Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 21.03.2010, 00:45:36
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Thumbs down

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
"Chorba" inseamna "supa" in lb. araba.
Salata de vinete coapte, cu ulei si ceapa, este nu numai de post, dar si tipic romaneasca.
O fi , dar sunt scumpe acum în această perioadă tipic românească ! . . .

__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #2  
Vechi 21.03.2010, 02:01:00
cherub cherub is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.06.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 422
Implicit dulceata de nuci verzi & visinata & co.

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
O fi , dar sunt scumpe acum în această perioadă tipic românească ! . . .
haios comentariul tau, Cristi!...
Oh, si mi-am mai amintit inca ceva care ar putea fi clasat ca fiind 'specific ro': dulceata de nuci verzi!... (sau cel putin asa cred, ca e 'tipic ro', pt. ca tot veni vba - poate si cea de trandafiri, n-am mai vazut in magazinele din afara tarii, pana in prezent, dar poate ca nu am cautat sa ma uit eu mai atent, totusi... si daca ar fi sa gasesc, probabil ca ar putea scrie pe eticheta 'made in Romania', caci am mai cumparat destule produse cu astfel de etichete (de multe ori, spre surprinderea mea), si erau de calitate, dar cu mult mai scumpe decat cele comercializate in tara, ca, deh, accizele, taxele de import, tva-ul s.a.m.d.)
Ah, si, tot 'specific ro', poate si unele bauturi precum visinata, respectiv zmeurata, socata etc.

Last edited by cherub; 21.03.2010 at 02:07:11.
Reply With Quote
  #3  
Vechi 23.03.2010, 21:35:00
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
O fi , dar sunt scumpe acum în această perioadă tipic românească ! . . .

Eu mai am la congelator, facute pe jar... Cum sa fac sa iti trimit?!?
Reply With Quote
  #4  
Vechi 23.03.2010, 21:49:15
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Smile

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Eu mai am la congelator, facute pe jar... Cum sa fac sa iti trimit?!?
Simpatica ! Prin posta nu mere , asa ca mai astept olecuta pana se regleaza piata asta tipic romaneasca
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote
  #5  
Vechi 24.03.2010, 11:32:22
aureliapopescu aureliapopescu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.11.2005
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 104
Implicit

Eu am doua retete grozave: una-i cu macrou si una clasica de la Braila cu scrumbie.
Una-i pentru buzunar de bugetar, cealalata pentru bugetar care a facut un credit la o banca, doua..stie bugetarul mai bine.
La Braila macroul este 5.70 lei/kg iar scrumbia 18.50lei/kg.Astea-s preturile ca am trecut prin piata.
Bun si acum Macrou la cuptor.
Reteta e de la mama, pe care la randul ei o avea de la bunica ( Dumnezeu sa le odihneasca pe amandoua!)
Se cumpara pestele se lasa putin la decongelat nu foarte mult sa nu se decongeleze total.Se taie rondele, se indeparteaza capatana si matele se spala. Se sareaza si in interior se umple cu o maslina...se continua aceasta operatiune pana se termina tot pestele.
Se pune intr-o cratita sau tava se adauga jumatate cescuta (de cafea) de ulei, otet de 9 grade , boabe de piper, foi de dafin, boabe de mustar si apa dar sa nu-l acopere. Se introduce la cuptor si se lasa pana isi schimba culoarea.
Este foarte gustor si se prepara foarte rapid si simplu!
Maine asta gatesc, adica in aceasta seara , ca maine il mananc, daca-s sanatoasa!
BUN si acum piesa de rezistenta!!!
Scrumbie la gratar, cuptor ce aveti voi.
In primul rand aveti nevoie de scrumbie de Dunare e un deliciu GARANTAT.
Se curata scrumbia de solzi si mate daca aveti norocul sa dati si peste icre nu le aruncati ca se leaga si sunt o delicatessa.Se spala in apa rece, se dau cu putina sare si in interiorul burtii se introduc feliute de lamaie. Se infasoara in hartie de copt sau in ziare, se ung cu putin ulei si se aseaza pe gratarul incins. Sunt gata in momentul in care hartia s-a inchis la culoare. Se servesc cu lamaie multa, mujdei de usturoi, mamaliga calda si un pahar de vin rosu facut in gospodarie, sau mai exact cumparat de la tarani din piata.
Va urez sa le preparati si sa ma pomeniti cand le gustati: " Vai, ce reteta buna ne-a trimis Aurelia din Braila!"
Doamne ajuta!!!
Reply With Quote
  #6  
Vechi 24.03.2010, 12:31:14
mirabela mirabela is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.03.2009
Locație: germania
Religia: Ortodox
Mesaje: 487
Implicit

