Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Sfanta Liturghie
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.05.2010, 00:24:43
Micul Teolog Micul Teolog is offline
Junior Member

Data înregistrării: 16.02.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de carmina Vezi mesajul
Din punctul meu de vedere este o intrebare interesanta prin insasi raspunsurile care se dau. Dar nu mi se pare catusi de putin corect sa postezi aceeasi intrebare si pe forumul catolic cu explicatia neceruta de nimeni, aceea ca aici, fratii ortodocsi ti-au interzis accesul pe forum.
http://www.forum-catolic.cnet.ro/vie...php?f=6&t=3463
De cateva zile intradevar ca nu am putut sa intru pe acest forum si credeam ca este de la administratorul forumului, dar m-am inselat pc-ul meu a fost foarte virusat si nu putea sa intru. Imi cer oricum mii de scuze in aceasta privinta.

Va multumesc pt raspunsurile voastre acuma le-am inteles si va rog sa nu ma judecati a fost doar o intrebare.
Reply With Quote
Vechi 29.05.2010, 01:03:30
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Pe cat urasc eu cartile (e ceva personal ) ,iata ca ajung sa recomand si eu o carte care se refera ,printre altele exact la acest aspect,si care e explicat foarte clar.Pe mine ,neintelegatorul ,m-a convins.E vorba despre cartea lui Nicolae Cabasila despre interpretarea sfintei Liturghii.
In esenta ,se explica acolo ca ,inainte de starpungerea painii,nu avem decat o inchipuire a trupului lui Hristos.Deci in momentul rostirii "Luati mancati.." nu avem inca trupul lui Hristos.
Painea devine trup al lui Hristos,exact in momentul strapungerii sale.Se injunghie painea,dar cel injunghiat va fi chiar Trupul . Astfel ramane si Jertfa lui Hristos unica,caci se injunghie de fapt painea ,dar si repetabila la fiecare Liturghie ,caci avem trupul de dupa jertfire.
Mai pe inteles,nici o clipa nu avem un trup al lui Hristos ca atare ,dinainte de rastignire , ci doar un trup jertfit,strapuns,de dupa rastignire.
Caci rostul acestei jertfe acesta si este ,de a fi mancat de credinciosi.Jertfa nu are valoare decat daca e mancata de credinciosi si devine parte a lor,si a comuninunii lor cu Dumnezeu.(asta e de la mine !)
Orcum aceea e o carte cu adevarat pe intelesul tuturor ,si logica,asa ca,care aveti tragere de inima la citit,gasiti acolo o interpretare a Liturghiei,care sa satisfaca cele mai adanci curiozitati.
Reply With Quote
Răspunde