Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.06.2010, 18:58:17
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Daniel777 Vezi mesajul
Duminica aceasta a fost prima din postul Apostolilor Petru si Pavel.V-ati impartasit in acest inceput de post?
Am fost placut surprins ca au fost la impartasit mai multi decat data trecuta. Totusi, tinand cont ca era plina catedrala, numarul celor care s-au apropiat de Hristos a fost relativ mic.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 06.06.2010, 22:04:13
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Sfintii ne vor judeca, dupa cum urmeaza:
Așa să fie ? Ia să citim mai cu atenție:

Citat:
1. Canonul 9 apostolic: "Toți credincioșii care intră în biserică și ascultă scripturile, dar nu rămân la rugăciune (slujbă) și la Sfânta Împărtășanie, aceia trebuie să se afurisească, ca făcând neorânduială în biserică."
Aici este vorba de creștinii care nu rămân până la sfânta împărtășanie, nu care nu se împărtășesc. Nu e tot aia. Contextul e evident: neorânduiala din biserică e dată de foiala lor prematură în timpul Liturghiei Jertfei.

Citat:
2. Canonul 2 de la Antiohia (local): "Toți cei ce intră în Biserică și ascultă Sfintele Scripturi, dar nu participă la rugăciune împreună cu poporul, sau se feresc de participare la Sfânta Euharistie potrivit oarecărei nerânduieli, aceștia să se lepede din Biserică, până când nu se vor mărturisi și nu vor arăta roduri de pocăință, și atunci rugându-se vor putea primi iertare;"
Același lucru, doar cu alte cuvinte. Nimic despre vreo obligație de a se împărtăși.

Citat:
3. Sfântul Ioan Gură de Aur - Omilia III Efeseni: "in zadar se savarseste Liturghia in fiecare zi daca nu va impartasiti". "Acestea le spun nu ca sa va impartasiti oricum, la intamplare, ci ca sa va faceti vrednici."

Tot el ne avertizeaza: "cel ce nu este vrednic să se împărtășească în fiecare zi nu este vrednic nici măcar o dată pe an, pentru că vrednicia nu ține de timpuri (perioade sau soroace)".
Abia aici este vorba de actul cuminecării. Numai că asta nu este canon, ci îndemn (omilie). Scopul nu este a-i judeca pe cei ce nu se cuminecă, ci, cum spune sfântul, să fie toți în stare de vrednicie. E cu totul altceva, să nu-l răstălmăcim.

Citat:
4. Sfântul Vasile cel Mare - Epistola 93 catre patriciana Chesaria: "Impartasirea zilnica si hotararea de a primi zilnic Sfantul Trup si Sange al Lui Hristos e un lucru bun si folositor, caci El insusi o spune limpede: "cel ce mananca Trupul Meu si bea sangele Meu are viata vesnica"." "Cu toate acestea noi ne impartasim doar de 4 ori pe saptamana: duminica, miercurea, vinerea si sambata, precum si in zilele in care se face pomenirea vreunui sfant)."
O scrisoare, fie ea a Sf Vasile cel Mare, nu e canon universal.

Citat:
5. Sfântul Nicodim Aghioritul: „Este cu neputință să ajungă cineva la desăvârșire fără deasa împărtășire cu Sfintele Taine. Pentru că fără de aceasta, nici dragostea nu o poate dobândi, fără dragoste nici ascultarea de stă*pâneștile porunci, iar fără ascultare nici desăvârșirea.De ace*ea, Sfinții Părinți nu cer desăvârșirea de la cei ce se împăr*tășesc, ci îndreptarea vieții prin pocăință."
În sfârșit, o părere mai limpede formulată. Spun "părere", fiindcă nici aceasta nu e canon.