Scrumbia e un peste foarte gras...tb gatit la cuptor ff bine, altfel sa nu patiti ca mine, sa ajungeti in urgenta.





Citat:
În prealabil postat de aureliapopescu Vezi mesajul
Eu am doua retete grozave: una-i cu macrou si una clasica de la Braila cu scrumbie.
Una-i pentru buzunar de bugetar, cealalata pentru bugetar care a facut un credit la o banca, doua..stie bugetarul mai bine.
La Braila macroul este 5.70 lei/kg iar scrumbia 18.50lei/kg.Astea-s preturile ca am trecut prin piata.
Bun si acum Macrou la cuptor.
Reteta e de la mama, pe care la randul ei o avea de la bunica ( Dumnezeu sa le odihneasca pe amandoua!)
Se cumpara pestele se lasa putin la decongelat nu foarte mult sa nu se decongeleze total.Se taie rondele, se indeparteaza capatana si matele se spala. Se sareaza si in interior se umple cu o maslina...se continua aceasta operatiune pana se termina tot pestele.
Se pune intr-o cratita sau tava se adauga jumatate cescuta (de cafea) de ulei, otet de 9 grade , boabe de piper, foi de dafin, boabe de mustar si apa dar sa nu-l acopere. Se introduce la cuptor si se lasa pana isi schimba culoarea.
Este foarte gustor si se prepara foarte rapid si simplu!
Maine asta gatesc, adica in aceasta seara , ca maine il mananc, daca-s sanatoasa!
BUN si acum piesa de rezistenta!!!
Scrumbie la gratar, cuptor ce aveti voi.
In primul rand aveti nevoie de scrumbie de Dunare e un deliciu GARANTAT.
Se curata scrumbia de solzi si mate daca aveti norocul sa dati si peste icre nu le aruncati ca se leaga si sunt o delicatessa.Se spala in apa rece, se dau cu putina sare si in interiorul burtii se introduc feliute de lamaie. Se infasoara in hartie de copt sau in ziare, se ung cu putin ulei si se aseaza pe gratarul incins. Sunt gata in momentul in care hartia s-a inchis la culoare. Se servesc cu lamaie multa, mujdei de usturoi, mamaliga calda si un pahar de vin rosu facut in gospodarie, sau mai exact cumparat de la tarani din piata.
Va urez sa le preparati si sa ma pomeniti cand le gustati: " Vai, ce reteta buna ne-a trimis Aurelia din Braila!"
Doamne ajuta!!!
Reply With Quote
  #7  
Vechi 25.03.2010, 00:17:07
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned
 
Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.900
Lightbulb bors de cucos ... moldovinesc

