Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.06.2010, 19:58:07
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jane Says Vezi mesajul
Nu o avem in comun nici pe aceea macar, Iustin. Pentru noi, viata vesnica poate (ar trebui sa fie asa) incepe de acum
Dacă te referi la Împărăția Harului (ce precede Împărăția Slavei), putem totuși spune că "o avem în comun". Hristos ne asigură că în acest fel viața veșnică o putem avea încă de acum.

Citat:
si nu se va intrerupe la moartea trupului, pentru un somn bun pana la Judecata. Si nu vad cum putem reconcilia doua viziuni radical diferite: ei care sustin ca o sa dormim pana la Judecata, si noi care spunem ca vom fi in rai sau in iad pana atunci, cu sufletele.
Pana si viata vesnica o intelegem altfel.
Atunci cum îți explici că Hristos numește moartea un somn? De ce n-am folosi și noi aceeași terminologie? Doar așa de dragul unei dogme? Ce să mai vorbim de imaginea aceasta urâtă a unui Dumnezeu arbitrar ce trimite oamenii [răi] în Iad înainte de a-i judeca? Ce sens mai are atunci judecata dacă oamenii sunt trimiși din momentul morții în Iad ori în Rai?
Vechi 27.06.2010, 20:01:12
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
Nu o avem in comun nici pe aceea macar, Iustin.
Pentru noi, viata vesnica poate (ar trebui sa fie asa) incepe de acum, si nu se va intrerupe la moartea trupului, pentru un somn bun pana la Judecata. Si nu vad cum putem reconcilia doua viziuni radical diferite: ei care sustin ca o sa dormim pana la Judecata, si noi care spunem ca vom fi in rai sau in iad pana atunci, cu sufletele.
Pana si viata vesnica o intelegem altfel.
Stiu ca ei inteleg altfel si viata vesnica.
Si si despre diferentele de nedepasit pentru mintea rationala intre moartea temporara (ca timp) dar absoluta(ca intensitate) propusa de ei,si continuitatea vietii sufletului propusa de orotodoxie stiu
Dar eu incerc sa propun o alta abordare .Ceea ce noi avem in plus nu poate fi inteles de ei,caci vine de la Duhul,si s-a statornicit prin Traditie . In schimb noi putem intelege foarte bine varianta lor,caci e lumeasca,fireasca ,si macar tine cont de Inviere.
Ce e mai firesc decat aceasta ,ca omul moare,sta in groapa,nu mai stie de nimic .Si astfel va trece un timp si va suna trambita Invierii .Exact asa as fi inteles si eu invierea,daca nu ar fi fost Duhul Sfant care a fixat aceasta noua invatatura,ulterioara Evangheliei dar continuta in aceasta ,despre Judecata Particulara,si nemurirea sufletului .
Asa ca,va rog din suflet ,nu va mai combateti cu ei,ca nu au cum sa inteleaga ,caci aceste invataturi nu pot fi intelese decat prin Duhul .Altfel ,par o nebunie,par ilogice ,si conceptia lor e cea fireasca,cea lumeasca.
Mai degraba incercati sa ii castigati,sa ii intelegeti,decat sa va combateti cu ei ,ca faceti de 2 ori rau:
O data Duhului,ca si cum ar avea nevoie de argumente ,pentru a se promova invatatura nemuririi sufletului.
Alta data lor,pentru ca prin contrazicere,nimeni nu se va indrepta,ci doar prin intelegere.
Vechi 27.06.2010, 20:10:12
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Duhul Sfant care a fixat aceasta noua invatatura,ulterioara Evangheliei dar continuta in aceasta ,despre Judecata Particulara,si nemurirea sufletului .
Mă uimește această formulare "învățătură ulterioară Evangheliei" ce seamănă foarte mult cu condamnabila "altă Evanghelie" de care vorbește sf. ap. Pavel. Și dacă stăm să ne gândim bine, nici nu este "ulterioară" această dogmă a nemuririi sufletului, ci își are rădăcinile în cuvintele diavolului din Eden: "hotărât că nu veți muri!".
Vechi 27.06.2010, 20:13:02
Jane Says Jane Says is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.02.2010
Locație: KooKooLand
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Mă uimește această formulare "învățătură ulterioară Evangheliei" ce seamănă foarte mult cu condamnabila "altă Evanghelie" de care vorbește sf. ap. Pavel. Și dacă stăm să ne gândim bine, nici nu este "ulterioară" această dogmă a nemuririi sufletului, ci își are rădăcinile în cuvintele diavolului din Eden: "hotărât că nu veți muri!".
dar continuta in aceasta

pilda cu Lazar si bogatul
talharul de pe cruce
Vechi 27.06.2010, 20:17:08
Senior Member

