![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
...deci:
ce am inteles pana acum: 1. Definitia de dictionar a pomenii Pomana=Dar, danie, ofrandă făcute cuiva si servind, potrivit credintei crestine, la iertarea păcatelor, la mântuirea sufletului; milostenie, binefacere. 2. Semnificatia pomenii si foloasele ei. "Cele ce se dau de pomana la parastase ( mancare in principal, haine, incaltaminte, etc.) sunt importante ca gest de milostenie fata de cei saraci care primind vor zice bucurosi si din toata inima "dumnezeu sa-i ierte pe cei morti". Prin urmare noi, cei ce facem o pomana, facem doua gesturi placute lui Dumnezeu. Miluim un sarac si ne rugam impreuna cu saracii miluiti pt iertarea pacatelor celor raposati." - deci definitia de dictionar nu e prea corecta.[ "servind, potrivit credintei crestine, la iertarea păcatelor, la mântuirea sufletului;"] Nu se da pentru ca mortul sa fie iertat [desi cam toti cred asta], ci ca omul daruit sa se roage pentru iertarea mortului. Deci tinta mancarii nu este o jertfa mistica pentru iertare, ci un fel de "iti dau sa mananci cu scopul sa te rogi" . 3. Cum se face corect pomana si ce nu trebuie sa se faca la pomana.- linkurile lui glykys http://www.parohiamacin4.org/ghid_in...e_parastas.htm http://logos.md/2008/02/21/invatatur...irea-mortilor/ 4. Bazele teologice si foloasele rugaciunilor pentru morti. Link-ul marilenei http://ziua.myforumgratuit.ro/divers...ihaela-t10.htm Ca sa fie completa informatia as fi vrut sa mai aflu: 1. Provenienta obiceiului de a da pomana ; cine a instituit acest obicei; bazele teologice. [vreun sinod sau parinte bisericesc care sa fi spus sa dam de mancare saracilor cu scopul precis de a se ruga pentru mortul nostru. Sau unde s-a practicat prima data pomana, ceva de genul asta... Si nu ma refer la milostenie si darnicie, facuta pentru sufletul saracului, instituita de Dumnezeu, ci la darnicia cu scopul specific ca cel daruit sa se roage pentru mort. Cine a hotarat la cate zile sa se faca parastasele si pe ce considerente? Cine a stabilit atatea detalii despre frecventa parastaselor, modul corect si incorect de a le face si pe ce baza? 2. Inteleg ca pomana nu e o dogma ortodoxa, ci un obicei . Cu alte cuvinte nu e obligatorie? Stiu ca BO e foarte meticuloasa cand vrea sa dovedeasca ceva din dogma ei si o demonstreaza cu Biblia sau izvoare istorice. Insa , in ce priveste pomenile, observ ca da multe detalii despre cum se fac si cum nu se fac,la cate zile se fac, dar nimic despre momentul instituirii ei si bazele ei teologice. . Eu am trait cu impresia ca pomana este o practica religioasa cu o semnificatie precisa si obligatorie pentru binele mortului, nu doar un obicei, si de aici nedumerirea si invartitul in cerc pentru care imi cer iertare. Se pare ca m-am inselat.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14 |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Pomana mortului demna de luat in seama? | Yasmina | Slujba inmormantarii | 46 | 27.02.2017 15:56:13 |
Pomana ,instrumentele,SF Canoane | Gyulia | Generalitati | 22 | 13.09.2010 12:00:26 |
Miercuri pomana | roman2010 | Slujba inmormantarii | 7 | 11.09.2010 21:38:31 |
nunta-se poate da de pomana? | nicosim | Nunta | 2 | 03.02.2010 18:57:58 |
poti face pomana inainte de nunta | andreea81 | Nunta | 1 | 03.03.2008 13:56:56 |
|