Se pune la fiert carnea unui cocos si se fierbe la foc lent spumuindu-se . Dupa ce s-a terminat spumuirea, se adauga trei cepe taiate marunt si sare, in functie de gust. La 10 - 15 minute dupa ceapa se adauga o telina potrivita data prin razatoare, 3 radacini de patrunjel date prin razatoare, 3 morcovi (tot dati prin razatoare). Dupa 20 de minute se adauga Un pumn de taietei de casa, apoi , dupa alte 10 minute, 5 rosii decojite tocate marunt. Dupa 15 minute se adauga o legatura de loboda tocata marunt, cateva frunze de telina tocate marunt, cateva fire de marar tocate marunt si o legatura de patrunjel. Dupa 5 minute se adauga 1 litru de bors (fiert in prealabil, separat). Se lasa sa fiarba 5 minute si se inchide focul. Deasupra se adauga o legatura de leustean tocata marunt si cateva frunze de patrunjel tocate. Se acopera oala si se lasa sa se racoreasca. Cand ajunge la temperatura la care se poate servi, se pune in farfurii ... si ... pofta buna!
Se poate drege cu smantana dupa gustul fiecaruia. Iar ardeiul iute este, de asemenea, tot dupa gust.



Last edited by LapetiteMoc; 25.03.2010 at 00:19:45.
Reply With Quote
  #8  
Vechi 25.03.2010, 07:27:30
mirelat
Guest
 
Mesaje: n/a
Smile yummy!! mai e putin si o pun in aplicare reteta asta...

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul

arata bine!! mi-aduce aminte de inegalabila ciorba de rata pe care o facea bunica mea la Gorj.
Reply With Quote
  #9  
Vechi 25.03.2010, 09:36:37
aureliapopescu aureliapopescu is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.11.2005
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 104
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirabela Vezi mesajul
Scrumbia e un peste foarte gras...tb gatit la cuptor ff bine, altfel sa nu patiti ca mine, sa ajungeti in urgenta.
Scrumbia e un peste deosebit de bun! sunt pesti mari si mijlocii...trebuie cautati cei mijlocii...se fac la gratar cu MULTA LAMAIE SI SE SERVESC LA FEL CU MULTA LAMAIE SI MUJDEI DE USTUROI...neaparat trebuie stropit cu putin vin si mancat musai cu PRIETENII.
Inca o completare pe care am uitat sa o scriu ieri.
ATENTIE!!! TREBUIESC NEAPARAT SCOASE URECHILE PESTILOR ATUNCI CAND IL PASTRAM INTREG!
Multumesc de aprecieri si ganduri!
Sa de-a Domnul sa primim cu smerenie si bucurie vestea cea buna!
Doamne ajuta!
Reply With Quote
  #10  
Vechi 25.03.2010, 13:13:15
mirabela mirabela is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.03.2009
Locație: germania
Religia: Ortodox
Mesaje: 487
Implicit

Socrii mei sunt din Calarasi, iar mama-soacra s-a gandit sa ne faca scrumbie la cuptor. Doar ca nu era sufiecient facut, si mi-a fost ff rau.

Si da, e gustos. :D



Citat:
În prealabil postat de aureliapopescu Vezi mesajul
Scrumbia e un peste deosebit de bun! sunt pesti mari si mijlocii...trebuie cautati cei mijlocii...se fac la gratar cu MULTA LAMAIE SI SE SERVESC LA FEL CU MULTA LAMAIE SI MUJDEI DE USTUROI...neaparat trebuie stropit cu putin vin si mancat musai cu PRIETENII.
Inca o completare pe care am uitat sa o scriu ieri.
ATENTIE!!! TREBUIESC NEAPARAT SCOASE URECHILE PESTILOR ATUNCI CAND IL PASTRAM INTREG!
Multumesc de aprecieri si ganduri!
Sa de-a Domnul sa primim cu smerenie si bucurie vestea cea buna!
Doamne ajuta!
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Istoria Bibliei romanesti Alustor Intrebari utilizatori 3 09.10.2012 14:48:27
Fototeca ortodoxiei romanesti cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 2 09.02.2012 12:08:09
costume populare-traditii romanesti lore86 Generalitati 9 18.12.2011 11:22:37
Pastorale ale IPS Mitropoliti ai Bisericilor Ortodoxe Traditionale razvan.mn Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 7 20.04.2010 20:14:32
23 canale romanesti pentru cei din strainatate patinina34 Stiri, actualitati, anunturi 4 10.08.2009 19:26:26