Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.05.2010, 11:35:15
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ory Vezi mesajul
Ok. Windorin, sunt de-acord cu tine, dar, imi poti mie spune de ce au fost trimisi atati calugari in lumea larga sa stranga bani ?, nu o zi, nu doua, ci ani, zeci de ani de zile in care multe lucruri s-au schimbat prin aceasta atitudine.
A stat parintele Cleopa prin lume, sa stranga bani ? Ori vreun calugar de la Sihastria ?
Si exemplele de acest gen pot continua mai mult decat exceptiile vizate.

Daca, din vointa... nu stiu cui... manastirile noi apar ca ciupercile dupa ploaie, fara a avea venituri si recurg la te miri ce colecte publice, nu stiu ce sa zic. As intreba doar atat pe cei din noile manastiri, aparute peste noapte:
De ce nu ati ales o mare manastire, precum Sihastria, Sihla, Ponor, Bistrita, Cernica, Putna, Sambata, Prislop ?

Nu avem nevoie de manastiri noi, ci de calugari smeriti si cu rugaciune puternica.
Cat despre calugari... sa fie lasati in pace, fiecare acolo unde a fugit dupa isihie si linistire interioara si exterioara.

Cine se foloseste de simpla lor existenta, foarte bine, cine nu... chiar de ar bate la usa lor, tot degeaba.

Last edited by windorin; 19.05.2010 at 11:38:00.
Reply With Quote
Vechi 19.05.2010, 12:22:25
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

@Dorin, Ory - aveti dreptate amandoi.
@Mishi - degeaba este rautacios (alt exemplu de ortodox grozav si ieri a fost unul si tot apar si pe urma ne intrebam de ce au oamenii probleme cu ortodoxia. Uite, de rautati din astea gratuite.

Totusi ramane o intrebare: daca manastirea nu trebuie sa faca, ea avand alta misiune, biserica nu trebuie sa faca, si ea avand alta treaba, atunci cine Dummnezeu sa se ocupe de ceea ce a lasat Iisus, de partea practica, de iubirea de om, de ajutorarea lui?
Duhovnici sunt putini, n-au timp si loc.
Cine sa ajute oamenii aflati in nevoi sufletesti si trupesti?
Ca ziceti aici toti intr-un cor - du-te la biserica, la duhovnic, etc. si ...nu te du la medic, nu te du la psiholog, nu te du la...ca numai credinta te poate ajuta.
Pai adica, unde sa mergem concret?

Trebuie sa existe o institutie/organizare, nici biserica, nici manastire, dar si cu legatura cu Dumnezeu si credinta si duhovnicia, unde sa se poata adresa oameni credinciosi si sa fie ajutati. Care sa faca si educatia crestina si in spirit crestin a oamenilor si copiilor. Colo nu, si colo nu, fiecare are alte treburi, numai cu omul nu.
Din astea lumesti, se pare ca nu functioneaza cum trebuie.

Pe alt fir se intreaba lumea unde sa doneze ajutoare si sunt trimesi la biserici. Alea nu au cum sa se ocupe.
Oameni buni, cine are grija de noi?

Revin iar cu exemplele din alte tari si cum se implica alte biserici. Dar nici asta nu va convine.
Vechi 19.05.2010, 12:46:57
windorin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Totusi ramane o intrebare: daca manastirea nu trebuie sa faca, ea avand alta misiune, biserica nu trebuie sa faca, si ea avand alta treaba, atunci cine Dummnezeu sa se ocupe de ceea ce a lasat Iisus, de partea practica, de iubirea de om, de ajutorarea lui?
Aceasta este misiunea Bisericii. Nimeni nu zice ca Biserica nu are aceasta datorie.
Preotii sunt cei care intra in inima fiecarui om, cautand sa o pregateasca pentru a'L aseza acolo pe Hristos.
Preotul cunoaste familiile incredintate lui, nevoile lor, bolile lor sufletesti si trupesti. Preotul este mana lui Dumnezeu in lume.