Citat:
6. Sfântul Nicolae Cabasila - cel mai autoritar Sfânt Părinte care a scris despre Sfânta Liturghie: "Cât timp suntem uniți și păstrăm legătura cu Hristos, trăim viață sfântă, sorbind izvor de sfințenie prin Sfintele Taine; dar dacă ne despărțim de Biserică – Trupul tainic al Său , în zadar vom gusta din Sfintele Taine, căci seva de viață nu mai curge prin mădularele moarte și tăiate. Și cine desparte mădularele de Trup? „Păcatele voastre stau ca un zid despărțitor între Mine și voi”, zice Domnul. Dar oare orice păcat ucide pe om? Nicidecum! Ci numai păcatul de moarte. Tocmai de aceea se și numește de moarte; căci există păcate care nu sunt spre moarte, spune Sfântul Ioan (I Ioan 5,17). Prin urmare credincioșii care n‑au săvârșit păcate de moarte nu sunt întru nimic opriți să se împărtășească cu Sfintele Taine și să devină părtași la sfințire, ca unii ce sunt încă mădulare vii, pentru că păstrează unitatea cu Capul (Hristos). Mai mult decât atât, în tratatul său Despre viața în Hristos, Nicolae Cabasila face o afirmație și mai directă spunând: pe cât este de nedrept să te împărtășești din Sfintele Daruri dacă ai săvârșit păcat de moarte și nu te‑ai spovedit, tot pe atât de mare greșeală ar fi să fugi de această Pâinecând n‑ai greșit de moarte!"
Aici, acest sfânt parcă ar citi dintr-un catehism catolic. Numai că...nimic despre deasa împărtășanie în acest lung citat.

Citat:
7. Sfântul Simeon Noul Teolog: "Pentru a nu se ajunge la tot felul de excese, pentru ca cineva să se poată împărtăși, este obligatoriu să aibă și binecuvântarea duhovnicului, iar dacă, din anumite pricini legate de timp sau distanță, nu se poate obține binecuvântarea, este important ca respectivul măcar să nu fie oprit pentru vreo perioadă de la primirea Sfintelor Taine. Dacă nu vor fi încălcate rânduielile stabilite de Biserică pentru primirea Împărtășaniei (împăcarea cu toți, spovedania, pravila de rugăciune, postul etc.), nu se va ajunge la nici o extremă."
Iarăși, nimic despre deasa împărtășanie. Mai degrabă dimpotrivă, autorul recomandă scrupulozitate.

Concluzia mea este că NICI UNUL din citatele de care vă slujiți nu vă slujește demersul. Nici unul dintre autorii citați nu afirmă că ar fi păcat rara împărtășanie. Prin urmare, sfinții nu ne vor judeca pentru aceasta, fiindcă obiectul judecății sunt păcatele.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 06.06.2010, 23:19:43
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
[...]
Concluzia mea este că NICI UNUL din citatele de care vă slujiți nu vă slujește demersul. Nici unul dintre autorii citați nu afirmă că ar fi păcat rara împărtășanie.
Domnule Mihnea,

Va aduc respectuos la cunostinta ca bateti campii cu gratie.

Toate bune. :)

Reply With Quote
Vechi 07.06.2010, 10:13:10
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul

Aici este vorba de creștinii care nu rămân până la sfânta împărtășanie, nu care nu se împărtășesc. Nu e tot aia. Contextul e evident: neorânduiala din biserică e dată de foiala lor prematură în timpul Liturghiei Jertfei.

Același lucru, doar cu alte cuvinte. Nimic despre vreo obligație de a se împărtăși.

Abia aici este vorba de actul cuminecării. Numai că asta nu este canon, ci îndemn (omilie). Scopul nu este a-i judeca pe cei ce nu se cuminecă, ci, cum spune sfântul, să fie toți în stare de vrednicie. E cu totul altceva, să nu-l răstălmăcim.

O scrisoare, fie ea a Sf Vasile cel Mare, nu e canon universal.

În sfârșit, o părere mai limpede formulată. Spun "părere", fiindcă nici aceasta nu e canon.

Aici, acest sfânt parcă ar citi dintr-un catehism catolic. Numai că...nimic despre deasa împărtășanie în acest lung citat.

