum zicea cineva pe aici.
Aveau parinti crestini practicanti de multi, multi ani, in casa nu se uitau la TV decat la filme cu tenta religioasa (pe DVD), intotdeauna aveau un casetofon care rula o predica sau o cantare religioasa, rugaciuni seara, dimineata, la masa, paraclise, psaltiri, acatiste, matanii, etc, etc.
Crezi ca acei copii au iesit asa cum sperati voi sa iasa ai vostri? Ii cunosc si stiu ca parintii sunt destul de dezamagiti de odraslele lor.
Intr-adevar, nu cred ca este un fel bun de a educa copiii.
In felul asta cred ca mai degraba ii indepartam de Dumnezeu.
Dumnezeu trebuie sa fie prezent in ceea ce facem, nu sa se impuna. Spune si biblia ca El sta la usa si bate...
Vechi 19.03.2010, 12:13:54
Dimmu1
Guest

Implicit

Citat:
Intr-adevar, nu cred ca este un fel bun de a educa copiii.
In felul asta cred ca mai degraba ii indepartam de Dumnezeu.
Dumnezeu trebuie sa fie prezent in ceea ce facem, nu sa se impuna. Spune si biblia ca El sta la usa si bate...
uite o idee: lasa-i macar pana la 6-7 ani sa faca ce vor dupaia intreaba-i daca vor sa creada in Dzeu

trebuie sa le zici apoi ca nu exista Mos Craciun
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 12:33:21
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit moderatie!

Eheee... cand eram si eu copilas si ma uitam duminica dimineata la serialele cu Hercules si cu Xena, printesa razboinica... astea tineau de la 9 pana la 11. La 10 si ceva ai mei ma inghionteau: hai sa mergem la biserica! Nu, ca mai e un pic din Xena... si ma imbracam in fata Tv-ului si parca incercam un fel de regret ca nu vedeam sfaristul filmului, pentru ca trebuia sa mergem la biserica. Si cu asta am ramas, cu mitologia! Si acum, la 22 de ani, as revedea cu multa placere aceste episoade, si acum ma bucur ca un copil la filme cu Merlin, Harry Potter si la Stapanul inelelor, si acum imi plac desenele animate frumoase, educative... am crescut cu Cartea cartilor, cu peripetiile din masina timpului, ele m-au facut sa imi placa Biblia, atunci cand m-am dus la scoala si stiam deja actele evenimentiale. Dar mi-au dezvoltat imaginatia, puterea de visare si, de ce nu, inteligenta. Imi placea tare cand ma ducea bunica la denii, cand mirosea in biserica a zambilute si narcise si soarele cobora in asfintit.... sau cand facea pomana si se canta vesnica pomenire, in leganatul colivei. Am crescut fara calculator, doar cu Tv si cu muulte basme...bunica imi spunea multe basme la culcare si eu nu o lasam sa plece, voiam sa imi spuna si mai multe, preferatul meu era Pastorul si zana tesatoare, despre o zana care se casatorise cu un muritor si dragostea le era interzisa si ea plecase in ceruri, iar pastorul incerca in zadar sa ajunga pana la ea... cu Pinocchio si Donald nu am crescut, imi placea, in schimb, Tweety, care era un fel de Tom si Jerry. Aceia mi se pareau plictisitori, desi tare mai erau amuzanti in harta lor... O, si familia Addams, pe la vreo 11 ani, de se speriasera ai mei ca era o bulina pusa acolo - interzis copiilor sub 12 ani. Dar mereu mi-au placut comediile inteligente. Arareori m-am simtit atrasa de vreun personaj negativ...

Eh, cred ca am scris foarte mult... mi-a placut copilaria mea, asa cum am descris-o aici. Ce as vrea sa va spun... trebuie moderatie, copilul trebuie sa ia din toate cate putin si aveti mare grija, mamicilor, sa va ganditi al educatia copilului pe termen lung! Sunt de acord fara TV, mai ales ca acum nu mai sunt desene educative, si nici Hercule si Xena... dar incercati sa le spuneti muuulte basme (orice basm e traseul unei initieri, asta e si viata, pana la urma, o initiere...), hraniti-i cu literatura clasica, sa ii faceti sa gandeasca liber, sa fie inteligenti si sa aiba convingeri ferme, invatati-i sa gandeasca! hraniti-i si cu hrana duhovniceasca, dar cu masura, pentru ca important este sa asimileze. Am vazut multi copii care au fost crescuti in spirit evlavios si cucernic... cand au crescut un pic mai mari, au cazut atat, dar atat de usor in mrejele lumii asteia... avem si exemple celebre, atatia autori care au fost fii de preot si care, in scrierile lor, numai ortodocsi nu erau! faceti cumva ca a noastra credinta sa prinda radacini in ei si convingeri de neabatut. De aceea credinta voastra, Anna si Jane, e mai puternica, pentru ca voi L-ati descoperit pe Dumnezeu mai tarziu, si ati putut constientiza. Cei mici nu constientizeaza, ei doar preiau, imita... nu ma intelegeti gresit eu sunt pentru invatatura crestina din familie, pentru depinderea copilului de mic cu rugaciunea, biserica, Sf. Taine, insa aveti nevoie ca acestea sa prinda radacini in sufletul lui, mai incolo. Fiti foarte abile cu aceasta invatatura!
Spunea Anna ca ea nu isi invata copilul sa ii daruiasca flori de ziua ei... ce vei face cand va vedea, mai tarziu, ca toti prietenii lui le daruiesc flori mamicilor si prietenielor? Ce vei face cand se va indragosti de o fata care s-ar putea sa fie mai pretentioasa, care sa-l "educe" cu ce ii place ei, care sa darame in putin timp tot ce ai zidit tu in ani de zile? Sa nu se intample asa! Mie nu mi se pare ca acesti copii sunt atat de influentabili acum, cat la pubertate, cand abia atunci isi formeaza deprinderile care vor sta la baza intregului lor comportament... Invatati-i deci sa adopte felul de gandire ortodox, formati-le mintea, aratati-le un mod de viata crestin, fiti niste modele pe care sa le iubeasca si sa le urmeze! Si vegheati-i cu muuulta dragoste, discret, fara a le lasa impresia ca ii dominati! Sa va traiasca copilasii, sa creasca feriti de rele si sub ocrotirea lui Dumnezeu!

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Din lumea animalelor! UNNOOM Teologie si Stiinta 19 17.07.2014 23:07:04
Carnavalul copiilor( Mosul copiilor din centrele de plasament) mirela1990 Umanitare 0 11.12.2010 23:27:05
Lumea 100% ortodoxa coralina Generalitati 103 10.10.2010 20:42:28
LUMEA ANIMALELOR Catalina Generalitati 5 06.06.2007 15:46:44