Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.03.2010, 11:10:06
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

De la Plesu citire...
Sa luam aminte!

http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_...230446957.html

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 24.03.2010, 14:22:01
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
De la Plesu citire...
Sa luam aminte!

http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_...230446957.html
Da, si totusi...se imparte vina...insa indivizii nu vor sa invete sa scrie si sa vorbasca corect romaneste, asta e adevarul.

S-a intamplat sa mai citesc pe diferite forumu-uri, si e incredibil cat de urat riposteaza cei care nu stiu sa scrie, care fac greseli flagrante ( nu stiu unde se pune cratima, fac dezacorduri) cand li se atrage atentia( banuiesc ca indiferent de ton, ar avea aceeasi reactie de a refuza...si de a se simti lezati)...de catre cei cativa care nu fac greseli. Deci in loc sa simta macar o jena acolo, sa ia aminte la cele ce li se spun..afirma ca nu e important, ca ce...ei nu scriu, ca sa li se dea lectii...ci ca au ceva de spus...paradoxal, IN SCRIS.

Trebuie sa ai si un minimum de interes sa te corectezi, sa dai un google...sa afli, sa incerci sa citesti ce scriu altii..si sa si vezi cum scriu corect sau nu, sa identifici tu insuti posibilele greseli...sa simti cand ceva te zgaraie, asta inseamna sa ai mereu o preocupare pentru a nu stalci limba romana, sa nu mai zic de pretentia de a-ti expune opiniile in scris...

Eu ori de cate ori simt ca ceva nu imi suna bine, caut sa vad cum se scrie corect...si asa am fost invatata de mica
Reply With Quote
Vechi 25.03.2010, 01:12:05
cherub cherub is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2007
Implicit intre cuvinte si semnele de punctuatie nu se lasa spatiu

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Cred ca poate deveni mai mult un tic verbal precum " a coborat in jos", "a sarit in sus" .
Indraznesc sa va contrazic putzin referitor la unele pleonasme, Andrusca & LaPetiteMoc... de ex. 'a sarit in sus' nu este pleonasm, fiindca poate exista si 'a sarit in jos', cu sensul de 'a sarit de pe acoperis, de pe o stanca' ('s-a aruncat in gol'), 'a sarit din avion cu parasuta' etc. Asadar, se poate sari si in jos, nu numai in sus... dar cred ca totul depinde si de context.

...iar la 'o luna de zile' cred ca este necesar a se mentiona si zilele, fiindca altfel, de unde poate stii cineva ca nu ar putea fi vba de luna de pe cer (astrul ceresc)? de ex. 'o luna plina' etc (termeni ce ar putea fi utilizati in literatura, astrologie/astronomie etc).

O alta greseala frecvent intalnita care tocmai imi veni acum in minte (si care mie imi pare la fel de iritanta ca si multe altele enumerate in cadrul acestui topic si nu numai), ar fi in cazul verbului 'scrieti' (corect), folosit incorect, fara 'e' - 'scriti', respectiv 'a scrie' (corect) si folosit incorect, tot fara 'e' la sfarsit - 'a scri'.

Oh, si inca un fapt asupra caruia vroiam sa atrag atentia si sa insist putin, initial, la acest topic - este vba despre semnele de punctuatzie si spatziul pe care am observat ca mute pers. de pe acest forum (si nu numai) il lasa intre cuvinte si semnele de punctuatzie aferente, csre le urmeaza etc. Ori, intre cuvinte si semnele de punctuatie nu se lasa spatiu!... cam asta ar fi varianta corecta, aplicabila indiferent de limba/dialect (cel putin regula valabila pt. majoritatea limbilor europene si slave etc). Postez si un exemplu aici dedesubt, in ambele variante - incorecta si corecta:
'Da , si totusi , am vrut sa atrag atentia ! ai ceva de obiectat ?' - incorect.
'Da, si totusi, am vrut sa atrag atentia! ai ceva de obiectat?' - corect.

Last edited by cherub; 25.03.2010 at 02:08:12.
Reply With Quote
Vechi 25.03.2010, 02:20:23
AndruscaCIM's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cherub Vezi mesajul
Indraznesc sa va contrazic putzin referitor la unele pleonasme, Andrusca & LaPetiteMoc...de ex. 'a sarit in sus' nu este pleonasm, fiindca poate exista si 'a sarit in jos', cu sensul de 'a sarit de pe acoperis, de pe o stanca' ('s-a aruncat in gol'), 'a sarit din avion cu parasuta' etc. Asadar, se poate sari si in jos, nu numai in sus...

