Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.04.2010, 13:51:57
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mtcrysty17 Vezi mesajul
Buna ziua. intervin si eu in discutie. am 20 d ani si m-am nascut ortodox. credeam in Dumnezeu dar nu acordam asa mare atentie practicarii acestei religii. pana cand am dat d greu. parintele cleopa m-a convins s aprofundez cunostintele in aceasta religie minunata. pot s spun k am trait minuni venite d la dumnezeu si sf nectarie. credeti k e putin k atunci cand plangi d durere dupa citirea unui psalm s uiti tot? sau dupa citirea unui acatist o durere groaznica d spate care persista d 5 ani s dispara inexplicabil fara tratament, in cateva minute, fara s mai apara? si multe altele venite d la sf nectarie si dumnezeu. va spun eu ce este o minune. e felul lui dumnezeu si a sfintilor d a ne recompensa pt rugaciunile si nadejdea noastra. asa e si cu lumina sfanta. Dumnezeu o trimite doar dupa rugaciunile soborului d preoti, pentru a mai lumina viata noastra atat d intunecata d necredinta si deznadejde. si pt a nu uita k mantuitorul s-a jertfit pt pacatele omenirii.
Foarte interesant; la fiecare 5 secunde moare un copil de foame pe glob iar noi ii multumim Sf.Nectarie ca ne scapa de o durere de spate.
Reply With Quote
Vechi 21.04.2010, 18:08:32
o_tzaranca o_tzaranca is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.11.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Inchinatorii Sfantului Mormant-din cartea Asceti in lume,Ieromonah Eftimie Athonitul

,,Inchinarea la Sfantul Mormant si la Sfintele Locuri este o traditie foarte veche si o manifestare de evlavie a crestinilor.Ei faceau aceasta calatorie din evlavie si din dor nestapanit,indurand osteneli,jertfesi primejdii.Multi doreau sa mearga macar o singura data in viata lor sa se inchine la Locurile unde a trait si a umblat Hristos

Mergeau spovediti si pregatiti pe cat le statea in putinta.Altii faceau jertfa de a mege pe jos.Altii duceau comisioane la locurile de inchinare.Altii lucrau fara bani timp de sase luni la manastirile de acolo ca zidari si argati.Se inchinau la Locurile Sfinte,se botezau in raul Iordan si luau Sfanta Lumina si diferite binecuvantari.

Cand se intorceau acasa,toti locuitorii impreuna cu preotul ii primeau la intrarea in sat,sunau clopotul si ii insoteau pana la biserica cu mult fast.Pentru binecuvantarea de care se invredniceau le aratau respect si le schimbau si numele ,adaugandu-le numele onorific de ,,hagiu,,De pilda,,,Hagi-Ianis,,.Acest nume il mosteneau si membrii familiei.Sotia lui se numea ,,hagina,,,iar copiii si nepotii sai se numeau ,,hagiuti,,.Atunci cand preotul pomenea numele hagiilor,adauga si denumirea de ,,inchinator,,sau ,,inchinatoare,,.De pilda,pomenea ,,,Ermioni inchinatoarea,,

Hagiii,prin inchinarea la Locurile Sfinte ,nu isi schimbau numai numele ,ci si viata.Se daruiau mai mult bisericii,prin posturi,rugaciuni,spovedanie si imapartasirea cu Sfintele Taine,dar mai mult toate luau aminte sa fie drepti.Urau foarte mult nedreptatea.In toata viata lor nu luau cantarul pentru a cantari,ca sa nu nedreptateasca cumva pe cineva la cantar.Nici copii lor nu cantareau,ci ii puneau pe altii sa cantareasca,iar ei isi intorceau capul ca sa nu vada ,nepasandu-le daca aveau sa fie nedreptatiti sau nu.Atunci cand cantareau graul ,deschideau sacul si puneau doi pumni de grau in plus.Sau atunci cand cumparau ceva,intotdeauna plateau putin mai mult decat pretul randuit.

O data trecea printr-un sat un carbunar cu carul sau ca sa vanda carbuni.Cand cineva s-a dus la el ca sa cumpere carbuni,acela i-a raspuns:
-Carbunii o sa-i cantaresti tu ,fiindca eu sunt hagiu si nu cantaresc
-Nici eu nu cantaresc ,caci si eu sunt hagiu.
Astfel au asteptat in drum pana ce a trecut primul drumet si a cantarit acela carbunii.

Inchinarea haghiilor la Sfintele Locuri arata dragostea si evlavia lor catre Hristos,constituia o rascruce in viata lor,un punct de plecare pentru noua viata duhovniceasca.Amintirea pelerinajului pastra si hranea,precum untdelemnul flacara candelei,dragostea lor catre Hristos si Maica Domnului ,caci se invrednicisera sa se inchine la locurile unde au trait si au pasit preacuratele Lor picioare.,,
Reply With Quote
Vechi 21.04.2010, 18:13:29
Mtcrysty17's Avatar
Mtcrysty17 Mtcrysty17 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.04.2010
Locație: gorj
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Mtcrysty17
Implicit

