Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.03.2010, 10:25:47
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Sunt convinsa ca are!
Si sunt convinsa ca ne judeca altfel decat dupa sabloanele noastre.

Sunt o mare admiratoare a lui Ionesco si cred ca genul asta de literatura foloseste si ca sa sparga convenientele care si ele pot inchista duhul.
De altfel se simte in opera lui un dor mistic..

Duhul Sfant sufla unde vrea. Cred ca sufla mult prin literatura, fie ea si necrestina sau chiar anti. Cred ca sufla altfel, isi gaseste loc pe oriunde duhul omenesc il lasa.
Ba uneori sufla mai mult decat la unii teologisi moralisti.
Vechi 25.03.2010, 11:50:25
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Lightbulb Eugen Ionescu

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Sunt convinsa ca are!
Si sunt convinsa ca ne judeca altfel decat dupa sabloanele noastre.

Sunt o mare admiratoare a lui Ionesco si cred ca genul asta de literatura foloseste si ca sa sparga convenientele care si ele pot inchista duhul.
De altfel se simte in opera lui un dor mistic..

Duhul Sfant sufla unde vrea. Cred ca sufla mult prin literatura, fie ea si necrestina sau chiar anti. Cred ca sufla altfel, isi gaseste loc pe oriunde duhul omenesc il lasa.
Ba uneori sufla mai mult decat la unii teologisi moralisti.
In noiembrie trecut, la centenarul Ionescu (imi place sa-i scriu numele romaneste, nu frantuzeste pentru ca finalul "cu" are o rezonanata vulgara doar in franceza) am asistat la o conferinta a unui exeget de la Sorbona . Dl. prof. Guérin spunea ca ar trebui reconsiderata interpretarea operei ionesciene dintr-o perspectiva spirituala avand in vedere faptul ca dramaturgul traia in Franta, dar avea peste tot in casa icoane ortodoxe.

Iata, ce imbucurator este ca se pune problema si astfel!
Reply With Quote
Vechi 25.03.2010, 12:29:44
mariuca92 mariuca92 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 24.03.2010
Implicit

Fani71,

Ma bucur sa citesc postul tau de mai devreme.
Mi-as fi dorit atat de mult ca pe forumul asta sa fie cat mai multe interventii ca ale tale.
Am intrat ieri pe forum, pentru a primi niste sfaturi pentru o problema pe care o am, si in schimb am primit coventionalisme ieftine. Gasesc prea multa inchistare, prea putina libertate, prea mult fundamentalism la multi dintre ei.

Imi place citatul tau din Jurnalul Fericirii, o recomandam si eu ieri, o carte de capatai as spune insa presupune si o aumita cultura literara.

Dar sa revenim la umor, bineinteles ca Dumnezeu are umor. Are chiar si ironie. Ba inca autoironie.

Insa Remus, cred ca intrebarea ta "INTREBAREA GENERICA ESTE : AU CREAT ACESTI ARTISTI SUB OBLADUIREA DUHULUI SFANT?" este una falsa si pacatuieste pentru ca presupune ca tu ai fi undeva deasupra si te substitui lui Dumnezeu.

Ideea cu crestinismul este Iubirea si Fapta buna, si nu interogari de genul "este artistul cutare sub obladuirea Duhului Sfant?".

Multumesc,
Mariuca
Reply With Quote
Vechi 24.05.2010, 17:13:23
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mariuca92 Vezi mesajul
Fani71,

Dar sa revenim la umor, bineinteles ca Dumnezeu are umor. Are chiar si ironie. Ba inca autoironie.
mi se pare una dintre cele mai aberante afirmatii.acusi o sa ajungi sa spui ca Dumnezeu e sarcastic.
ironia implica rautate, chiar daca intr-o masura mai mica, tot rautate se numeste.

cat priveste inspiratia Duhului in carti neortodoxe....nu stiu ce sa zic

mi se pare ca se confunda darul lui Dumnezeu cu inspiratia duhului.
nu cred ca e suficient sa ai icoane in casa ca sa fi si ortodox, sa ai gandire ortodoxa, si mai ales atitudine ortodoxa.
nu discut pe marginea pesonalitatii lui ionescu, ptr ca nu stiu mai nimic despre el.
dar mai sunt altii, mari talente e adevarat, chiar genii as putea spune, dar care nu fac decat sa se intersecteze cu ortodoxia.nimic mai mult. oricat s-ar stradui unii sa ii scoata mari ortodocsi.

Dumnezeu ii da un dar omului, iar acesta are posibilitatea sa il foloseasca cum doreste.
dar daca prin rezultatul darului nu se slaveste numele lui Dumnezeu, inseamna ca ...lipseste ceva
Vechi 24.05.2010, 18:49:37
costache marilena
Guest

Implicit

Interesanta intrebare!
Stim cu totii ca Dumnezeu este Dragoste. Sfanta Treime este Dumnezeu in trei ipostasuri unite prin iubire. Deci El ne iubeste si daca ne iubeste, vazand cat suntem noi de simpatici si neobositi cautand sa cuprindem Necuprinsul, apoi trebuie MUSAI sa aiba umor! Altfel...
Reply With Quote
Vechi 24.05.2010, 21:28:14
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Implicit

