![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
||||
|
||||
|
In ispite , sufletul omului este slab si neputincios fara arma de pret care este rugaciunea . Rugaciunea da sufletului ajutorul ceresc , dupa cum graia si David : " Voi chema pe Domnul meu in ajutor si voi fi mantuit de toti vrajmasii mei " ( Ps. 17 , 4 ) . Sfantul Ioan Gura de Aur ne spune si el ca : " Rugaciunea e o arma gata sa invinga orice asalt al duhurilor rele ; este fortareata care rezista la orice primejdie ; e portul care ne scapa de furtuna ; este comoara care ne procura toate bunatatile " . Multi oameni nu indraznesc sa se mai apropie de Dumnezeu din pricina pacatelor , crezand ca nu au dreptul sa mai ceara ceva de la Milostivul , uitand ceea ce Insusi ne spune prin Isaia proorocul : " O , oameni , veniti la Mine si cu toate ca sufletele voastre sunt patate , indrazniti . Eu le voi face sa albeasca intocmai ca zapada " ( Is. 1 , 18 ) . Ca sa vedem cat de importanta este rugaciunea , trebuie doar sa ascultam glasul Scripturii . Iata cateva dintre multele indemnuri la rugaciune : " Indata ce am deschis gura la rugaciune , am primit ajutor de la Dumnezeu " ( Ps. 118 . 131 ) . " Striga-Ma si iti voi raspunde " ( Ier. 33, 3 ) . " Cheama-Ma si Eu te voi scapa "( Ps. 49 , 15 ) . " Cereti si vi se va da voua ; cautati si veti gasi ; bateti si vi se vadeschide " ( Mt. 7 , 7 ) . " Caci tot cel ce cere , capata , si cel ce cauta , gaseste " ( Lc. 11 , 10 ) . " Toate cate le veti cere prin rugaciune , sa credeti ca le veti primi , si vi se vor intampla voua " ( Mc. 11 , 24 ) . " Adevar , adevar zic voua : De veti cere ceva de la Tatal in numele Meu , va va da voua " ( Ioan 16 , 23 ) . " Sa nu va impovarati cu nici o grija ,ci in toate lucrurile , cererile voastre sa fie aratate lui Dumnezeu prin rugaciune si inchinaciuni unite cu multumiri " . ( Filip. 4 , 6 )
|
|||
|
|||
|
Folositoare cuvinte cristi,multumim.
|
|
|
||||
|
||||
|
Sfantul Ioan Gura de Aur scrie ca El este gata pururi sa asculte rugaciunile noastre , si ne asculta mai inainte ca noi sa fi sfarsit a ne ruga , precum ne-a fagaduit : " Si inainte de a ma chema pe mine , Eu le si voi raspunde , si inainte de a grai Eu ii voi auzi " ( Is. 65,24 ) . " Domnul este aproape de toti cei ce-l cheama , de toti cei ce-l striga din toata inima . El implineste dorintele celor ce se tem de El si aude strigatul lor si-i mantuieste " ( Ps. 144 , 18 ) . De aceea Moise , gandindu-se la acest lucru si bucurandu-se zicea : " Nu este alt popor care sa aiba mai aproape pe Zeii lui , cum este Dumnezeul nostru de fata la toate rugaciunile noastre " ( Deut. 4, 7 ). " Doamne , zicea David , asa am cunoscut ca Tu esti Dumnezeul meu , numai bunatate si mila , fiindca ori de cate ori am alergat la Tine , indata m-ai auzit " ( Ps. 55,10 )
|
||||
|
||||
|
Cand se intalneau Sfintii Parinti din vechime obisnuiau sa se te intreband nu de sanatate si nici de altceva , ci de rugaciune : " Cum merge , cum lucreaza rugaciunea ? " Lucrarea rugaciunii era pentru ei semnul vietii duhovnicesti , si o numeau " respiratia duhului " . Trupul respira , deci traieste , iar daca respiratia inceteaza nu mai este in trup nici viata . Sfantul Teofan Zavoratul ne indeamna : " Ca rugaciunea noastra sa devina mijloc eficace de a educa in noi rugaciunea , trebuie sa o savarsim in asa fel ca si gandul , si inima sa primeasca continutul rugaciunilor ce o alcatuiesc . Iata trei metode foarte simple : sa nu purcezi la rugaciune fara a te pregati , macar putina vreme , pentru aceasta ; sa nu o savarsesti la nimereala , ci cu luare aminte si cu simtire ; dupa incheierea rugaciunii sa nu treci indata la indeletnicirile tale obisnuite " .
