Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.02.2010, 09:32:20
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Andrei nu crezi ca cineva s-ar putea folosi de aceasta axioma temeinic INSUSITA, dupa parerea mea extrem de periculoasa, si sa te manipuleze dupa bunul lui plac?

Ceva de genul...aaa, gata l-am agatat de nas, mai ales ca in cultura lui i s-a inoculat sistematic ideea de credinta fara verificari si cercetari.
Iti fac astia citeva scamatorii, invirt din degete, fac citeva scintei, deschid o carte, imi dau ochii peste cap si hopa, gata! al meu esti!.... cum de fapt se si intimpla.

In imperiul minciunii in care am trait DINTOTDEAUNA(nu de ieri de azi), cercetarea minutioasa este paramount!(cum se zice:)
Raspunsul meu despre credinta fara dovezi nu se refera la o adoptare de tip crede si nu cerceta a unei doctrine religioase ci la motivul pentru care Dumnezeu nu face minuni evidente.

În privinta cautarii de a fi în adevar, de a alege cum te raportezi la realitate, ce crezi, cred ca omul trebuie sa aiba atât o dorinta jertfelnica pentru aceasta cât si deschiderea de a accepta ca adevarul se poate afla oriunde.

Daca suntem comozi, daca ne preocupa adevarul doar la nivel intelectual, vom fi înclinati sa respingem învataturile a caror acceptare ar cere sa facem sacrificii în viata noastra.

Iar în privina discernerii unde se afla adevarul cred ca trebuie sa procedam altfel decât prin trecerea în revista a diveselor sisteme religioase (inclusiv a ateismului). O astfel de cercetare ne ia pe noi ca punct de reper, este o miscare circulara, înselatoare si limitata la doctrinele la care noi avem acces.

Pentru a ne fundamenta în adevar trebuie sa ne înaltam mintea la Principiul existentei, la Fiinta absoluta (care teoretic poate fi si materia, cazul ateismului) si nu doar în mod intelectual: trebuie sa asteptam o descoperire de la aceasta Fiinta, în cazul când exista si e capabila de asa ceva.

Un astfel de experiment are puterea de a ne convinge ca ne aflam în adevar si de a desprinde de doctrinele false la care cei mai multi adera datorita culturilor în care s-au nascut, pentru ca Dumnezeu raspunde si lumineaza pe cel care cauta adevarul cu obiectivitate.

Dar în mod curent, un crestin neintoxicat cu blocajul mental al necredintei traieste având constiinta prezentei unui Dumnezeu care coordoneaza totul în lume si în viata sa. Nu sunt necesare framântari existentiale la fiecare pas al vietii noastre iar deciziile de a crede fara dovezi în anumite momente sunt justificate de pariul pascalian. Daca Dumnezeu nu exista, nu avem nici un motiv sa respectam adevarul, dupa cum spunea si Dostoievski: Daca Hristos nu este adevarul, prefer sa fiu cu Hristos decât cu adevarul.

Cautarea de dovezi pentru credinta noastra este o capcana, o pista falsa a cunoasterii fiindca inexistenta unui Dumnezeu ne absolva de datoria morala a cautarii adevarului iar un Dumnezeu (Absolut) impersonal este un nonsens.
Vechi 10.03.2010, 22:51:00
KimKim
Guest

Implicit Ce trebuie sa fac sa raman cu inima curata

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
..Legat de crestinism :)
Ce trebuie sa fac sa raman cu inima curata , in conditiile in care:- nu am un loc de munca, nu am studiile terminate , nu reusesc sa gasesc un loc de munca,dar am o casa de intretinut si, ma refer la utilitati si merg la scoala pentru a-mi termina studiile... Toate acestea necesita o oarecare libertate financiara,insa eu nu am nici un sprijin si , totusi traiesc ..Sunt singura pe lume ..asa ma simt chiar daca REALITATEA ESTE ALTA(am familie)..Nu prea stiu sa fac nimic , dar cu toate acestea tin cat pot eu de tare sa nu ajung sa fac compromisuri sau sa imi fac un iubit bogat fara sa-l iubesc. Stiu ca DUMNEZEU este langa mine , ptr ca altfel n-as fi supravietuit.Imi doream sa am familia langa mine, dar ei sunt mult prea preocupati cu ale lor vieti.Nu le pasa deloc de viata mea , tocmai de aceea sper ca Bunul Dumnezeu sa faca in continuare MINUNI cu mine.Nu stiu cat voi mai putea traii in felul acesta ..simt ca ma prabusesc uneori ..am nevoie de familia mea, dar ei nu ma cunosc deloc .le sunt ca o povara ,ii simt..,iar daca le cer ajutorul ma trimit la munca sau imi dau sfaturi de genul” fa compromisuri”,”casatorestete cu un batran cu bani ”, sau sa imi gasesc un baiat cu bani .Ma doare sufletul ca nu pot fi inteleasa si ca de ei am eu nevoie ....Uneori simt ca o iau razna ..Oare dc oamenii in general sunt ocupati de propriile placeri saude lucruri si nu de sufletele celor din jurul lor?!Voi continua mai tarziu..imi este rau si nu pot sa mai scriu.. Va multumesc!

