![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
S-a intamplat sa mai citesc pe diferite forumu-uri, si e incredibil cat de urat riposteaza cei care nu stiu sa scrie, care fac greseli flagrante ( nu stiu unde se pune cratima, fac dezacorduri) cand li se atrage atentia( banuiesc ca indiferent de ton, ar avea aceeasi reactie de a refuza...si de a se simti lezati)...de catre cei cativa care nu fac greseli. Deci in loc sa simta macar o jena acolo, sa ia aminte la cele ce li se spun..afirma ca nu e important, ca ce...ei nu scriu, ca sa li se dea lectii...ci ca au ceva de spus...paradoxal, IN SCRIS. Trebuie sa ai si un minimum de interes sa te corectezi, sa dai un google...sa afli, sa incerci sa citesti ce scriu altii..si sa si vezi cum scriu corect sau nu, sa identifici tu insuti posibilele greseli...sa simti cand ceva te zgaraie, asta inseamna sa ai mereu o preocupare pentru a nu stalci limba romana, sa nu mai zic de pretentia de a-ti expune opiniile in scris... Eu ori de cate ori simt ca ceva nu imi suna bine, caut sa vad cum se scrie corect...si asa am fost invatata de mica ![]()
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() ...iar la 'o luna de zile' cred ca este necesar a se mentiona si zilele, fiindca altfel, de unde poate stii cineva ca nu ar putea fi vba de luna de pe cer (astrul ceresc)? de ex. 'o luna plina' etc (termeni ce ar putea fi utilizati in literatura, astrologie/astronomie etc). O alta greseala frecvent intalnita care tocmai imi veni acum in minte (si care mie imi pare la fel de iritanta ca si multe altele enumerate in cadrul acestui topic si nu numai), ar fi in cazul verbului 'scrieti' (corect), folosit incorect, fara 'e' - 'scriti', respectiv 'a scrie' (corect) si folosit incorect, tot fara 'e' la sfarsit - 'a scri'. ![]() Oh, si inca un fapt asupra caruia vroiam sa atrag atentia si sa insist putin, initial, la acest topic - este vba despre semnele de punctuatzie si spatziul pe care am observat ca mute pers. de pe acest forum (si nu numai) il lasa intre cuvinte si semnele de punctuatzie aferente, csre le urmeaza etc. Ori, intre cuvinte si semnele de punctuatie nu se lasa spatiu!... cam asta ar fi varianta corecta, aplicabila indiferent de limba/dialect (cel putin regula valabila pt. majoritatea limbilor europene si slave etc). Postez si un exemplu aici dedesubt, in ambele variante - incorecta si corecta: 'Da , si totusi , am vrut sa atrag atentia ! ai ceva de obiectat ?' - incorect. 'Da, si totusi, am vrut sa atrag atentia! ai ceva de obiectat?' - corect. Last edited by cherub; 25.03.2010 at 02:08:12. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Referit la " scrieti"...si " scriti", acum verific...deci verific, pentru ca nu imi pare deloc ca varianta subliniata de tine ar fi varianta corecta, pentru ca ma zgaraie ![]() Si da, nici nu e....atata doar, pe la sfarsitul pledoariei...ai avea dreptate!!! P.S. Banuiesc ca a fost doar o greseala de tehnoredactare aceasta " poate stii cineva" ![]()
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() ![]() Da, corect era 'sti' cu un singur 'i' nu cu doi 'i' (cum gresit am procedat eu aci deasupra). Ei, punem asta pe seama oboselii, indurare!... ![]() In afara de acea greseala minora pe care mi-ai subliniat-o tu, restul este (relativ) corect, in postarea mea. Si da, chestia cu verbul 'a scrie' pe care am postat-o eu acolo, ba da, e!... Rusinica, Andrusca, mai esti si profesoara, ar fi trebuit sa stii aceasta diferentza fara sa mai fie nevoie sa verifici!... m-ai dezamagit si aici... ![]() 'Formele corecte ale verbului “A SCRIE” A SCRIE si nu a scri ex: A SCRIE ceva de folos, nu e pierdere de timp. SCRIEM si nu scrim ex: SCRIEM ce ne pricepem. SCRIETI si nu scriti ex: SCRIETI ,baieti, numai SA SCRIETI !” (H. Radulescu) SA SCRIEM si nu sa scrim ex: SA SCRIEM corect. SA SCRII si nu sa scri ex: SA SCRII numai ce stii. SCRII tu si nu scri tu ex: SCRII sau nu SCRII si tu aceste randuri?' http://www.observatorul.com/articles...detail&ID=4355 Last edited by cherub; 25.03.2010 at 02:39:26. |
|
|||
|
|||
![]()
Teodor Hristea
Dumitru Irimia Cornel Dumitriu Mioara Avram Iorgu Iordan Petru Zugun George Pruteanu Gramatica Academiei (2005) DOOM (2005) |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() In rest da, normal ca suntem infalibili ( dar nu toti in aceeasi masura cand vine vorba de limba noastra materna, si oricum ar fi, e bine sa ne dorim sa nu ramanem asa, ci sa corectam pe unde putem, si avem ocazia!!) ....eu de ceva timp am aflat ca s-ar scrie si " creeaza"...si nu creaza cum scriu eu ![]()
|
|||
|
|||
![]() Citat:
eu lucrez / eu creez tu lucrezi / tu creezi el lucrează / el creează noi lucrăm / noi creăm voi lucrați / voi creați ei lucrează / ei creează ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() Mersic!!!! ![]()
Doamne ajuta-ne si ai mila de noi pacatosii! Last edited by AndruscaCIM; 25.03.2010 at 14:00:39. |
|
|||
|
|||
![]() ![]() Cu placere ! ![]() |
|