Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 15.04.2010, 09:53:24
Jane Says Jane Says is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 03.02.2010
Locație: KooKooLand
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.091
Implicit

Citat:
În prealabil postat de heaven Vezi mesajul
Chiar nu poti sa vezi cum frazele tale se bat cap in cap?
Vorbesti de psalmi,cantari de lauda,intaietatea aproapelui,comuniune,dar,in acelasi timp spui ca ereticii (orice o fi insemnand asta pentru tine) si ne-ortodocsii nu au ce cauta acolo.
Insusi cuvantul crestin se opune fundamental acestei excluderi,ce sa mai vorbim de alte lucruri sfinte.
Ce se petrece pe forumul acesta are loc si in viata de zi cu zi,de aceea,cel mai intelept lucru ar fi sa lucram cu noi insine mereu pentru a domina aceste zvarcoliri ale ego-ului uman.
Ia uite aici "excludere":

" Unul dintre îndemnurile care mai poate trezi nedumeriri, întrebări, este îndemnul: "Câți sunteți chemați ieșiți. Cei chemați ieșiți. Câți sunteți chemați, ieșiți". Pare ceva nefiresc. Să-i chemi și să-i trimiți. Despre ce-i vorba, cine sunt cei chemați și de ce trebuie să iasă? Adică și chemați, și să plece. Cum vine asta? Vine așa, că la începutul creștinismului, vreme de mai multe veacuri, unii dintre creștini veneau dintre păgâni, și veneau la vârste mature, la vârste conștiente, la vârste la care aveau conștiință. Și, până când deveneau creștini deplini, adică până se botezau, erau în stadiul numit de chemați, erau chemați sau catehumeni. Atunci se făcea cu ei școală, erau îndrumați în credința cea nouă pe care au primit-o dar pe care încă n-o știau și pe care încă n-au arătat-o practic, și prin botez. În vremea aceasta, credincioșii care se pregăteau pentru botez se numeau chemați sau catehumeni. Și pentru că la Sfânta Liturghie nu pot lua parte creștini nedeplini, pentru că și aceștia erau totuși creștini și erau ortodocși dar nu erau ortodocși botezați, la vremea aceea când se sfârșea partea din Sfânta Liturghie la care puteau lua parte, adică partea din Sfânta Liturghie în care e cuprinsă Evanghelia și Apostolul, Liturghia cuvântului - dar nu aveau voie să ia parte și la cealaltă parte a Liturghiei, la Liturghia Euharistică, la Liturghia împărtășirii cu Sfintele Taine - li se spunea să iasă. Deci: "Cei chemați, ieșiți". Să părăsească biserica. Și părăseau biserica. "

Nici vorba sa compar Liturghia cu forumul, si totusi: daca si cei chemati, care aspirau, fara a fi membri deplini ai Bisericii, ieseau afara.. deci daca pana si ei, care aveau dorinta fierbinte de a se boteza, erau "exclusi"... pai nu cu atat mai mult cei care nu doar ca nu vor lucrul asta, ci chiar calca in picioare margaritarele noastre? Ai impresia ca-s multi pe aici care cauta intr-adevar comorile ortodoxiei si ca au venit sa se adape la izvorul vietii vesnice?

Atata ne-am invatat sa trambitam toleranta asta in sus si in jos, vezi Doamne ce destupati suntem noi, habar ne-avand ce inseamna asta de fapt. S-a dus careva de pe-aici pe forumuri de atei, neoprotestanti, musulmani sau mai stiu eu ce sa le zica ba, vedeti ca va aflati in eroare? S-a dus careva sa le zica adventistilor ca gresesc tinand sabatul? Daca s-a dus, treaba lui. Eu una nu am facut lucrul asta si sincera sa fiu mi-ar placea ca nici altii sa nu vina sa calce in picioare, sub ochii mei, lucrurile in care cred. Acum de dragul tolerantei trebuie sa imi deschid usa (reala sau virtuala) si sa iau in brate toate ereziile si aiurelile altora? Sau ce?

