Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.03.2010, 12:40:24
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Glykys, foarte mult mi-a placut ce ai scris!
Vechi 19.03.2010, 12:49:46
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Parerea mea e ca un copil trebuie educat in primul rand prin exemplu, nu prin interdictii si impuneri.
Fii un bun exemplu pentru copilul tau si vei avea copii buni.
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 13:01:58
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dimmu1 Vezi mesajul
uite o idee: lasa-i macar pana la 6-7 ani sa faca ce vor dupaia intreaba-i daca vor sa creada in Dzeu

trebuie sa le zici apoi ca nu exista Mos Craciun
Se poate si asta, dar de obicei le dam copiilor ceea ce avem si suntem noi. Daca suntem crestini, ii botezam, ii ducem la biserica si le explicam ce inseamna credinta.
Cand vor fi mari, tot ei vor alege daca vor sa fie credinciosi sau nu.
Vechi 19.03.2010, 14:36:33
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
...Eh, cred ca am scris foarte mult... mi-a placut copilaria mea, asa cum am descris-o aici. Ce as vrea sa va spun... trebuie moderatie, copilul trebuie sa ia din toate cate putin si aveti mare grija, mamicilor, sa va ganditi al educatia copilului pe termen lung! Sunt de acord fara TV, mai ales ca acum nu mai sunt desene educative, si nici Hercule si Xena... dar incercati sa le spuneti muuulte basme (orice basm e traseul unei initieri, asta e si viata, pana la urma, o initiere...), hraniti-i cu literatura clasica, sa ii faceti sa gandeasca liber, sa fie inteligenti si sa aiba convingeri ferme, invatati-i sa gandeasca! hraniti-i si cu hrana duhovniceasca, dar cu masura, pentru ca important este sa asimileze. Am vazut multi copii care au fost crescuti in spirit evlavios si cucernic... cand au crescut un pic mai mari, au cazut atat, dar atat de usor in mrejele lumii asteia... avem si exemple celebre, atatia autori care au fost fii de preot si care, in scrierile lor, numai ortodocsi nu erau! faceti cumva ca a noastra credinta sa prinda radacini in ei si convingeri de neabatut. De aceea credinta voastra, Anna si Jane, e mai puternica, pentru ca voi L-ati descoperit pe Dumnezeu mai tarziu, si ati putut constientiza. Cei mici nu constientizeaza, ei doar preiau, imita... nu ma intelegeti gresit eu sunt pentru invatatura crestina din familie, pentru depinderea copilului de mic cu rugaciunea, biserica, Sf. Taine, insa aveti nevoie ca acestea sa prinda radacini in sufletul lui, mai incolo. Fiti foarte abile cu aceasta invatatura!
Spunea Anna ca ea nu isi invata copilul sa ii daruiasca flori de ziua ei... ce vei face cand va vedea, mai tarziu, ca toti prietenii lui le daruiesc flori mamicilor si prietenielor? Ce vei face cand se va indragosti de o fata care s-ar putea sa fie mai pretentioasa, care sa-l "educe" cu ce ii place ei, care sa darame in putin timp tot ce ai zidit tu in ani de zile? Sa nu se intample asa! Mie nu mi se pare ca acesti copii sunt atat de influentabili acum, cat la pubertate, cand abia atunci isi formeaza deprinderile care vor sta la baza intregului lor comportament... Invatati-i deci sa adopte felul de gandire ortodox, formati-le mintea, aratati-le un mod de viata crestin, fiti niste modele pe care sa le iubeasca si sa le urmeze! Si vegheati-i cu muuulta dragoste, discret, fara a le lasa impresia ca ii dominati! Sa va traiasca copilasii, sa creasca feriti de rele si sub ocrotirea lui Dumnezeu!
Nu am citit asta, insa mi se pare un lucru extrem de frumos pe care il poate invata o mama pe fiul ei, pentru ca ea va fi inlocuita mai devreme sau mai tarziu de o alta femeie, femeia cu care isi va petrece tot restul vietii, si pe care va trebui sa stie sa o rasfete, sa o surprinda placut, si in plus cred ca oricum...un barbat trebuie sa fie politicos, gentleman...si sunt atatea lucruri pe care trebuie sa le stie , si sa si ajunga sa faca parte din firea lui...intr-un mod natural.

