In Vechiul Testament sunt o groaza de exemple si de situatii in care nu doar se sugereaza, ci chiar se spune ca femeia e "supusa" barbatului. Cred si eu ca e mai defavorizata fata de barbat din cauza "conditiei ei"( aceea de a avea menstruatie, de a naste, de a fi slaba etc.).In alte religii, femeile aflate la menstruatie erau rase in cap sau excluse de la ritualuri.
Totusi, nu poti sa nu vezi diferentele de mentalitati din Vechiul si Noul Testament. Si ca dovada ca un studiu serios in domeniul religiei TREBUIE, in cele din urma, sa ne faca sa uitam deosebirile iluzorii dintre barbati si femei, priviti la cum se purta Iisus cu femeile; cand Marta a certat-o pe Maria ca nu o ajuta la oale si blide, Iisus i-a replicat ca Maria si-a ales partea cea buna; faptul ca Iisus i-a dat voie unei femei nu doar sa stea la masa cu El si ceilalti barbati(apostoli) dar si sa ia parte la discutiile lor, mi se pare ca egaleaza femeia cu barbatul si o ridica la rang de suflet. Daca o femeie comitea adulter, era ucisa cu pietre; daca un om gresea cu acelasi pacat, nu patea nimic. Din nou, Iisus o iarta pe acea pacatoasa pe care i-au adus-o fariseii inainte pentru a o ucide prin lapidare in conformitate cu legea lui Moise.
Cat priveste interdictia Bisericii fata de femeile lauze sau aflate la menstruatie, m-as putea supune, dar si eu am incetat sa mai pun semnul egal intre Biserica institutionalizata si divinitate.
|