Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.05.2010, 11:25:51
Jane Says Jane Says is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.02.2010
Locație: KooKooLand
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
Si cati credinciosi, crezi tu, ca resping sentimentele in timpul rugaciunii?
Sau cati nu isi imagineaza pe Dumnezeu, pe sfinti, crucea, scene biblice? Ca nici asta nu trebuie.
Foarte putini credinciosi incepatori fac ce ai zis tu (adica , ce ar trebui sa faca).
Dar toti trecem prin ABC ca sa putem ajunge sa citim si sa scriem; toti cadem gramada cand invatam sa mergem. Eu nu stiu cum e cu revarsarile de har insa cei care le-au trait, dintre sfinti, spun ca nu se compara cu nimic cunoscut/trait/experimentat. Si erau oameni in varsta care traisera de toate la viata lor si puteau face comparatia. Eu la 27 de ani nu mi-as putea da seama, pentru ca nu am trait inca totul, dar ei sigur stiau.
Ce nu inteleg eu e de ce ne raportam atat de mult la ceilalti.. adica nu inteleg de ce credinciosia si manifestarile celorlalti ar trebui sa fie determinante pentru mine? Daca 90% gresesc (printre care si eu) la inceput, asta nu inseamna ca nu exista 10% care se roaga asa cum trebuie, in duh, ridicandu-se cu totul deasupra trupescului si sentimentalului.
Vechi 14.05.2010, 11:43:25
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jane Says Vezi mesajul
Eu nu stiu cum e cu revarsarile de har insa cei care le-au trait, dintre sfinti, spun ca nu se compara cu nimic cunoscut/trait/experimentat.
Probabil ca asa http://www.youtube.com/watch?v=UyyjU8fzEYU
Vechi 14.05.2010, 12:55:40
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Hm dupa ce am vazut clipul si dupa ce am citit saptamana asta si Vom vedea pe Dumnezeu asa cum este, scrisa de Cuviousul Sofronie, ucenic al Sfantului Siluan, iti pot spune ca nu e deloc acelasi lucru :)
Si de la poate zecile de schizofrenici cu care am stat de vorba pana acum si care mi-au descris starile lor [ un profesor de psihiatrie din Romania, care a facut in anii 50 un experiment cu mescalina, si-a descris detaliat, in timp real, stari psihotice provocate de drog, cauta online daca esti curios ] nu am gasit niciodata ceva asemanator cu lucrurile scrise de Sfinti. Nici vorba de euforie si contopire cu universul si chestii de genul asta la ei.

PS: vorbeste si descrie frumos tipa, dar grandoarea trairilor ei n-are nimic comun cu harul

Last edited by Jane Says; 14.05.2010 at 13:02:22.
Vechi 14.05.2010, 13:19:53
topcat
Guest

Implicit

Sigur ca nu e acelasi lucru. Doar ca experienta ei ne arata ca nefunctionarea corecta (intr-o mai mica sau mai mare masura) a creierului ne poate purta prin lumi minunate, dar care exista exclusiv in sinapsele noastre, desi foarte reale pentru cel ce le traieste.
Vechi 14.05.2010, 13:40:46
Senior Member

Implicit

Citat:
Sigur ca nu e acelasi lucru. Doar ca experienta ei ne arata ca nefunctionarea corecta (intr-o mai mica sau mai mare masura) a creierului ne poate purta prin lumi minunate, dar care exista exclusiv in sinapsele noastre, desi foarte reale pentru cel ce le traieste.
Da, insa schizo* intre ei si presupun ca si cei care sufera de AVC-uri si care pot verbaliza la fel de frumos experienta, ca si in video, au un numitor comun si acel element nu se regaseste in cartile scrise de sfinti (care au la randul lor cu totul alt numitor comun). Pur si simplu filmul in care joaca primii e cu totul altceva.
Contactul cu Dumnezeu asa cum am citit eu despre el nu este "o lume minunata".

* ma refer la cei care sufera de disolutia identitatii si se "contopesc" cu mediul si nu pot sa mai puna nici o ordine in stimulii primiti, nu toti au parte de nefericirea asta. Care poate fi impletita cu delir mistic si de grandoare, no problem.

