Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.05.2010, 00:16:08
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de voxdei55 Vezi mesajul
Daca calugaria ar fi ceva placut lui Dumnezeu atunci poate si Iisus ar fi fost calugar.Eu personal consider calugaria o dezertare de la indatoririle pae care le avem fiecare fata de semenii nostri si fata de societate.Nimic mai urat decat sa vezi calugari burtosi si cu aparenta de om de grota,habotnici si rupti de realitate.Cei mai multi nu sant straini de cele lumesti..iar unii..respectiv maicutele de la Agapia mai mult stau prin tribunale la procese cu satenii din comuna decat la cele sfinte.
Nu ti se pare ca Iisus duce o viata calugareasca? Sa nu imi spui ca socotesti ca ar fi avut camin, fost casatorit si ar fi avut nu stiu cati copii. Nu ti se pare ca apostolii duc o viata calugareasca? Ca lasa toate, avere, familie, si ii urmeaza lui Hristos? Ca nu isi ingroapa nici macar mortii din familie, daramite sa isi mai ia vreo femeie si sa aiba grija de plozi? Spune-mi ce le lipseste din cele trei voturi ale calugariei: castitatea, saracia auto-impusa si ascultarea?! Intreaga viata pe pamant a lui Hristos este o ascultare de Tatal. Intreaga viata a apostolilor este o ascultare de Hristos. Fixeaza-ti mai bine standardele in ceea ce priveste calugarie si apoi iti poti da cu parerea despre ce ai mai auzit pe la stiri!
Vechi 19.05.2010, 08:34:56
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Nu ti se pare ca apostolii duc o viata calugareasca? Ca lasa toate, avere, familie, si ii urmeaza lui Hristos? Ca nu isi ingroapa nici macar mortii din familie, daramite sa isi mai ia vreo femeie si sa aiba grija de plozi?
Cat timp a fost Domnul pe pamant, apostolii au lasat totul si L-au urmat. Dupa inaltare, insa, nu avem dovezi ca si-ar fi parasit casele si familiile. De Sf Ap Pavel stim sigur ca nu avea familie. Insa ceilalti aveau, caci el spune la un moment dat :
"N-avem, oare, dreptul să purtăm cu noi o femeie soră, ca și ceilalți apostoli, ca și frații Domnului, ca și Chefa?
Sau numai eu și Barnaba nu avem dreptul de a nu lucra?" 1 cor 9:5,6

Deci apostolii [afara de Pavel si Barnaba] aveau sotii pe care le purtau dupa ei. Si Pavel chiar asta spune: ca si apostolii au dreptul sa aiba sotii, dar el nu si-a luat sotie ca sa aiba libertatea deplina de a face lucrarile lui Dumnezeu, fara sa mai fie nevoit sa se ingrijeasca si de o familie. Daca ne amintim si ca Domnul a vindecat-o pe soacra lui Petru si ca ucenicii se rugau in casa mamei lui Marcu, ne dam seama ca apostolii nu rupeau pur si simplu legaturile cu familia, ci doar plecau temporar de acasa.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 19.05.2010, 09:13:02
zoridezi zoridezi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.04.2009
Implicit

Sfantul Apostol Pavel lamureste ce este fecioria in Epistola I catre Corinteni.
Reply With Quote
Vechi 19.05.2010, 10:48:35
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Cat timp a fost Domnul pe pamant, apostolii au lasat totul si L-au urmat. Dupa inaltare, insa, nu avem dovezi ca si-ar fi parasit casele si familiile. De Sf Ap Pavel stim sigur ca nu avea familie. Insa ceilalti aveau, caci el spune la un moment dat :
"N-avem, oare, dreptul să purtăm cu noi o femeie soră, ca și ceilalți apostoli, ca și frații Domnului, ca și Chefa?
Sau numai eu și Barnaba nu avem dreptul de a nu lucra?" 1 cor 9:5,6

