Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Ei uite că a fost un mini-exod lutheran în Ardeal, însă lutheranii aceia au rămas lutherani până azi...
În ultimile decenii a fost și un exod ortodox în vest, fără nici un rezultat în a ortodoxiza populația băștinașă. Ba o să avem surpriza ca mulți români ce se vor întoarce din Spania de exemplu, să se întoarcă penticostali și adventiști!
|
Nu stiu cum stau lucrurile in Europa uite insa cum stau ele in USA, unde ortodoxia a fost dusa de imigranti si unde inca este putin cunoscuta. Mie-mi place sa mai citesc despre americani pentru ca acolo lucrurile astea sunt foarte
fresh. Din cate am citit botezati ar fi si pe-acolo in jur de peste 4 milioane, dar practicanti doar in jur de 1.200.000. Si numarul acestora sunt convinsa ca va creste pe masura ce se construiesc mai multe biserici cu servicii in limba engleza (initial fiind in rusa, greaca, adica imigrantii pentru ei insisi).
Citat:
1) The common stereotype is that the Orthodox Churches in the USA are “ethnic” Churches of certain immigrant communities. The study shows that this not the case anymore. Nine out of ten parishioners in both GOA and OCA are American-born. Further, today, more than one-quarter (29%) of the GOA and a majority of OCA (51%) members are converts to Orthodoxy – persons born and raised either Protestants or Roman Catholics.
|
Dumnezeu a lucrat luminarea acelor
persons born and raised either Protestants or Roman Catholics la ortodoxie si bucuria mea e ca Biserica este inca in crestere si inca in locuri unde eu personal, din cauza prejudecatilor, nu m-as fi asteptat niciodata sa o vad inflorind.