Implicit

si viata vesnica la care putem invia sufleteste inca din aceasta viata fara a mai merge la judecata

viata de care vorbeste Apostolul Pavel, de ce si-ar fi dorit sa moara? de ce nu spunea ca mai degraba vrea sa vina judecata de apoi decat moartea lui trupeasca pentru a fi cu Hristos?

Hristos il amagea pe talhar, a glumit cu pilda si Apostolul Pavel nu-si exprima prea clar sentimentele?
Vechi 27.06.2010, 20:32:21
Banned

Implicit

Citat:
dar continuta in aceasta

pilda cu Lazar si bogatul
talharul de pe cruce
Cu episodul de la cruce n-am nici o problemă, iar în ce privește pilda nu cred că doctrina fundamentală a Evangheliei se bazează pe niște pilde. Ea se bazează pe vestea cea bună, pe Principiile Împărăției, nu pe basme evreești folosite ca pilde de Domnul...

Citat:
viata de care vorbeste Apostolul Pavel, de ce si-ar fi dorit sa moara? de ce nu spunea ca mai degraba vrea sa vina judecata de apoi decat moartea lui trupeasca pentru a fi cu Hristos
Oare chiar așa scrie, sau aceasta e interpretarea ta?
Vechi 27.06.2010, 20:36:19
ovidiu-s's Avatar
ovidiu-s ovidiu-s is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Targu Mures
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10
Ce e mai firesc decat aceasta ,ca omul moare,sta in groapa,nu mai stie de nimic .Si astfel va trece un timp si va suna trambita Invierii. Exact asa as fi inteles si eu invierea,daca nu ar fi fost Duhul Sfant care a fixat aceasta noua invatatura,ulterioara Evangheliei dar continuta in aceasta ,despre Judecata Particulara,si nemurirea sufletului.
Îmi permit să te contrazic puțin. Varanta propusă de sectele adventiste este mult mai dificil de înțeles, decât cea a Bisericii. Varianta "Învierii" propusă de ei este mult denaturată.
În credința lor atunci când moare omul, moare atât trupul, cât și sufletul, iar omul (cu cele bune și rele ale sale) este recreat de Dumnezeu pentru Judecată. Cei găsiți drepți vor merge în rai pe vecie, iar cei păcătoși vor fi aruncați în Gheenă, adică vor fi uciși a doua oară, nu vor fi chinuiți veșnic de propriile lor patimi în Iad, așa cum învață Evanghelia.
Culmea e că ei spun despre ei că cred în adevărata înviere, pe când noi credem în "spiritism".

Citat:
În prealabil postat de iustin10
Asa ca,va rog din suflet ,nu va mai combateti cu ei,ca nu au cum sa inteleaga.
Sunt de acord cu tine că nu are nici un rost să îi combați în permanență, pentru că e pierdere de timp, însă nu cred că nu au cum să înțeleagă. Majoritatea dintre ei înțeleg ceea ce le spunem, însă ei vor cu orice preț să facă prozeliți.
În panorama sectelor neoprotestante, adventismul a apărut târziu, iar oferta "adevărurilor" doctrinare care puteau fi servite publicului erau epuizate de celelalte secte. Ideea sâmbetei ca adevărată zi de odihnă și ideea morții sufletului odată cu trupul, au fost ofertele principale cu care secta adventistă s-a prezentat ca adevărată restauratoare a Adevărului biblic într-o societate americană debusolată cu totul spiritual.

Dacă am lua ca exemplu o pledoarie adventistă ca aceasta:
Omul moare, trupul său putrezește, sufletul său moare și el, nu mai știe omul nimic de el după moarte. Nu îl chinuie diavolii, nici remușcările pentru ceea ce a făcut pe pământ. La Judecată e recreat de Dumnezeu (pentru ei asta e Învierea), și își primeste răsplata, dacă a făcut cele bune pe pământ. Dacă a făcut cele rele și a fost un păcătos, atunci mare lucru nu are de pierdut pentru că va fi nimicit cu desăvârșire doua oară. Nu va ajunge în Iad, ca să se chinuie veșnic cum spune creștinismul, ci doar va muri de tot adoua oară. Așadar omul poate să facă orice pe pământ deoarece chinurile Iadului nu există, iar Dumnezeu- care este un Dumnezeru al iubirii nu lasă propria Lui creație să se chinuie în Iad.

