Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Botezul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.03.2010, 23:08:23
Antoni0's Avatar
Antoni0 Antoni0 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.09.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Si acum ceva despre anathema data de Patriarhul Tikhon:

Fiilor! În vremea stăpânirii sovietice credință Pravoslavnică nu va mai fi. Și atâta vreme nu va mai fi credință Pravoslavnică, cât va fi și stăpânirea sovietică. Dar dacă noi ne vom ruga neîncetat și vom posti, apoi atunci va mai fi pentru o scurtă vreme, o oarecare libertate religioasă. Și-atunci, toți revoluționarii bisericești, popii și vlădicii, slujitorii sovietelor, ucigătorii și pierzătorii Sufletelor creștinești din nou își vor lua locurile în biserici, de cari ei odinioară s-au lepădat. Dar voi, robii cei aleși a lui Dumnezeu, să nu vă împărtășiți cu ei, și să nu mergeți la ei ca să vă rugați, căci ei toți se află subt Anathemă și blestem.* Și pentru ca ei iarăși să aibă dreptul dela Dumnezeu să săvârșească Sfintele Slujbe în Biserică, ei trebuie să se roage și să postească în zatvor vreme de trei ani de zile, având voie să mănânce numai o bucată de pâine și să bea un pahar cu apă, odată în zi, după apusul Soarelui. Iar după acest Canon, să se spovedească deschis înaintea norodului pentru păcatele lor și numai după aceea vor putea să primească iarăși dela Dumnezeu darurile și drepturile depline ale unui preot creștin, în toate eparhiile.

http://traditiaortodoxa.wordpress.co...r-crestinilor/

Actualmente citesc cartea "Il concilio di Mosca" de D.V. Pospelovskij, G. Schulz, V. Cypin, H. Legrand si AA. VV.

La pagina 37 si 38, Dmitrij V. Pospelovskij afirma:

Purtroppo, con la graduale conquista del paese da parte degli atei militanti, il concilio dovette fare i conti con la realtà e con la possibilità che le autorità non avrebbero permesso il regolare funzionamento della chiesa, e prima del suo scioglimento forzato il 20 settembre 1918, approvò una serie di norme eccezionali, che rovesciavano quelle primitive. In particolare attribuiva al patriarca il diritto di governare la chiesa individualmente nel caso che il consiglio ecclesiastico superiore e il Sinodo non potessero funzionare regolarmente e diede al patriarca il compito di redigere un elenco di persone che egli era pronto a vedere a capo della chiesa se egli stesso fosse morto o se fosse stato impossibile convocare il concilio. Così, volenti o nolenti, fu restaurata proprio quella struttura di potere ecclesiastico che il rofessor Kuznecov tanto temeva.
[...]
Quello che al momento della chiusura forzata del concilio nel 1918 era considerato come un'inevitabile necessità temporanea, alla quale si sarebbe dovuto rinunciare non appena la situazione della chiesa si fosse normalizzata, ora viene considerato come lo stato normale delle cose.

Din pacate, datorita cuceririi treptate a tarii de catre ateii militanti, sinodul a trebuit sa se ocupe cu realitatea si posibilitatea ca autoritatile nu ar fi permis buna functionare a Bisericii; asa ca inainte de dizolvarea fortata din 20 septembrie 1918, a aprobat o serie de norme exceptionale ce schimbau pe cele vechi.

In special atribuia patriarhului dreptul de a guverna biserica individual, în cazul în care Consiliul Superior Eclesiastic și Sinodul nu ar fi putut functiona corespunzator si a dat patriarhului posibilitatea de a intocmi o lista de persoane care ar fi preluat conducerea Bisericii in cazul in care el ar fi murit sau din imposibilitatea unei convocari a Sinodului. Astfel, vrand-nevrand, a fost restaurata acea structura de putere eclesiastica de care se temea atat de mult profesorul Kuznecov.
[...]

Vazand ca in acel moment, Sinod nu se putea face datorita prigoanei din partea regimului bolsevic, anathema data de Sfantul Mucenic Patriarh Tikhon, are putere lucratoare (la fel cum a zis si Sfantul Mitropolit Filaret Noul Marturisitor), vazand ca Patriarhul era imputernicit de acelasi Sobor Rusesc in luarea deciziilor de unul singur in caz de PRIGOANA!
Reply With Quote
Vechi 28.03.2010, 13:44:25
BogdanF2 BogdanF2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.10.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Antoni0 Vezi mesajul
Și pentru ca ei iarăși să aibă dreptul dela Dumnezeu să săvârșească Sfintele Slujbe în Biserică, ei trebuie să se roage și să postească în zatvor vreme de trei ani de zile, având voie să mănânce numai o bucată de pâine și să bea un pahar cu apă, odată în zi, după apusul Soarelui. Iar după acest Canon, să se spovedească deschis înaintea norodului pentru păcatele lor și numai după aceea vor putea să primească iarăși dela Dumnezeu darurile și drepturile depline ale unui preot creștin, în toate eparhiile.
Nu inteleg, adica daca respectivii au pierdut Harul, Il primesc inapoi dupa efectuarea respectivului canon? Eu stiam ca Harul vine numai prin hirotonire sau prin primirea prin ikonomie, atat...
Reply With Quote
Vechi 28.03.2010, 14:12:35
Antoni0's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de BogdanF2 Vezi mesajul
Nu inteleg, adica daca respectivii au pierdut Harul, Il primesc inapoi dupa efectuarea respectivului canon? Eu stiam ca Harul vine numai prin hirotonire sau prin primirea prin ikonomie, atat...
Pune linkul aici te rog ca nu gasesc acest fragment!
Reply With Quote
Vechi 28.03.2010, 14:51:10
Antoni0's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de BogdanF2 Vezi mesajul
Am gasit linkul!

