Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.04.2010, 00:48:24
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
O problemă de drept canonic: dacă îi căsătorește pastorul, BOR îi consideră căsătoriți sau nu ?
Binenteles ca nu.
La fel de bine i-ar putea binecuvanta un saman. Sau un guru indian. Tot acolo.
Parerea mea e ca desi nu e un gest categoric, tot cam pe la apostazie se incadreaza si e o chestiune de timp pana cand apostazia se instaleaza definitiv.

Personal n-am cunoscut nici un caz de familie mixta ortodox-protestanta.
Ba dimpotriva, vreo 5 cazuri in care ea a devenit din ortodoxa protestanta dupa ce s-a casatorit cu un protestant.

Delicata devine chestiunea daca i-ar casatori un preot greco/romano-catolic.
Aici stiu un caz fericit de casatorie mixta si nu stiu cum au procedat.
Oricum el (catolicul) e mai putin religios. Om de treaba da, religios ba.
Cand sunt cazuri din astea, in care unul ia religia mai usor, treaba poate sa mearga.
Dar nu le-as numi cazuri fericite desi la prima vedere cazul putin mai sus enuntat este unul fericit, sau ma rog, comparativ cu vremurile in care traim chiar foarte..

Last edited by AlinB; 23.04.2010 at 00:58:15.
Reply With Quote
Vechi 23.04.2010, 01:27:18
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Binenteles ca nu.
Interesant. Asta are implicații. Prin urmare, dacă un bărbat ortodox este căsătorit cu o penticostală de către un pastor penticostal, se consideră că nu a contractat nici o căsătorie. Prin urmare, s-ar putea căsători ortodox cu o ortodoxă.

Citat:
vreo 5 cazuri in care ea a devenit din ortodoxa protestanta dupa ce s-a casatorit cu un protestant.
Dar invers ? De ce mereu partea ortodoxă trece la protestantism și nu invers ?

Citat:
Aici stiu un caz fericit de casatorie mixta si nu stiu cum au procedat.
Păi și între mine și nevastă-mea e o căsătorie mixtă. Ea e ortodoxă, eu catolic. Nu ne-am certat niciodată din cauza asta. Secretul e foarte simplu: nu discutăm probleme religioase. Nu încercăm să demonstrăm cât de mult greșește celălalt fiind ortodox/catolic. Când ne rugăm în familie, folosim cu precădere rugăciuni comune: Tatăl nostru, Împărate Ceresc, Înger îngerașul meu sau, la masă, psalmul acela cu "Mânca-vor săracii și se vor sătura". Nu e greu, dacă există bunăvoință. Singura confesiune cu care am descoperit că nu se poate comunica este cea adventistă. Desigur, e mult mai bine când cei doi au aceeași confesiune, dar asta nu este o condiție nici necesară, nici suficientă pentru o căsnicie fericită.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 23.04.2010, 01:34:05
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

1. Nu, se constata ca traieste in concubinaj.
Deci trebuie sa inceteze concubinajul pentru a fi casatorit ortodox.
Iar daca exista o casatorie civila asta inseamna divort.

2. Sunt poate si cazuri inverse, nu pre cunosc, eu am vrut sa arat consecintele nefaste la care se expune femeia, ca doar despre ele e vorba aici.
Eu cred ca o femeie care tine la credinta ei nu ajunge sa se casatoreasca cu un protestant. Ori il aduce pe drum cel bun "before" ori adio.
Or fi poate si exceptii din motive de slabiciune.
De altfel daca e protestant un preot ortodox nu-i poate casatori.

3. Cum v-ati casatorit? Unde?
Duminica unde mergeti?
Adventistii au intr-adevar un "farmec" aparte. Cu exceptii.
Dar probabil n-ati cunoscut iehovisti. Sau mormoni?
Cunoasteti familii catolic-protestant? Sau ortodox-protestant care sa fie si in armonie? Ma indoiesc.
Reply With Quote
Vechi 23.04.2010, 01:41:18
lacrimi's Avatar
lacrimi lacrimi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 19.02.2009
Locație: LONDON
Implicit

Citat:
În prealabil postat de alinb Vezi mesajul
1. Nu, se constata ca traieste in concubinaj.
Deci trebuie sa inceteze concubinajul pentru a fi casatorit ortodox.
Iar daca exista o casatorie civila asta inseamna divort.

2. Sunt poate si cazuri inverse, nu pre cunosc, eu am vrut sa arat consecintele nefaste la care se expune femeia, ca doar despre ele e vorba aici.
Eu cred ca o femeie care tine la credinta ei nu ajunge sa se casatoreasca cu un protestant. Ori il aduce pe drum cel bun "before" ori adio.
Or fi poate si exceptii din motive de slabiciune.
De altfel daca e protestant un preot ortodox nu-i poate casatori.