Pe urma, nefunctionarea corecta a creierului e logic sa se vada undeva: pe CT/RMN/SPECT. Dar daca ar fi cineva sa faca experimentul sa analizeze creierele oamenilor religiosi dar clinic sanatosi si ale celor schizofrenici / dementi / cu avc, ma astept ca rata de malfunction decelabil imagistic sa fie mult mai mare in a doua grupa si mult mai scazuta in al primul. (si asta in relatie directa cu incadrarea intr-un grup sau altul, ca exista si schizofreni religiosi si credinciosi cu accidente vasculare).
Io am vazut CT-uri la pacienti religiosi, depresivi. Si erau normale. Si un CT al unei persoane care nu era pacient psihiatric ci avusese un accident de masina, fusese foarte credincioasa inainte a fost si dupa. 55 ani, creier perfect. RMN-uri mai putine, ca-s scumpe si oricum erau ale unor pacienti psihotici iar in psihoza e aproape imposibil sa mai tragi linia, daca nu stii cum a fost omul inainte si chiar si asa e o discutie nesfarsita despre potentialul psihotic de dinainte si despre evolutia de dupa episod, niste ape tulburi din care e greu sa mai pescuiesti ceva 100% pur.

In ceea ce priveste emisferele, nu putem spune ca doar "stangistii" pot fi credinciosi pentru ca printre oamenii credinciosi gasesti de toate felurile, inclusiv calculatoristi si ingineri care n-ar fi in stare sa verbalizeze nici o banala stare de neliniste la venirea primaverii, si pe care daca i-ai pune sa scrie o compunere, ca exercitiu de creativitate, ar scrie "Ana are mere". Si asta fara a fi retarzi :)

Last edited by Jane Says; 14.05.2010 at 13:46:02.
Vechi 14.05.2010, 14:16:12
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Da, insa schizo* intre ei si presupun ca si cei care sufera de AVC-uri si care pot verbaliza la fel de frumos experienta, ca si in video, au un numitor comun si acel element nu se regaseste in cartile scrise de sfinti (care au la randul lor cu totul alt numitor comun). Pur si simplu filmul in care joaca primii e cu totul altceva.
Contactul cu Dumnezeu asa cum am citit eu despre el nu este "o lume minunata".

* ma refer la cei care sufera de disolutia identitatii si se "contopesc" cu mediul si nu pot sa mai puna nici o ordine in stimulii primiti, nu toti au parte de nefericirea asta. Care poate fi impletita cu delir mistic si de grandoare, no problem.

Pe urma, nefunctionarea corecta a creierului e logic sa se vada undeva: pe CT/RMN/SPECT. Dar daca ar fi cineva sa faca experimentul sa analizeze creierele oamenilor religiosi dar clinic sanatosi si ale celor schizofrenici / dementi / cu avc, ma astept ca rata de malfunction decelabil imagistic sa fie mult mai mare in a doua grupa si mult mai scazuta in al primul. (si asta in relatie directa cu incadrarea intr-un grup sau altul, ca exista si schizofreni religiosi si credinciosi cu accidente vasculare).
Io am vazut CT-uri la pacienti religiosi, depresivi. Si erau normale. Si un CT al unei persoane care nu era pacient psihiatric ci avusese un accident de masina, fusese foarte credincioasa inainte a fost si dupa. 55 ani, creier perfect. RMN-uri mai putine, ca-s scumpe si oricum erau ale unor pacienti psihotici iar in psihoza e aproape imposibil sa mai tragi linia, daca nu stii cum a fost omul inainte si chiar si asa e o discutie nesfarsita despre potentialul psihotic de dinainte si despre evolutia de dupa episod, niste ape tulburi din care e greu sa mai pescuiesti ceva 100% pur.

