![]() |
![]() |
|
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
Nu Cristi, Zaharia a zis sa postam retete de mancaruri romanesti traditionale, de frupt sau de post.
Ciorba de varza si cea de fasole (boabe) sunt printre preferatele mele si le prepar frecvent, adica saptamanal, fie ca suntem in post sau nu. ![]() Ciorba de Varza 1 ceapa, 1-2 morcovi, 1/2 pastarnac, 1 bucata telina mica, 1 varza mica sau 1/2 varza mare, 2-3 linguri de bulion, bors sau sare de lamaie, cimbru, sare, piper macinat, marar, putin ulei ptr calit. eu mai folosesc si putin maggi - secretul gustului, dar daca nu va place, ajunge doar sare si piper. Se curata ceapa, morcovul, pastarnacul si telina. Ceapa se taie marunt iar morcovul, pastarnacul si telina se dau pe razatoarea mare. Se calesc toate in putin ulei., pana se rumenesc. Varza se spala bine si se taie in cubulete potrivit de mari. Se adauga peste legumele calite si se amesteca continuu pana se inmoaie, laolalta cu legumele. Se adauga apa, astfel incat ciorba sa fie destul de deasa si sa aiba si de unde sa scada in timpul fierberii. Cand varza este aproape fiarta se adauga borsul sau sarea de lamaie si condimentele: sare (sau maggi), cimbru si piper. Dupa ce fierb impreuna se adauga 2-3 linguri de bulion. Vara se pot pune rosii foarte coapte, decojite si sfaramate. Se mai dau cateva clocote impreuna, iar daca ati folosit rosii trebuie sa le lasati sa fiarba mai bine. Ciorba este gata atunci cand ii piere spuma, dar atentie sa lasati sa fiarba la foc mic, nu iute. La sfarsit se ia de pe foc si se presara cu marar tocat, sau alta verdeata. Pofta buna! |
#2
|
|||
|
|||
![]()
Orez cu mazare.
AVem nevoie de : o ceapa, ardei roshu (am pasta de ardei facuta de mine acasa), putina pasta de roshii (e mai bun cu bulion de casa), mazare(io am pus congelata), orez, sare , piper, ulei. In putin ulei se caleste ceapa, ca sa nu se arda am pus putina apa, cand e sticloasa, se pune pasta de ardei, apoi roshiile, apoi mazarea, sare si piper, si apoi orezul, si apa. Nu e o reteta traditionala, ci una pe care am facut-o io. |
#3
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dupa gusturile mele, tot ce contine ardei si rosii e minunat! Multumim! |
#4
|
||||
|
||||
![]() Citat:
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie. (Părintele Alexander Schmemann) |
#5
|
|||
|
|||
![]()
Ciuperci umplute cu cartofi dati prin razatoare (amestecati cu sare , piper si alte arome care va plac); deasupra fiecarei ciuperci se pune cate o felie de rosie si apoi se dau la cuptor, la foc potrivit, timp de aproximativ jumatate de ora.
|
#6
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ma opresc cu astfel de retete pana trece postul.
__________________
Ma plangeam ca n-am bani pentru sandale, pana cand m-am intalnit cu un om fara picioare... "Cred, Doamne! ajuta necredintei mele!"(Marcu, 9:24) |
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Of of ![]()
__________________
Rugaciunea care-i plansa In a lacrimei parau, Te sfinteste si te-nalta Ca sa-l vezi pe Dumnezeu! |
#8
|
||||
|
||||
![]()
Te referi aici in Romania? cred ca numai buni de taiat si de mancat or sa fie mielutii in luna mai, ca anul acesta fiind Pastele ceva mai ddevreme am inteles ca sunt destul de micuti..nu stiu, vad si eu la stiri..ca n-am stana :)
__________________
Ma plangeam ca n-am bani pentru sandale, pana cand m-am intalnit cu un om fara picioare... "Cred, Doamne! ajuta necredintei mele!"(Marcu, 9:24) |
#9
|
||||
|
||||
![]()
• 4-5 cartofi • 3 morcovi • 2 ardei grasi
• 1 dovlecel • 1 conopida • 1 varza mica • 1 farfurie fasole verde • 1 telina mica • 100 ml bulion rosii • 3 cepe • 5 rosii • 1 pahar untdelemn • 3 legaturi patrunjel verde • sare, piper • telina, ceapa, dovlecelul, morcovii, cartofii se curata de coaja • Ceapa se toaca, se pune la calit în ulei • Legumele se taie: imbucaturi (cartofii, dovlecelul), felii subtirele (morcovii, telina, rosiile), fideluta (varza), bucatele (conopida, fasolea verde, ardeii) • Se pun toate peste ceapa, sa se caleasca si ele putin • Se stinge totul cu apa, se sareaza, pipereaza, se presara si ceva verdeata, nu toata, si se pune in cuptor, aproape un ceas • Acum, ca-i gata, se presara cu ce patrunjel a ramas
__________________
Ma plangeam ca n-am bani pentru sandale, pana cand m-am intalnit cu un om fara picioare... "Cred, Doamne! ajuta necredintei mele!"(Marcu, 9:24) |
#10
|
||||
|
||||
![]()
• 1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi)
• 1 pahar ulei • 1 ceapa rosie, mare tare • 1 lingura otet mere • 2 rosii coapte • sare, piperș • Se pun vinetele la copt pe foc viu, pe toate partile, pana se-nmoaie • Se curata imediat de cojile arse, se sareaza si se pun la scurs, pe un fund înclinat, cel putin 1 ora • Se toaca marunt ceapa, se spala in apa se scurge bine de tot • Se amesteca ceapa cu otetul • Se toaca vinetele pasta, apoi pasta asta se freaca cu ulei, putin cate putin, pana se-ntareste si se face spumoasa • Se adauga sosul de ceapa cu otet (piper, daca mai e cazul) • Se orneaza cu felii de rosii •se mai pot adauga 1-2 linguri smantana si 3-5 catei de usturoi pisat
__________________
Ma plangeam ca n-am bani pentru sandale, pana cand m-am intalnit cu un om fara picioare... "Cred, Doamne! ajuta necredintei mele!"(Marcu, 9:24) |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Istoria Bibliei romanesti | Alustor | Intrebari utilizatori | 3 | 09.10.2012 14:48:27 |
Fototeca ortodoxiei romanesti | cristiboss56 | Resurse ortodoxe on-line | 2 | 09.02.2012 12:08:09 |
costume populare-traditii romanesti | lore86 | Generalitati | 9 | 18.12.2011 11:22:37 |
Pastorale ale IPS Mitropoliti ai Bisericilor Ortodoxe Traditionale | razvan.mn | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 7 | 20.04.2010 20:14:32 |
23 canale romanesti pentru cei din strainatate | patinina34 | Stiri, actualitati, anunturi | 4 | 10.08.2009 19:26:26 |
|