Am cunoscut un baietel care atunci cand vede flori, se gandeste la mama lui...le alege pe cele care ii plac lui, si banuiesc ca ii face o mare bucurie mamei, de asemenea e foarte frumos educat, atent cu fetitele...si la varsta lui de 7 anisori, ofera dulciuri si stie deja sa se poarte intr-un anume fel...iar mie mi se pare deosebit acest lucru...pentru ca alti baieti trag fetele de par, in timp ce unii stiu sa se poarte de mici...
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 14:40:57
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
Parerea mea e ca un copil trebuie educat in primul rand prin exemplu, nu prin interdictii si impuneri.
Fii un bun exemplu pentru copilul tau si vei avea copii buni.
Interdictiile si impunerile ( sub diverse forme) sunt oarecum inevitabile in procesul de formare al unui copil...

Teoretic acesti termeni ne pot zgaraia putin, insa isi au si rostul lor.
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 14:43:52
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Se poate si asta, dar de obicei le dam copiilor ceea ce avem si suntem noi. Daca suntem crestini, ii botezam, ii ducem la biserica si le explicam ce inseamna credinta.
Cand vor fi mari, tot ei vor alege daca vor sa fie credinciosi sau nu.

Fani, ai mai scris si pe alte thraduri lucruri similare despre a fi crestin, nu mai caut, dar raspund aici.
Si eu am intrat in copilarie in contact cu crestinismul de duminica (nu prin parinti, ca ei erau formati in materialism dialectic. Aparent doar azi suntem "imuni" la ideologia actuala - ironie,ca sa nu fiu inteleasa gresit). Si un lucru m-a tinut departe de credinta, sper sa ma fac inteleasa: Iisus Hristos s-a jertfit pt ca noi sa avem viata (asta am inteles de mica), cine crede in El va trai vesnic (asta NU am inteles in copilarie). Adica afirmi: eu cred si asta este tot? Apoi faci ce vrei, in continuare (doar mai calci pe la biserica din cand in cand)?!
"Acest popor Mă cinstește cu buzele, dar inima lui este departe de Mine"
Revin, eram mica, dar credinta asta care nu te obliga la nimic mi se parea un lucru fff absurd si masca pt ipocrizie. Asa incat nu contestam existenta lui Iisus, jertfa Lui.. dar atitudinea ipocrita a credinciosilor m-au indepartat. Dar si asa ma mira: ei nu observau absurditatea situatiei? Cand cineva te salveaza de la moarte, viata NU iti mai apartine. Nu se poate sa crezi cu vorba si sa faci ce vrei (cat timp nu incalci niste limite, desigur).
Si intr-adevar, nu aceasta inseamna ortodoxia, am aflat muuult mai tarziu.

Intrebarea este: cum poti sa "explici" ce inseamna credinta daca:
-tu nu stii (nu ma refer la tine, Fani, ci la modul general)
-credinta se traieste, nu se explica.

In fine, nu mai insist.

(nu-mi cresc copiii ferindu-i de lucruri lumesti, de basme etc.. ca NU AM CUM. Intrebarea era: CE LE SPUN despre zane, spiridusi si restul.
Deocamdata i-am zis copilului ca Dumnezeu a creat ingerii, dintre care unii au ales sa se nu-L asculte pe Dumnezeu si au devenit draci. Atat exista.. retul este imaginatia oamenilor si eventual, aratarile dracilor.
Dar asteptam idei mai bune.. ma mir ca pe putini ii preocupa.