In ceea ce priveste emisferele, nu putem spune ca doar "stangistii" pot fi credinciosi pentru ca printre oamenii credinciosi gasesti de toate felurile, inclusiv calculatoristi si ingineri care n-ar fi in stare sa verbalizeze nici o banala stare de neliniste la venirea primaverii, si pe care daca i-ai pune sa scrie o compunere, ca exercitiu de creativitate, ar scrie "Ana are mere". Si asta fara a fi retarzi :)
Dar eu nu am pretins ca sf.parinti ar fi schizofrenici, ca ar fi retarzi. Si nu pretind ca oamenii religiosi ar avea creierul modificat esential fata de unul nereligios. Dar pot sa deduc ca acum citeva mii de ani existau astfel de cazuri, cazuri pe care oamenii si le explicau prin apelul la divinitate. Cazuri in care oamenii povesteau foarte convinsi povesti pe care ei credeau ca le-au trait dar care de fapt se petreceau numai in cutia lor craniana. Povesti pe care le preluau oameni de buna credinta si le raspindeau ca fiind adevarate.
Ce stii despre inducerea starilor AVC de oboseala avansata si nehrana indelungata?
Vechi 14.05.2010, 15:48:40
eodor nastasa's Avatar
eodor nastasa eodor nastasa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.03.2010
Locație: ...
Implicit

Hai, ca i-ati terminat pe atei, sunt varza, abia daca mai murmura pe forum, o campanie de "epurare" tipic romaneasca...mai, trebuia sa apelati la un "nazist" ori poate un "stalinist", pentru consiliere...
Cica sa mai cumperi raid din comertu' capitalist...dai cu el, si, ce sa vezi, ateii nu numa' ca nu mor, da' cresc ca brazii...
Vechi 14.05.2010, 19:09:57
gibilan
Guest

Implicit

Citat:
mai top cat auzi tu nu prea ai experienta intru ale tale de ce vrei sa se rida lumea de tine ce subtire esti la minte ar fi indicat sa ne cauti in alta parte cu explicatiile tale care se bazeaza pe nimic.de ce vrei sa te creada acesti oameni care comunica cu Dumnezeu si mai usureaza-ne cu nefunctionarea creierului care e valabila doar in cazul tau .nu vrei sa iti recunosti Creatorul nici lucrarea lui purtindu-ne cu inchipuirile-ti betege prin alte lumi.mai cauta biserica asculta slujba cu atentie si orcit ai fi de nestiutor ramii cu ceva merinde pt. vesnicie.ALTFEL VAI TINERETILE TALE.poate intri pe aici cu nici o treaba sau vrei sa mai superi pe cineva asa pt. ca ti se pare ce lucru deosebit ai facut .ori esti un teribil caraghios care nici tu nu crezi ce spui.intre tine si Dumnezeu CARE SI DE NU VREI A RECUNOASTE acesta-i adevarul nu e doar un zid nu esti curios sa iei si sa gusti si sa vezi ce bun este Domnul.eu zic ,ca acum creierul tau a ajuns la maturitate si ar fi cazul sa te ocupi si de lucruri mai serioase lasa maiamutoii si ia-l pe HRISTOSDE MINTUITOR,ai sa gusti din isvorul intelepciunii si vei vedea ce viata caraghioasa bazata pe nimic ai trait degeaba ,dute la isvor si bea pe saturate
Vechi 14.05.2010, 19:23:46
Senior Member

Implicit

http://www.youtube.com/watch?v=HvhGeNzdRZA

Are subtitles in Engleza, ia uitati-va ce teologie :)
Vechi 14.05.2010, 20:03:37
topcat
Guest

Implicit

Citat:
http://www.youtube.com/watch?v=HvhGeNzdRZA

Are subtitles in Engleza, ia uitati-va ce teologie :)
N-as avea absolut nimic impotriva analogiei God-Evil=heat-cold where cold=absence of heat insa pentru ca ea sa fie adevarat trebuie sa lasam la o parte ipoteza God=omnipresent
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Rugaciuni pentru atei. cod_gabriel Generalitati 48 11.08.2014 07:25:49
Despre atei si scopul lor pe acest forum neica_nimeni_altul Teologie si Stiinta 332 05.09.2011 15:04:32
Pentru atei xanixade Teologie si Stiinta 84 06.04.2011 19:24:36
Cuvant pentru atei dobrin7m Generalitati 179 14.03.2011 10:03:30
atei rightful8912 Generalitati 646 05.08.2010 11:15:28