Iarăși, nimic despre deasa împărtășanie. Mai degrabă dimpotrivă, autorul recomandă scrupulozitate.

Concluzia mea este că NICI UNUL din citatele de care vă slujiți nu vă slujește demersul. Nici unul dintre autorii citați nu afirmă că ar fi păcat rara împărtășanie. Prin urmare, sfinții nu ne vor judeca pentru aceasta, fiindcă obiectul judecății sunt păcatele.
Nu trebuie sa ajungem la o asemenea concluzie categorica fara sa cunoastem situatia Bisericii primelor secole unde cu siguranta in cazul celor botezati Euharistia era deasa, spre deosebire de vremurile in care traim.
Reply With Quote
Vechi 07.06.2010, 17:56:33
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit Partea I - http://www.blog.teologie.net/2010/01/05/cand-si-cum-sa-ne-impartasim/

Voi posta eseul parintelui Petru Pruteanu, foarte folositor pentru suflet. Il vom reciti impreuna pe fragmente scurte, pentru ca textul este destul de mare. Numai bibliografia are vreo 7 pagini.

Cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste, apropiați‑vă![1]
Ce îndemn călduros! Ce invitație insistentă! Păcat însă că noi, creștinii, următori ai lui Hristos și oamenii așa‑ziși „de biserică” (în comparație cu majoritatea secularizată a celor care doar se numesc creștini), rămânem surzi acestei invitații de a ne împărtăși din „masa Stăpânului”, din „darul nemuririi” și din „antidotul morții”. La fiecare Liturghie, Hristos, prin gura preotului, Se oferă zicând: „Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu…” și: „Beți dintru acesta toți, acesta este Sângele Meu…” și, văzând ce se întâmplă, mă întreb care mai este rostul acestor cuvinte din moment ce la majoritatea Liturghiilor de peste an nimeni nu „ia” și nimeni nu „bea”?! Pentru ce mai săvârșim atunci Liturghia în fiecare duminică sau chiar în fiecare zi?! Și acum o ultimă întrebare: ceea ce facem este normal sau greșit? Dacă este normal, atunci care este scopul principal al Sfintei Liturghii, iar dacă este greșit, care este soluția și ce învață Sfânta Scriptură și Sfinții Părinți în legătură cu aceasta?
În Evanghelia după Ioan, cap. VI, găsim cea mai profundă și mai directă învățătură biblică referitoare la rostul împărtășirii cu Hristos. Iată ce spune Mântuitorul: „Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca Trupul Fiului Omului și nu veți bea Sângele Lui, nu veți avea viață în voi. Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viață veșnică și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. Trupul Meu este adevărata mâncare și Sângele Meu adevărata băutură. Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu rămâne întru mine și Eu întru el” (Ioan 6:53‑56). Vedem deci clar îndoitul scop al împărtășirii, și anume: intrarea în relație de comuniune cu Hristos, Mântuitorul nostru, precum și dobândirea „învierii spre viață”(Ioan 5:29), adică a vieții veșnice.
Dacă ne referim și la contextul în care au fost rostite aceste cuvinte, care „sunt duh și sunt viață”(Ioan 6:63), vedem că Mântuitorul Și‑a început cuvântul prin amintirea hrănirii cu mană în pustie a poporului evreu (Ioan 6:31‑32), iar aceasta, pentru a arăta atât trecerea de la Vechiul la Noul Legământ (de la curățirea prin sângele țapilor la curățirea prin sângele Noului Legământ), cât și imposibilitatea pentru om de a trăi chiar și o singură zi fără mană – „pâinea care se pogoară din cer” (Ioan 6:51)
[2].
Nu intră în preocuparea studiului de față prezentarea învățăturii Bisericii despre Sfânta Jertfă, despre realitatea prezenței hristice în Sfintele Taine și nici măcar despre roadele („efectele”) Sfintei Euharistii în viața omului. Despre această problemă s‑a scris mult, chiar dacă mai mult teoretic (scolastic chiar). Pe noi ne preocupă latura practică, adică în ce măsură atitudinea noastră concretă vizavi de împărtășirea cu Sfintele Taine este conformă cu învățătura Bisericii.

