Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Umanitare

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.05.2010, 11:46:48
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Nu pot sa ma abtin si sa nu-mi spun parerea aici. Am tot citit parerile altora.
Nici eu nu sunt de acord cu acest mod necinstit de a intra in calugarie.
Cred ca acolo, in Italia, baiatul n-a avut preot (ortodox) bun, care sa-l povatuiasca. Era bine sa-si termine scoala si apoi cu acordul parintilor sa plece la manastire daca asta vroia.
Eu sunt convinsa ca el nici nu stia ce inseamna manastire.
Parca aici pe forum spunea cineva ca pentru calugarie trebuie indelunga pregatire, sfatuire cu duhovnicul si acordul parintilor.
Mi se pare necinstit sa primesti un tanar la manastire in astfel de conditii, adica total nepregatit. Ce stia el despre viata ca sa ia asa o decizie - pe viata?!

M-au socat si mesajele lui Geo Nektarios.
In primul rand sa povestesti cu atata seninatate si incuviintare despre un tanar la fel de nesfatuit duhovniceste, care si-a parasit brusc logodnica si parintii in prag de nunta.
In primul rand duhovnicul care l-a sfatuit sau i-a incuvintat in acest fel, va plati serios (in ceruri), pentru ca nu se face asa ceva.
Cum a ajuns acel tanar sa plece asa brusc la manastire, cu viitoare sotie si pregatiri de nunta si etc.? Ceva s-a intamplat. Duhovnicul n-a stiut sa-l sfatuiasca in probleme serioase de viata, s-o fi speriat de casatorie, sau la sfatuit el spre manastire.

Din nou, nu este cinstit nici fata de credinta si Dumnezeu sa intri si mai ales sa fii si acceptat in calugarie in acest fel. Da, stiu, manastirile abia asteapta novici, dar cu frica de Dumnezeu si cu ascultarea cum e?
Sa incepi caluguria ca un fugar, sa distrugi suflete de oameni (parinti, sotie)?
Scrie clar: "sa respecti pe mama si pe tatal tau".

Si nu este adevarat ca un calugar este mort pentru lume, in sensul ca rupe contactul cu familia. Eu n-am auzit asa ceva. Poate cei din Athos. Dar si ei au dreptul sa calatoreasca sa-si vada familia, se duc cu diverse sarcini la oras, sau in alte tari.
La noi in tara se vad cu familia, telefoneaza, scrisori.

Si da, era mai bine sa termine intai scoala macar, pentru ca si la manastire conteaza scoala si ceea ce stii sa faci mai bine, si acolo se munceste.
Stiu maici care au facut facultate mai apoi si maici care pentru pregatirea avuta au fost puse la diverse munci: sa tina iconomia manastiri (sau cum se numeste in limba lor), adica gestiunea, altele cu muzeul, cu bolnita, cu animalele, la atelier. Sunt maici mai tehnice si care au carnet de conducere si ele fac aprovizionare, diverse drumuri, posta, etc.

Eu nu cred ca nu sunt reguli de intrare/primire la manastire. Si da, n-am uitat nici de Petru care a fost chemat de langa sotie si familie in credinta si n-am sa pot intelege asta niciodata.

In fine, parintii se intristeaza sigur, sa-si piarda copilul (pentru lume), dar daca asta se face cu buna intelegere si respect, trece si pot fi toti impacati si mai ales...mentin contactul.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
De ce a disparut reincarnarea din Biblie? wassabi Generalitati 82 10.07.2015 11:58:43