Eu in copilarie, sub influenta povestilor incercam sa meditez.. da, sa MEDITEZ, adica sa-mi concentrez toata atentia, energia etc.. ca sa misc lucruri. Si atentie mare: nu citisem nimic despre asta - ca eram copil - ideea mi-a venit din basme ca oricine poate face lucruri extraordinare. Nu stiu unde am citit despre puterea mintii, dar am gasit in povesti.
Aaa, dar despre DORINTA DE A VEDEA ZANE si SPIRIDUSI nu stie nimeni nimic? Apropo de piticul lui Zori de zi. Copilul doreste sa vada, devine f sensibil si receptiv la astfel de lucruri... adica eventuale amagiri dracesti. Sau nici in asta nu credeti? Eu vroiam sa vad zane, cautam beghete magice - probam diverse bete, ma concentram asupra lor, incercam cuvinte "magice"... bine ca nu am vazt chestii gen harry potter ca ar fi fost nenorocire!)
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 14:50:24
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit @ flori

Copilul meu stie sa daruiasca flori femeilor.
Si daruieste de la sine si alte lucruri.. si primeste tot felul de lucruri de la fetite. se deruleaza un intens schimb de inimioare, flori, bomboane, felicitari si abtibilduri.
subiect incheiat, nu mai insistati cu florile copilului.

Ceea ce vreau eu sa-l invat este sa treaca de formalism.
Sa gandeasca ce face, sa stie ce si de ce face un lucru. Daca face ceva din imitatie.. hmm, la fel de bine sa nu-l faca. Acelasi lucru este valabil in credinta.. daca vine la biserica sa caste gura la pereti si crede ca merge acolo ca asa vrea mami.. pai mai bine sa stea casa (evident nu asta este solutia).

Last edited by anna21; 19.03.2010 at 14:56:46.
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 14:54:53
zoridezi zoridezi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Aaa, dar despre DORINTA DE A VEDEA ZANE si SPIRIDUSI nu stie nimeni nimic? Apropo de piticul lui Zori de zi. Copilul doreste sa vada, devine f sensibil si receptiv la astfel de lucruri... adica eventuale amagiri dracesti. Sau nici in asta nu credeti? Eu vroiam sa vad zane, cautam beghete magice - probam diverse bete, ma concentram asupra lor, incercam cuvinte "magice"... bine ca nu am vazt chestii gen harry potter ca ar fi fost nenorocire!)
Eu voiam bagheta lui Sailor Moon. Intr-o zi i-am cerut mamei sa imi cumpere o bagheta magica, dar mi-a adus o sulita din plastic :))
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 14:59:44
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zoridezi Vezi mesajul
Eu voiam bagheta lui Sailor Moon. Intr-o zi i-am cerut mamei sa imi cumpere o bagheta magica, dar mi-a adus o sulita din plastic :))
mare atentie ce-ti doresti.
Si eu am vrut un nai, am primit un fluier.. si pana la urma mancam bataie cu fluierul acela cand faceam tampenii... si ma gandeam: cine m-a pus sa cer nai?
Reply With Quote
Vechi 19.03.2010, 15:03:35
Dimmu1
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Copilul meu stie sa daruiasca flori femeilor.
Si daruieste de la sine si alte lucruri.. si primeste tot felul de lucruri de la fetite. se deruleaza un intens schimb de inimioare, flori, bomboane, felicitari si abtibilduri.
subiect incheiat, nu mai insistati cu florile copilului.

Ceea ce vreau eu sa-l invat este sa treaca de formalism.
Sa gandeasca ce face, sa stie ce si de ce face un lucru. Daca face ceva din imitatie.. hmm, la fel de bine sa nu-l faca. Acelasi lucru este valabil in credinta.. daca vine la biserica sa caste gura la pereti si crede ca merge acolo ca asa vrea mami.. pai mai bine sa stea casa (evident nu asta este solutia).
Deci vrei sa faca ceva fara sa para ca il obligi?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Din lumea animalelor! UNNOOM Teologie si Stiinta 19 17.07.2014 23:07:04
Carnavalul copiilor( Mosul copiilor din centrele de plasament) mirela1990 Umanitare 0 11.12.2010 23:27:05
Lumea 100% ortodoxa coralina Generalitati 103 10.10.2010 20:42:28
LUMEA ANIMALELOR Catalina Generalitati 5 06.06.2007 15:46:44