Cred cu tarie ca sunt lucruri care nu trebuie supuse dezbaterii, care nu sunt relative si nu pot fi relativizate, care sunt fix asa cum sunt ele, ori alba ori neagra, si cu care nu ne jucam decat daca suntem caldicei. Pana la urma bunul samaritean care l-a ridicat pe omul acela din sant l-a dus la han, nu au avut dispute teologice pe drum. Cred ca arat destula toleranta aproapelui in toate celelalte aspecte ale vietii, iar in materie de teologie am dreptul sa tac si sa nu deschid subiectul asta impreuna cu el, daca simt ca nu are rost. Dar daca il deschid si vorbesc cu aproapele meu, si vine alt aproape, care incepe sa-mi dea lectii si sa-mi spuna ca ma insel, ca nu-i asa, ca-i invers, ca bla bla, ce trebuie sa ii fac?

Oare si miile de mucenici stateau la taclale, c-o fi, c-o pati? Eu cred ca erau ultra-intoleranti, dupa canoanele relaxate ale zilelor noastre, si ca mai bine mureau decat sa cedeze si un milimetru din credinta lor. N-am stofa de mucenic, dar cred ca datoria mea merge pana la a-mi ridica aproapele din sant, si se opreste acolo, nu mai am obligatia de-a-i aproba si credinta si nici de-a o supune pe-a mea dezbaterii, in drum spre han.

Si o ultima remarca, sa nu se trezeasca vreunul si sa puna eterna placa, "aaa, da, da, dati in cap celor de alta confesiune, huoo, asta v-ati invatat de la Hristos": daca un om, prin refuzul meu de a discuta si dezbate cu el chestiuni de credinta, are impresia ca prin asta ii dau in cap... asta este doar problema lui.
__________________
„Ca o carpa lepadata toata dreptatea noastra” (Is 64,5)

Last edited by Jane Says; 15.04.2010 at 09:56:39.
Reply With Quote
  #12  
Vechi 15.04.2010, 10:31:22
Langu Langu is offline
Banned
 
Data înregistrării: 08.02.2009
Locație: Madrid
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 543
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Langu
Implicit

Haideti,incepeti hora...cine are dreptate si cine nu...
Lipsesc ortodoxi,cum bine spune Eodor.Mai multi,vreau sa spun,asa ca Geo,Valentin..de la care avem ce invata.Ce este atat de complicat?Cand intra unul ce bate campii,asa ca mine,si nu are date temeinice,corecte,unul ce intra asa ca ursul sa rupa crengi,in loc sa culeaga fructele coapte nu-l mai bagati in seama fratilor.Sa vedeti cum se plictiseste sau schimba atitudinea daca chiar este interesat sa invete ceva.
Reply With Quote
  #13  
Vechi 15.04.2010, 12:52:43
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 23.11.2008
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.350
Implicit

Citat:
Si o ultima remarca, sa nu se trezeasca vreunul si sa puna eterna placa, "aaa, da, da, dati in cap celor de alta confesiune, huoo, asta v-ati invatat de la Hristos
...nu,Iisus Hristos nu are nici o legatura cu asta,El este total contrariul a ceea ce unii dintre voi promovati,culmea...in numele Lui!
__________________
Sa invatam de la ingerul nostru pazitor...http://www.youtube.com/watch?v=pG52f...&feature=share
Reply With Quote
  #14  
Vechi 15.04.2010, 13:12:25
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de eduardd Vezi mesajul
Fratilor, dragilor,

asa cum Biserica se "identifica" prin madularele ei ( monahi, laici, clerici) asa si forumul acesta este "cartea noastra de vizita". Nu e corect sa afirmam ca forumul este urat doar pentru ca X sau Y este ateu sau necrestin sau patimas sau fara cei 7 ani de acasa..
Din punctul meu de vedere (poate gresit, Stapana stie..) corect este sa incepem sa schimbam fiecare dintre noi ceva, in dreptul nostru. Exact ca un goblen...daca un punct este cusut gresit ...cel de langa el sa se moduleze astfel incat sa-i redea si lui...frumusetea..
Nu ajuta doar sa aratam cu degetul.. "Cartea mea de vizita" va fi scrisa de faptele (NU vorbele) mele catre fratele meu..

Mantuirea sta in cel de langa noi dragilor!!! Ceea ce daruiesti aceea primesti!!

Daca un frate este mai manios..sa nu-i mai dam ocazia sa o faca. Daca altul ne jigneste, sa-l lasam sa se linisteasca apoi cu duhul blandetii sa ii aratam ce nu e frumos sa se exprime astfel.. daca este nestiutor, coboara la nivelui lui, nu-l trata cu superioritate..nici nu-i vorbi ca un profesor pentru ca se va simti jignit..