Duminica unde mergeti?
Adventistii au intr-adevar un "farmec" aparte. Cu exceptii.
Dar probabil n-ati cunoscut iehovisti. Sau mormoni?
Cunoasteti familii catolic-protestant? Sau ortodox-protestant care sa fie si in armonie? Ma indoiesc.

nu exista armonia in familii mixte. Sau poate doar atunci, cand cei in cauza nu Il cunosc pe Dumnezeu (si atunci automat unul trece la religia celuilalt)
Vechi 23.04.2010, 13:29:20
almaris
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de lacrimi Vezi mesajul
nu exista armonia in familii mixte. Sau poate doar atunci, cand cei in cauza nu Il cunosc pe Dumnezeu (si atunci automat unul trece la religia celuilalt)
Doua opinii izvorate din proprie experienta, cum o fi in cazul altora, nu stim, ii asteptam pe aici sa ne spuna.
Reply With Quote
Vechi 23.04.2010, 02:19:45
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Duminica unde mergeti?
Lucrurile astea trebuie stabilite de la început. E foarte, foarte important să fie stabilite ÎNAINTE de căsătorie.

Soția mea și cu mine am hotărât să ne căsătorim ortodox. Argumentul ei a fost foarte puternic: rudele ei, ca și rudele mele, fiind ortodoxe, ar prefera această variantă. Cum aveam pile la pr Galeriu (Dumnezeu să-l ierte), căruia bunicul meu îi fusese profesor de liturgică și tipic, am beneficiat și de o slujbă foarte frumoasă la Silvestru.
Copiii i-am "botezat catolic". Eu merg Duminica la liturghia catolică, iar nevastă-mea merge mai rar pe la biserică. Ea este, ca să zic așa, o ortodoxă relaxată. Acuma, absența ei este motivată: avem un copil mic. Am luat de câteva ori copilul mic la biserică, și am fost la jumătăți de liturghie, că mai mult nu s-a putut :)

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 23.04.2010, 09:59:18
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Lucrurile astea trebuie stabilite de la început. E foarte, foarte important să fie stabilite ÎNAINTE de căsătorie.

Soția mea și cu mine am hotărât să ne căsătorim ortodox. Argumentul ei a fost foarte puternic: rudele ei, ca și rudele mele, fiind ortodoxe, ar prefera această variantă. Cum aveam pile la pr Galeriu (Dumnezeu să-l ierte), căruia bunicul meu îi fusese profesor de liturgică și tipic, am beneficiat și de o slujbă foarte frumoasă la Silvestru.
Copiii i-am "botezat catolic". Eu merg Duminica la liturghia catolică, iar nevastă-mea merge mai rar pe la biserică. Ea este, ca să zic așa, o ortodoxă relaxată. Acuma, absența ei este motivată: avem un copil mic. Am luat de câteva ori copilul mic la biserică, și am fost la jumătăți de liturghie, că mai mult nu s-a putut :)
Ma gandeam ca poate este o situatie mai fericita, dar se incadreaza cum am zis mai sus: functioneaza daca unul din ei este mai "relaxat" (ca sa te citez) in privinta propriei credinte.
Ceea ce e putin cam trist (duhovniceste), nu crezi?
Ma rog, in cazul tau este convenabil social/familial, ca asa se pastreaza o armonie aparenta..

Apropo, sotia ta se spovedeste unde..? Parintele duhovnic ce parere a avut apropo de botezul copiilor?

Par. Galeriu daca mai traia saracu', ce suturi isi lua de la vajnicii nostri ultraortodocsi antiecumenisti..
Poate mai bine ca n-a apucat vremurile astea.
Reply With Quote
Vechi 23.04.2010, 03:04:10
penticostalulmantuit
Guest

Implicit

Citat:
Prin urmare, dacă un bărbat ortodox este căsătorit cu o penticostală de către un pastor penticostal...
Am serioase îndoieli că un pastor penticostal va cununa o penticostală cu un ortodox. Chiar și pastorului „fratele ghiță” îi este frică de repercursiuni. El nu are voie să facă asta.

Înmormântări, da. În cazul în care familia este penticostală și solicită pastorului să îngroape o rudă de altă confesiune se poate face slujba. Dar de cununii eu nu am auzit.
Reply With Quote
Răspunde

Tags
casatorie, religii

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Casatoria intre cumnati COSMINA Generalitati 18 26.02.2019 02:13:29
Casatoria intre rude danielll Generalitati 9 03.03.2013 16:34:53
pacatul stramosesc+religii diferite la casatorie simona_fidela Nunta 10 12.03.2012 14:23:28
casatoria intre rude vlady Generalitati 5 11.02.2007 14:05:10
casatorie intre persoane de relegii diferite mikidutza Nunta 6 20.09.2006 19:54:36