Reply With Quote
Vechi 07.06.2010, 23:12:57
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit o predica interesanta

Predica PS Siluan al Italiei
în Duminica Înfricosatei Judecăti

În Biserica primară se lua foarte în serios treaba asta. Dacă nu te împărtășeai ți se spunea: ”Ieși afară!” M-am gândit o dată, acolo unde sunt rânduit în Italia, ca în Duminica Înfricoșatei Judecăți să fac ceva și să zic: ”Treceți de-a dreapta cei care vă împărtășiți și de-a stânga cei care nu vă împărtășiți. Să vedem cum vă simțiți. Nu vă fac nimic pentru că, din fericire, nu trag concluziile finale ca Domnul și nu vă dau afară din Rai și din Iad, stau acolo în biserică.” Ce bine ar fi să răspundem, să împlinim această poruncă mântuitoare: ”Luați și mâncați! Beți dintru acesta toți spre iertarea păcatelor” dacă tot ne plângem atâta de păcate și ne credem atât de păcătoși și de legați de nu știu ce. Ce bine ar fi să ne dăm seama! Ce trebuie să facem? Să împlinim porunca. Vrem să rămânem în Rai? Împlinim porunca. Dacă nu împlinim porunca, măcar să ne străduim, să ne smerim, măcar să nu fim nepăsători pentru că Sfântul Ioan Gură de Aur spune că cel care face aceasta este un indolent și un nerușinat. Pentru că dacă te duci la o nuntă și nu mănânci la masă, cum e? Dacă eu aș veni la nunta fiicei sau a fiului dumneavoastră, cum vi s-ar părea dacă eu aș zice: ”Știți, mulțumesc foarte mult dar eu nu mănânc!” Și dacă vă spun că țin regim tot nu vă cade bine dacă nu gust nimic. Sau dacă dumneavoastră doamnele, gospodinele mai ales, preotesele, v-ați pregătit acasă, v-ați chinuit cu pregătirile știind că vine episcopul și dacă eu nu gust nimic, cum vă cade? Dacă copilul dumneavoastră nu gustă din prăjitura sau mâncarea pe care ați pregătit-o, nu vă cade bine.
Domnul Dumnezeu ne pune Însuși Trupul și Sângele Lui care este pomenire ca ”de fiecare dată când veți mânca pâinea aceasta și veți bea paharul acesta, moartea Mea o veți vesti până ce voi veni”. ”Moartea Mea veți vesti, Învierea Mea veți mărturisi”, spune Sfântul Vasile cel Mare în Liturghia lui. ”Faceți aceasta întru pomenirea mea”. Asta se întâmplă, asta fac creștinii încă de la începutul veacurilor și noi am ajuns astăzi să venim la Liturghie și la biserică pur și simplu așa, în virtutea inerției de duminică dimineața. Și nici nu ne dăm seama că e cel mai mare eveniment de la care am putea să tragem tot folosul. Și asta vrea Dumnezeu, să trageți fiecare folos maxim.
Dacă nu am fost conștienți până acum, măcar să ne smerim și să zicem: ”Doamne, iartă-ne că nici nu ne-am dat seama că se pune problema așa și poate că, la rândul nostru, văzând pe alții că fac ceea ce Tu ne-ai pus să facem, adică se împărtășesc, i-am mai și judecat prea aspru și am mai tras și concluzii de genul: Ăsta se împărtășește cam des”. De parcă soarele răsare des dacă răsare o dată pe zi. La Micul Prinț răsărea des. Răsărea de 24 de ori pe planeta Micului Prinț (cartea lui Saint Exupery). Dar dacă soarele răsare o dată și răsăritul acela este unic atunci și Dumnezeiasca Liturghie este unică, nu-i cea de duminica trecută și nici măcar cea de ieri. Și-atunci trebuie să ne dăm seama că noi avem o șansă cu totul și cu totul deosebită, nu să stăm la masă cu președintele sau cu primul ministru sau cu împăratul sau cu nu știu cine, ci să stăm la masă cu Însuși Dumnezeu care ne pune de-a dreapta Lui. De-asta dumneavoastră veniți din stânga, că vă judecați nevrednici dar Domnul vă trece de-a dreapta.