Ortodoxia este o scoala, unul este la gradinita, altul cl I, altul la gimanziu, altul la liceu si unii la doctorate... Fericit de cel ce stie sa "predea" tuturor cu aceeasi dragoste...

Daca doar strigam dar nu facem nimic...pierdem timpul dragilor.. iar Timpul este ireversibil..
Nu stiu de ce dar de cate ori citesc forumul imi vine in minte cuvantul;"Ceea ce am in traista aceea vand la magazin"...
Credinta, este ca o banca...ca sa primesti "dobanda" trebuie sa depui tu intai ceva...

Sa incercam din acest moment, acum , nu maine...sa jertfim fiecare din noi cate ceva, in favoarea celuilalt. Daruind vei Dobandi..alta cale Nu exista!

Domnul si Maicuta Domnului sa ne miluiasca sa punem inceput bun din aceasta clipa!
Jenica draga, te asteptam sa ne dai si exemplu, caci esti una din cei, care scriu frumos si pe inteles. Am fi bucurosi sa apari mai des, nu numai cu aprecieri, ci si cu raspunsuri celor, care au nedumeriri.

In principiu sunt de acord cu ce s-a scris pe acest topic. Trebuie sa ne corectam noi mai intai. Dar pentru a o face, trebuie mai intai sa intelegem de ce sa ne corectam si mai ales cum. Omul insa nu prea este dispus sa schimbe ceva la el, daca are impresia ca gandeste corect si in consecinta nu a gresit.
Cel, care se si informeaza, afla ce are de schimbat.

Nu putine cazuri au fost, cand lumea s-a simtit jignta de citate din Sfintii Parinti, atribuindu-mi-le mie sau altora. Acestia nu accepta nici la modul general si pur teoretic faptul, ca exista niste regului in credinta noastra ortodoxa. Pe acestia ii sfatuiesc, ca sa nu-si mai faca sange rau, citind mesajele mele, caci eu ma inspir doar din carti si nu scriu decat rareori de la mine, caci nu am experineta necesara pentru a sfatui eu si atunci ma folosesc de cartile ortodoxe, care imi deschid un intreg univers.
Dar daca si aceste citate ajung sa jigneasca, atunci... nu mai am cuvinte.

Si pentru mine unele postari au fost si inca mai sunt unele grele, din lipsa de cunoastere a limbajului de specialitate; dar acest handicap se poate indeparta, consultand dictionarele de pe prima pagina a site-ului, dand cautare pe internet si edificandu-ne astfel.

Si inca ceva: de multe ori, explicand cuiva un lucru, il intelegem si noi mai bine.

Domnul si Maicuta Domnului sa ne miluiasca sa punem inceput bun in fiece clipa!
Reply With Quote
  #15  
Vechi 15.04.2010, 13:18:01
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de carmina Vezi mesajul
- Rabdarea de a-mi asculta semenul pana la capat in vorbele lui, disponibilitatea de a invata unii de la altii, puterea de a da dreptate celuilalt si de a recunoaste atunci cand ceea ce spune este bun si folositor.

De cele mai multe ori preferam sa ne cramponam de tot soiul de orgolii marunte, cu satisfactii ca atare.

Si mai ales, ceea ce este cel mai important lucru - recunoasterea si acceptarea ca in tot ceea ce am si sunt acum nu este nici un merit personal, ci numai bunavointa lui Dumnezeu care, cu infinita rabdare, asteapta pe fiecare dintre noi sa-si vina in fire.
Da, carmina, in cateva cuvinte ai cuprins esentialul.
Reply With Quote
  #16  
Vechi 15.04.2010, 14:15:38
sophia sophia is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.593
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jane Says Vezi mesajul
Ia uite aici "excludere":

