Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.03.2010, 22:31:44
mirelat
Guest

Smile preferatele mele

Nu Cristi, Zaharia a zis sa postam retete de mancaruri romanesti traditionale, de frupt sau de post.

Ciorba de varza si cea de fasole (boabe) sunt printre preferatele mele si le prepar frecvent, adica saptamanal, fie ca suntem in post sau nu.

Ciorba de Varza

1 ceapa, 1-2 morcovi, 1/2 pastarnac, 1 bucata telina mica, 1 varza mica sau 1/2 varza mare, 2-3 linguri de bulion, bors sau sare de lamaie, cimbru, sare, piper macinat, marar, putin ulei ptr calit.
eu mai folosesc si putin maggi - secretul gustului, dar daca nu va place, ajunge doar sare si piper.

Se curata ceapa, morcovul, pastarnacul si telina. Ceapa se taie marunt iar morcovul, pastarnacul si telina se dau pe razatoarea mare. Se calesc toate in putin ulei., pana se rumenesc.

Varza se spala bine si se taie in cubulete potrivit de mari. Se adauga peste legumele calite si se amesteca continuu pana se inmoaie, laolalta cu legumele. Se adauga apa, astfel incat ciorba sa fie destul de deasa si sa aiba si de unde sa scada in timpul fierberii.

Cand varza este aproape fiarta se adauga borsul sau sarea de lamaie si condimentele: sare (sau maggi), cimbru si piper. Dupa ce fierb impreuna se adauga 2-3 linguri de bulion. Vara se pot pune rosii foarte coapte, decojite si sfaramate. Se mai dau cateva clocote impreuna, iar daca ati folosit rosii trebuie sa le lasati sa fiarba mai bine. Ciorba este gata atunci cand ii piere spuma, dar atentie sa lasati sa fiarba la foc mic, nu iute. La sfarsit se ia de pe foc si se presara cu marar tocat, sau alta verdeata. Pofta buna!
Reply With Quote
Vechi 21.03.2010, 23:16:49
mirabela mirabela is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.03.2009
Locație: germania
Religia: Ortodox
Talking

Orez cu mazare.

AVem nevoie de : o ceapa, ardei roshu (am pasta de ardei facuta de mine acasa), putina pasta de roshii (e mai bun cu bulion de casa), mazare(io am pus congelata), orez, sare , piper, ulei.

In putin ulei se caleste ceapa, ca sa nu se arda am pus putina apa, cand e sticloasa, se pune pasta de ardei, apoi roshiile, apoi mazarea, sare si piper, si apoi orezul, si apa.

Nu e o reteta traditionala, ci una pe care am facut-o io.
Attached Images
File Type: jpg 1-5.jpg (56,1 KB, 14 views)
Reply With Quote
Vechi 21.03.2010, 23:46:32
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Lightbulb

Citat:
În prealabil postat de mirabela Vezi mesajul
Orez cu mazare.

AVem nevoie de : o ceapa, ardei roshu (am pasta de ardei facuta de mine acasa), putina pasta de roshii (e mai bun cu bulion de casa), mazare(io am pus congelata), orez, sare , piper, ulei.

In putin ulei se caleste ceapa, ca sa nu se arda am pus putina apa, cand e sticloasa, se pune pasta de ardei, apoi roshiile, apoi mazarea, sare si piper, si apoi orezul, si apa.

Nu e o reteta traditionala, ci una pe care am facut-o io.
Arata bine si cred ca si tare gustoasa mancarea propusa de tine.

Dupa gusturile mele, tot ce contine ardei si rosii e minunat!

Multumim!
Reply With Quote
Vechi 22.03.2010, 00:06:09
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Exclamation

Citat:
În prealabil postat de mirelat Vezi mesajul
Nu Cristi, Zaharia a zis sa postam retete de mancaruri romanesti traditionale, de frupt sau de post.

Ciorba de varza si cea de fasole (boabe) sunt printre preferatele mele si le prepar frecvent, adica saptamanal, fie ca suntem in post sau nu.

Ciorba de Varza

1 ceapa, 1-2 morcovi, 1/2 pastarnac, 1 bucata telina mica, 1 varza mica sau 1/2 varza mare, 2-3 linguri de bulion, bors sau sare de lamaie, cimbru, sare, piper macinat, marar, putin ulei ptr calit.
eu mai folosesc si putin maggi - secretul gustului, dar daca nu va place, ajunge doar sare si piper.

Se curata ceapa, morcovul, pastarnacul si telina. Ceapa se taie marunt iar morcovul, pastarnacul si telina se dau pe razatoarea mare. Se calesc toate in putin ulei., pana se rumenesc.

Varza se spala bine si se taie in cubulete potrivit de mari. Se adauga peste legumele calite si se amesteca continuu pana se inmoaie, laolalta cu legumele. Se adauga apa, astfel incat ciorba sa fie destul de deasa si sa aiba si de unde sa scada in timpul fierberii.