În condițiile acestea, iubiți frați, problema nu se pune de soroace care n-au existat și nu există în tradiția nici canonică, nici patristică, s-o știți de la mine. Măsura este cea pe care v-am dat-o. În fiecare duminică dacă nu ești serios și nu iei în serios porunca, ar trebui în mod normal să ieși. Măsura este cel mai rar la trei săptămâni. Cu celelalte soroace știți cum au făcut? Au lăsat tot mai jos ștacheta adică: ”Iubiți frați, dacă nu puteți să săriți la doi metri, săriți la 1,5 metri.” Până la urmă măsura și ștacheta la care iei nota 10 la săritura în înălțime este de 5 cm. Toată lumea să ia nota 10! Și până la urmă nici nu mai sărim, de ce să mai sărim, că e ridicol! Dacă însă noi luăm în serios lucrurile, într-adevăr ne vom bucura. Aici nu mai e vorba de soroace ci e vorba de faptul că eu mă situez serios și matur și mă judec pe mine. Cum? Să încercăm să înțelegem cum e cu vrednicia.
Care-i problema vredniciei? Ce l-a făcut pe Adam vrednic sau nevrednic? Faptul că a păcătuit sau faptul că nu și-a asumat? Credeți că dacă-i zicea lui Dumnezeu: ”Iartă-mă, Doamne” oare ce făcea Dumnezeu cu el? Altceva decât să-l ierte, ce putea să facă? Pentru că Dumnezeu este Iertare, Dumnezeu nu are iertare cum avem noi, nu are răbdare ci este Răbdare, Dumnezeu nu are iubire, El este Iubire. Și El nu ne cere nouă să avem răbdare ci să ne împărtășim din Răbdarea Lui: ”Doamne, dă-mi răbdare, dă-mi de la Tine pentru că Tu ești Răbdare, dă-mi Dragoste, dă-mi Iertare”. Dumnezeu nu așteaptă altceva decât să-și manifeste Dragostea ca o mamă care, atunci când copilul îi cere iertare, îl ia în brațe și îl sărută. Deci, problema este să învățăm să asumăm, nu să căutăm justificări deoarece orice justificare, în mod indirect, Îl pune pe Dumnezeu la zid, Îl acuză pe Dumnezeu și ne îndreptățește pe noi. Să ne acuzăm pe noi și, indirect, Îl îndreptățim pe Dumnezeu. Îndreptățindu-L pe Dumnezeu, ce poate să zică Dumnezeu când Îi cerem iertare? Decât: ”Să fii iertat!”. Și această asumare face că nu suntem dați afară din Rai, că nu suntem dați afară din Biserică. Și cu adevărat vom deveni mădulare vii și vom regăsi conștiința aceea că Biserica este adunarea acestor frați care vin și se judecă realist cu Dumnezeu, zicând: ”Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperământul casei sufletului meu!”, și cum a zis Petru: ”Ieși de la mine, Doamne, că sunt păcătos!”. Dar dacă Tu mă îndemni, Doamne, dacă Tu îmi spui: ”Fă aceasta și vei fi viu!”, dacă zicem ”Apropiați-vă!” eu cred că preoții noștri și arhiereii nu se joacă de-a cuvintele.
Este lucrul pe care-l socotesc cel mai important și pentru aceasta mi-am permis să vă vorbesc atât de franc - cum vorbesc de obicei de fapt - aceasta o fac și acolo unde sunt rânduit să fiu. Eu îmi iau riscul de a vă fi spus ceea ce v-am spus, în această Duminică a Înfricoșatei Judecăți, ca să poată fi înțeles ceva mai multișor. Sper că, dacă nu v-am scos din ceață, măcar să nu fi îndesit ceața în care vă aflați și dacă este o rază de lumină în această ceață, m-aș bucura foarte mult.