Last edited by KimKim; 10.03.2010 at 22:58:21.
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 10:33:46
Dimmu1
Guest

Implicit

uite o intrebare

cum puteti crede in ceva ce practic nu exista? nu exista dovezi convingatoare, doar aberatii si abureli
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 10:59:16
alexeev alexeev is offline
Junior Member

Data înregistrării: 22.02.2010
Implicit credem

pentru ca dovezile exista... tu cum crezi in Dawkins asta??? ca sunt sigur ca nu l ai vazut...
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 11:00:56
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de alexeev Vezi mesajul
pentru ca dovezile exista... tu cum crezi in Dawkins asta??? ca sunt sigur ca nu l ai vazut...
Cu asemenea argumente nu o sa castigati pe nimeni.
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 11:07:09
Junior Member

Implicit dar de ce?

pentru ca vointa voastra s-a incimentat in ateism, sunteti statornici, iar o discutie cu un ateu sau cu un iehovist, etc. , desi crestinul aduce argumente solide, celalalt conversant nu le-ar crede, in primul rand pentru ca are mintea umbrita de intunericul diavolesc si in al doilea rand nu crede din mandrie. Tot ceea ce pot face crestinii pentru atei si alti rataciti este sa se roage la Dumnezeu pentru luminarea mintii lor, ca in alt chip nu se poate face milostenie sufleteasca cu ei...
II Corinteni 13, 13
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 11:17:26
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
pentru ca vointa voastra s-a incimentat in ateism, sunteti statornici, iar o discutie cu un ateu sau cu un iehovist, etc. , desi crestinul aduce argumente solide, celalalt conversant nu le-ar crede, in primul rand pentru ca are mintea umbrita de intunericul diavolesc si in al doilea rand nu crede din mandrie. Tot ceea ce pot face crestinii pentru atei si alti rataciti este sa se roage la Dumnezeu pentru luminarea mintii lor, ca in alt chip nu se poate face milostenie sufleteasca cu ei...
II Corinteni 13, 13
Crezi ca cei pe care ii numiti voi atei nu cauta adevarul?
Dar daca orice argument rational pe care il gasesc imi spune ca adevarul este in alta directie decat cea spre care mergeti voi, ce sa fac?
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 11:25:50
Junior Member

Implicit

daca vezi o casa..te gandesti la gospodar.. daca vezi o statuie, te gandesti la artist, daca vezi o corabie, te gandesti la carmaciul ei...
daca te uiti la intreaga creatie... ce vezi?
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 11:29:19
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
daca vezi o casa..te gandesti la gospodar.. daca vezi o statuie, te gandesti la artist, daca vezi o corabie, te gandesti la carmaciul ei...
daca te uiti la intreaga creatie... ce vezi?
Dupa cum ai pus intrebarea, daca te uiti la creatie ... e normal sa te gandesti la un creator.
Dar daca te uiti la natura, daca o studiezi? Ce mai vezi?
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 11:30:05
florin1966 florin1966 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.08.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
Crezi ca cei pe care ii numiti voi atei nu cauta adevarul?
Dar daca orice argument rational pe care il gasesc imi spune ca adevarul este in alta directie decat cea spre care mergeti voi, ce sa fac?

lai citit pe marx?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Moliftele sf vasile se pot citi de orice preot? ingerul_pazitor Generalitati 46 15.12.2011 17:43:48
Invidia impiedica orice bucurie jonella Intrebari utilizatori 5 25.05.2010 18:19:57
Orice veți cere de la Tatăl în numele Meu El vă va da luceafaruldincer Din Noul Testament 24 28.03.2010 21:50:08
Sunt ateu, intrebati-ma orice! AteulCelRau Generalitati 1449 11.03.2010 08:44:01