![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Da ! Între Roma și Constantinopol. Dar asemenea schismă se extinde și asupra mitropoliilor aflate sub influența Constantinopolelui, așa cum era a Moldovei ? De semnat unirea, au semnat-o și patriarhul și episcopii, nu doar patriarhul în numele lor. De ce ar fi invers când apare situația inversă și se denunță actul unirii ? Din câte am înțeles, viziunea ortodoxă este că patriarhul nu este un supra-mitropolit, ci omoforul lui e ca omoforul celorlalți. Altfel spus, actele unui sinod nu trebuie desfăcute de aceeași autoritate, și anume un sinod ?
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cam asa ceva... Iata si alte expuneri depre Filioque, din pacate doar in engleza: http://images.google.ro/imgres?imgur...26tbs%3Disch:1 |
|
||||
|
||||
![]()
Cred ca ultima trimitere la o sursa de pe net nu functioneaza. Era vorba despre un sit in care sunt prezentati mitropolitii Greciei de astazi, si, in cadrul sit-ului, articole despre dogma Preasfintei Treimi si despre tema Filioque.
|
|
||||
|
||||
![]()
Ducutu, sustii ca Ortodoxia nu poate convoca un sinod ecumenic fara Papa?
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dar, de asemenea am mai spus ca orice sinod local (ma refer la cele din rasarit) care ar aduce clarificari dogmatice si ar fi acceptat si de apus, prin acordul papei, isi va putea lua numele de sinod ecumenic. Am dat deja exemplu, la (cel putin) unul dintre sinoadele din rasarit papa nu a avut reprezentanti. Cand a aflat de sinod si de hotararile lui, le-a acceptat si sinodul a devenit (astfel) ecumenic. In rasarit practica a impusc convocarea sinoadelor nu de catre patriarhi, ci de imparati. Astazi lipsind imparat din Constantinopol...greu si-ar lua cineva misiunea aceasta. In apus, pe langa convocari de sinoade din parte diferitilor imparati, au fost si cazuri cand sinoadele au fost convocate de papa (desigur, erau invitati si reprezentanti ai puterilor seculare, dar chemarea era facuta de papi - uneori si cu nechemarea partii seculare). Nu intru in tema autoritatii de a se convoca sinoade ecumenice in rasarit. S-ar putea gasi si alte formule. Cert este ca inca nu s-au gasit, ori nu s-a considerat ca ar fi cazul intrunirii unui asemenea sinod ecumenic strict rasaritean. |
|