Exista un cantec foarte frumos- "Noapte de vis/ Timp prea sfant/ Dumnezeu rade bland/ Pieptu-I poarta iubire/ Lumii da mantuire..."
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)
Reply With Quote
Vechi 24.05.2010, 22:08:00
Scotianul
Guest

Implicit Parca Charlie Chaplin a spus

,,I'm living proof that God has a sense of humor".Eu as adauga(alt citat aprox)meditand la anumite actiuni ale mele> ,,I hope God has a good sense of humor, otherwise I'm going to hell".
Reply With Quote
Vechi 25.03.2010, 12:18:15
Jane Says Jane Says is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.02.2010
Locație: KooKooLand
Implicit

Mie imi place(a) mult Miller si in sinea mea consider ca i se face o nedreptate fiind asociat mai mult cu textele ... stim noi care, iar daca nu stim, mai bine. Mi se pare ca scriitura lui trada o mare pofta de viata, impletita cu disperarea si ca incerca sa umple golul din sufletul lui cu tot ce gasea in cale, ca incerca avid sa gaseasca sensul vietii in cele mai sordide si abjecte locuri, unde mustea pacatul. Nu stiu ce au scris altii despre el, dar eu citindu-l aveam impresia ca pe alocuri a trecut dureros de milimetric pe langa revelatie (pe care poate sa o fi si avut, pana la sfarsit, ar fi culmea sa imi dau cu parerea despre taina unui suflet doar citindu-i cartile publicate). O sa sune absurd insa mie HM mi se pare mai _curat_ decat Umberto Eco si decat Coelho, pentru ca acestia doi din urma (Coelho saracul e mai jale, asa, dar Eco, eheeei) parca au "desfranat" cu un duh de-a dreptul nesfant. Si gandindu-ma la acestia doi, imi vine automat in minte si Dan Brown.

Duhul Sfant, din cate stim, e lin, e cu pace, e smerit, e Adevarat.. nu cred ca se amesteca si inspira teorii, conspiratii, nu cred ca inspira ceva impotriva insusi a Adevarului, nu cred ca indeparteaza lumea de Biserica, nu cred ca pune la indoiala pe Dumnezeu Fiul, nu se neaga pe Sine Insusi prin toate astea. Dumnezeu stie pe unde adie, pe unde vrea, dar cred ca acolo unde adie nu e neliniste (sau daca e, e una care-ti face sufletul sa tremure de maretia lui Dumnezeu si de faptul ca nu esti vrednic de iubirea si mantuirea Lui), nu e indoiala, nu e razvratire, nu e mandrie, nu e ridicarea ta deasurpa semenilor, nu e hula, nu e intuneric, nu e paganitate, nu e magie nici alba nici neagra, nu e initiere in ocultism si altele asemenea lor. Nu vad cum s-ar putea amesteca lucrurile.

Last edited by Jane Says; 25.03.2010 at 12:23:09.
Reply With Quote
Vechi 25.03.2010, 12:29:54
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jane Says Vezi mesajul
Duhul Sfant, din cate stim, e lin, e cu pace, e smerit, e Adevarat.. nu cred ca se amesteca si inspira teorii, conspiratii, nu cred ca inspira ceva impotriva insusi a Adevarului, nu cred ca indeparteaza lumea de Biserica, nu cred ca pune la indoiala pe Dumnezeu Fiul, nu se neaga pe Sine Insusi prin toate astea. Dumnezeu stie pe unde adie, pe unde vrea, dar cred ca acolo unde adie nu e neliniste (sau daca e, e una care-ti face sufletul sa tremure de maretia lui Dumnezeu si de faptul ca nu esti vrednic de iubirea si mantuirea Lui), nu e indoiala, nu e razvratire, nu e mandrie, nu e ridicarea ta deasurpa semenilor, nu e hula, nu e intuneric, nu e paganitate, nu e magie nici alba nici neagra, nu e initiere in ocultism si altele asemenea lor. Nu vad cum s-ar putea amesteca lucrurile.
Si cu toate acestea, noi vedem lucrurile pe dos. Asa s-au uitat oamenii si la Hristos. In loc sa vada in El Mantuitorul, au vazut in El un talhar.

Am convingerea ca sunt mai placut lui Dumnezeu atunci cand zambesc, decat atunci cand sunt lipsit de zambet. De aici trag concluzia, ca Dumnezeu zambeste neincetat.
Reply With Quote
Vechi 25.03.2010, 12:56:17
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jane Says Vezi mesajul
El sufla, dar sufla si printre suferintele si pacatele si deformarile omului.
Insa El sufla.

Daca ar sufla numai in evaghelie si sfinti, toti cei care nu au acces la ele ar fi complet in afara atingerii Lui. Ceea ce nu cred.

Steinhardt era un mare amator de literatura si el vedea Duhul in aproape orice
autor.

Cred ca orice act ceator care produce un lucru adevarat este intr-un fel sau altul inspirat. Or in multi din autorii pe care i-am putea descrie si asa cum faci tu exista cautarea de adevar. Uneori, adevarul uman este trist, deznadajduit, intunecat - pentru ca suntem intr-o lume cazuta. Sigur, nu este adevarul absolut.. insa este o parte din adevar.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Umor pe internet phradmon Generalitati 6 01.09.2008 07:49:46