" Unul dintre îndemnurile care mai poate trezi nedumeriri, întrebări, este îndemnul: "Câți sunteți chemați ieșiți. Cei chemați ieșiți. Câți sunteți chemați, ieșiți". Pare ceva nefiresc. Să-i chemi și să-i trimiți. Despre ce-i vorba, cine sunt cei chemați și de ce trebuie să iasă? Adică și chemați, și să plece. Cum vine asta? Vine așa, că la începutul creștinismului, vreme de mai multe veacuri, unii dintre creștini veneau dintre păgâni, și veneau la vârste mature, la vârste conștiente, la vârste la care aveau conștiință. Și, până când deveneau creștini deplini, adică până se botezau, erau în stadiul numit de chemați, erau chemați sau catehumeni. Atunci se făcea cu ei școală, erau îndrumați în credința cea nouă pe care au primit-o dar pe care încă n-o știau și pe care încă n-au arătat-o practic, și prin botez. În vremea aceasta, credincioșii care se pregăteau pentru botez se numeau chemați sau catehumeni. Și pentru că la Sfânta Liturghie nu pot lua parte creștini nedeplini, pentru că și aceștia erau totuși creștini și erau ortodocși dar nu erau ortodocși botezați, la vremea aceea când se sfârșea partea din Sfânta Liturghie la care puteau lua parte, adică partea din Sfânta Liturghie în care e cuprinsă Evanghelia și Apostolul, Liturghia cuvântului - dar nu aveau voie să ia parte și la cealaltă parte a Liturghiei, la Liturghia Euharistică, la Liturghia împărtășirii cu Sfintele Taine - li se spunea să iasă. Deci: "Cei chemați, ieșiți". Să părăsească biserica. Și părăseau biserica. "

Nici vorba sa compar Liturghia cu forumul, si totusi: daca si cei chemati, care aspirau, fara a fi membri deplini ai Bisericii, ieseau afara.. deci daca pana si ei, care aveau dorinta fierbinte de a se boteza, erau "exclusi"... pai nu cu atat mai mult cei care nu doar ca nu vor lucrul asta, ci chiar calca in picioare margaritarele noastre? Ai impresia ca-s multi pe aici care cauta intr-adevar comorile ortodoxiei si ca au venit sa se adape la izvorul vietii vesnice?

Atata ne-am invatat sa trambitam toleranta asta in sus si in jos, vezi Doamne ce destupati suntem noi, habar ne-avand ce inseamna asta de fapt. S-a dus careva de pe-aici pe forumuri de atei, neoprotestanti, musulmani sau mai stiu eu ce sa le zica ba, vedeti ca va aflati in eroare? S-a dus careva sa le zica adventistilor ca gresesc tinand sabatul? Daca s-a dus, treaba lui. Eu una nu am facut lucrul asta si sincera sa fiu mi-ar placea ca nici altii sa nu vina sa calce in picioare, sub ochii mei, lucrurile in care cred. Acum de dragul tolerantei trebuie sa imi deschid usa (reala sau virtuala) si sa iau in brate toate ereziile si aiurelile altora? Sau ce?

Cred cu tarie ca sunt lucruri care nu trebuie supuse dezbaterii, care nu sunt relative si nu pot fi relativizate, care sunt fix asa cum sunt ele, ori alba ori neagra, si cu care nu ne jucam decat daca suntem caldicei. Pana la urma bunul samaritean care l-a ridicat pe omul acela din sant l-a dus la han, nu au avut dispute teologice pe drum. Cred ca arat destula toleranta aproapelui in toate celelalte aspecte ale vietii, iar in materie de teologie am dreptul sa tac si sa nu deschid subiectul asta impreuna cu el, daca simt ca nu are rost. Dar daca il deschid si vorbesc cu aproapele meu, si vine alt aproape, care incepe sa-mi dea lectii si sa-mi spuna ca ma insel, ca nu-i asa, ca-i invers, ca bla bla, ce trebuie sa ii fac?

Oare si miile de mucenici stateau la taclale, c-o fi, c-o pati? Eu cred ca erau ultra-intoleranti, dupa canoanele relaxate ale zilelor noastre, si ca mai bine mureau decat sa cedeze si un milimetru din credinta lor. N-am stofa de mucenic, dar cred ca datoria mea merge pana la a-mi ridica aproapele din sant, si se opreste acolo, nu mai am obligatia de-a-i aproba si credinta si nici de-a o supune pe-a mea dezbaterii, in drum spre han.

Si o ultima remarca, sa nu se trezeasca vreunul si sa puna eterna placa, "aaa, da, da, dati in cap celor de alta confesiune, huoo, asta v-ati invatat de la Hristos": daca un om, prin refuzul meu de a discuta si dezbate cu el chestiuni de credinta, are impresia ca prin asta ii dau in cap... asta este doar problema lui.
??????? Doare rau ce scrii tu aici.