Deci apostolii [afara de Pavel si Barnaba] aveau sotii pe care le purtau dupa ei. Si Pavel chiar asta spune: ca si apostolii au dreptul sa aiba sotii, dar el nu si-a luat sotie ca sa aiba libertatea deplina de a face lucrarile lui Dumnezeu, fara sa mai fie nevoit sa se ingrijeasca si de o familie. Daca ne amintim si ca Domnul a vindecat-o pe soacra lui Petru si ca ucenicii se rugau in casa mamei lui Marcu, ne dam seama ca apostolii nu rupeau pur si simplu legaturile cu familia, ci doar plecau temporar de acasa.
Doriana ,eu stiu ca din cei 12 apostoli doar sf.Petru ar fi fost casatorit ,restul erau feciori ,sf.Simon Canaaneanul si-a lasat sotia si L-a urmat pe Hristos.
Si in Vechiul Testament scrie despre feciorie.
In Psaltire am citit asta :
"12. Ascultă fiică și vezi și pleacă urechea ta și uită poporul tău și casa părintelui tău,
13. Că a poftit Împăratul frumusețea ta, că El este Domnul tău.
14. Și se vor închina Lui fiicele Tirului cu daruri, fetei Tale se vor ruga mai-marii poporului.
15. Toată slava fiicei Împăratului este înăuntru, îmbrăcată cu țesături de aur și prea înfrumusețată.
16. Aduce-se-vor Împăratului fecioare în urma ei, prietenele ei se vor aduce ție.
17. Aduce-se-vor întru veselie și bucurie "(ps.44)
Familia este binecuvantata de Dumnezeu dar si calugaria .
Reply With Quote
Vechi 19.05.2010, 10:55:35
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Doriana ,eu stiu ca din cei 12 apostoli doar sf.Petru ar fi fost casatorit ,restul erau feciori ,sf.Simon Canaaneanul si-a lasat sotia si L-a urmat pe Hristos.
Posibil sa ai alte surse pe care eu nu le am, eu am scris ce am citit in Biblie. Posibil ca Sf Ap Pavel sa nu se fi referit la cei 12 apostoli ci la altii? Nu stiu...

Citat:
De acord cu tine. Cam asta am spus si eu:

Citat:
familia este prima institutie creata de Dumnezeu insusi. ...porunca pentru inmultire a dat-o Dumnezeu..... Iar daca e porunca, atunci e porunca. Omul trebuie sa se inmulteasca. Ca au fost unii chemati la feciorie, e altceva, si e un dar minunat. Sf Ap Pavel spune: "fiecare are de la Dumnezeu darul lui: unul așa, altul într-alt fel. " 1 Cor 7:7
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 19.05.2010, 11:03:42
anita anita is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Posibil sa ai alte surse pe care eu nu le am, eu am scris ce am citit in Biblie. Posibil ca Sf Ap Pavel sa nu se fi referit la cei 12 apostoli ci la altii? Nu stiu...

Pai au fost mai multi apostoli ,printre care si Zaheu Vamesul ,70 mi se pare.
Dar dintre acestia 12 care l-au urmat pe Hristos,doar sf.Petru a fost casatorit.
Noi stim asta din Traditie.
Reply With Quote
Vechi 19.05.2010, 11:16:31
Senior Member

Implicit

Citat:
Pai au fost mai multi apostoli ,printre care si Zaheu Vamesul ,70 mi se pare.
Dar dintre acestia 12 care l-au urmat pe Hristos,doar sf.Petru a fost casatorit.
Noi stim asta din Traditie.
ok, fie si asa...Sa zicem ca din cei 12 doar Petru a fost casatorit. In context se vorbea de faptul ca apostolii au lasat familiile. Dar se pare ca numai unii au facut-o, si nici macar majoritatea. Pavel spune "N-avem dreptul să ducem cu noi o soră, care să fie nevasta noastră, cum fac ceilalți apostoli și frații Domnului și Chifa?"

Apropo, de cine crezi ca este vorba cand spune "fratii Domnului"? Eu zic ca e vorba [si] de Iacov si Iuda, fratii Domnului, care erau intre cei 12 apostoli.[cel putin Iuda sigur era din cei 12]
http://www.vietile-sfintilor.ro/viet...stol_iuda.html

Deci Pavel spune ca fratii Domnului luau dupa ei sotii, iar noi stim ca cel putin un frate al Domnului era dintre cei 12 apostoli, deci se pare ca Petru nu era singurul casatorit.
Reply With Quote
Vechi 19.05.2010, 11:55:40
anita anita is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
ok, fie si asa...Sa zicem ca din cei 12 doar Petru a fost casatorit. In context se vorbea de faptul ca apostolii au lasat familiile. Dar se pare ca numai unii au facut-o, si nici macar majoritatea. Pavel spune "N-avem dreptul să ducem cu noi o soră, care să fie nevasta noastră, cum fac ceilalți apostoli și frații Domnului și Chifa?"