Manastirea
este o categorie aparte, gata oricand sa verifice orice traire duhovniceasca autentica. Calugarii sunt aceia fata de care omul de rand trebuie sa isi verifice viata lui in Hristos, daca este buna sau nu, cu exceptiile de rigoare.

Reply With Quote
Vechi 19.05.2010, 15:50:32
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Manastirile fac ceea ce trebuie pentru noi. Se roaga. E minunat sa merg spre somn, la lucru, in viata, stiind ca exista cineva care se roaga neincetat pentru mine. Sa nu se creada ca ma multumesc cu asta, dar e mare lucru rugaciunea dreptului.

Ory draga, nu ne ascundem, avem si improvizati prin manastiri. Parintele Teofil Paraian spune ca in unele manastiri care s-au infiintat dupa 89 grabit, au aparut oameni fara ucenicie si fara verificare. Unii au ajuns chiar stareti. Se uita ca nu poti ajunge sa conduci, fara ca tu sa fi fost condus. Sunt "oameni care au ajuns mari fara sa fie mici". Dar nu acestia sunt adevaratii monahi, ci cei care se roaga pentru noi.

Impartasesc punctul tau de vedere windorin.
Reply With Quote
Vechi 19.05.2010, 16:36:30
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Manastirile fac ceea ce trebuie pentru noi. Se roaga.
Da si este foarte bine, dar acum ma intreb in conditiile in care tineretul devine tot mai pragmatic si PRACTIC:
Oare este bine ca monahii sa se mai rezume numai la actul rugaciunii?( vorbind la modul ideal ca rugaciunile s-ar face cum trebuie, dar aceasta este alta poveste si intram in insasi definitia rugaciunii si ce faceau sfintii in societate)

Oare monahii trebuie sa se dedice numai primei parti a zicatoarei " Dumnezeu iti da " si sa lasam " dar nu-ti bada-n traista" exclusiv doar pentru mireni?

Alte exemple pe care le-am urmarit in documentare sunt initiativele de a se ocupa de:

Recuperarea copiilor strazii, drogati, aurolaci, copii ai canalelor, fugiti de acasa, samd, prin construirea de dormitoare si centre de recreatie in munti in natura unde monahii ii pot lua si duce in drumetii la locuri sfinte prin Drumurile crucii.

Ce poate fi mai frumos , placut lui Dumnezeu si cistigator de cununi daca nu vindecarea si salvarea de suflete pentru Domnul?

Asta nu este misionarism Dorin, ...mai gindeste-te un pic!
Acestea sunt ACTE si ACTIUNI NORMALE ale sfintilor lui Dumnezeu

Last edited by andreicozia; 19.05.2010 at 17:03:43.
Reply With Quote
Vechi 20.05.2010, 10:36:22
windorin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Recuperarea copiilor strazii, drogati, aurolaci, copii ai canalelor, fugiti de acasa, samd, prin construirea de dormitoare si centre de recreatie in munti in natura unde monahii ii pot lua si duce in drumetii la locuri sfinte prin Drumurile crucii. (...) Acestea sunt ACTE si ACTIUNI NORMALE ale sfintilor lui Dumnezeu.
Nu mi'l pot inchipui pe Sfantul Antonie cel Mare, ori pe Sfantul Simeon Stalpnicul mergand in excursii cu cei defavorizati.
De asemenea, nici astazi, nu gandesc sa fie normal ca monahii (barbati fara sotii si copii) sa mearga cu femeile si cu copiii defavorizati in excursii, ori sa aiba grija de te miri ce centre de recuperare. Aceasta este treaba crestinilor din lume.

Sa nu amestecam lucrurile. Mirenii au drept datorie tot ceea ce ai enumerat tu, iar nu calugarii ortodocsi.
Monahismul si mirenismul au aceeasi cale a nevointei cunoasterii lui Dumnezeu si a despatimirii, insa mici detalii difera.
A amesteca lucrurile este totuna cu a denatura adevarata vietuire monahala.