Am hotarat de o vreme sa stau mai mult deoparte. sa nu mai scriu, dar sunt cazuri in care mai am cate o observatie. Si am si hotarat sa ignor unele (mai multe) discutii si pe unele persoane. Si ma simt mai bine!
La firul asta aveam de spus asa:
1. Da Jane, este cunoscuta partea asta cu "cei chemati". Azi a disparut din fericire. Nu se mai face. Inainte vreme nu stiu cum era.
Am mai spus si mai spun ca tare mi-as dori sa pot citi un material asupra credintei de la inceputul ei: biserici, preoti, slujbe, cununie. Cum se facea pe vremea lui Iisus?
Pentru ca de ex. legat de "cei chemati" - am citit undeva recent ca ei erau alungati. Existau paznici la usi care ii dadeau afara.
Si pe urma eu stiu ca Iisus n-a alungat pe nimeni, dimpotriva si i-a iubit pe toti. El putea, noi oamenii...nu.
Comparatia aceasta cu forumul mi se pare si mai nefericita.

2. In forumul asta nu este vorba numai despre ortodoxie, ci despre comunicare intre oameni. Exista de ex. fire cu retete culinare, diverse intrebari si discutii care nici nu au legatura cu credinta (sau nu direct).
Eu una nu ma duc pe forumuri de alte religii sau confesiuni pe care nu le cunosc. In general nu ma duc decat pe forumuri unde am un interes privat (hobby), sau profesional si ma pricep cat de cat.
Cum m-as purta si simti acolo? Nu stiu. Cred ca mi-as spune parerea si as intreba daca ma intereseaza ceva. Atat.
In tara este mult mai simplu, caci se traieste printre ortodoxi in cea mai mare parte, practicanti, sau doar botezati n-are importanta.
In alte tari este mai greu si invatam ceva esential, care si asta de fapt face parte din credinta: sa traim cu respect reciproc printre oameni. Traim intre oameni cu cele mai diverse confesiuni si religii. Dar ne respectam (in general).
In tara nu se stie asa ceva, traiul printre straini si toleranta.
Treaba asta cu toleranta (ca e vorba de religie sau altceva) noi, in alte tari, o simtim tare mult pe peielea noastra. Ia sa vedeti si voi cum este ne-toleranta!
Exista in lume conflicte religioase uriase ( si din fericire nu prea pornesc de la crestini, cu atat mai putin de la ortodoxi). Este destul.
In rest exista niste reguli generale de omenie si comportament, indiferent de religie.
Revin la idee: in viata reala eu una, si altii multi, suntem obligati sa stim si sa respecatm niste reguli de convietuire. Una ar fi ca ne respectam intai ca oameni si mai apoi nu ne bagam in lucruri private. Iar credinta este un lucru privat. Este f.posibil sa poti fi prieten, sot, coleg cu oameni de credinte diverse. Poti avea schimburi de pareri, participa la unele sarbatori si invata lucruri noi, poti vizita un lacas sau altul. Ce nu se face: nu intri in dispute religioase, nu incerci sa convingi pe unul sa-si schimbe convingerile, nu-l urasti si nu-i dai in cap pentru ca este/gandeste/simte altfel decat tine.

Suntem inainte de orice - oameni si toti...ai lui Dumnezeu.

3. Revin la forum: am mai fost intrebata direct si spun si acum legat de postarea lui Jane. Nu ma deranjeaza ca scriu altii aici care sunt atei, sau de alte credinte.
Acest forum si alte forumuri ortodoxe au toate rubrici speciale pentru alte credinte, tocmai pentru a invata unii de la altii si de a comunica.
Citesc chiar lucruri f.interesante si mai invat. De ex. ma intereseaza limbile straine si o vreme am citit aici un fir despre limba ebraica.
Mai invat si alte obiceiuri, traditii, etc.
Si tocmai oamenii acestia sunt mai retinuti si mai respectuosi si nu lovesc la persoana.
Am fost intrebata despre sectanti: nu m-au deranjat aici pe forum. Am avut o colega de serviciu care a necajit multa lume prin credinta ei ofensiva: incerca sa o aduca si la seriviciu, in birou, sa convinga si pe altii, sa faca reguli in birou legate de asta. Nu mi-a placut si am ajuns s-o evit (nu lucram cu ea direct).
Si ma deranjeaza mai mult in viata reala, ca suna la usa si intr-o vreme si la telefon sa ma convinga, defaimand credinta mea. Urasc asta. Nu asa se face.
Si daca asta va deranjeaza, cand altul vine si intervine in credinta noastra, exact la fel facem si noi in ochii altora: ii jignim, le calcam in picioare credinta, ii judecam, ii facem eretici si cate si mai cate.
Cam cum credeti ca aparem noi in ochii lor? Mai buni? Nu, dimpotriva.