SURSA: http://www.sfintiiarhangheli.ro/pred...satei-judecati
Vechi 08.06.2010, 09:19:21
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Predica PS Siluan al Italiei
în Duminica Înfricosatei Judecăti

[...]

SURSA: http://www.sfintiiarhangheli.ro/pred...satei-judecati
Imi pare bine sa vad ca nu-s singurul impotriva tuturor pe subiectul asta. :)

Reply With Quote
Vechi 08.06.2010, 09:37:09
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit Partea a II-a - http://www.blog.teologie.net/2010/01/05/cand-si-cum-sa-ne-impartasim/

I
De la început trebuie să afirmăm că Sfinții Părinți nu au văzut împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos doar ca pe o încununare a unui efort ascetic sau ca pe o „răsplată” pentru cel ce merge bine pe calea ce duce spre mântuire, ci și ca pe un „medicament” oferit celor slabi, căci nu cei sănătoși au nevoie de doctor, ci cei bolnavi (Matei 9:12). Altfel spus, în plan eclesiologic și eshatologic, împărtășirea cu Sfintele Taine este într‑adevăr un scop, adică ceea ce încununează viața noastră în Hristos și ne unește „pe noi înșine și unii pe alții”[3], dar în plan personal, împărtășirea este totuși un mijloc și o „hrană de drum”, fără de care călătoria noastră în această lume este sortită eșecului.
Tocmai de aceea problema devine delicată, căci se uită adeseori că Împărtășania se dă mai întâi „spre iertarea păcatelor” (Matei 26:26‑28) și abia apoi „spre viața de veci”[4].
Nimeni nu poate dobândi viața de veci dacă mai întâi n‑a scăpat de păcat și de patimile generate de el. Dar singura posibilitate de realizare a acestui lucru este lupta împreună cu Hristos, pe Care‑L primim în noi prin Sfintele Taine. Și prin Taina Pocăinței se dă iertarea păcatelor, dar Pocăința este privită ca un „stadiu pregătitor”, o anticameră a „vederii luminii celei adevărate” și a primirii „Duhului ceresc”. Mai mult decât atât, în afara legăturii euharistice cu Hristos, nici pocăința nu are forța cuvenită și, ca să argumentez acest lucru, voi da exemplul Sfintei Maria Egipteanca.
Ceea ce vedem uimitor în viața ei nu este neîmpărtășirea de‑a lungul câtorva zeci de ani (chiar dacă unii își găsesc în această scriere hagiografică un argument în sprijinul propriei ignoranțe), ci faptul că înainte de a merge în pustie, când abia făcuse făgăduință de pocăință Maicii Domnului
[5], dar nu împlinise nici cea mai mică parte a canonului ce‑l „merita” pentru păcatul desfrânării, ea s‑a împărtășit cu Sfintele Taine în biserica Înaintemergătorului de lângă Iordan și abia după aceea a mers în pustie să se pocăiască.[6] Deci Sfânta Maria nu a neglijat în nici un fel lucrarea iertătoare și sfințitoare a Sfintelor Taine. Mai mult decât atât, ea a fost convinsă că fără Hristos nu poate face nimic (Ioan 15:5) și de aceea nici nu și‑a conceput pocăința fără lucrarea tainică a lui Hristos prin Sfintele Taine. Vedem deci că așa‑zisul „argument” în favoarea unei împărtășiri mai rare nu este valabil. Cazul Sfintei Maria Egipteanca este în mod clar unul special și aproape unic, chiar dacă mai există și alți sfinți care s‑au împărtășit rar.
Majoritatea Sfinților Părinți însă, în baza tradiției apostolice și a părinților din primele veacuri (Ignatie Teoforul, Irineu de Lyon ș.a.), a practicat și a recomandat „oamenilor obișnuiți” (fără o harismă specială) împărtășirea deasă și chiar foarte deasă – sau mai corect: sistematică, considerând Împărtășania ca fiind „singurul remediu” împotriva patimilor, dar nu fără o nevoință ascetică[7]. De aceea considerăm necesară prezentarea învățăturii Sfinților Părinți ai Răsăritului vizavi de această problemă, făcând abstracție de orice interpretări inovatoare scolastice, atât de mult prezente în teologia noastră.
Vom argumenta prin texte liturgice și patristice, nu prin sofisme și raționamente omenești nefondate. Să vedem așadar ce zice Biserica!

