Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.03.2010, 09:05:13
Danialex Danialex is offline
Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Arges
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria121 Vezi mesajul
Buna seara ! Am nevoie urgent de sfatul dvs.
Ne-am dori sa ne casatorim pe data de 22 mai 2010.Am inteles ca ca atunci sunt Mosii de vara - Sambata mortilor. Putem face cununia religioasa in ziua respectiva ? Dar botezul fetitei noastre ?
Mai trebuie specificat ca viitorul meu sot este in doliu dupa mama sa care a decedat in urma cu 1 luna ! Este pacat sa facem toate acestea atat de recent dupa inmormantare si mai ales in sambata mortilor ? familia lui nu este de acord.
va multumesc anticipat !
maria
Doamne-ajuta, Maria!
Nunta crestina se face, dupa randuielile lasate de Sfintii Parinti, numai duminica dupa Sf. Liturghie. Moda aceasta cu sambata a fost "lansata" din cauza petrecerilor care dureaza mult dupa miezul noptii si pe multi i-ar incomoda sa stea duminica spre luni noaptea la nunta, iar dimineata sa plece la serviciu. Sfatul pe care ti l-as da eu (si pe care ni l-a dat si noua duhovnicul cand ne-am casatorit) este sa faceti nunta duminica.
Ar mai fi un aspect: presupun ca in sambata respectiva (22 mai) veti face si voi pomenire pentru mama sotului tau. Nu stiu cat de potrivit ar fi ca dupa pomana sa mergeti la nunta...
Botezul se poate face oricand, dar e de preferat sa nu fie in zi de post, intrucat petrecerea care urmeaza nu se potriveste cu atmosfera postului.
Daca nunta a fost deja stabilita si au trecut minim 6 saptamani de la moartea soacrei, eu cred ca nu e o problema. Totusi, cel mai bine este sa intrebi duhovnicul, mai ales daca aveti discutii in familie.
Reply With Quote
Vechi 25.03.2010, 16:39:13
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danialex Vezi mesajul
Doamne-ajuta, Maria!
Nunta crestina se face, dupa randuielile lasate de Sfintii Parinti, numai duminica dupa Sf. Liturghie. Moda aceasta cu sambata a fost "lansata" din cauza petrecerilor care dureaza mult dupa miezul noptii si pe multi i-ar incomoda sa stea duminica spre luni noaptea la nunta, iar dimineata sa plece la serviciu. Sfatul pe care ti l-as da eu (si pe care ni l-a dat si noua duhovnicul cand ne-am casatorit) este sa faceti nunta duminica.
Ar mai fi un aspect: presupun ca in sambata respectiva (22 mai) veti face si voi pomenire pentru mama sotului tau. Nu stiu cat de potrivit ar fi ca dupa pomana sa mergeti la nunta...
Botezul se poate face oricand, dar e de preferat sa nu fie in zi de post, intrucat petrecerea care urmeaza nu se potriveste cu atmosfera postului.
Daca nunta a fost deja stabilita si au trecut minim 6 saptamani de la moartea soacrei, eu cred ca nu e o problema. Totusi, cel mai bine este sa intrebi duhovnicul, mai ales daca aveti discutii in familie.
Foarte bun sfatul de mai sus la care aș adăuga faptul că în ajunul Cinzecimii nu se fac nunți și n-ar trebui să se facă în general sâmbăta. În ce privește situația în care se găsește Maria121 și familia ei, există destule motive să se amâne evenimentul. Însă, dacă nu faceți chef cu balamuc, lăutari, ci doar o agapă vă puteți cununa fără probleme.
De menționat: Cununiile nu se fac în anumite perioade sau zile din an deoarece sunt urmate de destrăbălare, prin urmare pogorămintele au la bază principiul răului cel mai mic.
Reply With Quote
Vechi 06.04.2010, 23:47:32
maria121 maria121 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 21.03.2010
Smile

Hristos a Inviat !
Multumesc tuturor pt raspunsuri !
Nunta a fost planificata dupa decesul soacrei. Cel mai probabil vom face doar botezul, iar cununia civila si religioasa la toamna sau la anul !
Cred ca asa este cel mai potivit.
Multumesc inca o data !
Maria
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sambata Mortilor - Mosii de iarna glykys Diverse Sarbatori 1 14.02.2015 05:47:33
Sambata Mortilor - Mosii de Iarna mirelat Diverse Sarbatori 44 23.02.2014 23:56:00
Dezgroparea mortilor la 7 ani chujo30 Generalitati 16 14.06.2011 10:27:15
Sambata, ziua mortilor bogdanm.marin Intrebari utilizatori 1 05.02.2010 20:18:06
casatorie mixta, rog raspuns de la preot, daca se poate lumar Nunta 5 13.10.2008 20:29:10