Ce ma deranjeaza in schimb: exact unii ortodoxi care sunt f.duri si nu sunt in primul rand oameni. Care incearca sa te convinga sa faci ca ei (nici nu stiu daca de fapt ei chiar asa traiesc pentru ca nu spun niciodata cum fac ei personal), se amesteca in viata privata si te invata cum sa traiesti in familie (cu sotul/sotia), ce sa mananci etc.
Cei care la intrebari de viata, probleme personale, intrebari clare si directe care necesita un raspuns clar, de experienta de viata si credinta, dau citate si ataca persoana in loc s-o mangaie si s-o ajute, s-o sfatuiasca, sa-i spuna din experienta lor personala, cum au facut/fac ei. Ba unii nici nu citesc mesajele, scriu in batjocura, sau saboteaza fire intregi de discutie.

Si aici este intr-adevar vorba de lipsa de smerenie. Adica: "uite aici ce ortodox perfect sunt eu, tu esti un nimic!"
Si nu, daca cineva iti spune ca are niste limite, sau probleme vis-a-vis de o dogma (rar asta), sau mai degraba de canoane sau scrieri, nu in seamna ca ei calca in picioare ce avem mai sfant, sau distrug credinta, sau margaritarele (cum spunea Jane sau nu stiu cine). Pur si simplu isi spun neputintele lor.
Este un handicap al lor, daca vreti. Voi vreti sa dispara, sa-i omoram?
Atunci ii omoram pe toti handicapatii, bolnavii si batranii, ca toti ne fac rau pentru ca nu sunt ca noi.

Toleranta trebuie sa avem si trebuie si sa ne aparam. Dar cu intelepciune si discernamant.
__________________
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape

Last edited by sophia; 15.04.2010 at 14:26:08.
Reply With Quote
  #17  
Vechi 15.04.2010, 14:28:55
sophia sophia is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.593
Implicit

Citat:
În prealabil postat de carmina Vezi mesajul
- Rabdarea de a-mi asculta semenul pana la capat in vorbele lui, disponibilitatea de a invata unii de la altii, puterea de a da dreptate celuilalt si de a recunoaste atunci cand ceea ce spune este bun si folositor.

De cele mai multe ori preferam sa ne cramponam de tot soiul de orgolii marunte, cu satisfactii ca atare.

Si mai ales, ceea ce este cel mai important lucru - recunoasterea si acceptarea ca in tot ceea ce am si sunt acum nu este nici un merit personal, ci numai bunavointa lui Dumnezeu care, cu infinita rabdare, asteapta pe fiecare dintre noi sa-si vina in fire.
Asa este. Ai dreptate.
__________________
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape
Reply With Quote
  #18  
Vechi 15.04.2010, 15:23:11
anna21 anna21 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.461
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jane Says Vezi mesajul
Ia uite aici "excludere":

" Unul dintre îndemnurile care mai poate trezi nedumeriri, întrebări, este îndemnul: "Câți sunteți chemați ieșiți. Cei chemați ieșiți. Câți sunteți chemați, ieșiți". Pare ceva nefiresc. Să-i chemi și să-i trimiți. Despre ce-i vorba, cine sunt cei chemați și de ce trebuie să iasă? Adică și chemați, și să plece. Cum vine asta? Vine așa, că la începutul creștinismului, vreme de mai multe veacuri, unii dintre creștini veneau dintre păgâni, și veneau la vârste mature, la vârste conștiente, la vârste la care aveau conștiință. Și, până când deveneau creștini deplini, adică până se botezau, erau în stadiul numit de chemați, erau chemați sau catehumeni. Atunci se făcea cu ei școală, erau îndrumați în credința cea nouă pe care au primit-o dar pe care încă n-o știau și pe care încă n-au arătat-o practic, și prin botez. În vremea aceasta, credincioșii care se pregăteau pentru botez se numeau chemați sau catehumeni. Și pentru că la Sfânta Liturghie nu pot lua parte creștini nedeplini, pentru că și aceștia erau totuși creștini și erau ortodocși dar nu erau ortodocși botezați, la vremea aceea când se sfârșea partea din Sfânta Liturghie la care puteau lua parte, adică partea din Sfânta Liturghie în care e cuprinsă Evanghelia și Apostolul, Liturghia cuvântului - dar nu aveau voie să ia parte și la cealaltă parte a Liturghiei, la Liturghia Euharistică, la Liturghia împărtășirii cu Sfintele Taine - li se spunea să iasă. Deci: "Cei chemați, ieșiți". Să părăsească biserica. Și părăseau biserica. "