Reply With Quote
Vechi 08.06.2010, 10:34:50
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.01.2010
Implicit

Sa nu uitam si de efortul ascetic,post si paza simturilor,precum si de priveghere,cine poate,care curata mintea.Impartasania trebuie sa fie o incununare a eforturilor noastre spre sfintenie.
Reply With Quote
Vechi 08.06.2010, 11:01:39
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Daniel777 Vezi mesajul
Sa nu uitam si de efortul ascetic,post si paza simturilor,precum si de priveghere,cine poate,care curata mintea.Impartasania trebuie sa fie o incununare a eforturilor noastre spre sfintenie.
Posturile sunt randuite de biserica si trebuie tinute. Vei vedea mai incolo ca se va vorbi si despre problema tinerii sau nu a unui micro-post "special" inainte de a primi Sfanta Impartasanie.

Paza simturilor, adica atentia setata la maxim este necesara pentru ca nu fi luati prin surprindere de ispite, ca sa nu cadem.

Rugaciunea continua - deci si privegherea - este mai mult pentru cei care s-au rupt de lume, adica pentru monahi. Eu am primit canon sa fac si Rugaciunea Lui Iisus si o spun uneori, cand imi aduc aminte. Asta nu ma determina insa sa incerc acele tehnici de respiratie sau sa o repet de sute de ori pe ora. Eu nu vad crestinismul practicat in lumea in care traiesc in felul asta.

Deci Daniel, sa nu intelegi gresit. Viata noastra trebuie sa fie un efort continuu de lepadare de rau si de inaltare duhovniceasca. Acestea insa se realizeaza prin intermediul Sfintelor Taine daruite noua de Hristos. Amanarea comuniunii cu El prin Sfanta Impartasanie este o greseala enorma, pentru ca, vezi tu, oricand omul nu se va considera suficient de vrednic de a se apropia de cele Sfinte. Este si normal, pentru ca Sfintii Insisi aveau certitudinea ca sunt pacatosi si nevrednici, dar cu toate acestea se impartaseau constant si cat de des posibil!

Te-am mai intrebat o data si repet: tu, cand mergi totusi sa te impartasesti, crezi cumva ca postul dinainte sau ca ceea ce faci tu inainte de a indrazni sa te apropii de Hristos te face sa devii un om virtuos si vrednic de a primi Trupul si Sangele Lui? M-as mira sa raspunzi afirmativ.

Deci, intelege ca de asta participam la Sfanta Liturghie, pentru a raspunde concret invitatiei preotului care se face de fiecare data si pentru toata lumea prezenta in biserica. Altfel, cand se termina Liturghia catehumenilor, preotul te invita grav sa iesi afara, iar pentru ca tu nu te consideri demn de a fi numit crestin si dreptcredincios, asa sa faci...

Last edited by Florin-Ionut; 08.06.2010 at 11:04:25.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa ne impartasim saptamanal Daniel777 Impartasania (Taina Euharistiei) 433 23.05.2015 02:12:04
Cum sa ne impartasim? Adriana-Simona Impartasania (Taina Euharistiei) 21 09.01.2014 14:17:16