Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.06.2010, 14:00:13
eleonor_ro eleonor_ro is offline
Junior Member

Data înregistrării: 09.04.2009
Locație: oradea
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru eleonor_ro
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Ei bine, te-ai aștepta ca acest fenomen, al depunerii de jeg gros pe inimi, să fie mai răspândit printre atei decât printre credincioși, care se presupune că au deprinderea curățării inimii și fac, măcar săptămânal înainte de a merge la liturghie, un examen de conștiință. Or, nu mi se pare evident că este așa. Pentru asta, nu am o explicație. Doar tristețe.

cred ca suntem prea dogmatici si prea putin vii. gandim totul in limitele inguste ale legii care e moarta (daca e numai litera) si refuzam sa-l vedem pe cel de langa noi (crestin sau ateu) ca pe un om care cauta din rasputeri si se izbeste de zidurile convingerilor noastre.

parintele rafail noica are niste explicatii referitor la aceasta neputinta de a trai poruncile. el zice cam asa (parafrazez si sper sa pastrez esenta mesajului): daca noi crestinii nu putem sa urmam poruncile lui Dumnezeu, desi le cunoastem, nu este din cauza ca suntem chiar atat de rai, ci dintr-o cauza mult mai profunda si anume ca nici macar n-am a inceput sa intelegem ce trebuie sa facem pentru a fi mai buni. cunoasterea teoretica este un fel foarte sofisticat de A NU STI. trebuie un alt duh in care sa intelegem poruncile (si aici cred ca Zarathustra are dreptate - legea lui Dumnezeu este inumana - in sensul ca e supraumana si noi insine suntem atat de indepartati de felul in care a gandit Dumnezeu omul). daca ni se pare greu sa implinim poruncile este pentru ca insasi firea noastra marturiseste ca e incapabila de asta. poruncile nu sunt greu de urmat, sunt imposibil de urmat. dar de la Dumnezeu nici sa nu asteptam altceva decat imposibilul (pentru ca pe cele posibile le facem si noi). de aceea Dumnezeu nu se asteapta ca noi sa putem face ceea ce zice/face El, se asteapta insa ca vazandu-ne pe noi insine neputinciosi sa ne intoarcem spre El si sa-i cerem Lui sa lucreze aceste porunci in noi ( in acest sens zice apostolul Pavel Duhul se roaga cu suspinuri negraite /deoarece noi nu ne putem ruga asa, dar Duhul Sfant se va ruga pentru noi/)
de asemenea poruncile nu sunt legi morale in sensul unei moralitati sociale(decat poate la un prin nivel, foarte superficial), ci sunt descrierea exacta a ceea ce ESTE Dumnezeu si a ceea ce asteapta de la noi.

Si, poruncile lui Dumnezeu sa nu le intelegem cazon, adica in stil de armata, ca generalul spune ca sa faci asta si daca nu, apoi vai de tine…Poruncile lui Dumnezeu, multi ani m-am zbatut sa inteleg ce inseamna porunca, un Dumnezeu asa de iubitor cum incepeam sa inteleg ca este Dumnezeul adevarat, adica cum porunceste? Si mi-am dat seama ca traim gresit cuvantul porunca. Incep a spune ca porunca lui Dumnezeu este o descoperire, daca vreti un semnal a cum sa ne traim libertatea, o descoperire a ce este vrednic ca omul, chipul lui Dumnezeu, sa doreasca, catre ce sa tanjeasca.. Este descoperire a ce trebuie sa lucreze omul, nu numai ca sa se scape de pacat. Dinamica pe care am numit-o a fi pocainta, este dincolo si de pacat.(parintele rafail noica, Din ce moarte ne-a izbavit Hristos)

va trimit link-ul paginii de unde puteti descarca unele conferinte ale parintelui http://rafailnoica.wordpress.com/cat...l-noica-audio/

doamne ajuta!
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Apelul la autoritate. "Batalia" CU (utilizand) Sfintii (ca arme... nu ca exemplu!). Eugen7 Dogmatica 1 02.11.2012 17:23:33
Dincolo de ratiune OmuBun Teologie si Stiinta 51 01.08.2010 23:52:48
Ratiune si Treime naephius Teologie si Stiinta 36 29.07.2009 18:47:30