![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
De fapt cred ca este un pic de ipocrizie in cultura ortodoxa romaneasca. Pe de o parte auzi osanale la adresa bisericilor noastre seculare care sunt mici, care se presupune ca induc ideea de caldura sufleteasca, pe de alta parte, si in special la bisericile noi, opulenta de tot felul nu lipseste, inclusiv influente occidentale. Chiar azi ma uitam la un articol despre noua catedrala din Suceava, care este intr-adevar uriasa, si preotul se juca cu noua jucarie a catedralei: 13 clopote, actionate cu telecomanda, care canta tot felul de melodii, de la Hristos a inviat pana la Stefan, Stefan, parca. Nu spun ca este rau, sau urat, sau nepotrivit. De ce nu, este frumos cand duminica dimineata bat 13 clopote spre gloria lui Dumnezeu si chemarea oamenilor la rugaciune. Dar nu este traditional ortodox. La fel si corurile polifonice si mixte, la fel si frumoasele manastiri din Bucovina care au influente gotice cat cuprind, la fel si unele aspecte ale cultului in special din Romania gen binecuvantari si sfintiri, ingenunchierea duminica, formula de dezlegare la spovedanie, muzica clasica, multe din bisericile ortodoxe care se construiesc in occident au banci, sau pastreaza bancile existente, si altele si altele... Si atunci, de ce sa nu recunoastem ca de fapt ne plac unele lucruri din occident,si le folosim, si ele pot fi integrate armonios in cultul bizantin si in viata unui crestin ortodox pentru intarirea credintei si trairii? Nu spune Sf. Ap. Pavel: "Pe toate le incercati, tineti ce este bine..."? Mai cinstiti mi se par unii catolici care folosesc icoane sau chiar rugaciuni de genul acatiste foarte bizantine si nu se sfiesc sa recunoasca ca ele sunt de inspiratie estica, dar ca ei le adopta fiindca sunt pline de simbol, traire mistica si sacru...si deci ii ajuta. Ca se vorbea mai sus de biserica de suflet. Biserica catolica la care merg eu aici are de fapt multe icoane bizantine, trei mai mari deasupra altarului, dar capela este de sus pana jos in icoane rusesti/bizantine. http://www.parochie-mm.nl/extraframe...p?ID=21&foto=4 Nu mi se pare nici urat, nici a-catolic, ci chiar o combinatie fericita.
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Folosirea optima a functiilor forumului | tabitha | Reguli generale de utilizare a forumului | 48 | 15.11.2024 22:28:24 |
Folosirea limbajului | costel | Generalitati | 3 | 02.06.2011 22:40:57 |
Folosirea calendarului Iulian | sunsray | Generalitati | 3 | 13.04.2010 06:05:32 |
folosirea materialului genetic | cozia | Generalitati | 12 | 25.02.2010 17:53:14 |
|