Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.05.2010, 17:44:09
casiana's Avatar
casiana casiana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de voxdei55 Vezi mesajul
HABAR NU AVETI...Cu bani,orice preot te cununa si cu un musulman,totul e sa dai destul.Inseamna ca multi din cei de aici nu stiu nimic despre acest aspect constant al ortodoxiei noastre.Sant cununat mixt de 30 de ani,merg cu deosebita placere si la catolici si la noi la ortodocsi,pentru ca Hristos e unul,si pe Dumnezeu nu intereseaza fanteziile unora care isi spun crestini dar nu scapa ocazia de a-si da ghionturi pe la coaste.Asta in numele dragostei crestine...
Dar cine esti dumneata sa judeci preotii? si pe ce va bazati cand sustineti cu atata tarie ca pt bani orice preot te cununa...indiferent de religie...?

Sunt mai mult decat convinsa ca in Biserica Ortodoxa sunt foarte putine exemplele care sprijina aceasta afirmatie…asa ca va rog sa va abtineti sa mai generalizati fara temei aceasta declaratie.
"Cred, Doamne! ajuta necredintei mele!"(Marcu, 9:24)
Reply With Quote
Vechi 12.05.2010, 17:09:46
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Implicit

Atacam Biserica si pe alesii ei in necunostinta de cauza. Nu este chiar asa cum spui. De acolo, de la Ancona, asa se vede? Am vazut pe Preasfintitii - cel putin pe al nostru- l-ai enumerat... nu anvem pungasi in fruntea B O R, te inseli. Asa ati facut si cu alegerile...ati ales, iar noi suferim. Sa-si vada fiecare barna din ochiul sau. Asa este drept si sa judecam mai putin... judecata este doar a lui Dumnezeu si este cea mai dreapta...Cand vei participa la conferinte, procesiuni cu Sfintele Moaste, slujbele Arhieresti... si nici atunci nu cred ca vei avea cuvant de spus. Repet, asa se vede din afara. De obicei, Biserica si alesii sai sunt barfite din afara, in necunostinta de cauza. Apropo, pentru ca ai venituri in euro, cu cat ai ajutat Sfanta Biserica?
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)
Reply With Quote
Vechi 03.06.2010, 13:43:23
Pelerinul's Avatar
Pelerinul Pelerinul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.04.2010
Locație: Bacau
Implicit

Umila mea parere:
Cine e ortodox practicant stie ca exista doua cai de mantuire: casatoria si calugaria. Cine isi alege casatoria o face cu scopul mantuirii. Iar cand o faci cu scopul mantuirii iti asumi si conditiile pentru asa ceva, inclusiv criteriul de alegere a persoanei alaturi de care vei fi.
Daca scopul nu este mantuirea si iubesti pe Dumnezeu si Imparatia Cerurilor mai putin decat pe iubita/iubitul tau atunci esti liber sa te casatoresti cu cine vrei si fie ca o faci in Biserica sau nu efectul e 0. Ca se converteste de ochii lumii respectivul la credinta ortodoxa sau nu e tot aia.
In final ideea e ca o casatorie sa fie binecuvantata de Dumnezeu. Iar pentru acest lucru nu e suficient ca cei doi sa fie ortodocsi pur si simplu ci sa mai stie si cu ce se mananca.
In Pateric sau nu mai stiu unde am citit despre un parinte care vedea Duhul Sfant cum trecea de la un sot la altul in timpul cununiei pentru ca ei erau curati.
Esti ortodox si vrei sa te casatoresti cu cineva de alta religie fa-o, doar esti liber, dar ai terminat-o cu idei si conceptii de tipul 'binecuvantarea casatoriei si mantuirea prin familie'.
Si faptul ca un preot accepta casatoriile mixte nu e o conditie in sine ca si Dumnezeu accepta.
"Nimic nu poate inlocui crestinismul; nici toată cultură antică precrestină. Eu sînt de părere că apogeul Europei nu e la Atena, ci în Evul Mediu, cînd Dumnezeu umbla din casă în casă. Eu definesc strălucirea epocilor istorice în functie de geniul religios al epocii, nu în functie de isprăvi politice"
Reply With Quote
Vechi 03.06.2010, 14:24:10
angel4ver angel4ver is offline
Banned

