Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Reguli in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.05.2010, 21:20:24
gabriela8 gabriela8 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.10.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Send a message via Skype™ to gabriela8
Implicit

Mihnea, asa am gasit scris pe usa unei biserici... Si aceeasi ideie am intalnit-o si la parintele Ilarion Argatu... Si nici duhovnicul meu nu imi spune intra ca e in regula Nu cred ca sunt basme...!
Reply With Quote
Vechi 22.05.2010, 23:45:05
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Nu exista nici un canon ortodox in acest sens.
Eu cel putin nu cunosc.

Unor parinti le mai sunt atribuite si afirmatii pe care ei poate nu le-au facut niciodata.

Putini preoti ar zice "intra" daca in constiinta ta este deja inradacinata o regula contrara. Toata lumea ar iesi prost de aici.

Eu am auzit si de un preot care spunea ca respectiva interdictie este una strict sanitara, de pe vremea cand tampoanele nu erau asa eficiente ca acum, incat poti sa mergi si la piscina cu ele.

De altfel singura regula in acest sens este in Legea lui Moise.
Iar eu am o lamurire, de fapt o intrebare pentru Mihnea Dragomir pentru ca se pare ca e cel mai competent pe aici in directia asta.

Daca Legea Veche a fost anulata, de ce se mai practica in BO (banuiesc ca si in BRC) anumite lucruri recomandate de Legea Veche? Referitor la perioadele lunare de necuratie ale femeii, perioada de necuratie de dupa nastere, si inca cateva probabil care acum nu mai imi vin in minte.

Last edited by AlinB; 22.05.2010 at 23:48:28.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2010, 23:49:56
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Citind topicul,in intregime,se desprind multe idei ne la locul lor si care contrasteaza cu emitentii.Multi,f. multi au aratat corect(conform canoanelor)cum este femeia in perioada lunara(evident necurata,pt. ca atita timp cit sf. canoane mai sunt in vigoare asa este considerata !)
Care canoane as vrea sa stiu, trimiteri exacte.
Reply With Quote
Vechi 24.05.2010, 18:37:03
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

1. Mai intai ca eu nu stiu daca chiar exista asa canon.
2. Pe urma ca sa se ia asa masuri drastice, ar trebui controlate femeile care vin la biserica.
3. Si aici depinde de la preot la preot.
Multi chiar le cheama pe femei la biserica si in aceasta situatie.
Eu una nu ma duceam mai inainte la biserica in acele zile, mai ales ca nu este usor.
Mi s-a spus sa nu mai lipsesc. Eu sunt totusi mai retinuta in acele zile si nu ma apropii de nimic.
Dar sunt preoti de mir care considera ca femeia nu este ne-curata niciodata. Daca sunt barbati fie ei credinciosi, preoti de mir, sau chiar monahi care isi considera mama, bunica, sora, sotia, fiica, sau alte rude femeiesti ne-curate, este treaba lor si este rau.
Daca atata au ei in suflet, atunci ar trebui sa nu mai stea in casa cu ele.
Pai va dati seama ce se intampla in casa unui preot care are sotie si fiice? Inseamna ca trebuie sa se mute in acele zile din luna, sau cand acestea sunt lauze, sau mai stiu eu. Nu are voie sa se atinga de ele.
Sau cum face? In casa aia trebuie facuta si anafura si pregatirea lui pentru slujbe.

Revenind - eu as fi pentru ca femeile in anumite zile si situatii sa nu mai mearga la biserica si la serviciu si asta pana sunt din nou "curate" (si la unele poate dura mult, sunt femei la care dureaza vreo doua saptamani toata curatirea, nu mai vorbesc de lauze, cate luni).
Vreti asa? E mai usor pentru noi. Ne ducem 1-2 slujbe din luna si gata. In rest nu suntem curate. Avem scutire medicala. Si ne impartasim cand vrea Dumnezeu sa ne lase.
Vechi 24.05.2010, 22:59:17
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
1. Mai intai ca eu nu stiu daca chiar exista asa canon.
2. Pe urma ca sa se ia asa masuri drastice, ar trebui controlate femeile care vin la biserica.
3. Si aici depinde de la preot la preot.
Multi chiar le cheama pe femei la biserica si in aceasta situatie.
Eu una nu ma duceam mai inainte la biserica in acele zile, mai ales ca nu este usor.
Mi s-a spus sa nu mai lipsesc. Eu sunt totusi mai retinuta in acele zile si nu ma apropii de nimic.
Dar sunt preoti de mir care considera ca femeia nu este ne-curata niciodata. Daca sunt barbati fie ei credinciosi, preoti de mir, sau chiar monahi care isi considera mama, bunica, sora, sotia, fiica, sau alte rude femeiesti ne-curate, este treaba lor si este rau.
Daca atata au ei in suflet, atunci ar trebui sa nu mai stea in casa cu ele.
Pai va dati seama ce se intampla in casa unui preot care are sotie si fiice? Inseamna ca trebuie sa se mute in acele zile din luna, sau cand acestea sunt lauze, sau mai stiu eu. Nu are voie sa se atinga de ele.
Sau cum face? In casa aia trebuie facuta si anafura si pregatirea lui pentru slujbe.