Apropo, de cine crezi ca este vorba cand spune "fratii Domnului"? Eu zic ca e vorba [si] de Iacov si Iuda, fratii Domnului, care erau intre cei 12 apostoli.[cel putin Iuda sigur era din cei 12]
http://www.vietile-sfintilor.ro/viet...stol_iuda.html

Deci Pavel spune ca fratii Domnului luau dupa ei sotii, iar noi stim ca cel putin un frate al Domnului era dintre cei 12 apostoli, deci se pare ca Petru nu era singurul casatorit.
Uite ,la sf.Luca scrie asa :
" Iar dupa acestea, Domnul a ales alti saptezeci si i-a trimis doi cate doi inaintea fetei Sale, in fiecare cetate si loc unde El Insusi avea sa mearga ."
Deci au fost alti 70 de apostoli ,alesi de Domnul .
De acestia mai scrie si in alta Evanghelie ,nu mai retin unde ,in orice caz acolo unde Domnul intreaba ,"Si voi vreti sa ma parasaiti"
Iar sf.Petru ii raspunde "Tu ai cuvintele vietii vesnice"
Printre acestia or fi fost si casatoriti.
Noi avem incredere in Sf.Traditie dupa care a fost scris si Vechiul Testament.

Last edited by anita; 19.05.2010 at 11:58:09.
Reply With Quote
Vechi 19.05.2010, 12:23:16
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
In Psaltire am citit asta :
"12. Ascultă fiică și vezi și pleacă urechea ta și uită poporul tău și casa părintelui tău,
13. Că a poftit Împăratul frumusețea ta, că El este Domnul tău.
14. Și se vor închina Lui fiicele Tirului cu daruri, fetei Tale se vor ruga mai-marii poporului.
15. Toată slava fiicei Împăratului este înăuntru, îmbrăcată cu țesături de aur și prea înfrumusețată.
16. Aduce-se-vor Împăratului fecioare în urma ei, prietenele ei se vor aduce ție.
17. Aduce-se-vor întru veselie și bucurie "(ps.44)
Acest psalm a fost intortdeauna interpretat in ortodoxie ca referitor la Maica Domnului - nu ca o invitatie generala la feciorie.
Vechi 19.05.2010, 14:42:22
cuvant cuvant is offline
Member

Data înregistrării: 14.10.2008
Implicit Hristos s-a inaltat

"Daca n-ar pune stapanire pe noi dragostea de bani si dragostea de slava desarta, nu ne-am teme nici de moarte, nici de saracie; daca nu am cunoaste nici dusmania, nici ura si nu am avea de purtat razboi vreodata nici cu patimile noastre si nici cu patimile altora, atunci oamenii ar ajunge sa traiasca aproape ca ingerii. Dar care om- as putea fi intrebat- a ajuns sa duca o astfel de viata? Poate nu-mi dai crezare pentru ca locuiesti in oras si n-ai citit cartile dumnezeiesti. Daca ai cunoaste insa pe monahii care locuiesc in pustie si daca ai cunoaste din cartile duhovnicesti pe cei care au trait mai demult, ai afla ca monahii- iar inainte de acestia Apostolii, iar mai inainte de ei, Dreptii- au trait intru totul aceasta viata ingereasca."
Sfantul Ioan Gura de Aur

"1. Cat despre cele ce mi-ati scris, bine este pentru om sa nu se atinga de femeie."
"32. Dar eu vreau ca voi sa fiti fara de grija. Cel nacasatorit se ingrijeste de cele ale Domnului, cum sa placa Domnului.
33. Cel ce s-a casatorit se ingijeste de cel ale lumii, cum sa placa femeii.
34. Si este impartire: si femeia nemaritata si fecioara poarta grija de cele ale Domnului, ca sa fie sfanta si cu trupul si cu duhul. Iar cea care s-a maritat poarta grija de cele ale lumii, cum sa placa barbatului.
38. Asa ca, cel ce isi marita fecioara bine face; dar cel ce n-o marita si mai bine face."
I Corinteni