Trebuie să recunoaștem că doctrina sectei adventiste are laturi atrăgătoare pentru omul modern și poate să facă prozeliți printre cei mai puțin sănătoși duhovnicește și mai puțin cunoscători ale Bibliei.
Vechi 27.06.2010, 20:36:22
Senior Member

Implicit

Citat:
Cu episodul de la cruce n-am nici o problemă, iar în ce privește pilda nu cred că doctrina fundamentală a Evangheliei se bazează pe niște pilde. Ea se bazează pe vestea cea bună, pe Principiile Împărăției, nu pe basme evreești folosite ca pilde de Domnul...

Oare chiar așa scrie, sau aceasta e interpretarea ta?
Ah da, nu mai stiam cu cine avusesem in trecut discutia asta cu basmele evreiesti.

*TU* esti in stare sa spui ca Adevarul Insusi a dat grai unor basme evreiesti.

Nu mai am ce discuta cu tine. Tu insuti ai in cap alta Evanghelie decat cea lasat de Cel Care este Calea Adevarul si Viata. Tu preferi sa crezi in ratacire, adevar contaminat cu basme si moarte.
Vechi 27.06.2010, 20:37:44
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
Este continuta si in Evanghelie,alternativa nemuririi sufletului,si au fost rauri de argumente aici.
Dar pt mine unul,e o invatatura ulterioara Evangheliei.De ce? Pentru ca si eu,ca si tine,nu am inteles-o la prima citire a Evangheliei ( si nu a fost o singura citire).Ca si tine imi inchipuiam ca vom sta in mormant,asa cum apostolul Petru spune despre regele David,si vom astepta linistiti Invierea .Ba chiar vom spera in ea,asa cum resiese din unii psalmi,care vorbesc atat de plastic despre raceala mormantului dar si despre speranta.
Apoi,cand am aflat despre invatatura Ortodoxa,desi ma soca ca nu era cuprinsa vizibil in Evanghelie,am simtit-o ca adevarata. Istoric ea s-a formulat probabil putin dupa darea Evangheliei,sau chiar in acele timpuri.Ea se gaseste ca niste germeni si in invatatura apostolilor,asa cum s-a tot aratat pe aici.
Ceea ce vreau sa zic,ca voi,neacceptand ca Duhul Sfant a avut grija de Biserica,ca a construit-o practic,imediat dupa Inaltarea lui Hristos la ceruri,nu puteti intelege toate aceste lucruri legate de taine,sau alte invataturi.E imposibil. Pentru ca nimeni,cu mintea omeneasca,nu poate recompune,redescoperi,sau macar intelege invatatura Duhului.Aceasta ramane inchisa,ca un lucru ilogic,ca o smecherie pamanteasca,pentru voi.

De aceea eu am curaj sa zic cu toata taria,ca da,varianta voastra de moarte privita ca somn fara cunostinta poate fi adevarata. Pentru ca ratiunea lui Dumnezeu nu e neaparat A sau B,ci poate accepta si 2 variante aparent contrarii(sau chiar poate exista o contractare a timpului de genul "1000 de ani sunt ca o clipita")
Ori daca eu recunosc aceasta,in calitate de ortodox,ce rost mai are sa continui sa dezvolti aceasta idee?Scopul tau a fost atins.
Dimpotriva,te intreb: daca eu accept varianta ta,tu de ce nu o poti accepta, pe a noastra?
Vechi 27.06.2010, 20:43:31
Senior Member

Implicit

Iustin, ideea cu doua ratiuni diferite care pot coexista unde ai citit-o?
Si cum poti spune cu toata taria ca adevarul si minciuna pot fi valabile in acelasi timp?

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Noi avem nou martir mihaiB Stiri, actualitati, anunturi 9 07.11.2012 19:51:45
BOR, rabinii si cooperarea pentru "binele comun" Decebal Biserica Ortodoxa Romana 4 10.09.2012 21:07:28
Ce au miscarea legionara si musulmanismul in comun? mihailt Generalitati 14 02.11.2010 21:35:34
Avem Patriarh danyel Stiri, actualitati, anunturi 34 11.02.2009 22:03:42