Nici vorba sa compar Liturghia cu forumul, si totusi: daca si cei chemati, care aspirau, fara a fi membri deplini ai Bisericii, ieseau afara.. deci daca pana si ei, care aveau dorinta fierbinte de a se boteza, erau "exclusi"... pai nu cu atat mai mult cei care nu doar ca nu vor lucrul asta, ci chiar calca in picioare margaritarele noastre? Ai impresia ca-s multi pe aici care cauta intr-adevar comorile ortodoxiei si ca au venit sa se adape la izvorul vietii vesnice?

Atata ne-am invatat sa trambitam toleranta asta in sus si in jos, vezi Doamne ce destupati suntem noi, habar ne-avand ce inseamna asta de fapt. S-a dus careva de pe-aici pe forumuri de atei, neoprotestanti, musulmani sau mai stiu eu ce sa le zica ba, vedeti ca va aflati in eroare? S-a dus careva sa le zica adventistilor ca gresesc tinand sabatul? Daca s-a dus, treaba lui. Eu una nu am facut lucrul asta si sincera sa fiu mi-ar placea ca nici altii sa nu vina sa calce in picioare, sub ochii mei, lucrurile in care cred. Acum de dragul tolerantei trebuie sa imi deschid usa (reala sau virtuala) si sa iau in brate toate ereziile si aiurelile altora? Sau ce?

Cred cu tarie ca sunt lucruri care nu trebuie supuse dezbaterii, care nu sunt relative si nu pot fi relativizate, care sunt fix asa cum sunt ele, ori alba ori neagra, si cu care nu ne jucam decat daca suntem caldicei. Pana la urma bunul samaritean care l-a ridicat pe omul acela din sant l-a dus la han, nu au avut dispute teologice pe drum. Cred ca arat destula toleranta aproapelui in toate celelalte aspecte ale vietii, iar in materie de teologie am dreptul sa tac si sa nu deschid subiectul asta impreuna cu el, daca simt ca nu are rost. Dar daca il deschid si vorbesc cu aproapele meu, si vine alt aproape, care incepe sa-mi dea lectii si sa-mi spuna ca ma insel, ca nu-i asa, ca-i invers, ca bla bla, ce trebuie sa ii fac?

Oare si miile de mucenici stateau la taclale, c-o fi, c-o pati? Eu cred ca erau ultra-intoleranti, dupa canoanele relaxate ale zilelor noastre, si ca mai bine mureau decat sa cedeze si un milimetru din credinta lor. N-am stofa de mucenic, dar cred ca datoria mea merge pana la a-mi ridica aproapele din sant, si se opreste acolo, nu mai am obligatia de-a-i aproba si credinta si nici de-a o supune pe-a mea dezbaterii, in drum spre han.

Si o ultima remarca, sa nu se trezeasca vreunul si sa puna eterna placa, "aaa, da, da, dati in cap celor de alta confesiune, huoo, asta v-ati invatat de la Hristos": daca un om, prin refuzul meu de a discuta si dezbate cu el chestiuni de credinta, are impresia ca prin asta ii dau in cap... asta este doar problema lui.