...iar la 'o luna de zile' cred ca este necesar a se mentiona si zilele, fiindca altfel, de unde poate stii cineva ca nu ar putea fi vba de luna de pe cer (astrul ceresc)? de ex. 'la o luna plina' etc (termeni ce ar putea fi utilizati mai mult in astrologie/astronomie).

O alta greseala frecvent intalnita care tocmai imi veni acum in minte (si care mie imi pare la fel de iritanta ca si multe altele enumerate in cadrul acestui topic si nu numai), ar fi in cazul verbului 'scrieti' (corect), folosit incorect, fara 'e' - 'scriti', respectiv 'a scrie' (corect) si folosit incorect, tot fara 'e' la sfarsit - 'a scri'.

Oh, si inca un fapt asupra caruia vroiam sa atrag atentia si sa insist putin, initial, la acest topic - este vba despre semnele de punctuatzie si spatziul pe care am observat ca mute pers. de pe acest forum (si nu numai) il lasa intre cuvinte si semnele de punctuatzie aferente, csre le urmeaza etc. Ori, intre cuvinte si semnele de punctuatie nu se lasa spatiu!... cam asta ar fi varianta corecta, aplicabila indiferent de limba/dialect (cel putin regula valabila pt. majoritatea limbilor europene si slave etc). Postez si un exemplu aici dedesubt, in ambele variante - incorecta si corecta:
'Da , si totusi , am vrut sa atrag atentia ! ai ceva de obiectat ?' - incorect.
'Da, si totusi, am vrut sa atrag atentia! ai ceva de obiectat?' - corect.
Mda, si totusi verbul a sari...implica desprinderea de pe sol...automat in sus, asta indiferent de ce urmeaza dupa...

Referit la " scrieti"...si " scriti", acum verific...deci verific, pentru ca nu imi pare deloc ca varianta subliniata de tine ar fi varianta corecta, pentru ca ma zgaraie .

Si da, nici nu e....atata doar, pe la sfarsitul pledoariei...ai avea dreptate!!!

P.S. Banuiesc ca a fost doar o greseala de tehnoredactare aceasta " poate stii cineva"
Reply With Quote
Vechi 25.03.2010, 02:30:18
cherub cherub is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2007
Implicit nimeni nu este infailibil in exprimare & cu totii avem scapari

Citat:
P.S. Banuiesc ca a fost doar o greseala de tehnoredactare aceasta " poate stii cineva"
aoleuuuu... Andrusca, trebuie sa recunosc, m-ai prins in 'offside'! ma predau!...
Da, corect era 'sti' cu un singur 'i' nu cu doi 'i' (cum gresit am procedat eu aci deasupra). Ei, punem asta pe seama oboselii, indurare!... dar nimeni nu poate spune ca este 'infailibil' in privintza exprimarii, cu totii avem unele 'scapari', fie ca realizam au ba... cel putin eu imi recunosc greselile mele si accept corectziile etc, dar e adevarat, am si unele tendintze de a corecta, la randul meu (dupa cum consider eu de cuviintza etc). Aici suntem ceva de genul: 'Rade ciob de... oala sparta' - lol.

In afara de acea greseala minora pe care mi-ai subliniat-o tu, restul este (relativ) corect, in postarea mea. Si da, chestia cu verbul 'a scrie' pe care am postat-o eu acolo, ba da, e!... Rusinica, Andrusca, mai esti si profesoara, ar fi trebuit sa stii aceasta diferentza fara sa mai fie nevoie sa verifici!... m-ai dezamagit si aici... Uite aci, mai jos, si o 'verificare', ca sa te convingi ca aveam dreptate:
'Formele corecte ale verbului “A SCRIE”
A SCRIE si nu a scri ex: A SCRIE ceva de folos, nu e pierdere de timp.
SCRIEM si nu scrim ex: SCRIEM ce ne pricepem.
SCRIETI si nu scriti ex: SCRIETI ,baieti, numai SA SCRIETI !” (H. Radulescu)
SA SCRIEM si nu sa scrim ex: SA SCRIEM corect.
SA SCRII si nu sa scri ex: SA SCRII numai ce stii.
SCRII tu si nu scri tu ex: SCRII sau nu SCRII si tu aceste randuri?'
http://www.observatorul.com/articles...detail&ID=4355

Last edited by cherub; 25.03.2010 at 02:39:26.
Reply With Quote
Vechi 25.03.2010, 04:01:03
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Implicit surse de consultat (pentru "cherub")

Teodor Hristea
Dumitru Irimia
Cornel Dumitriu
Mioara Avram
Iorgu Iordan
Petru Zugun
George Pruteanu