|
||||
|
||||
|
Am gasit prin lecturile parcuse , cateva cuvinte ale Parintelui Staniloae referitoare la Rugaciune ce mi s-au parut de mult folos sufletelor noastre : " . . . Numai Dumnezeu , cu nesfarsirea Lui , poate tine sufletul absorbit adica in liniste , fara trecerea necesara de la un lucru marginit la altul . . . Rugaciunea il elibereaza pe om , il degaja de natura exterioara si de sine insusi . In acest fel, ea tine sufletul deschis catre Dumnezeu ca Persoana . Cel ce nu se roaga ramane rob , inchis in mecanismul complex al naturii exterioare si al inclinatiilor patimilor sale , care il domina pe om mai mult decat o face natura . Rugaciunea asigura libertatea . . . In acelasi spirit , Sfantul Grigorie Sinaitul arata in una din scrierile sale ca :" Rugaciunea este lucrarea credintei , aratarea celor nadajduite , iubirea realizata , miscarea ingereasca , puterea celor fara trupuri , descoperirea inimii , nadejdea mantuirii , semnul sfintirii , devenirea sfinteniei , cunoasterea lui Dumnezeu , unirea Duhului Sfant , bucuria lui Iisus , veselia sufletului , mila lui Dumnezeu , semnul impacarii , pecetea lui Hristos , steaua de dimineata a inimilor , descoperirea lui Dumnezeu , izvorul tacerii , pecetea lacasului ingeresc ". . . Rugaciunea o putem defini si ca unitate de masura a dragostei !
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie. (Părintele Alexander Schmemann) Last edited by cristiboss56; 19.04.2010 at 22:56:56. |
|
|
||||
|
||||
|
In afara de caracterul ei specific de cerere , ca sa-i spun astfel , ea este si trebuie sa fie o meditatie asupra lui Dumnezeu , o adoratie pana la urma , caci astfel ea , rugaciunea , devine contemplatie . Imi aduc acum aminte de o scurta istorioara : Un taran batran statea singur intr-un colt dintr-o biserica . Intrebat ce asteapta , a raspuns :" Il privesc si ma priveste ". Imi vin in minte cateva cuvinte citite candva intr o carte care faceau referire la rugaciune si care accentuau ca rugaciunea este in intregime o expresie personala si spontana a comportamentului fata de spirit . Rugaciunea ar trebui sa fie comuniunea fiilor fata de Tatal lor spiritual si expresia fraternitatii pana la urma . Rugaciunea este respiratia sufletului si ar trebui sa ne indemne sa perseveram in tentativele noastre pentru a cunoaste mai bine vointa Tatalui . Interpretand indemnul Apostolului Pavel : " Rugati-va neincetat " , intreaga viata a noastra , a crestinului , poate fi considerata ca o neintrerupta si mare rugaciune , si nu rugaciunea rostita in anumite momente ale zilei , ci rugaciunea ca stare de contemplare permanenta a Dumnezeirii .
|
||||
|
||||
|
Este vorba de un țăran din localitatea Ars din Franța. Preotul său paroh, padre Jean Baptiste Marie de Vianney era nelămurit văzându-l pe țăran singur în biserică și privind fix la Tabernacol. "Ce faci aici, fiule ?" "Eu Îl privesc și El mă privește" a răspuns, simplu, credinciosul.
|
||||
|
||||
|
Cu cât ne rugăm mai mult cu atât sufletul se golește de plăcerile lumești, de poftele acestei lumi și se umple de bunurile cerești. Sfântul Nectarie al Pentapoliei accentuează:"Dumnezeu împlinește dorințele voastre în modul în care voi nu știți. Deci, liniștiți-vă și chemați-L pe Dumnezeu. Rugăciunile și implorările voastre nu vă duc la desăvârșire ele însele. La desăvârșire conduce Domnul , Care vine și se sălășuiește înlăuntrul nostru, când împlinim poruncile lui".
|
||||
|
||||
|
Foarte frumos si mult de folos! Multumesc!
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul) |
|
|
||||
|
||||
|
Rugaciunea ca forma de dialog este un mijloc prin care biruim egoismul, iar prin staruinta vom intelege ca este hrana pentru sufletul nostru, care flamanzeste si inseteaza dupa Dumnezeu.
|
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Intrebare Importanta | ggmarius | Generalitati | 5 | 19.07.2011 11:26:09 |
| puterea rugaciunii | mihaisepo | Rugaciuni | 5 | 24.02.2011 16:11:06 |
| Puterea rugaciunii | Rodica50 | Generalitati | 20 | 02.02.2011 12:19:37 |
| o nelamurire importanta | padrevicentiu | Generalitati | 5 | 12.09.2007 11:07:11 |
|
|