Da, trebuie sa faca o marturisire publica, vazand ca ei public au sustinut erezia serghianista!

Este exact ceea ce a facut Mitropolitul Galaction Cordun!
Reply With Quote
Vechi 28.03.2010, 15:43:32
Antoni0's Avatar
Senior Member

Implicit

din cartea "Din Ierihon catre Sion", la pagina 43:

Continuare la viata Sfantului Ioan Iacob Hozevitul

Insemnare de pe un carnetel din 1942.

2. Astazi la ceasul unu, n-am pomenit la proscomedie pomelnicile si anafora n-am luat din mana preotului de la Marina Greaca din Egipt, care a slujit Sfanta Liturghie, ca era cu calendarul nou si toata ziua am petrecut-o cu discutii despre calugari.

6. Dupa ce a murit parintele Ioan Iacob, maica Galina din Ierihon, il pomenea in rugaciunile ei impreuna cu alti raposati trecuti in pomelnicul ei. Dupa un timp a citit niste scrisori de ale parintelui Ioan, in care era multa ravna pentru credinta ortodoxa si pentru calendarul vechi, dupa care maicii Galina nu i-a placut si l-a sters din pomelnic. Dupa un timp oarecare, ii apare in vis parintele Ioan si'i zice: ce rau ti-am facut, de ce nu ma mai pomenesti? Dupa aceia maica Galina, iar l-a pomenit pana la moartea ei.

Cititi si paginele 21 si 22, unde prefata este prezentata de vrednicul de pomenire, Arhiepiscopul Mitropolit, Silvestru Onofrei!

Last edited by Antoni0; 28.03.2010 at 15:50:42.
Reply With Quote
Vechi 29.03.2010, 00:23:34
Antoni0's Avatar
Senior Member

Implicit

Tot din presa vremii:

Un sătean din fundul Moldovei m-a cercetat acasă. El îmi aducea o petiție semnată de câteva sute de oameni, pe care eu trebuia să o prezint ministrului Cultelor și prin care creștinii cer Ministerului să-i lase să-și prăznuiască sărbătorile după stilul vechi

Petiția este tipărită. Ceea ce însemnează că asemenea hârtii circulă pe o rază mai întinsă în țară. Mi se afirmă că acțiunea împotriva noului calendar are impunătoare proporții. Treizeci de comune din acel colț de Moldovă nu mai merg la biserică pentru că preoții slujesc după noua orânduială a Sfântului Sinod.

Unii din ei se duc duminica, dar lucrează în zilele de sărbătoare după stilul nou. Alții ocolesc biserica chiar în zilele de duminică pentru că... se calcă legea. Asta însemnează că nici până astăzi opera de lămurire a credincioșilor, pe care am cerut-o stăruitor în urma neîndemânaticei reforme a calendarului și care, pe alocurea, a fost chiar inițiată, nu și-a făcut efectele…

La Ministerul Cultelor, unde am fost să mă interesez de chestiunea agitației pe tema calendarului - agitație pe care marea majoritate a publicului o socotea închisă - mi s-a lămurit că asemenea petiții, ca cea de care scriam în numărul de ieri și prin care se cerea, nici mai mult nici mai puțin decât dreptul de a prăznui sărbătorile după vechea așezare - sunt cu zecile depuse la minister; iar semnăturile sunt până acum mii.

Nae Ionescu

Mii si mii de semnaturi pentru apararea Sfintei Predanii! Dar politia/jandarmii, manipularea celor de sus si timpul au incercat sa stearga aceste dovezi! Insa Biserica lui Hristos, a biruit si aceste incercari venite din partea vrajmasului!

Ca atare, orice dispoziție de caracter ecleziastic nu își are izvorul nici în util, nici în bine, ci în adevăr . Trăsătura aracteristică și esențială a așezării Bisericii noastre este, prin urmare, Adevărul . De unde urmează că nu urmăm o indicație a Bisericii pentru că e a Bisericii, ci pentru că ea exprimă adevărul.

Last edited by Antoni0; 29.03.2010 at 00:31:34.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
cine a fost nevasta lui Cain? catalin755 Generalitati 23 13.08.2012 22:19:46
Cine a fost la manastirea ghighiu? ingerul_pazitor Generalitati 6 08.08.2010 20:28:43
De ce a fost prohodul cenzurat? SI DE CINE? SI CAND? ghost7 Despre Biserica Ortodoxa in general 13 16.02.2010 13:11:53
Cine a fost creat primul oul sau gaina?! T-Bone Generalitati 13 25.08.2007 19:36:20