Revenind - eu as fi pentru ca femeile in anumite zile si situatii sa nu mai mearga la biserica si la serviciu si asta pana sunt din nou "curate" (si la unele poate dura mult, sunt femei la care dureaza vreo doua saptamani toata curatirea, nu mai vorbesc de lauze, cate luni).
Vreti asa? E mai usor pentru noi. Ne ducem 1-2 slujbe din luna si gata. In rest nu suntem curate. Avem scutire medicala. Si ne impartasim cand vrea Dumnezeu sa ne lase.
Din penibil, in mai penibil... Acesta este scopul, presupun: o luare in deradere a celor scrise in biblie, si a ceea ce se intampla in Biserica.
Reply With Quote
Vechi 25.05.2010, 00:09:02
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Din penibil, in mai penibil... Acesta este scopul, presupun: o luare in deradere a celor scrise in biblie, si a ceea ce se intampla in Biserica.
O intrebare pentru cultura si logica ta ortodoxa:

Daca Legea lui Moise a fost desfiintata prin jertfa lui Hristos, si astazi nu mai tinem poruncile legate de mancarurile curate/necurate si curatia/necuratia mortului si a celor bolnavi, etc. de ce mai pastram regulile legate de necuratia femeii?
Reply With Quote
Vechi 25.05.2010, 00:12:12
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul

Daca Legea lui Moise a fost desfiintata prin jertfa lui Hristos, si astazi nu mai tinem poruncile legate de mancarurile curate/necurate si curatia/necuratia mortului si a celor bolnavi, etc. de ce mai pastram regulile legate de necuratia femeii?
Da, exact..
Nu mai intru iar in aceasta discutie care s-a tot repetat pe forum. Am publicat in alte parti texte chiar din Parinti care nu sunt de acord cu ideea ca femeia arfi necurata in aceste perioade. (Cine vrea poate sa le caute sau poate AlinB le are). Imi pare rau ca nu am timp (deja am promis sa caut altceva si nu stiu daca mai apuc).
Ideea cu necuratia femeii la cuiclu este iudaica. In crestinism numai pacatul ne face necurati.
Vechi 25.05.2010, 00:16:37
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul

Domnul Iisus Hristos a venit sa desavarseasca Legea, nu s-o desfiinteze. Dar asta stii.
Dar de ce nu o intrebi pe sophia acest lucru, ca ea este cea, care bate apa in piua...

Last edited by Miha-anca; 25.05.2010 at 00:19:18.
Reply With Quote
Vechi 25.05.2010, 00:36:52
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Domnul Iisus Hristos a venit sa desavarseasca Legea, nu s-o desfiinteze. Dar asta stii.
Dar de ce nu o intrebi pe sophia acest lucru, ca ea este cea, care bate apa in piua...
Serios? Poate imi explici si mie cum a desavarsit partea care tine de "necuratia" femeii.
Ca cea care tine de mancarurile necurate sau necuratia mortului/bolnavului, etc. clar a desfiintat-o.
Reply With Quote
Vechi 25.05.2010, 11:54:51
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Nu vad unde este penibilul si luarea in deradere in postarea mea.
Chiar mi se par probleme f.serioase si ma intreb adesea ce se intampla in casa unui preot cu atatea canoane si interdictii. Cum traiesc el si familia lui?
Sau poate nu stii/crezi ca sunt femei care au asa probleme din cauza hormonilor si sunt "ne-curate" timp mai indelungat.
Si nu bat apa in piua.
Altii tot discuta fire intregi pe astfel de teme.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
femeia si cariera romandragut Generalitati 65 25.11.2013 08:03:15
Femeia PetruD Morala Crestina 72 19.11.2013 13:22:16
Femeia Cananeanca CristianVladut Generalitati 1 12.03.2011 23:01:39
Preotul și femeia dorinastoica14 Preotia (Hirotonia) 64 13.02.2010 17:22:39
Femeia intre televizor si telenovela-M.D(Femeia care a uitat de modelul M-ciiDomnului 11111111 Generalitati 98 10.01.2010 08:41:15