![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ce inseamna de fapt standard moral? Multi dintre noi ajungem in situatii care nu sunt standarde morale. Dumnezeu ne ajuta ca si acolo sa putem sa traim cu El si sa ne ridicam. Nu sunt de acord ca cei care au motive serioase sa nu aiba copii ar trebui sa nu se casatoreasca. Casatoria nu este doar pentru facerea de prunci. Stii foarte bine ca nu asta este opinia ortodoxa. De altfel nici o dogma si chiar nici un canon nu spune asa ceva.
|
||||
|
||||
![]()
3. Nu vad de ce noi mirenii, oameni botezati care am primit Sf Duh si ne impartasim, nu am putea discuta de probleme de credinta, de ce numai preotii? [/quote]
n-am fost atenta cine a zis ca nu putem discuta. Nici eu nu vad de ce nu am putea discuta si noi mirenii. Pana la urma prin aproapele ne putem dobandi mantuirea si nu doar de unul singur nu? Da, intr-adevar. Dar si pentru a discuta probleme de credinta si sunt mai in masura ca noi sa dea sfaturi bune. Asta nu inseamna ca nu pot si preotii sa greseasca. Insa Dumnezeu nu ingaduie ca un duhovnic sa-ti dea sfat gresit decat daca exista o anumita iconomie a Domnului in asta (se indeplineste astfel o anumita lucrare spre mantuirea sufletului tau).
|
|||
|
|||
![]()
Eu cred ca in legatura cu lucrurile astea ar trebui sa ne intrebam duhovnicii, si ce spune duhovnicul, aia e. Chiar daca alt preot ii spune altui credincios altceva, pentru mine ce mi-a zis al meu, aia e. Plus ca nici n-ar fi normal sa stiu ce i-a spus altuia, ca lucrurile astea nu se discuta.
Daca mie mi-a zis duhovnicul ortodox ca e voie x y z, dar a b si c nu, gata, nu ma mai intereseaza ca vecinul are voie la tot alfabetul. Ca numai duhovnicul stie ce viata am, ce pacate am, ce inclinatii am. Atat.. Eu stiu de marti si joi, atat, pauza in sarbatori. Si mi se pare normal. Iar cand se intampla sa nu respect lucrul asta, o vad ca pe o cadere.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu nu am zis ca cei care au o asceza suplimentara de dus (ca a ta, a mea sau a altora) sunt obligati sa renunte la cealalta. Am spus numai ca pentru ei aceasta aceza poate fi eventual tot ce pot ei duce. Daca ei cred ca pot duce mai mult.. treaba lor, dar sa aiba grija sa nu cada in ispita. UIn legatura cu privirea bolii ca asceza, este o afirmatie clasica; poate ai mai citit si tu despre asta, este de ex. o carte a lui JC Larchet (pe care mi se pare ca il apreciezi) despre boala in care zice astfel de lucruri. Si cred ca stii ca bolnavilor li se recomanda sa nu mai tina post alimentar, de obicei, sau sa il tina sub o forma mai putin aspra. De ce acest lucru nu ar fi valabil si pt postul conjugal? Este acelasi principiu. Eu cred ca credinta crestina este maximalista in alt sens, nu in sensul asta al ascezei fizice exagerate (pentru noi, mirenii cel putin). Cred ca parintii au fost intotdeauna destul de intelepti ca sa nu puna pe oameni poveri mai mari decat pot duce in stadiul lor duhovnicesc. In leatura cu meritatul: nu este vorba de nici un merit aici. Notiunea de merit nu este o notiune ortodoxa ci de tip scolastic. Noi tot ce primim de la Dumnezeu bun, fericire, odihna, placere, bucurie (cate sunt ele), nu le primim ca le-am merita (ar fi nebunie sa gandim asa), ci pentru ca Dumnezeu este bun, ne iubeste, ne vrea binele, vrea sa ne mangaie, vrea sa ne usureze poverile pe care trebuie sa le purtam, si ar trebui sa le primim cu bucurie si multumire. Nu cu scrasnire din dinti si refuz.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Sf. Apostol Pavel spune ca din pricina desfranarii e mai bine ca omul sa se casatoreasca decat sa cada in pacat. Daca optezi pentru o casatorie "alba" desi esti activ(a) sexual cred ca mai degraba te expui decat te feresti de desfranare. Daca n-ai dorinte sexuale, poti f. bine sa nu te casatoresti, care ar fi scopul? Sa-ti faci un soi de sora..? Ma rog, sunt cazuri si cazuri.. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pana la urma, lucrurile astea sunt foarte personale, asta ziceam si eu. Depind de situatia fiecaruia, pe are o stie duhovnicul. Eu de fapt asta tot incerc sa zic, dar altii pun in fata reguli absolute si zic ca tot ce este altfel este pacat, cautarea placerii, autoindreptarire, trisare, etc. Tu stii de marti si joi din carti, sau de la duhovnic? ;-) (stiu, este o intrebare foarte indiscreta, ia-o ca pe o mica ironie daca vrei dar nu rautacioasa)
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Noi vorbeam aici la un moment dat tocmai de evitarea unei astfel de situatii, printr-o forma de contraceptie care sa nu puna in pericol viata nimanui.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Fanaticismul asta cu marti si joi ca regula absoluta nici nu exista poate pe atunci. In orice caz nu exista in vrelmea sfantului Ioan Gura de Aur si al celorlalti mari marinti, unde nu s-a auzit de asa ceva, ci doar de sfatul general de a practica si abstinenta in anumite perioade, cu buna intelegere.
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta | Ioana-Andreea | Secte si culte | 77 | 16.11.2013 22:42:56 |
Sexul fara casatorie | filipstefan | Intrebari utilizatori | 1 | 19.08.2011 22:13:55 |
Sexul dupa casatorie | Florin-Ionut | Generalitati | 85 | 01.08.2008 14:43:05 |
|