La cei ce au ratacit de la dreapta credinta, de la eretici, ne asteptam ca in ratacirea lor cea mare, din viclenia lor, din invidia lor sa nu accepte si chiar mai mult sa nu inteleaga, dar e foarte dureros cand din fratii nostri, vedem ca unii incep sa huleasca, sa ponegreasca.
Cand defaimati un calugar, voi da cateva exemple, sa vedeti pe cine criticati voi, cu cine va comparati voi, cu cine intrati in lupta: sa ma ierte acesti Parinti, nu sunt vrdenic nici macar sa le pronunt numele: Parintele Arsenie Boca, Parintele Teofil Paraian, Parintele Iustin Parvu, Parintele Arsenie Papacioc, Parintele Ilie Cleopa, Parintele Sofian Boghiu..si multi, multi altii..Toti alesii Lui Dumnezeu, Toti Sfintii lui Dumnezeu va intrebati care or fi rostu lor..la intrebarea aceasta e bine sa raspunda fiecare pentru sine, astfel ii va raspunde lui Dumnezeu cine este ..
As avea marea bucurie sa va spun din saracia mea..asa cu neputintele mele cateva cuvinte despere Parintele nostru cel drag Iustin Parvu.
Acesti toti mari Parinti ai nostri in vremuri de prigoana, au luptat din rasputeri, sa nu saracim noi cumva, noi urmasii lor, sa nu saracim duhovniceste, sunt sute si sute de ani in care multime de pagani au tot incercat sa ne rapeasca ce avem mai de pret, sa ne distruga frumusetea ortodoxiei, a dreptei credinte. La fel de mult ne-a iubit si ne iubeste in continuare Parintele Iustin Parvu, care a tinut piept comunistilor si a fost inchis vreme de 16 ani, pentru ca nu s-a lepadat de credinta.. si a luptat impotriva unui neadevar, din dragoste pentru noi toti, cei de azi..si cei de maine..pastrand nestirbita dreapta noastra credinta, ca urmas al Sfintilor Parinti, al Sfintilor Apostoli.
" Cele sapte fapte ale milosteniei: sa hranesti pe cei flamanzi; sa adapi pe cei insetati; sa izbavesti pe cei robiti; sa imbraci pe cel gol; sa primesti pe cel strain; sa cercetezi bolnavul; si sa ingropi mort strain."
"Iar cele duhovnicesti sunt acestea: sa sfatuiesti pe cel ce are de trebuinta; sa inveti pe cel neinvatat; sa mangai pe cel intristat; sa indrepti pe cei ce pacatuiesc; sa ierti celui ce-ti greseste; sa rabzi ocara si paguba ce ti-au facut altii si sa te rogi pentru ei."

Iata toate acestea Parintele nostru Iustin Parvu in fiecare clipa a vietii s-a luptat pentru a le indeplini.. intreaga sa viata a fost in slujba aproapelui..din mila si cu ajutorul lui Dumnezeu a ridicat Manastirea Petru Voda, ca mai apoi un orfelinat pentru copii, si un azil pentru cei batrani.
Eeee..si noi cei atat de mici, si neinsemnati, si nestatornici indraznim sa ne comparam cu acesti stalpi ai dreptei credinte..calugarul nu exista, dar exista Dumnezeu si pentru ca exista Dumnezeu exista si calugarul.

" Frica si dragostea de Dumnezeu- Frica de Dumnezeu? E dragostea de Dumnezeu...! Il iubesti cu frica pentru ca ai putea sa-l pierzi, ca in afara lui nu mai ai nici o cale pe lumea asta, in lumea viitoare. Omul in afara lui Dumnezeu e ca un ratacit in desert, mancat de desert. Fara Dunmnezeu omul este o armura goala... De cand mi-e frica de Dumnezeu, nu-mi mai este frica de mine, spunea un rege din vechime."

"Dragostea- Sa vezi cu inima, asta inseamna dragostea. Sa-l vezi pe Dumnezeu cu inima,
iata cea mai mare izbanda a crestinului.."
Parintele Iustin Parvu

Sa ma iertati..
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
fecioria ilieradu Nunta 6 28.08.2009 19:32:22
Fecioria Dan Nunta 119 22.03.2008 13:19:09