Cand varza este aproape fiarta se adauga borsul sau sarea de lamaie si condimentele: sare (sau maggi), cimbru si piper. Dupa ce fierb impreuna se adauga 2-3 linguri de bulion. Vara se pot pune rosii foarte coapte, decojite si sfaramate. Se mai dau cateva clocote impreuna, iar daca ati folosit rosii trebuie sa le lasati sa fiarba mai bine. Ciorba este gata atunci cand ii piere spuma, dar atentie sa lasati sa fiarba la foc mic, nu iute. La sfarsit se ia de pe foc si se presara cu marar tocat, sau alta verdeata. Pofta buna!
Deci :din respect pentru cei ce postesc ne putem abține , momentan, de la rețetele de dulce . Da ? Doamna prof. Gabriela poate sa-și posteze rețetele pe privat sau pe mess. unde își petrece majoritatea timpului. Post binecuvântat !
Vechi 22.03.2010, 11:12:43
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Lightbulb ciuperci umplute

Ciuperci umplute cu cartofi dati prin razatoare (amestecati cu sare , piper si alte arome care va plac); deasupra fiecarei ciuperci se pune cate o felie de rosie si apoi se dau la cuptor, la foc potrivit, timp de aproximativ jumatate de ora.
Reply With Quote
Vechi 22.03.2010, 23:09:03
casiana's Avatar
casiana casiana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Deci :din respect pentru cei ce postesc ne putem abține , momentan, de la rețetele de dulce . Da ? Doamna prof. Gabriela poate sa-și posteze rețetele pe privat sau pe mess. unde își petrece majoritatea timpului. Post binecuvântat !
Am citit comentariul dvs dupa ce in prealabil postasem doua retete de frupt... ma gandisem ca suntem in timpul Postului Mare, dar am crezut de cuviinta ca Pastele romanesc inseamna drob,friptura, ciorba..totul de miel... si poate ajuta pe cineva de pe-aici.
Ma opresc cu astfel de retete pana trece postul.
"Cred, Doamne! ajuta necredintei mele!"(Marcu, 9:24)
Reply With Quote
Vechi 23.03.2010, 04:03:47
Hartford's Avatar
Hartford Hartford is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.11.2005
Locație: USA
Implicit ajutor

Citat:
În prealabil postat de casiana Vezi mesajul
Am citit comentariul dvs dupa ce in prealabil postasem doua retete de frupt... ma gandisem ca suntem in timpul Postului Mare, dar am crezut de cuviinta ca Pastele romanesc inseamna drob,friptura, ciorba..totul de miel... si poate ajuta pe cineva de pe-aici.
Ma opresc cu astfel de retete pana trece postul.
si poate ajuta pe cineva de pe-aici.
Of of am o pofta de drob de miel de numa..... sper sa mai gasesc in luna Mai miei pe acolo....
Ca sa-l vezi pe Dumnezeu!
Reply With Quote
Vechi 23.03.2010, 08:47:30
casiana's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Hartford Vezi mesajul
si poate ajuta pe cineva de pe-aici.
Of of am o pofta de drob de miel de numa..... sper sa mai gasesc in luna Mai miei pe acolo....
Te referi aici in Romania? cred ca numai buni de taiat si de mancat or sa fie mielutii in luna mai, ca anul acesta fiind Pastele ceva mai ddevreme am inteles ca sunt destul de micuti..nu stiu, vad si eu la stiri..ca n-am stana :)
Reply With Quote
Vechi 23.03.2010, 08:48:42
casiana's Avatar
Senior Member

Implicit Ghiveci calugaresc

• 4-5 cartofi • 3 morcovi • 2 ardei grasi
• 1 dovlecel • 1 conopida • 1 varza mica
• 1 farfurie fasole verde • 1 telina mica • 100 ml bulion rosii
• 3 cepe • 5 rosii • 1 pahar untdelemn
• 3 legaturi patrunjel verde
• sare, piper
• telina, ceapa, dovlecelul, morcovii, cartofii se curata de coaja
• Ceapa se toaca, se pune la calit în ulei
• Legumele se taie: imbucaturi (cartofii, dovlecelul), felii subtirele (morcovii,
telina, rosiile), fideluta (varza), bucatele (conopida, fasolea
verde, ardeii)
• Se pun toate peste ceapa, sa se caleasca si ele putin
• Se stinge totul cu apa, se sareaza, pipereaza, se presara si ceva verdeata,
nu toata, si se pune in cuptor, aproape un ceas
• Acum, ca-i gata, se presara cu ce patrunjel a ramas
Reply With Quote
Vechi 23.03.2010, 09:47:08
casiana's Avatar
Senior Member

Implicit Salata de vinete

• 1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi)
• 1 pahar ulei • 1 ceapa rosie, mare tare
• 1 lingura otet mere • 2 rosii coapte
• sare, piperș
• Se pun vinetele la copt pe foc viu, pe toate partile, pana se-nmoaie
• Se curata imediat de cojile arse, se sareaza si se pun la scurs, pe un
fund înclinat, cel putin 1 ora
• Se toaca marunt ceapa, se spala in apa se scurge bine de tot
• Se amesteca ceapa cu otetul
• Se toaca vinetele pasta, apoi pasta asta se freaca cu ulei, putin cate
putin, pana se-ntareste si se face spumoasa
• Se adauga sosul de ceapa cu otet (piper, daca mai e cazul)
• Se orneaza cu felii de rosii
•se mai pot adauga 1-2 linguri smantana si 3-5 catei de usturoi pisat
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Istoria Bibliei romanesti Alustor Intrebari utilizatori 3 09.10.2012 14:48:27
Fototeca ortodoxiei romanesti cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 2 09.02.2012 12:08:09
costume populare-traditii romanesti lore86 Generalitati 9 18.12.2011 11:22:37
Pastorale ale IPS Mitropoliti ai Bisericilor Ortodoxe Traditionale razvan.mn Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 7 20.04.2010 20:14:32
23 canale romanesti pentru cei din strainatate patinina34 Stiri, actualitati, anunturi 4 10.08.2009 19:26:26