Gramatica Academiei (2005)
DOOM (2005)
Reply With Quote
Vechi 25.03.2010, 13:15:51
AndruscaCIM's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cherub Vezi mesajul
aoleuuuu... Andrusca, trebuie sa recunosc, m-ai prins in 'offside'! ma predau!...
Da, corect era 'sti' cu un singur 'i' nu cu doi 'i' (cum gresit am procedat eu aci deasupra). Ei, punem asta pe seama oboselii, indurare!... dar nimeni nu poate spune ca este 'infailibil' in privintza exprimarii, cu totii avem unele 'scapari', fie ca realizam au ba... cel putin eu imi recunosc greselile mele si accept corectziile etc, dar e adevarat, am si unele tendintze de a corecta, la randul meu (dupa cum consider eu de cuviintza etc). Aici suntem ceva de genul: 'Rade ciob de... oala sparta' - lol.

In afara de acea greseala minora pe care mi-ai subliniat-o tu, restul este (relativ) corect, in postarea mea. Si da, chestia cu verbul 'a scrie' pe care am postat-o eu acolo, ba da, e!... Rusinica, Andrusca, mai esti si profesoara, ar fi trebuit sa stii aceasta diferentza fara sa mai fie nevoie sa verifici!... m-ai dezamagit si aici... Uite aci, mai jos, si o 'verificare', ca sa te convingi ca aveam dreptate:
'Formele corecte ale verbului “A SCRIE”
A SCRIE si nu a scri ex: A SCRIE ceva de folos, nu e pierdere de timp.
SCRIEM si nu scrim ex: SCRIEM ce ne pricepem.
SCRIETI si nu scriti ex: SCRIETI ,baieti, numai SA SCRIETI !” (H. Radulescu)
SA SCRIEM si nu sa scrim ex: SA SCRIEM corect.
SA SCRII si nu sa scri ex: SA SCRII numai ce stii.
SCRII tu si nu scri tu ex: SCRII sau nu SCRII si tu aceste randuri?'
http://www.observatorul.com/articles...detail&ID=4355
Vaaaai, stai draga...pai normal ca scriem,scrieti...etc.( nici nu s-a pus problema sa se scrie altfel vreodata), dar am citit eu aiurea pe la tine prin mesaj, si am inteles ( din cauza oboselii, hihihi)...ca tu ne atragi atentia asupra formei corecte " scriti corect"....deci scuzele mele!!!

In rest da, normal ca suntem infalibili ( dar nu toti in aceeasi masura cand vine vorba de limba noastra materna, si oricum ar fi, e bine sa ne dorim sa nu ramanem asa, ci sa corectam pe unde putem, si avem ocazia!!) ....eu de ceva timp am aflat ca s-ar scrie si " creeaza"...si nu creaza cum scriu eu ..dar totusi am dubii, si nici nu imi suna bine creeaza asta deloc!!
Reply With Quote
Vechi 25.03.2010, 13:49:31
Banned

Lightbulb a crea

Citat:
eu de ceva timp am aflat ca s-ar scrie si " creeaza"...si nu creaza cum scriu eu ..dar totusi am dubii, si nici nu imi suna bine creeaza asta deloc!!
Pentru verbul "a crea" metoda e simpla, prin analogie cu "a lucra" (au originea in acelasi trunchi verbal): cand in conjugarea verbului "a lucra" apare un "e", in conjugarea verbului "a crea" apar doi "e" :

eu lucrez / eu creez
tu lucrezi / tu creezi
el lucrează / el creează
noi lucrăm / noi creăm
voi lucrați / voi creați
ei lucrează / ei creează

Reply With Quote
Vechi 25.03.2010, 13:57:52
AndruscaCIM's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
Pentru verbul "a crea" metoda e simpla, prin analogie cu "a lucra" (au originea in acelasi trunchi verbal): cand in conjugarea verbului "a lucra" apare un "e", in conjugarea verbului "a crea" apar doi "e" :

eu lucrez / eu creez
tu lucrezi / tu creezi
el lucrează / el creează
noi lucrăm / noi creăm
voi lucrați / voi creați
ei lucrează / ei creează

Inteleg, insa cu siguranta imi va lua ceva timp sa ma obisnuiesc cu acesti 2 de "e"...dar daca scriu cu un singur e, e gresit tare tare...sau insesizabil numai?...

Mersic!!!!

Last edited by AndruscaCIM; 25.03.2010 at 14:00:39.
Reply With Quote
Vechi 25.03.2010, 14:06:25
Banned

Lightbulb obisnuinta ...

Cu placere !
Reply With Quote
Răspunde