Data înregistrării: 13.03.2010
Implicit

stati mai. nu bagati in aceeasi oala casatoriile dintre un ortodox-catolic si ortodox-protestant/neoprotestant. e o diferenta uriasa ca de la cer la pamant :|
o casatorie intre un ortodox si-un catolic mai este acceptata, chiar daca intr-un final, unul dintre ei se va converti la religia cealalta (chiar daca mai sunt si cazuri cand o tin asa si bine fara sa se converteasca).
apoi casatoria dintre un ortodox si-un crestin de alta religie e grea, dar asta doar din punctul de vedere al omului :) caruia ii place sa complice lucrurile in asa un hal incat un om obisnuit care nu stie prea multe sa renunte pur si simplu.
te casatoresti doar ca sa te mantuiesti? o.O intrebare pentru Pelerinul. pentru ca nu prea am inteles raspunsul tau.
Reply With Quote
Vechi 03.06.2010, 14:38:11
Pelerinul's Avatar
Pelerinul Pelerinul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.04.2010
Locație: Bacau
Implicit

Citat:
În prealabil postat de angel4ver Vezi mesajul
stati mai. nu bagati in aceeasi oala casatoriile dintre un ortodox-catolic si ortodox-protestant/neoprotestant. e o diferenta uriasa ca de la cer la pamant :|
o casatorie intre un ortodox si-un catolic mai este acceptata, chiar daca intr-un final, unul dintre ei se va converti la religia cealalta (chiar daca mai sunt si cazuri cand o tin asa si bine fara sa se converteasca).
apoi casatoria dintre un ortodox si-un crestin de alta religie e grea, dar asta doar din punctul de vedere al omului :) caruia ii place sa complice lucrurile in asa un hal incat un om obisnuit care nu stie prea multe sa renunte pur si simplu.
te casatoresti doar ca sa te mantuiesti? o.O intrebare pentru Pelerinul. pentru ca nu prea am inteles raspunsul tau.
Prin casatorie te mantuiesti, da. Un crestin ar trebui sa aiba alt scop in viata decat mantuirea? Sigur ca o afirmatie de genul 'casatoreste-te ca sa te mantuiesti' arata o fortare, o obligatie si atunci daca nu mai e dragostea si acordul comun cu pers respectiva e greu de crezut ca Dumnezeu isi va trimite Harul asupra nuntii.

Eu nu vad diferenta intre o casatorie dintre un ortodox si un catolic sau ortodox si protestant. Nu stau impotriva niciuneia, daca oamenii se iubesc pot sa se ia indiferent de religie, doar ca n-are nici un efect duhovnicesc iar casatoria in Biserica nu poate fi mai mult decat un act de traditie,.. care ar fi bine sa nu dureze pre mult ca se poate intarzia la restaurant.
"Nimic nu poate inlocui crestinismul; nici toată cultură antică precrestină. Eu sînt de părere că apogeul Europei nu e la Atena, ci în Evul Mediu, cînd Dumnezeu umbla din casă în casă. Eu definesc strălucirea epocilor istorice în functie de geniul religios al epocii, nu în functie de isprăvi politice"
Reply With Quote
Vechi 04.06.2010, 20:24:24
gabriela8 gabriela8 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.10.2009
Locație: Romania
Send a message via Skype™ to gabriela8
Implicit

Citat:
În prealabil postat de angel4ver Vezi mesajul
Pai... casatoria este o cale de mantuire! Care ar fi dupa tine rostul casatoriei?! A respecta credinta nu inseamna ca omul complica lucrurile; iar casatoria dintre un ortodox si un neoprotestant nu se va oficia niciodata( decat civil poate) daca unul din ei nu renunta la religia sa; ori casatoria civila are valoare doar in fata oamenilor iar nu inaintea lui Dumnezeu! Prin Sfanta Taina a Cununiei cei doi miri primesc binecuvantarea lui Dumnezeu si iubirea lor este intarita!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Recunoasteti persoana VladCat Generalitati 745 20.10.2016 18:32:52
Caut o persoana... Sanduu Generalitati 22 22.12.2011 16:16:28
casatoria cu o persoana nebotezata alecram Nunta 100 07.08.2011 04:36:10
Aceeasi religie sub alta forma? ap2010 Generalitati 16 06.09.2010 22:15:45
Nasi ... de alta religie! cdiasimi Nunta 51 09.02.2010 16:59:33