Mda. oare ce cauta niste atei convinsi pe un forum destinat celor care cred in Dumnezeu? E rau sa judecati un om dupa caligrafie. probabil credeti ca sunt vreun analfabet. daca vreti, ne intrecem oricand la cultura generala sau stiinta. va rog lasati argumentele astea ieftine culese de pe net sau citite prin carti scrise de alti atei. crestinismul dainuie de 2000 de ani, pe cand alte religii au disparut. atatia zei pagani au fost dati uitarii. cunosc atatia oameni sclipitori care zi de zi se roaga si merg la biserica. va rog eu, intrati pe forumuri destinate stiintei, literaturii, fizicii, biologiei. ganditi-va la teoria lui Darwin, sau la "supa primordiala" din care s-au nascut oamenii. mda, cel care e verisorul maimutei, nu te intrebi cum a aparut maimuta? mda, stiu ca a evoluat din organisme unicelulare. astea sunt supozitii ale oamenilor de stiinta. oare de unde stiu ce s-a intamplat acum cateva miliarde de ani. pe cand biblia este o dovada scrisa. teoria evolutionista a fost oferita de un singur om, pe cand biblia a fost "construita" de zeci de oameni. si ca sa termin frumos, o sa folosesc un citat din biblie "iarta-i Doamne ca nu stiu ce spun".
Reply With Quote
Vechi 21.04.2010, 18:14:09
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Pentru cel care are mana la ochi nici lumina soarelui nu exista. Oricine poate primi adevaul ca Lumina Sfanta de la Ierusalim e un adevar, atunci cand vor inlatura mana de la ochi. Dar acest gest se face prin credinta.
Reply With Quote
Vechi 21.04.2010, 18:38:27
Mtcrysty17's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Pentru cel care are mana la ochi nici lumina soarelui nu exista. Oricine poate primi adevaul ca Lumina Sfanta de la Ierusalim e un adevar, atunci cand vor inlatura mana de la ochi. Dar acest gest se face prin credinta.
Foarte frumos costel. dar ortodoxia nu face propaganda pentru atragerea adeptilor cum fac sectele. mai devreme sau mai tarziu o sa Dumnezeu o sa-i aduca aproape. un prim pas a fost accederea lor pe aceste forumuri.
Reply With Quote
Vechi 21.04.2010, 18:46:38
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mtcrysty17 Vezi mesajul
Mda. oare ce cauta niste atei convinsi pe un forum destinat celor care cred in Dumnezeu? E rau sa judecati un om dupa caligrafie. probabil credeti ca sunt vreun analfabet. daca vreti, ne intrecem oricand la cultura generala sau stiinta. va rog lasati argumentele astea ieftine culese de pe net sau citite prin carti scrise de alti atei. crestinismul dainuie de 2000 de ani, pe cand alte religii au disparut. atatia zei pagani au fost dati uitarii. cunosc atatia oameni sclipitori care zi de zi se roaga si merg la biserica. va rog eu, intrati pe forumuri destinate stiintei, literaturii, fizicii, biologiei. ganditi-va la teoria lui Darwin, sau la "supa primordiala" din care s-au nascut oamenii. mda, cel care e verisorul maimutei, nu te intrebi cum a aparut maimuta? mda, stiu ca a evoluat din organisme unicelulare. astea sunt supozitii ale oamenilor de stiinta. oare de unde stiu ce s-a intamplat acum cateva miliarde de ani. pe cand biblia este o dovada scrisa. teoria evolutionista a fost oferita de un singur om, pe cand biblia a fost "construita" de zeci de oameni. si ca sa termin frumos, o sa folosesc un citat din biblie "iarta-i Doamne ca nu stiu ce spun".
Nu trecerea anilor da valoare. Asta e valabil doar la obiecte de colectie.
Nu uita ca religia mozaica este mai veche decat crestinismul.
Reply With Quote
Vechi 21.04.2010, 19:03:09
Mtcrysty17's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
Eu am spus crestinism pentru ca a primit numele acesta dupa ce a aparut Mantuitorul in peisaj, acum 2000 de ani. dar dumneavoastra stiti ca "notiunea" de Dumnezeu aparuse de mult timp doar ca mai avea alte denumirii
Reply With Quote
Vechi 21.04.2010, 19:18:41
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
budismul: 2500 de ani
hinduismul: intre 5000-7000 de ani altii spun 10 000
Reply With Quote
Vechi 21.04.2010, 19:36:10
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
budismul: 2500 de ani
hinduismul: intre 5000-7000 de ani altii spun 10 000
Zoroastrism - fondata in mileniul 2 i.e.n.
Reply With Quote
Vechi 21.04.2010, 19:41:35
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
Zoroastrism - fondata in mileniul 2 i.e.n.
...si care este bine-merci si in ziua de astazi. Este foarte interesant de discutat cu zoroastrii, au o caldura sufleteasca si o bunatate care emana din ei foarte asemanatoare cu felul de a fi a crestinilor adevarati.
In plus impartasim foarte multe idei si perspective similare.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Lumina Sfanta in anul 2012 dupa nasterea lui Hristos Ion Pop Generalitati 24 18.04.2012 08:06:28
Iisus Hristos=Fiul lui Dumnezeu? joshoo Generalitati 8 03.11.2010 13:02:11
Lumina sfanta speranta1970 Pelerinaje la locuri Sfinte 2 15.02.2010 11:27:42
A fost Iisus Hristos Dumnezeu? TheBigSmoker Generalitati 20 03.01.2010 13:42:52
Ce v-ati propus pe anul asta? Hartford Generalitati 22 29.01.2008 00:21:24