Reply With Quote
Vechi 20.05.2010, 22:20:02
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Nu mi'l pot inchipui pe Sfantul Antonie cel Mare, ori pe Sfantul Simeon Stalpnicul mergand in excursii cu cei defavorizati.
De asemenea, nici astazi, nu gandesc sa fie normal ca monahii (barbati fara sotii si copii) sa mearga cu femeile si cu copiii defavorizati in excursii, ori sa aiba grija de te miri ce centre de recuperare. .
Da, inteleg Dorin, dar asta este strict parerea ta si poate a multor monahi care dupa parerea mea nu inteleg prea bine acest aspect esential a ortodoxiei.

Savatie Bastovoi are o carticica fff buna numita "Nebunul" unde este tratata aceasta latura de baza a sfinteniei:
PETRECEREA UNUI SFINT CU ACEI OAMENI DEFAVORIZATI...si mersul ( nu numai cu femeile dar cu o prostituata in "drumetii")..si este bazata pe o istorisire adevarata.

Par Savatie a prins foarte bine esenta Ortodoxa, o simte si o traieste.

Un adevarat scriitor-ortodox poate sa se puna in pielea personajelor si sa reproduca foarte bine trairile lor.

Deasemenea ceea ce spui tu, legat de 'ocrotirea' calugarului de interactiuni cu femei , departe de cei defavorizati, ca sa nu-l SMINTEASCA(Doamne Fereste) este de fapt ceea ce a facut evreul bogat care a trecut pe linga ranit spunind ca nu este treaba lui...in Pilda Samariteanului Milostiv.

Nu cred ca avem nevoie de asemenea atitudini printre monahi

Last edited by andreicozia; 20.05.2010 at 22:23:19.
Reply With Quote
Vechi 19.05.2010, 22:24:21
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
ADaca, din vointa... nu stiu cui... manastirile noi apar ca ciupercile dupa ploaie, fara a avea venituri si recurg la te miri ce colecte publice, nu stiu ce sa zic.
Banii dati calugarilor se considera fapte de milostenie? Da! Atunci ei ne fac noua, mirenilor, o mare favoare, ca ies pe poarta manastirii si primesc de la noi banutii. Dar noi ce primim in schimb? Primim uleiul din candela fecioarelor intelepte, care ne asigura raiul.
Sa nu ne uitam doar ca dam; sa vedem si ce primim in schimb.
Reply With Quote
Vechi 20.05.2010, 10:39:58
windorin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Banii dati calugarilor se considera fapte de milostenie? Da! Atunci ei ne fac noua, mirenilor, o mare favoare, ca ies pe poarta manastirii si primesc de la noi banutii. Dar noi ce primim in schimb? Primim uleiul din candela fecioarelor intelepte, care ne asigura raiul. Sa nu ne uitam doar ca dam; sa vedem si ce primim in schimb.
Nu prea ai inteles cum stau lucrurile cu acele cuvinte ale mele, ori eu nu le'am rostit prea clar.
Manastiri sunt nenumarate, slava Domnului. Nu mai avem nevoie de alte manastiri noi.
Iar aparitia de noi manastiri duce la acele lucruri mentionate intr'un alt mesaj, mai inainte postat.

Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
despre minastirea namiiesti danielatomi Generalitati 3 29.09.2010 18:54:44
de ce Biserica nu face mai mult? anamariaplop2000 Despre Biserica Ortodoxa in general 14 18.05.2010 18:07:25
Cum se face canonisirea ca sfant(a)? In ziua de azi se mai face? sophia Mari Duhovnici si predicile lor 5 09.01.2010 23:13:44
Minastirea Sretensk in colaborare cu Statul andreicozia Despre Biserica Ortodoxa in general 0 15.07.2009 00:21:17