![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
@Cristi - tocmai. Nu toti dau/primesc canoane, deci iertare se poate si fara.
Dar uite ca unii nu concep asta. Nu, nu este rau sa citesti un acatist, sa te rogi. O faci si din proprie initiativa. asta vreau sa spun. Eu o fac fara sa primesc canon. Dar asta nu are nimic a face cu iertarea de la spovedanie. Asta vroiam sa spun. De ce sa faci pedeapsa din a citi o rugaciune, sau un psalm?
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
||||
|
||||
|
Dincolo de aspectul etimologic, canonul nu este o pedeapsa, ci un exercitiu duhovnicesc- prin care incercam sa fortificam firea noastra in lupta impotriva patimilor.
|
|
|
|||
|
|||
|
La inceput am vazut canonul ca pe un fel de pedeapsa pe care am facut-o dintr-o oarecare ascultare pe care I-o promisesem lui Dumnezeu pentru un anumit timp. Acum il vad ca pe o declaratie de dragoste pe care mi-a facut-o Doamne si pe care i-o fac zilnic. E cordonul ombilical prin care ma hranesc zilnic cu Doamne. E rugaciunea care daca lipseste intr-o zi, acea zi parca nu am trait-o.
|
|
|
||||
|
||||
|
Am citit undeva referitor la canon: 'iti faci in lumea asta canonul ca sa nu il faci dincolo'. Dumnezeu te iarta dar nu fara pedeapsa sau un act de penitenta din partea ta. Cum a fost exemplul proorocului David: Dumnezeu l-a iertat pentru ce a savarsit, mai ales ca a compus si Psalmul 50, dar tot i-a murit copilul...
"Nimic nu poate inlocui crestinismul; nici toată cultură antică precrestină. Eu sînt de părere că apogeul Europei nu e la Atena, ci în Evul Mediu, cînd Dumnezeu umbla din casă în casă. Eu definesc strălucirea epocilor istorice în functie de geniul religios al epocii, nu în functie de isprăvi politice" |
|
|
|||
|
|||
|
Dumnezeu da si pedepse in viata si inca usturatoare. Canonul este slab, pe langa ce avem de indurat in viata. De aia spun ca n-ar fi necesar.
Este insa util ca o corectie personala. Daca vreti un exemplu clasic: un copil n-a invatat si i-a o nota proasta. Pedeapsa: nota proasta si o mai incaseaza si de la parinti. Corectia lui proprie: invata, isi ia si citeste si lucreaza, ca sa stie data viitoare. Asta mi e pare cea mai utila dintre toate. Unii parinti sau profesori dau si pedeapsa: scrie de 100 ori nu stiu ce (ce n-ai stiut, sau ai gresit), sau stai la colt. Asta ar fi canonul.
|
|||
|
|||
|
Citat:
Cine a simtit odata rusinea pentru pacatele facute, si a primit in schimb acest semn de dragoste, nu se poate simti pedepsit, ci usurat si salvat. Cine nu si-a marturisit inca toate pacatele, ar fi bine sa o faca, pentru a se elibera de greutatea acestora, pe care o poarta fara sa stie. |
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Spovedanie pentru prima data | alinadeacu | Pocainta | 43 | 11.01.2013 21:19:58 |
| Îndreptar pentru spovedanie | Simply_me | Generalitati | 0 | 01.08.2012 00:42:01 |
| Indreptar pentru spovedanie | just1fun | Generalitati | 0 | 19.05.2011 23:56:59 |
| Indreptar pentru spovedanie | Sanduu | Generalitati | 17 | 14.04.2011 23:20:05 |
|
|