.. stiu ca nu astepti laude.. dar: foarte buna postare!
Foarte la obiect!

ma bucur ca ai revenit!
Reply With Quote
  #19  
Vechi 15.04.2010, 16:23:43
OmuBun
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Imi amintesc starea sufleteasca in care ma aflam inainte de a deveni user al acestui forum. Eram nelinistit, cautam raspunsuri si persoane care sa ma lamureasca in multele mele intrebari... In mare parte pot sa spun ca am gasit ce cautam, desi asta s-a intamplat indirect, prin "trimiteri" catre infinitele resurse pe care ni le pune internetul la dispozitie, daca evident exista vointa si rabdare.
Din pacate, am observat ca atunci cand omul cauta sa se indrepte sau sa se rupa de anumite fapte pe care le constientizeaza ca si greseli, atunci este bombardat din toate directiile cu tot felul de capcane in care cade inconstient, in ciuda eforturilor de a se indrepta. Dintre toate, mandria mi se pare cel mai greu de sesizat atunci cand iti da tarcoale, iar cand cazi in mandrie mai bine ti-ar fi fost sa ramai la stadiul de inceput, avand circumstanta "saracului cu duhul", decat sa-ti dai cu pareri "pertinente" in stanga si-n dreapta, asteptand ascultarea oarba a celor din jur. Incepi deja sa te consideri un micut intelept a locului, iar parerea ta TREBUIE sa fie luata in seama, fiindca tu STII ca esti stapanit de... Duhul Sfant si ca nu multi au avut sansa "iluminarii" tale...
E greu sa ne vedem pe noi prin ochii pe care ne vede Dumnezeu. In general imaginea egoului este deformata de indulgenta si subiectivism, de rasplata exagerata pentru eforturile noastre, ne inchipuim deja in Imparatia Cerulilor in vremurile ce vor veni pentru ca ne consideram drepti si curati ca lacrima!...
Nu stiu daca forumul nostru s-a schimbat sau nu, fata de cum era cand am intrat. Atunci cautam ceva si restul nu conta. Acum am inceput sa vad acest forum in tot ansamblul lui si uneori imi lasa un gust amar, fiindca observ multa ura si dezbinare, sarcasm si rautate... In momentul in care am simtit ca, implicandu-ma, imi fac mai mult rau decat bine, am renuntat sa mai scriu si nici de citit nu prea imi mai da ghes inima.
Ce lipseste forumului? Ma tem ca fiecare dintre noi vede foarte bine ce-i lipseste, doar ca nu se poate stapani, fara sa atace direct pentru a-si sustine punctul de vedere. Prea multa cearta, prea multa rautate... Spunea cineva pe-aici ca razvratitii si cei obisnuiti sa tulbure apele, ar trebui lasati si nu provocati; acest lucru l-am sustinut dintotdeauna. Omul, oricat de insistent ar fi, daca vede ca nu-l ia nimeni in seama, se rusineaza singur si pleaca. Eu cred ca mai mult greseste cel care accepta sau chiar cauta provocare (...la provocare, gen "Sunt crestin! Intrebati-ma orice!") decat cel care e un biet ignorant in materie de credinta si caruia nu-i poti cere mare lucru!
Daca m-a ajutat forumul? Pe mine, DA. Si poate inca ma mai ajuta, dar consider ca am depasit stadiul de flecareala pe orice subiect... Sunt constient ca pentru majoritatea cazurilor am o opinie personala, dar decat sa mi-o spun si sa supar pe cineva, sau sa cad in lauda de sine, mai bine imi reprim acest sentiment si eventual imi ramane mai mult timp pentru ceva mai de folos mie si celor din jur.
Suntem cu totii intr-o permanenta cautare, nici nu stiu daca a unui anumit Adevar, sau a propriei noastre identitati, nu in fata oamenilor pentru ca omul oricum e subiectiv in judecata lui, ci in fata Lui Dumnezeu. Daca reusim sau nu sa intelegem cu adevarat ce vrea Dumnezeu de la noi si sa ne incadram cat de cat in limitele unui "normal" ce poate fi acceptat cu un pic de indulgenta, e foarte greu de spus!... Speranta moare ultima!...
Cred ca cel mai important lucru in viata este sa putem face diferenta intre ce ne este de folos si ce nu!!
Reply With Quote
  #20  
Vechi 15.04.2010, 16:33:29
o_tzaranca o_tzaranca is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 09.11.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 462
Implicit

ne lipseau aceste eseuri-postari ...OmuBun si Jane Says
Va felicit si ma inclin
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce e iertarea? Marta Pocainta 99 11.11.2014 16:02:37
Smerenia Va_iubesc Pocainta 187 08.01.2014 20:50:59
smerenia nairda Pocainta 73 30.05.2013 19:45:25
Iertarea! amatyyy Umanitare 26 17.05.2009 12:56:37
Smerenia alexina Generalitati 21 20.08.2008 04:43:59